.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 15:12

Μπαίνουν όρια ταχύτητας στις γερμανικές Autobahn;!

Πρόταση εθνικής επιτροπής για περιβαλλοντικούς λόγους

Ποιος δεν ξέρει το θρυλικό γερμανικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων (Autobahn) που ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα παγκοσμίως για την έλλειψη ορίων ταχύτητας; Τώρα, πρόταση μιας επιτροπής κάνει λόγο για ανάγκη επιβολής ορίων για πρώτη φορά -για περιβαλλοντικούς λόγους- και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για θύελλα διαμαρτυριών.

Ένα θέμα που πάντα φέρνει δάκρυα συγκίνησης στους οπαδούς της ταχύτητας τόσο του αυτοκινήτου όσο και της μοτοσυκλέτας, είναι η κίνηση σε γερμανική Autobahn, δίχως όριο ταχύτητας! Άπειρα βίντεο κυκλοφορούν στο Youtube, με αναβάτες και οδηγούς να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 300 χλμ/ώρα σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, και μάλιστα νόμιμα. Μήπως όμως φτάνει η ώρα, να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς; Έφτασε η στιγμή η Γερμανία να βάλει και αυτή όρια ταχύτητας στο τελευταίο νόμιμο άντρο του club των 300+ χλμ/ώρα, εναρμονίζοντας τους νόμους της με εκείνους των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών;

Όλα ξεκίνησαν όταν η γερμανική κυβέρνηση ανέθεσε σε μια επιτροπή, γνωστή ως η «Εθνική Πλατφόρμα για το μέλλον της κινητικότητας» να βρει τρόπους για να μειώσει η χώρα το ενεργειακό της αποτύπωμα ώστε να πιάσει τους στόχους της Ε.Ε.

autobahn speed limits 1

Παρόλο που η τελική πρόταση της επιτροπής δεν πρόκειται να βγει πριν τα τέλη του Μαρτίου 2019, το προσχέδιο της είδε τα φώτα της δημοσιότητας την Παρασκευή 18/1/2019, δημιουργώντας φόβους για αντιδράσεις τόσο από τους Γερμανούς πολίτες, όσο και από την γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής, ξεχωρίζει η αύξηση στο φόρο καυσίμων από το 2023 και έπειτα, το τέλος των μειωμένων φόρων για τα diesel, στόχοι για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, η ανάγκη να πέσει το βάρος περισσότερο στα ΜΜΜ αλλά και στο ποδήλατο, και να τεθεί όριο 130 χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους, όπως και στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Ήδη ο Ulrich Lange, από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «δεν νομίζω πως η πρόταση με τα όρια ταχύτητας είναι πρόσφορη».

autobahn speed limits 4

Από τη μεριά τους μέλη της επιτροπής (στα οποία περιλαμβάνονται και άνθρωποι των βιομηχανιών αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας) ανακοίνωσαν πως η δημοσιοποίηση του προσχεδίου είναι απλώς ένα αρχικό στάδιο των εργασιών τους, θεωρώντας την εστίαση στα όρια ταχύτητας από τα ΜΜΕ ως άδικη. «Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που θα γίνει.»

Παρόλα αυτά, αν η Γερμανία δεν καταφέρει να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα (εκπομπές καυσαερίων), τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε.

Και παράλληλα με τις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Γερμανία, το ίδιο αυξανόμενες είναι και οι συνολικές εκπομπές ρύπων.

autobahn speed limits 9

Συγκεκριμένα οι εκπομπές ρύπων από οχήματα που κινούνται στους γερμανικούς δρόμους το 2017, παρουσιάζονται αυξημένες κατά 6,4% από το 2010.

Ήταν άραγε η συγκεκριμένη διαρροή του προσχεδίου μια μελετημένη κίνηση, ώστε να δημιουργηθούν αντιδράσεις που θα ακυρώσουν την πρόταση για όρια στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους; Ή μήπως από την άλλη θέλει η κυβέρνηση να προετοιμάσει τους πολίτες και την βιομηχανία για ένα ανάλογο μέτρο; Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, θα λέγαμε πως μάλλον για το πρώτο πρόκειται, καθώς οι Γερμανοί φαίνεται πως δύσκολα θα δεχθούν αλλαγή στο ευαίσθητο για εκείνους θέμα. Από την άλλη… ποτέ μη λες ποτέ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 15:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon