.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 13:38

Ρεπορτάζ – Περνάμε ΚΤΕΟ!

 

“Δοκιμάζουμε” την γραμμή ελέγχου

 



Αν και ο θεσμός των ΚΤΕΟ δεν είναι νέος, και οι περισσότεροι τον έχουμε συναντήσει μπροστά μας ως κάτοχοι αυτοκινήτου, στις μοτοσυκλέτες είναι κάτι που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή. Βρεθήκαμε στο ΚΤΕΟ της Autovision στο Παλαιό Φάληρο και περάσαμε την όλη διαδικασία για να ξέρετε τι δεν πρέπει να φοβάστε!

Η διαδικασία

Η Autovision διαθέτει 50 ΚΤΕΟ στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν όλα γραμμή παραγωγής για μοτοσυκλέτες. Η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής είναι πιο στενή για να φιλοξενεί δίτροχα, ενώ στο ΚΤΕΟ Παλαιού Φαλήρου υπάρχουν δύο γραμμές, για να εξυπηρετούν ταυτόχρονα αντίστοιχα οχήματα. Μας ξενάγησε ο διευθυντής ΚΤΕΟ Βάρης, Νέου Φαλήρου και Περιστερίου, κος Γιάννης Γαρδούνης, ο οποίος μας πήγε βήμα - βήμα να παρακολουθήσουμε την διαδικασία ελέγχου του οχήματος μας. Ήταν ένα scooter της Aprilia, SR 125, μοντέλο του 1999, και κατευθυνθήκαμε αμέσως στο γραφείο για να παραδώσουμε τα απαραίτητα έγγραφα. Μας ζητήθηκε η άδεια, το ΑΦΜ και η ΔΟΥ που ανήκουμε, έτσι ώστε να αρχίσει ο γραμματειακός έλεγχος. Αν θέλαμε να κάτσουμε να περιμένουμε, υπάρχει στο ΚΤΕΟ χώρος αναμονής με δωρεάν καφέ και ελεύθερη χρήση του WI-FI internet. Εμείς ακολουθήσαμε την διαδικασία, διαπιστώνοντας ότι οι τεχνικοί ελέγχουν αν τα στοιχεία που τους δόθηκαν, συμβαδίζουν με αυτά που αναγράφονται στην μοτοσυκλέτα. Στην περίπτωση του scooter, χρειάστηκε να βγει το κάλυμμα που καλύπτει τα νούμερα του πλαισίου, ώστε να πιστοποιηθούν. Οι μηχανικοί όμως δεν έχουν κάποιο ειδικό μηχάνημα για έλεγχο παραποίησης, απλά αν προσέξουν κάποια εμφανή παραποίηση, έχουν την υποχρέωση να καλέσουν αστυνομία.
Μετά, ελέγχεται οπτικά το δίκυκλο προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχει σπασμένα τμήματα ή αν είναι σε καλή κατάσταση τα ελαστικά. Άλλωστε, απ’ ότι μας ενημερώνει ο κος Γαρδούνης, τα περισσότερα οχήματα το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι τα ξεραμένα ελαστικά. Αν όμως δεν έχουν ξεραθεί και ανοίξει, το ΚΤΕΟ είναι υποχρεωμένο να σε περάσει. Η μοτοσυκλέτα ανυψώνεται σε ράμπα προκειμένου να ελεγχθεί για διαρροές λαδιών ή καυσίμου, ενώ συνεχίζεται και ο οπτικός έλεγχος.

Γενικός έλεγχος

Τοποθετείται χωνί στο σύστημα εξαγωγής ώστε να μετρηθούν τα καυσαέρια, και τα στοιχεία που βλέπει ο τεχνικός στο μηχάνημα, θα τυπωθούν και θα τα πάρει μαζί του ο ιδιοκτήτης.
Μετά, ελέγχονται τα φρένα με ειδικό φρενόμετρο, το οποίο αφού κυλά τον τροχό με ταχύτητα πέντε χιλιομέτρων την ώρα, ο τεχνικός πιέζει το φρένο και βγάζει την μέτρηση. Στην συγκεκριμένη μέτρηση βγαίνει το ποσοστό επί τις εκατό που αποδίδει το σύστημα, ενώ αν διαθέτει ABS, η ταχύτητα είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να το θέσει σε λειτουργία.
Έπειτα ελέγχονται τα φώτα με ειδικό μηχάνημα το οποίο διαπιστώνει αν η δέσμη έχει απόκλιση, με χρήση lazer.
Η τεχνική εξέταση τελειώνει με ηχομέτρηση η οποία γίνεται σε εξωτερικό χώρο, με ειδικό μετρητή, ο οποίος τοποθετείται σε συγκεκριμένη απόσταση και γωνία. Σε κάποια ΚΤΕΟ αυτό γίνεται σε εσωτερικό χώρο, αλλά απ’ ότι μας εξήγησε ο τεχνικός, η μέτρηση δεν έχει μεταβολές. Η άδεια ορισμένων μοτοσυκλετών αναφέρει τα db στα οποία πρέπει να κυμαίνεται η μέτρηση. Αν δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση, οι τεχνικοί έχουν ένα αρχείο με db στα οποία πρέπει να μετρήσουν και συνεχίζουν έτσι την μέτρηση.
Φτάνοντας στο τέλος, όπου έρχεται η ώρα να τοποθετηθεί το πολυπόθητο κίτρινο αυτοκολλητάκι, οι τεχνικοί θα ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη αν το όχημά του είναι εντάξει, ή αν χρειάζεται κάποια συντήρηση.

Τι γίνεται με τις ελλείψεις

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ελλείψεις μίας μοτοσυκλέτας κρίνονται ως δευτερεύουσες και θα γίνει μία ενημέρωση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η μοτοσυκλέτα να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, σου κολλάνε το αυτοκόλλητο στην πινακίδα και ανανεώνεται το ραντεβού σας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπου οι ελλείψεις είναι σοβαρές, απαγορεύεται η κυκλοφορία του οχήματος και πρέπει να αφαιρεθεί επιτόπου η πινακίδα και άδεια κυκλοφορίας. Ο κάτοχος, θα πρέπει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να επισκευάσει την μοτοσυκλέτα και να περάσει πάλι τεχνικό έλεγχο.
Για όσους σκέφτονται να ξεκολλήσουν το κίτρινο αυτοκολλητάκι από την πινακίδα και να το χρησιμοποιήσουν σε άλλη μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να καταστρέφεται.
Κι έπειτα, όλη η διαδικασία καταγράφεται σε video και αποστέλεται σε πραγματικό χρόνο στο Υπουργείο Μεταφορών.
Πληροφορίες για τα ΚΤΕΟ θα βρείτε στο site της AUTOVISION, www.kteohellas.gr όπου θα βρείτε τις ημερομηνίες που καλείστε να περάσετε για έλεγχο, αλλά και όλα τα κόστη, καθώς και να κλείσετε ραντεβού.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 14:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρεπορτάζ – Ride It Safety Training Marios Pol - Dancing on the Volcano »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon