.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 12:16

Ρεπορτάζ – Michelin Anakee 3

Τα δοκιμάζουμε σε BMW R 1200GS

 




Του Τάκη Μανιάτη

Η Michelin με τα Anakee προσέφερε στους κατόχους μοτοσυκλετών on/off μία πρόταση για χρήση των μοτοσυκλετών τους και σε χωμάτινες διαδρομές. Το νέο Anakee 3 έρχεται για να προσθέσει άλλη μια επιλογή στην ήδη μεγάλη γκάμα της Michelin.

Από Anakee 2, σε 3


Η χάραξη των Anakee 2 τους με τα βαθιά διαγώνια λούκια έδιωχνε τα νερά, σχημάτιζε ικανό τακούνι για πάτημα σε χωματόδρομο, αλλά ταυτόχρονα, μείωνε την αίσθηση στην άσφαλτο. Τα Anakee 2 ήταν η επιλογή των πιο δραστήριων αναβατών που έβαζαν νερό στο κρασί τους προκειμένου να απολαμβάνουν την μοτοσυκλέτα τους και σε εκτός δρόμου διαδρομές. Κάποιοι άλλοι αναβάτες όμως, ούτε να ακούσουν ήθελαν για τα Anakee μιας και η γρήγορη κορώνα δημιουργούσε ασάφεια στο στρίψιμο και ένα κούνημα κατά τον διαμήκη άξονα στο ταξίδι.
Τα Anakee 3 που προσφέρονται από τις αρχές του 2013, δεν ήρθαν να αντικαταστήσουν τα Anakee 2, μιας και τα προηγούμενα συνεχίζουν να υφίστανται ως πρόταση.
Είδαμε τα Anakee 3 για πρώτη φορά στην νέα υγρόψυκτη BMW R 1200GS του 2013 στην οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη τοποθέτηση, και προσδίδουν μία ασφάλτινη νότα – μεγαλύτερη από τα Anakee 2.

Τα Anakee 3 έχουν τελείως διαφορετική χάραξη με μεγάλες χαρακιές που βρίσκονται σχεδόν εγκάρσια στο ελαστικό. Η χάραξη είναι ίδια τόσο στο μπροστά όσο και στο πίσω ελαστικό, ενώ παρατηρούμε ικανά λούκια απορροής των υδάτων, γεγονός που θα βοηθήσει την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα.
Πλεονέκτημα για τα Anakee 3 αποτελεί η συμπεριφορά τους σαν να είναι δίγομα, μιας και προσφέρουν περισσότερο πέλμα στα πλαϊνά, για πιο καλό και σταθερό πάτημα.

Τα δοκιμάζουμε σε BMW R 1200GS


Τοποθετήσαμε τα νέα ελαστικά σε μία BMW R 1200 GS μιας και η ίδια η Michelin επέλεξε αυτό το μοντέλο – το νέο βέβαια- για να τα λανσάρει.
Η μοτοσυκλέτα μας χρησιμοποιούσε πριν, τα Metzeler Tourance EXP κι έτσι είχαμε ένα καλό μέτρο σύγκρισης. Διαπιστώσαμε αμέσως ότι το τιμόνι απέκτησε πιο ελαφριά αίσθηση στο στρίψιμο και ότι η κύλιση της μοτοσυκλέτας ήταν πιο αθόρυβη. Η ποιότητα στην οδήγηση αναβαθμίστηκε μιας και τα Anakee 3 διαθέτουν περισσότερο υλικό, λιγότερη χάραξη από τα Tourance, κι έτσι, μειώθηκε και ο θόρυβος.

Βασική διαφορά η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας στην ευθεία πορεία αλλά και η στιβαρή αίσθηση τόσο κατά την επιτάχυνση, όσο και στο δυνατό φρενάρισμα. Ούτε κουνήματα παρουσιάστηκαν, αλλά ούτε ελαστικότητες στον σκελετό των ελαστικών. Την ίδια σταθερότητα διαπιστώσαμε και στις στροφές, όπου η κορώνα των Anakee 3 διατηρεί την μοτοσυκλέτα σε όποιες μοίρες θέλει ο αναβάτης, δίχως να παρουσιάζει νευρικότητα.

Που τοποθετείται το Anakee 3;


Με την αγορά των ελαστικών να διαθέτει πολλές καλές προτάσεις, η επιλογή ελαστικού είναι καθαρά θέμα χρήσης και τρόπου οδήγησης. Το Anakee 3 είναι ένα ελαστικό περισσότερο “ασφάλτινο” από το Metzeler Tourance και το Michelin Anakee 2, ακόμη και από το Bridgestone BW 502, ή το Pirelli Scorpion Trail και το  Dunlop Trail Max. Όντας περισσότερο “χωμάτινο” από το Michelin Pilot Road 3 που είναι δίγωμο, και το χρησιμοποιούν τελευταία οι BMW R 1200 GS, προσφέρει άλλη μία επιλογή στην γκάμα της εταιρίας, προκειμένου να κοντρατιστεί στα ίσα με τα προαναφερθέντα Bridgestone, Pirelli και Dunlop.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 12:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon