.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 10:42

Η Jawa παρουσιάζει έναν νέο κινητήρα 300 κυβικών

Νέο ξεκίνημα μέσω της Mahindra

Ο βιομηχανικός κολοσσός από την Ινδία που ακούει στο όνομα Mahindra & Mahindra έχει στην ιδιοκτησία του, μεταξύ πολλών άλλων, τη Jawa - όπως και την Αγγλική BSA.

Η ιστορική Τσέχικη κατασκευάστρια ουδέποτε σταμάτησε να φτιάχνει μοτοσυκλέτες και μάλιστα πέρυσι παρουσίασε την ανανεωμένη σειρά μοντέλων με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα της των 350 cc, ωστόσο κανένα από αυτά δεν εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. λόγο μη κάλυψης των προδιαγραφών Euro4.

Τώρα η Mahindra έχει σκοπό να λανσάρει δυναμικά τη Jawa στην αγορά της Ινδίας μέσω της θυγατρικής της, Classic Legends, και για τον λόγο αυτόν παρουσίασε χτες έναν νέο κινητήρα. Οι φήμες από καιρό τώρα μιλούσαν για τις προθέσεις της Mahindra, αλλά όλοι υπέθεταν πως θα βλέπαμε τις νέες Jawa με τον κινητήρα του Mahindra Mojo που είναι έτοιμος και γνωστός στην Ινδία, ωστόσο η αποκάλυψη άλλαξε τα πάντα.

jawa 300 2

Οι νέες Jawa θα κινούνται από έναν τετράχρονο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο 293 cc με 2ΕΕΚ και απόδοση 27 hp και 2.9 kg.m, ο οποίος έχει έξυπνα σχεδιαστεί με κάρτερ που παραπέμπουν στο θρυλικό δίχρονο παρελθόν της Jawa.

Ο κινητήρας αυτός εξελίχθηκε σε συνεργασία με Ιταλικό τεχνολογικό κέντρο στο Βαρέζε και η δουλειά που έχει γίνει περιλαμβάνει ακόμη και τη μελέτη του ήχου τους, ο οποίος πρέπει να θυμίζει τις παλίες Jawa.

Ο Ινδικός Τύπος αναφέρει πως το νέο μοτέρ θα καλύπτει τις προδιαγραφές BS VI, δηλαδή Bharat Stage VI, οι οποίες εισήχθησαν στην Ινδία με στόχο να εκσυγχρονίσουν τους κινητήρες που παράγονται και πωλούνται εκεί σε επίπεδα περιβαλλοντικού σεβασμού ανάλογα με αυτά που ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

jawa 300 1

Αυτό το τελευταίο σημείο δείχνει και την πρόθεση της Mahindra να μην περιορίσει τη Jawa μόνο στην αγορά της Ινδίας, αλλά πιθανώς και να την περάσει προς δυσμάς, έχοντας πια την ικανότητα να καλύπτει τις Euro 4 με τον νέο κινητήρα.

Οι νέες Jawa θα κατασκευάζονται στην Ινδία και θα διατίθενται από την Classic Legends με το αυθεντικό λογότυπο της Τσέχικης εταιρείας, ενώ και το δίκτυο πωλήσεών τους θα είναι πιθανότατα διαφορετικό από αυτό των Mahindra, σε μια σαφή προσπάθεια να διατηρηθεί και να τονιστεί η ιστορική βαρύτητα του ονόματος της Jawa.

DMB Jawa350OHC Red 5607 hlavni
Η Jawa δραστηριοποιείται σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και στη Νότια Αμερική με μοντέλα όπως το 350 OHC που ανανεώθηκε το 2017

Πηγή: Jawa

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 10:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon