Μερικές φορές, είναι να διαβάζεις τα πράγματα που συμβαίνουν – αλλά και που φέρνει η επίδραση της αστυνόμευσης σε έναν λαό εκ πεποιθήσεως απείθαρχο- και γελάς επώδυνα. Διότι η τελευταία είδηση που φτάνει στην αντίληψη μας, έχει να κάνει με έναν νέο τρόπο που βρήκαν κάποιοι, να βγάλουν λεφτά από τον κοσμάκη και να «παρακάμπτουν» τα μπλόκα, ακυρώνοντας τα κανονικότατα, στην πράξη, ως μέτρο αστυνόμευσης.
Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, στην Αθήνα έχει οργανωθεί ένα δίκτυο «τσιλιαδόρων» που ενημερώνεται για τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται μπλόκο και «την στήνουν» λίγα μέτρα πριν από αυτά. Κατόπιν ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς για τον επικείμενο έλεγχο και προσφέρουν να περάσουν οι ίδιοι από το σημείο, οδηγώντας το αυτοκίνητο νηφάλιοι. Οι οδηγοί, έτσι, περνούν πεζοί το σημείο ελέγχου και παίρνουν το αυτοκίνητο τους από τους «τσιλιαδόρους», μετά το σημείο του αλκοτέστ. Φυσικά, με το... αζημίωτο, αφού σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η «εξυπηρέτηση» κοστίζει ένα 20ρικο!
Απίστευτο; Μπα, τίποτα δεν μας ξαφνιάζει πια στην Ελλάδα, την χώρα της ευκαιρίας να βγάλεις μαύρο χρήμα. Οι κίνδυνοι της πρακτικής αυτής δεν χρειάζεται καν να αναφερθούν: απλούστατα, μετά τον έλεγχο, ένας εν δυνάμει ακατάλληλος για οδήγηση άνθρωπος πιάνει κανά το τιμόνι, χωρίς να έχει κολαστεί για την σοβαρή παράβαση του – και κινδυνεύοντας να σε σκοτώσει αν σε πετύχει στον διάβα του. Το πρόβλημα επιδεινώνται, εκ των πραγμάτων, στους «γρήγορους» ελέγχους της τροχαίας που ξεκινούν με το αλκοτέστ, χωρίς όμως έλεγχο των εγγράφων του αυτοκινήτου – και, αν σε πιάσουν πιωμένο, σε σταματούν για τα περαιτέρω ή αλλιώς σε αφήνουν να φύγεις.
Εννοείται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ελληνική νοοτροπία, όχι απλώς της ανυπακοής στο νόμο και την λογική, αλλά και η ανάγκη των παραβατών να «παρακάμπτουν» τα εμπόδια και τον νόμο, γιατί... έτσι. Θυμίζουμε: Μην πίνετε και οδηγείτε, κυρίες και κύριοι, μπορεί να σκοτωθείτε – ή, ακόμα χειρότερα, να σκοτώσετε κάποιον αθώο και να ζείτε με αυτό.










