.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 17:15

Test - Kayo ZS 150 - Minibike Super Fun!

Δοκιμή: Τζο Λαδά
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τα minibikes, οι σημερινές μινιατούρες δηλαδή των Supersport μοτοσυκλετών, υπάρχουν στη ζωή μας από τη δεκαετία του 1960.

Οι μορφές τους ανά τις δεκαετίες πολλές, ανάλογες και των Superbikes της εποχής, όλες είχαν τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά: επρόκειτο για μονοκύλινδρες, αερόψυκτες μινιατούρες μοτοσυκλετών με μικρούς τροχούς, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο μίας δοκού και μικρά σελάκια. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη γρήγορη μετακίνηση στα pits, σταδιακά εμφανίστηκαν πολλά παραδείγματα για χρήση στο δρόμο από τις σέλες των οποίων έχουμε περάσει λίγο ή πολύ, όλοι μας: ζετάκια, Chally, Chappy, όλοι αυτοί οι διακαείς εφηβικοί πόθοι είναι πρώιμα minibikes!

Όπως θα περίμενε κανείς κι αυτή η κατηγορία μοτοσυκλετών εξελίχθηκε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα Yamaha YSR50 και YSR80, το Honda NSR50, το Yamaha TDR50… Όλα πρώτη μούρη στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο και τα σαββατόβραδα στις πλατείες, μαζί με τους πιο εκλεπτυσμένους «μπόμπους», τα Gorilla και τα Monkey. Ποια είναι η σημερινή μορφή και χρήση τους; Τα minibikes ή αλλιώς, pitbikes έχουν σήμερα έναν πολύ ξεχωριστό ρόλο: την εκπαίδευση στην αγωνιστική οδήγηση από μικρή ηλικία.

Και μ’ εμάς τους λίγο μεγαλύτερους, τι γίνεται; Για εμάς, παιδιά, υπάρχουν πια τόοοοοσα πολλά minibikes για να διαλέξουμε που τα περισσότερα δεν τα ξέρουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, ας συστηθούμε με ένα πολύ διάσημο εξ αυτών: παιδιά, το Kayo. Kayo, τα παιδιά.

A15A9182 web 

Το κενό στην αγορά

Τη δεκαετία του ’90 αρχίζουν να γίνονται μόδα οι αγώνες με minibikes. Είναι μια οικονομική λύση για τους θιασώτες των αγώνων, καθώς οι τιμές των Supersport μοτοσυκλετών εκτοξεύονται στα ύψη, αφού γίνονται όλο και πιο εξωτικές και δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Είναι επίσης ένας πολύ ομαλός τρόπος για να εισαχθεί ένα παιδί ή ένας ενήλικος αναβάτης χωρίς αγωνιστική εμπειρία στους αγώνες μοτοσυκλέτας, καθώς πρόκειται για μια προσιτή λύση, σε μέγεθος που βολεύει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες και με φιλικό «γκάζι». Οδηγοί-superstars όπως ο Nicky Hayden κι ο John Hopkins ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν παιδιά, με minibikes.

H Kayo ιδρύθηκε το 2002 στην Κίνα όταν ο ιδρυτής της, Jigang Dai είχε ήδη 10 χρόνια μηχανολογικής εμπειρίας στη μαμά Honda. Οι κινητήρες των μοτοσυκλετών της κατασκευάζονται από τη Zongshen, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο, η οποία παράγει κινητήρες για την Piaggio και τη Harley-Davidson κι εξειδικεύεται στους κινητήρες 5 έως 250 κυβικών εκατοστών. Πολύ σύντομα οι μοτοσυκλέτες της εταιρίας θα κατακτήσουν τη Μαλαισία και θα φτάσουν στην Ευρώπη.

A15A9200 web 

Αγωνιστικό «τσέπης»

Το Kayo ZS150 θα σου δώσει την ψευδαίσθηση μιας «κανονικής» supersport μοτοσυκλέτας, αφού φανερά δεν του λείπει τίποτα. Αυτό που αποτελεί πραγματική αποκάλυψη είναι το πλαίσιό του: αλουμινένιο δύο δοκών, εκτός από εμφάνιση προσφέρει τρομερή στιβαρότητα στη μοτοσυκλέτα κι είναι το χαρακτηριστικό που σε κερδίζει με την πρώτη βόλτα. Μόλις ζεσταθείς στην πίστα και του δώσεις το πρώτο «χαστούκι», το Kayo με μια κοφτή κίνηση θα υπακούσει στην εντολή σου και θ’ αλλάξει κατεύθυνση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς συστροφές. Καθαρά και ξάστερα. Τα μόλις 85 κιλά του συνολικού του βάρους, άλλωστε, θα σου το κάνουν πολύ εύκολη υπόθεση.

Οι καλοστημένες αναρτήσεις του (ναι, ανεστραμμένο πηρούνι διαδρομής 100mm μπροστά και monoshock 85mm πίσω!) θα καλύψουν τους ελαφρείς αναβάτες για τους οποίους αρχικά φτιάχτηκαν αλλά και οι βαρύτεροι δεν θα έχουν πρόβλημα να «βιδώσουν» τη μοτοσυκλέτα μέσα στη στροφή. Ο απροβλημάτιστος έλεγχος που σε κάνουν να νιώθεις πάνω στη μοτοσυκλέτα θα σε προκαλέσει να βρεις τα όριά σου.

Το τετράχρονο, μονοκύλινδρο, αερόψυκτο κινητηράκι του δουλεύει γραμμικά, αποδίδοντας 11hp στις 7700rpm. Αν τώρα περίμενες να εκτοξευθείς ανοίγοντας το γκάζι, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι μέσα στις προσδοκίες σου από μια μοτοσυκλέτα που φτιάχτηκε για να εισάγει κάποιον στην αγωνιστική οδήγηση. Και γιατί αυτό; Γιατί πρώτα πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τη μοτοσυκλέτα και να την πηγαίνεις εσύ, όχι το αντίστροφο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που σου δίνει ένα καλό minibike όπως το Kayo ZS150 κι είναι ανεκτίμητα, αν θες να προχωρήσεις την οδήγησή σου ένα βήμα (ή και πολλά) παραπέρα.

Τα λιλιπούτεια δισκόφρενα μπροστά και πίσω προσφέρουν καλή αίσθηση και όση δύναμη πέδησης θα σου χρειαστεί. Δε χρειάζεται ν’ αλλάξεις τίποτα πάνω τους, εκτός κι αν έχεις τεράστια χέρια και χρειαστείς ρυθμιζόμενες μανέτες.

A15A9274 web 

Τι θα γίνει όταν το «τερματίσω»;

Αυτό θα σου πάρει πάρα πολύ καιρό. Είναι ανάλογο της δουλειάς που θέλεις να κάνεις πάνω του και τις ώρες προπόνησης που θα γράψεις. Αν όμως «έγραψες» τις ώρες και νομίσεις πως το τερμάτισες και θες το κάτι παραπάνω, μπορείς ν’ αφήσεις το Kayo σου στα έμπειρα χέρια του αντιπροσώπου στην Ελλάδα και πολύπειρου μηχανικού αγώνων ταχύτητας και dragster, Νίκου Τσεσμελή (Θεοφιλοπούλου 8, Ν. Κόσμος, 2109247135), ο οποίος με μικρές προσθήκες (πιστόνι, κυλινδροκεφαλή, εκκεντροφόρους, βαλβίδες) θα σου «αγριέψει» το μικρό Superbike και θα το κάνει πραγματικό πύραυλο, διπλασιάζοντας ή και υπερδιπλασιάζοντας τη δύναμη του κινητήρα του! Οπότε… φτου κι απ’ την αρχή να το «δαμάσεις» πάλι!

Η Kayo επίσης διαθέτει εσωτερικό "οίκο βελτιώσεων", την "Kayo Racing Performance" ή αλλιώς KRP. Με μια βόλτα από το διαδικτυακό κατάστημα μπορείς να βρεις δεκάδες αντικείμενα για να βελτιώσεις και να προσωποποιήσεις το Kayo σου. Η γκάμα της περιλαμβάνει από μανέτες, δαγκάνες, τάπες ρεζερβουάρ μέχρι μαρσπιέ, αμορτισέρ κι υποπλαίσια, σταμπιλιζατέρ, πλήρη και μερικά σετ βελτίωσης κινητήρα, όλα σε διάφορες χρωματικές επιλογές, για όλα τα γούστα.

A15A9187 web 

Γιατί να πάρω minibike;

Αν το ψάξεις λίγο, θ’ ανακαλύψεις πως όλοι οι μεγάλοι οδηγοί αγώνων ταχύτητας προπονούνται με minibikes: ο Valentino Rossi κι όλη η VR46, ο Marc κι ο Alex Marquez. Συγκεκριμένα με Kayo, προπονείται ο Johann Zarco, ο Tony Arbolino από τη Moto3, ο Korey McGreevy στο βρετανικό Superstock 600. Να, δες εδώ ένα χαμούλη.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μείνουν πίσω κι οι Έλληνες αθλητές ταχύτητας κι έτσι βλέπουμε ολοένα και περισσότερους να μυώνται στο 12άρη τροχό και να γράφουν χιλιόμετρα στις πίστες καρτ.

Και πού τους βοηθά αυτό, ίσως αναρωτηθείς. Η οδήγηση των minibikes απαιτεί την ίδια τεχνική που χρειάζεται για τις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, ενώ ο μικρός κυβισμός τους κι η οδήγησή τους μέσα σε πίστες καρτ (που είναι αρκετές φορές μικρότερες από τις πίστες ταχύτητας) ωθεί τον οδηγό να οδηγήσει πολύ τεχνικά για να φτάσει τη μικρή αυτή μοτοσυκλέτα στα όρια. Θα πρέπει να μάθει να οδηγεί με φόρα, να κρύβεται πίσω από τη ζελατίνα, να πατάει γερά στα μαρπιέ, να μην πιέζει τα τιμόνια, να μεταφέρει το σώμα από μεριά σε μεριά με κίνηση σχεδόν σα μπαλέτου για να μπορέσει να «τερματίσει» το μικρό Kayo. Κι όλα αυτά θα τα περάσει στην οδήγηση της μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας του, που δεν του συγχωρεί και πολλά…

A15A9186 web 

Η παρέα των pitbikes

Ωραία και πήρες το Kayo σου και τώρα; Σαν την άδικη κατάρα θα βολοδέρνεις στις πίστες; Κάνεις μεγάλο λάθος!

Ανέφερα νωρίτερα πως ολοένα και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί στρέφονται στα minibikes για να προπονηθούν και να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες. Σιγά-σιγά, λοιπόν, δημιουργήθηκε η παρέα, η κοινότητα των στην αρχή 5, μετά 10, μετά 15 κι ολοένα αυξανόμενων «εθισμένων» στο 12άρη τροχό. Η παρέα αυτή κανονίζει ομαδικές προπονήσεις και σε αυτές βρίσκονται όλοι μαζί σε άκρως φιλικό κλίμα. Ο ένας δίνει συμβουλές στον άλλον, ο ένας «τραβάει» τον άλλον μέσα στην πίστα.

Στην ομάδα τους στο facebook, Kayo-Imr-Ohvale-Μinigp Pitbikes Riders Greece, εκτός από την ενημέρωση για τις οργανωμένες προπονήσεις θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση και για την αναβάθμιση του pitbike σου. Πάντα με φιλική διάθεση και σε ευχάριστο κλίμα, μέλη και διαχειριστές από 7 έως 50 ετών είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε σου ερώτηση.

A15A9247 web 

The bottom line

Τεράστιο υπερατού για κάποιον που αγαπά την αγωνιστική οδήγηση αλλά δε μπορεί να διαθέσει χρήματα για την αγορά μιας Superbike μοτοσυκλέτας, ούτε θέλει να δίνει 60άρια κάθε εβδομάδα σε track days στις μεγάλες πίστες. Για κάποιον που μια Superbike μοτοσυκλέτα τον φοβίζει με τον όγκο και το γκάζι της.

Στο Kayo ZS150 ο εν δυνάμει οδηγός αυτός θα μάθει να οδηγεί σωστά, τεχνικά μέσα σε ασφαλές περιβάλλον και σε λογικά οικονομικά πλαίσια, συμπεριλαμβανόμενης και της τιμής κτήσης στα 2,800 ευρώ. Είναι το παιχνίδι σου που δεν θ’ αποχωριστείς ποτέ.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Kayo ZS 150

Τιμή:

€2,800

Αντιπρόσωπος:

Τσεσμελής Νικόλαος (Θεοφιλοπούλου 8, Ν. Κόσμος, 2109247135)

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ

Χωρητικότητα (cc)

149

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

57.3 x 57.8

Συμπίεση

9.2:1

Τροφοδοσία

Καρμπυρατέρ Mikuni

Εκκίνηση

Μανιβέλα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 5 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο δύο δοκών, ατσάλινο ψαλίδι

Μήκος (mm)

1,640

Πλάτος (mm)

520

Ύψος (mm)

840

Μεταξόνιο (mm)

1,074

Γωνία κάστερ (°)

 Δ.Α.

Ίχνος (mm)

 Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

688

Απόσταση από έδαφος (mm)

123

Βάρος (kg)

85 (στεγνό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

10

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι, διαδρομή 100 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 85 mm

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

100/80-12 (3.0 x 12)

Πίσω

120/80-12 (3.5 x 12)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος

Πίσω

Δίσκος

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

11 / 7,000

Ροπή (kgm / rpm)

1.2 / 5,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 17:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon