.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 11:51

Test – Triumph Tiger Explorer XC 1200 – 2014

 

Με χωμάτινες βλέψεις

 


Του Τάκη Μανιάτη

Οι εκτός δρόμου διαδρομές έρχονται πλέον πιο κοντά, χάρη στους ακτινωτούς τροχούς που χρησιμοποιεί η έκδοση XC, του νέου Tiger Explorer 1200. Είναι αυτή η αλλαγή αρκετή για να προσδώσει διαφορετικό χαρακτήρα στην adventure έκδοση του μεγάλου τίγρη;

Διαφοροποίηση με τρόπο


Ένα μόλις χρόνο από την παραγωγή του Tiger Explorer στα 1200 κυβικά, η βρετανική εταιρία έβαλε στην παραγωγή την έκδοση XC, θέλοντας να δώσει περισσότερο Adventure στους πιο δραστήριους αναβάτες. Αν και αγαπήσαμε το Explorer 1200 για την ομαλότητα με την οποία ταξιδεύει, με την ηρεμία που το διακατέχει στις αντιδράσεις του, τις ποιοτικές αναρτήσεις, την θετική λειτουργία του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 1215 κυβικών εκατοστών, πάντα περιμέναμε μια πιο τροφαντή έκδοση, όπως έχει κάνει η BMW με την σειρά GS και το Adventure. Η Triumph, επέλεξε να παρουσιάσει την δική της εκδοχή χωρίς πολλά – πολλά φρου-φρου κι αρώματα, χωρίς να θέλει να συναγωνιστεί στον όγκο άλλη εταιρία.

Έτσι, η διαφοροποίηση του Explorer με το XC, ήρθε με τους ακτινωτούς τροχούς που φοράει το δεύτερο, οι οποίοι παραμένουν 19 και 17 ιντσών. Στην αντίστοιχη περίπτωση, στο Tiger 800, το XC διαθέτει ακτινωτούς τροχούς 21 / 17, αντί για 19 / 17, αλλά και διαφορετικές, πιο μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις. Και αντίστοιχα, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, ώστε να μην βρίσκει κάτω, στις “έξτρα” εξορμήσεις.
Το 1200 XC περιορίζεται στους ακτινωτούς τροχούς, των οποίων οι ακτίνες “πιάνουν” στην μέση των στεφανιών της Saxxes, αντίθετα από αυτούς των BMW αλλά και του παλιού Aprilia Caponord 1000, αλλά και διαφορετικά από του νέου KTM 1190 Adventure, και στις δύο εκδόσεις, απλή και R. Τα ελαστικά παραμένουν tubeless – χωρίς σαμπρέλα και οι ασφάλτινες αλλά και χωμάτινες επιλογές γι’ αυτά, είναι συγκεκριμένες, όπως και για όλες τις μοτοσυκλέτες με 110/80-19 για μπροστά, και 150/70-17 για πίσω.

Διαφορά ακτίνας


Η Triumph με το Tiger Explorer 1200 XC επεκτείνει την γκάμα, διατηρώντας το απλό Explorer για τους αναβάτες που δεν έχουν πλάνο να εισαχθούν σε χωματόδρομους. Στο παρελθόν βέβαια οδηγήσαμε αρκετά χιλιόμετρα με το απλό Tiger Explorer σε χώμα, με τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς να παραμένουν αλώβητοι ακόμη και σε σκληρές συνθήκες. Αυτό όμως, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση, γιατί οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί, αν χτυπηθούν και στραβώσουν ή ραγίσουν, θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για επισκευή. Επιπρόσθετα, ο αέρας θα δραπετεύσει από το χτύπημα, μιας και το ελαστικό σφραγίζει πάνω στην ζάντα, και η μόνη λύση για συνέχεια του ταξιδιού, θα είναι η τοποθέτηση σαμπρέλας.

Άρα, αν είσαι αναβάτης που σου αρέσουν και οι χωματόδρομοι, και έχεις όνειρα να επισκεφτείς αρκετούς, καλύτερα να επιλέξεις την έκδοση XC, με τους ακτινωτούς τροχούς* και τα αλουμινένια στεφάνια τους να αντέχουν περισσότερο στην κακή χρήση. Ποια είναι η διαφορά; Ενώ ο χυτός αλουμινένιος τροχός παραμένει άκαμπτος και θα λαβωθεί με κάποιο άγριο χτύπημα, ο ακτινωτός, επιτρέπει στρεβλώσεις, κι έτσι, θα απορροφήσει μέρος της κρούσης, ακόμη και όλο το χτύπημα. Και αν φτάσεις στο σημείο να στραβώσεις το στεφάνι, πάει να πει ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, ο χυτός αλουμινένιος θα είχε χτυπηθεί άσχημα, ίσως και να είχε διαλυθεί. Και πάλι, όσο χάλια και να είναι τα πράγματα, αλλάζεις ένα στεφάνι και είσαι ξανά έτοιμος για ταξίδια, με λιγότερο κόστος από την περίπτωση αντικατάστασης ολόκληρου τροχού.

Και η άλλη διαφορά, έγκειται στο μικρότερο βάρος των τροχών και στην μικρότερη αδράνεια που αυτοί δημιουργούν, καθώς γυρίζουν. Έτσι, διαπιστώνεις ότι η έκδοση XC, συμπεριφέρεται πιο γρήγορα στην αλλαγή πορείας, δείχνει πιο ελαφριά και η αίσθησή της ελαφρύτερη στο κάτω τμήμα. Γιατί περιφερειακά, δεν έχει αλλάξει κάτι.

 Παλιός γνώριμος


Είναι η ίδια μοτοσυκλέτα που έχουμε οδηγήσει ξανά, σε διαφορετικό χρωματισμό, λευκό, το οποίο της πάει πολύ, με πλαϊνές βαλίτσες που διαθέτουν το σύστημα πλαγιάσματος της Triumph – παίρνουν κλίση μαζί με την μοτοσυκλέτα ώστε να διευκολύνουν την οδήγηση. Είναι η ίδια μοτοσυκλέτα με πλαστικές προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι και πλαστική ποδιά που αγκαλιάζει τους λαιμούς των τριών εξαγωγών της εξάτμισης, για προστασία από τα χτυπήματα στις πέτρες.

Οι αναρτήσεις παρέμειναν ίδιες, της KYB, με το εξαιρετικό 46άρι ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα και το μονό αμορτισέρ, να φροντίζουν για την ομαλότητα στην οδήγηση. Τίποτα δεν άλλαξε τεχνικά, ο άξονας μετάδοσης παρέμεινε ίδιος, ο κινητήρας διατήρησε την ίδια, εξαιρετική του απόδοση, αλλά ούτε οι σχέσεις του κιβωτίου ή η τελική μετάδοση μειώθηκαν προς όφελος της ευστροφίας. Το είχαμε τονίσει αυτό, και ίσως είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να συνηθίσεις στο Explorer, τώρα και στο XC, ότι το κιβώτιο είναι κάπως μακρύ σε κλιμάκωση, και η σπιρτάδα στο άνοιγμα του γκαζιού, απουσιάζει.

Και στην έκδοση XC, θα έπρεπε να υπήρχε. Αλλά δεν υπάρχει. Η Triumph όμως, δεν έβγαλε το XC για τους αναβάτες που θέλουν να κάνουν αγωνιστικό endurο, ούτε γι’ αυτούς που θα αδιαφορήσουν για την εξωτερική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας τους, και θα την ταλαιπωρήσουν σε off road διαδρομές. Της πρόσθεσε χαρακτήρα με τους νέους τροχούς, και το κατάφερε μια χαρά. Και η διατήρηση του Cruise Control στον standard εξοπλισμό, αλλά και του ρυθμιζόμενου Traction Control, χωρίς διαφορά σε ρύθμιση, σε σχέση με το απλό μοντέλο, αυτό δείχνουν.

 Ομαλότητα στην οδήγηση


Φιλική, εύκολη, ομαλή. Χιλιόμετρα μετά, ακόμη να κουραστείς από την μαλακή γκαζιέρα, ενώ ο ήχος του τρικύλινδρου σε συνοδεύει σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο με το Traction Control να παραμένει ιδανικό στην θέση 1, με την 2 να αφήνει περισσότερα περιθώρια για παιχνίδι, αλλά στην πράξη, δεν μας χρειάστηκε. Η απενεργοποίησή του Traction Control έπαιξε το ρόλο της στο χώμα, όπου ο τρικύλινδρος κινητήρας έδειξε τα δόντια του σκάβοντας την διαδρομή που περνούσαμε. Το γκάζι αστείρευτο, τα 116 άλογα στον τροχό, 135 ανακοινώσιμα, είναι πολλά για το χώμα, και η μακριά μετάδοση του κιβωτίου, τα βάζει στο έδαφος ομαλά, δίνοντας επιτάχυνση και όχι περιττά σπιναρίσματα – αν δεν το παρακάνεις.

Η σταθερότητα όμως είναι υποδειγματική, ενώ και οι αναρτήσεις τα καταφέρνουν μία χαρά, στην λειτουργία τους σε δασικούς δρόμους. Το είχαμε δει και στο απλό μοντέλο Tiger Explorer 1200, απλά με τους ακτινωτούς τροχούς, σαν να μας είπαν “αυτό είναι καλύτερο στο χώμα, σκίστε το”. Και το κάναμε, και ψυχολογικά, νιώσαμε καλύτερα από την οδήγηση σε ίδιο τερέν, με το απλό μοντέλο. Τι σου κάνει η ψυχολογία…
Αλλά το βάρος φαίνεται, το οποίο είναι μεγάλο, φτάνει στα 267 κιλά, που είναι κατά 7 κιλά περισσότερα από το νέο R 1200GS Adventure που είναι και ογκώδες και τεράστιο μπροστά του – στο χώμα αυτό φαίνεται, στην άσφαλτο δεν σε ενοχλεί. Η θέση οδήγησης άλλωστε σου επιτρέπει να βρεθείς όρθιος σα μαρσπιέ έχοντας πλήρη έλεγχο, και το ρεζερβουάρ που είναι λεπτό στο πίσω τμήμα του, διευκολύνει την στάση του σώματος.

Τα Metzeler Tourance που χρησιμοποιεί από το εργοστάσιο, ταιριάζουν σωστά στις διαδρομές που καλείται να καλύψει η νέα XC, την οποία όμως θα θέλαμε να δούμε με ένα ζευγάρι τρακτερωτά ελαστικά, ειδικά για χώμα. Η απόσταση από το έδαφος είναι αρκετή για να μην βρίσκει κάτω, παρά το ότι η μοτοσυκλέτα δείχνει επιρρεπής στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα φρένα του απενεργοποιούν το ABS κι έτσι μπορείς να οδηγήσεις έχοντας τον πλήρη έλεγχο, αν μπορείς φυσικά να τον έχεις ως αναβάτης, αλλά δεν θα βρεις κάποιο “διαστημικό” σύστημα φρεναρίσματος, όπως τα off road modes που διαθέτουν οι KTM και BMW. Είναι ένα απλό Explorer, με αλλαγές για να γίνει πιο off road και περισσότερο όμορφο στο μάτι. Και παραμένει χρηστικότατο.

 Έτοιμο για δρόμο


Η Triumph με το νέο 1200 Explorer XC, δηλώνει ξεκάθαρα ότι έκανε τις απαραίτητες αλλαγές ή προσθήκες, όπως το δει κανείς, προκειμένου η μοτοσυκλέτα να μπορεί να συναντήσει πιο εύκολα έναν αναβάτη που πραγματοποιεί και χωμάτινα ταξίδια. Η BMW κάνει το ίδιο στα απλά GS, δίνοντας ως επιλογή την τοποθέτηση ακτινωτών τροχών ως extra, με ανάλογη χρέωση. Η Triumph* προσφέρει το μοντέλο έτοιμο, ως πακέτο, δίνοντας στην Tiger Explorer 200XC τον χαρακτήρα που χρειάζεται, για να συναντήσει τον κατάλληλο αναβάτη.

Στον δρόμο, η μοτοσυκλέτα συνεχίζει να ταξιδεύει ακούραστα με ταχύτητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα 160χ.α.ω., δίχως να κουράζει τους επιβαίνοντες, με τις ξεχωριστές άνετες σέλες να φροντίζουν για την απόλαυση της διαδρομής. Χωρίς κραδασμούς, μέχρι την τελική της, που ξεπερνά τα 220χ.α., με κατανάλωση που κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα για την κατηγορία – κοντά στα 7 λίτρα ανά 100χλμ, με μεικτή χρήση. Με ρυθμιζόμενη σέλα για τον αναβάτη αλλά και ζελατίνα σε ύψος – η οποία ταιριάζει άριστα και στις off road διαδρομές, αφού δεν περιορίζει το οπτικό πεδίο, ενώ προστατεύει εξαιρετικά από τον αέρα.

Η μεγάλη γεννήτρια που διαθέτει, στα 950W, η οποία μπορεί να παρέχει ρεύμα τόσο για τα standard θερμαινόμενα γκριπ, όσο και για τις έξτρα θερμαινόμενες σέλες, είναι ένα απαραίτητο ηλεκτρικό τμήμα της μοτοσυκλέτας που θα εκτιμηθεί.
Όντας προικισμένη με πολλά αξεσουάρ ως standard, όπως τα θερμαινόμενα γκριπ, το Cruise Control, το ABS και το Traction Control, η νέα Tiger Explorer XC θα χρειαστεί – για τους πιο απαιτητικούς, προβολάκια ομίχλης και προστατευτικά κάγκελα για να ετοιμαστεί για το μεγάλο σας ταξίδι – είτε επιλέξετε από δρόμο, είτε εκτός δρόμου. Και στα 15.890euro που κοστίζει, συνεχίζει να είναι μία από τις φθηνότερες επιλογές, αφήνοντας οικονομικά περιθώρια στον αναβάτη τόσο για εξοπλισμό της, όσο και για “κάψιμο” της διαφοράς σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σε κάθε λογής ταξίδια!

*Στο απλό Tiger Explorer 1200 μπορούν να τοποθετηθούν ακτινωτοί τροχοί με έξτρα χρέωση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger Explorer 1200 XC
Αντιπρόσωπος Ηλιοφίλ Α.Ε.
Τιμή 15.890euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1215cc
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 85 x 71.4
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός, Ride by wire
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα 
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό
Κάστερ (°) 23.9º
Ίχνος (mm) 105.5
Μεταξόνιο (mm) 1530
Ύψος σέλας (mm) 840/860
Μήκος (mm) 2248
Πλάτος (mm) 885
Ύψος (mm) 1410
Βάρος (kg) 259
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 20
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  της Kayaba διαμέτρου 46mm /  διαδρομή τροχού 190mm / Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Kayaba / διαδρομή τροχού 194mm / Ρυθμίσεις: Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80 R19
Πίσω 150/70 R17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με  δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ένδειξη κατανάλωσης, εναπομείναντα χιλιόμετρα ρεζέρβας, εξωτερική θερμοκρασία αέρα, ένδειξη πάγου, trip computer, ένδειξη πίεσης ελαστικών, trip computer, cruise control, TTC, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 137 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (kg/σαλ) 10,6 / 6.400
Ισχύς πραγματική (ίπποι/σαλ) 116,1 / 8.900
Ροπή πραγματική (kg/σαλ) 10,61 / 6.300

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Πολύ δυνατό, με μία καμπύλη ιπποδύναμης που μοιάζει με πορεία βέλους. Δίχως κομπιάσματα, φτάνει στα 116 άλογα με άνεση, πριν επέμβει ο κόφτης. Η εξαιρετική λειτουργία συναντάται και στο δρόμο και η ομαλότητα στην καμπύλη είναι αυτή που σου δίνει την άνεση να ταξιδεύεις ξεκούραστα. Και αν το συγκρίνεις με τον συναγωνισμό, ο ένας επιπλέον κύλινδρος θα κάνει την διαφορά στις ψηλές στροφές όπου το Explorer είναι άπιαστο και θυμίζει street μοτοσυκλέτα σε επιδόσεις.

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 09:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon