.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 14:20

Συνέντευξη - Σταμάτης Μελέτης - Διοργανωτής, promoter και πρόεδρος

Επιμέλεια: Τάκης Μανιάτης

Ο Μελέτης Σταμάτης, είναι ο άνθρωπος πίσω από το Hellas Rally Raid, ένας διοργανωτής αγώνων που διαπρέπει στο εξωτερικό και ως promoter του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Rally της FIM, αλλά και στο εσωτερικό, ως πρόεδρος της λέσχης ΑΛΑΜ. Με τους αγώνες τόσο σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο να περνάνε κρίση, λόγω των καταστάσεων, μιλάμε για την πορεία του στον δύσκολο αυτό χώρο, αλλά και για τις βλέψεις του ως διοργανωτή.

BIKEIT: Πως ξεκίνησες να διοργανώνεις αγώνες;

Μελέτης Σταμάτης: Αρχικά ξεκίνησα σε συνεργασία με έναν διοργανωτή από την Βουλγαρία, και ο πρώτος αγώνας ήταν το Balkan Off Road Marathon, ένας αγώνας Rally Raid που διέσχιζε 4 χώρες - Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Ελλάδα.

BIKEIT: Πριν τι έκανες;

Μ. Σ.: Πριν συμμετείχα σε αγώνες rally και Trail Ride ως αγωνιζόμενος, και ως εθελοντής σε διοργανώσεις άλλων.

BIKEIT: Πόσο σε βοήθησε η προηγούμενη εμπειρία ως αγωνιζόμενος αλλά και ως εθελοντής, ώστε να φτάσεις να γίνεις ένας από τους σημαντικότερους διοργανωτές στην Ευρώπη;

Μ. Σ.: Όχι ιδιαίτερα, γιατί ως αγωνιζόμενος ήταν πολύ μικρή η παρουσία μου, και όταν ξεκίνησα στο Hellas Rally το 2011, αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γινόταν στην Ελλάδα.

BIKEIT: Από το 2009 και το Balkan έως το 2011 και το Hellas Rally Raid, τι μεσολάβησε, τι ήταν αυτό που σε ώθησε να κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα;

Μ. Σ.: Είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική σε αυτό το sport, στα Rally Raid, ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που θα την αγαπήσουν οι ξένοι, σε αγωνιστικό επίπεδο, μιας και έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βουνά, είναι φιλόξενη σαν χώρα, είναι όμορφη, έχει ποικιλία διαδρομών. Αλλά αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να κάνουμε κάτι ισάξιο με τις διοργανώσεις του εξωτερικού, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τότε στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα μετά από 10 χρόνια, είναι πως έχουμε καταφέρει να έχουμε τον μεγαλύτερο αγώνα στην Ευρώπη.

BIKEIT: Τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά στις διοργανώσεις σου, και τι πράγματα είδες από τους αγώνες του εξωτερικού και τα υιοθέτησες;

Μ. Σ.: Υιοθετήσαμε λύσεις που χρησιμοποιούνται σε αγώνες μεγαλύτερου βεληνεκούς και σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκετά κοστοβόρες λύσεις για τα δικά μας δεδομένα, αλλά προσφέροντας τον αγώνα σε χαμηλό ουσιαστικά κόστος, ώστε να γίνει προσιτό σε πολύ κόσμο.

BIKEIT: Πως ξεχώρισες λοιπόν και προσέλκυσες μεγάλο κοινό αναβατών;

Μ. Σ.: Η μεγάλη διαφορά μας ήταν στο επικοινωνιακό κομμάτι. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, επενδύσαμε όμως πολύ και στην ποιότητα της κάλυψης του αγώνα επικοινωνιακά (social media, τηλεόραση, περιοδικά του εξωτερικού). Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς να προμοτάρουμε τον αγώνα σε εκθέσεις και ομάδες με στόχο να καταλάβουν οι υπεύθυνοι στο εξωτερικό την ποιότητα του αγώνα, και να τον προωθήσουν οι ίδιοι στους αναβάτες του εξωτερικού.

BIKEIT: Πόσο δύσκολο ήταν, να έρθει στην Ελλάδα ένα ''τσίρκο'' αναβατών, ομάδων, υποστηρικτών, μηχανικών, συνοδών, κλπ, και όλα αυτά, να τα οργανώσεις σε μία ελληνική πόλη;

Μ. Σ.: Για μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο λόγω απειρίας, τα πρώτα χρόνια, αλλά για τους ξένους, ήταν πολύ εύκολο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγώνες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, οι ομάδες πιο εύκολα μπορούσαν να έρθουν στην χώρα μας, παρά να ταξιδέψουν στην Αφρική για ένα αντίστοιχο αγώνα.

BIKEIT: Τι διαφορές έχει ένας αγώνας στην Ελλάδα με έναν της Αφρικής;

Μ. Σ.: Στην Ελλάδα, έχει σίγουρα πιο πολύπλοκη πλοήγηση, μιας και έχουμε πολύπλοκο οδικό δίκτυο στα βουνά και τα road book έχουν τρομερές απαιτήσεις για να φτιαχτούν. Οι δικοί μας αγώνες προϋποθέτουν περισσότερη ώρα οδήγησης, γιατί είναι πολύ πιο χαμηλές οι μέσες ωριαίες, χωρίς όμως να υστερούν σε χιλιομετρικές αποστάσεις, σε σχέση με τους αντίστοιχους της Αφρικής.

BIKEIT: Πόσο δύσκολο είναι να καλύψεις έναν αγώνα στην Ελλάδα από θέμα ασφάλειας;

Μ. Σ.: Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο απαιτητικός ο αγώνας σε επίπεδο ασφάλειας και διοργάνωσης, γιατί δεν έχουμε μεγάλες εκτάσεις ακατοίκητες, όπως στην Αφρική. Αυτό ήταν και το μεγάλο στοίχημα για μας, να διοργανώσουμε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αφού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες οι αγώνες είναι τύπου Baja - με λίγα χιλιόμετρα, κάναμε την διαφορά.

BIKEIT: Τι προβλήματα αντιμετώπισες στην Ελλάδα σε θέματα γραφειοκρατίας, υποδομών, αστυνομίας, πολιτείας;

Μ. Σ.: Κανένα σημαντικό πρόβλημα. Το πιο σημαντικό θα έλεγα είναι η έλλειψη κουλτούρας από τους τοπικούς φορείς, ώστε να συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντική είναι μία τέτοια διοργάνωση για τον τόπο τους. Κάτι το οποίο λύθηκε από μόνο του σύντομα, μόλις είδαν το μέγεθος της διοργάνωσης και το όφελος προς τον τόπο τους.

BIKEIT: Με τι άλλο ασχολήθηκες όλο αυτό το διάστημα;

Μ. Σ.: Επαγγελματικά, μέχρι πρότινος, ήμουν σύμβουλος πληροφορικής σε διάφορα project, αλλά από το 2018, ανέλαβα διοργανώσεις αγώνων και στο εξωτερικό, και το 2019 έγινα Promoter του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Rally για την FIM.

BIKEIT: Μίλησε μας για αυτό. Τι ακριβώς κάνει ένας promoter στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Rally, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του;

Μ. Σ.: Η δουλειά του είναι να φροντίσει επικοινωνιακά και εμπορικά το θεσμό, να βοηθήσει τους τοπικούς διοργανωτές στην διοργάνωση των αγώνων τους. Ουσιαστικά, διαχειρίζεται επικοινωνιακά το θεσμό, και προσωπικά, λόγω της εμπειρίας μου στους αγώνες, μιας και το Hellas Rally Raid ήταν σημείο αναφοράς σε αυτού του είδους τους αγώνες, βοηθάω και διοργανωτικά τους αγώνες του θεσμού, όπου χρειαστεί.

BIKEIT: Πως πάει αυτό το project;

Μ. Σ.: Ξεκίνησε το 2009 με επιτυχία, το 2020 φρενάραμε λόγω της κατάστασης και ευελπιστούμε ότι το 2021 θα πάρουμε πάλι μπροστά και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε.

BIKEIT: Ποιοι αγώνες απαρτίζουν αυτό το πρωτάθλημα;

Μ. Σ.: Για το 2021, είναι το Hellas Rally, ένας αγώνας στην Ρουμανία που ονομάζεται Transcarpatik, και το Iberian Rally στην Πορτογαλία, που είναι και δική μας διοργάνωση.

BIKEIT: Πως διοργανώνεις έναν αγώνα στην Πορτογαλία, ζώντας στην Ελλάδα;

Μ. Σ.: Με πολύ κόπο και ταξίδια, και με συνεργασίες τοπικές. Συνεργάζομαι με τοπικές λέσχες αλλά και με τοπικούς ανθρώπους των αγώνων, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

BIKEIT: Τι πλάνα έχεις για το άμεσο μέλλον;

Μ. Σ.: Εκτός από το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σαν promoter, για το 2022 υπάρχει στα πλάνα μας ένας νέος αγώνας Rally Raid στο Μαρόκο, μία συνδιοργάνωση ενός Rally Raid στην Τυνησία.

BIKEIT: Το 2020 έγινε μία πρόταση στην ΑΜΟΤΟΕ για να αναλάβεις το πρωτάθλημα Enduro ως promoter. Γιατί δεν προχώρησε αυτό;

Μ. Σ.: Όντως, είχα κάνει μία πρόταση να αναλάβω το enduro ως promoter για 7 χρόνια, αλλά λόγω της κατάστασης και του κορονοϊού, πρωτάθλημα δεν πραγματοποιήθηκε έτσι κι αλλιώς. Η πρόταση έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, και λογικά αναμένεται η ολοκλήρωση της σύμβασης.

BIKEIT: Τι περιλαμβάνει η πρόταση;

Μ. Σ.: Η πρόταση περιλαμβάνει ότι περιλαμβάνουν τα συμβόλαια των Promoter παγκοσμίως. Δηλαδή, επικοινωνιακή και εμπορική διαχείριση του θεσμού, παροχή υποστήριξης προς τις λέσχες, και ένα πολύ γενναιόδωρο παράβολο προς την ομοσπονδία.

BIKEIT: Πόσο εφικτό πιστεύεις είναι για έναν promoter, να έχει επιτυχία στους ελληνικούς αγώνες που τα τελευταία χρόνια περνάνε κρίση, να μπορεί να καλύψει τα έξοδα του παραβόλου, και να έχει και κέρδος;

Μ. Σ.: Η συμφωνία του promoter δεν έχει γίνει με στόχο την κερδοφορία. Ο στόχος είναι να γίνει ένα σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν με βελτιωμένο επίπεδο, το οποίο να μπορεί να αποφέρει έσοδα, και να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και φυσικά, να βελτιώσουμε την ποιότητα του πρωταθλήματος, και να προσελκύσουμε κι άλλους Έλληνες αναβάτες.

BIKEIT: Ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κινηθείς για να γίνει αυτό;

Μ. Σ.: Καταρχάς, η ανάληψη αυτής της συνεργασίας, θα γίνει με την συνεργασία μίας εταιρίας παραγωγής και διανομής media, με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή του sport. Πιστεύω ότι οι ελληνικοί αγώνες δεν πάσχουν από διοργάνωση, πάσχουν από επικοινωνία. Σε επίπεδο διοργανωτικό, θα χρησιμοποιήσουμε την συνταγή που έχουμε χρησιμοποιήσει στα Rally, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει.

BIKEIT: Ως πρόεδρος σωματείου, πως βλέπεις τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής για τους αγώνες η ΑΜΟΤΟΕ, αλλά και τις επικείμενες εκλογές;

Μ. Σ.: Η αναγνώριση της ΑΜΟΤΟΕ από το κράτος, άλλαξε το καθεστώς του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα. Έχουν γίνει πολλά λάθη μέχρι στιγμής από τις διοικήσεις που πέρασαν, αλλά οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ότι αν μη τι άλλο για την μοτοσυκλέτα, υπάρχει η δυνατότητα της ψηφοφορίας, και όχι οι αποφάσεις λίγων ανθρώπων που καθόριζαν το sport παλιά. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία αλλαγή στην νοοτροπία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει το προσωπικό όφελος και μόνο.

BIKEIT: Όντας τόσα χρόνια διοργανωτής, πως βλέπεις το μέλλον των αγώνων σε παγκόσμιο αλλά και ελληνικό επίπεδο;

Μ. Σ.: Πιστεύω ότι στους αγώνες εκτός δρόμου, θα αλλάξει η φυσιογνωμία τους. Γιατί όσο περνάει ο καιρός, θα έχουμε και πιο αυστηρούς νόμους, περισσότερες απαγορεύσεις, και θα πρέπει να προσαρμοστούμε πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Αν ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Ελλάδα παρουσιάσει στους κατάλληλους ανθρώπους την τουριστική του αξία, θα αντιμετωπιστεί και διαφορετικά απ' ότι αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος, και πιστεύω ότι τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ελληνικό επίπεδο, αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon