.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 10:32

Τεχνική παρουσίαση - Yamaha Tracer 700

 

Η τρίτη της σειράς

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η νέα Tracer 700 είναι για την Yamaha η δική της οπτική για την κατηγορία Sport Touring. Μία μοτοσυκλέτα που σύμφωνα με την Yamaha εστιάζει στον αναβάτη που ψάχνει αδρεναλίνη σε μία πολύπλευρη μοτοσυκλέτα με κληρονομιά.

Αδρεναλίνη και τουρισμός


Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά συνδυάζονται άριστα στην νέα Tracer 700 η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει την αδρεναλίνη ως κυρίαρχο στοιχείο, και την έχει μεταδόσει και σε ένα άλλο χαρακτηριστικό μοντέλο της γκάμας. Αναφερόμαστε στο MT-07 φυσικά, το οποίο έχει δώσει ζωή στο XSR700, και τώρα κάνει το ίδιο, με το Tracer.
Η γκάμα των Tracer που απέκτησε πρόσφατα το δεύτερο μικρότερο αδελφάκι της, προσφέρει μία ελαφριά, εύχρηστη και με δυνατότητες τουρισμού μοτοσυκλέτα, ικανή να καλύψει κάθε απαίτηση του σύγχρονου μοτοσυκλετιστή.

Είναι σχεδιασμένη ώστε να δώσει στους αναβάτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον δικό τους δίτροχο κόσμο, και σύμφωνα με την Yamaha, στοχεύει τόσο στους νέους αναβάτες με την ελαφριά αίσθηση και την ευχρηστία, όσο και στους παλιούς, με την πολύπλευρη προσωπικότητα και τις sport διαθέσεις.
Το νέο Tracer 700 είναι μία μοτοσυκλέτα που ξεκίνησε ως project στην Ευρώπη όπου και σχεδιάστηκε, σε συνεργασία με ομάδες απ' όλο τον κόσμο. Το τμήμα εξέλιξης βρίσκεται στην Ιταλία, ενώ η κατασκευή του γίνεται στο εργοστάσιο της MBK (το πρώην εργοστάσιο της Motobecane, όπου κατασκευάζεται και το XT), με πράγματα που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία - και πλήρη υποστήριξη από τους Ιάπωνες.

Ο δικύλινδρος κινητήρας του MT-07 με την κωδική ονομασία CP2 (Cross Plane), που δηλώνει και τον στρόφαλο 270 μοιρών, χωρητικότητας 689 κυβικών εκατοστών, έχει ήδη κατασκευαστεί σε 95.000 μονάδες και τοποθετηθεί σε δύο μοτοσυκλέτες (2014 - MT-07 και 2015 - XSR700), με την τρίτη να είναι το Tracer φέτος. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά χαμηλότερο κόστος στην κατασκευή αλλά και στην τελική τιμή του προϊόντος, που ενδιαφέρει και τον πελάτη.

Προδιαγραφές Euro4 και A2


Αποδίδει 74,8 ίππους στις 9.000σ.α.λ. και ροπή 6,8 χιλιόγραμμα στις 6.500σ.α.λ., με την συμπίεση να παραμένει ίδια, στο 11,5:1. Είναι ικανή να οδηγηθεί με δίπλωμα κατηγορίας A2 αν παραγγελθεί με 35Kw, για όσους αναβάτες διαθέτουν τέτοιο δίπλωμα.
Ο κινητήρας καλύπτει προδιαγραφές Euro4 μιας και διαθέτει καταλύτη, θήρα OBD 1 κάτω από τη σέλα για σύνδεση σε μηχάνημα ανάλυσης, δοχείο αναθυμιάσεων καυσίμου, αλλά και φιλτροκούτι με μονό σωλήνα εισαγωγής αέρα. Για τις ανάγκες του Tracer 700 έχει αλλάξει η διάμετρος του σωλήνα εισαγωγής αέρα και έχει προγραμματιστεί εκ νέου ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης.

Το πλαίσιο έχει παραμείνει ίδιο και είναι πανάλαφρο, αφού ζυγίζει μόλις 16 κιλά, ενώ υπάρχει διαφορετικό υποπλαίσιο το οποίο δέχεται και πλαϊνές βαλίτσες. Οι αναρτήσεις παραμένουν ίδιες σε σχεδίαση, απλές, χωρίς ρυθμίσεις, ενώ μόνο στο αμορτισέρ υπάρχει προφόρτιση ελατηρίου.
Στο μπροστινό σύστημα παρέμεινε ίδια η διαδρομή με το MT-07, 130 χιλιοστών με νέα ελατήρια και εσωτερικές ρυθμίσεις. Στο αμορτισέρ, προστέθηκαν 12 χιλιοστά διαδρομής, και έφτασε στα 142mm, διατηρώντας την ίδια κατασκευαστική φιλοσοφία και νέες εσωτερικές ρυθμίσεις. Νέος είναι και ο μοχλισμός του αμορτισέρ.

Στην προσπάθεια για αλλαγή της φιλοσοφίας οδήγησης του Tracer 700, η Yamaha κατασκεύασε νέο μακρύτερο ψαλίδι κατά 50 χιλιοστά, για σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες και στην τουριστική χρήση, υπό φορτία.

Τροχοί και φρένα μετακόμισαν αυτούσια από το MT-07 διατηρώντας τις "ασφάλτινες" διαστάσεις 120/70 και 180/55 σε τροχούς 17 ιντσών με ελαστικά της Michelin, Pilot Road 4. Άρα όποια έννοια adventure στην περίπτωση τροχού 19 ή 21 ιντσών μπροστά, φεύγει αμέσως από το μυαλό, και επικρατεί αμέσως η τοποθέτηση της Yamaha, που κατατάσσει την Tracer δίκαια στην κατηγορία Sport Touring.
Τα φρένα έρχονται και αυτά από το MT-07 και αφορούν δίσκους διαμέτρου 282mm με δαγκάνες δύο εμβόλων μπροστά και δίσκο διαμέτρου 245 με ένα έμβολο για πίσω.

Sport touring


Οι τεχνικές αλλαγές σταματούν εδώ, σε σχέση με το MT-07. Έχουμε όμως σημαντικές αλλαγές στο στυλ της μοτοσυκλέτας, ώστε να γίνει Sport Touring, από naked.
Το ρεζερβουάρ είναι νέο, μεγαλύτερο, με χωρητικότητα 17 λίτρων, για αυξημένη αυτονομία και διαθέτει ελαστικό παρέμβασμα σε κάθε πλευρά του για τα πόδια, η σέλα είναι ενιαία με του συνεπιβάτη και ψηλότερη, στα 835 χιλιοστά, τα μαρσπιέ ''τουριστικά'', όπως τα ονομάζει η Yamaha, ενώ υπάρχουν και νέες αλουμινένιες χειρολαβές συνεπιβάτη.

Η θέση οδήγησης είναι νέα για όρθια στάση σώματος, με το νέο στενό τιμόνι να διαθέτει μπάρα για τοποθέτηση αξεσουάρ, και ψηλές βάσεις για το νέο απαιτούμενο ύψος. Το νέο fering διαθέτει ρυθμιζόμενη καθ' ύψος ζελατίνα σε 28 σημεία μέσα στα 80 χιλιοστά διαδρομής, τα οποία επηρεάζουν κατά 64 χιλιοστά το ύψος σε κάθετη μέτρηση. Οι αεραγωγοί του fering είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε, ο αριστερός να ψύχει τον ανορθωτή και τον ρυθμιστή τάσης, και ο δεξιός, την ηλεκτρονική ανάφλεξη ECU, και την μονάδα του ABS, που βρίσκονται τοποθετημένα εκεί.
Οι προβολείς διαθέτουν λάμπες H7 αλλά και LED φώτα ημέρας.

Για την τουριστική χρήση, σχεδιάστηκαν ειδικά τρία διαφορετικά tank bag, ένα για μικρό για sport οδήγηση, ένα μεσαίο για την πόλη, και ένα μεγάλο για ταξίδι.
Σχεδιάστηκε αλουμινένια βάση για κεντρική βαλίτσα Top Case, αλλά και βαλίτσα χωρητικότητας 39 λίτρων, αλλά και πλαστικές πλαϊνές βαλίτσες όπως και ημίσκληρες πλαϊνές βαλίτσες. Τοποθετούνται αμφότερες στις βάσεις που διαθέτει ήδη η μοτοσυκλέτα.
Ένα μικρό τσαντάκι μπορεί να τοποθετηθεί στην μπάρα του τιμονιού.

Τουρισμός και αξεσουάρ


Για την τουριστική πλευρά, σχεδιάστηκαν ψηλότερη ζελατίνα, πιο άνετη σέλα, θερμαινόμενα γκριπ, αλλά και θερμαινόμενη σέλα, πρίζα 12V, προβολάκια ομίχλης, αλλά και διάφορα προστατευτικά: Αλουμινένια ποδιά, επέκταση πλαϊνού stand, πλαϊνά προστατευτικά ρεζερβουάρ, κάγκελα προστασίας κινητήρα, αλουμινένια γρύλια κινητήρα.
Για την sport πλευρά, σχεδιάστηκε μία εξάτμιση από την Akrapovic, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ αναβάτη, ρυθμιζόμενες μανέτες, LED φλας, αλουμινένια βάση πινακίδας, αλουμινένιο προστατευτικό αλυσίδας.
Συνολικά, τα κιλά του Tracer 700 έμειναν κάτω από τα 200, "γράφοντας" στην ζυγαριά το νούμερο των 196 κιλών, χωρίς υγρά.
Η Yamaha κατάφερε και σχεδίασε μία μικρών διαστάσεων τουριστική μοτοσυκλέτα με sport χαρακτήρα και αυξημένο χώρο για τα πόδια, σε σχέση με το MT-07.
Θα παραχθεί σε τρεις χρωματισμούς, κόκκινο Radical Red, μαύρο mat Tech Black και μπλε, Yamaha Blue.

Φωτογραφίες Studio

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Στατικές φωτογραφίες outdoor

Φωτογραφίες αξεσουάρ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 11:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon