.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 11:58

Πρώτο Test - Triumph Tiger 1050 Sport 2013

 

Sport και θέαμα

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Με νέο όνομα – Sport –, περισσότερη δύναμη, ενδυναμωμένο χαρακτήρα και άγριες διαθέσεις, το νέο Tiger 1050 Sport έρχεται στο 2013 ανανεωμένο και ορεξάτο. Ορεξάτο για γρήγορη οδήγηση, για στρίψιμο σε κάθε είδους καμπή, για σβέλτη βόλτα, για sport καθημερινή μετακίνηση.

Επένδυση στο “Sport”


Ταξιδεύω σβέλτα με 180 και 200χ.α.ω. στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, με τον τρικύλινδρο να γουργουρίζει και πλήρως προστατευμένος από τον αέρα. Τα νέα – τετραπλά- φωτιστικά σώματα απλώνουν τη δέσμη τους και φωτίζουν τον διάδρομο μου στην σκοτεινή εθνική και ο ρυθμός μου ανεβαίνει ανάμεσα στα “αργά“ αυτοκίνητα, που κινούνται με ταχύτητες κοντά στα 150χ.α.ω. Ο κινητήρας διατηρεί άνετα ταχύτητες κοντά στα 200χ.α.ω. με το στροφόμετρο να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 7.000σ.α.λ. και την κόκκινη περιοχή του, στις 10.500σ.α.λ. Το Tiger 1050 Sport παραμένει σταθερό και ακλόνητο και δεν ζητά από μένα ούτε καν να σκύψω για να προστατευτώ από τον αέρα, αφού η ζελατίνα που φορά - από τα after market της εταιρίας, κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχω θόρυβο από τον αέρα, αλλά κάθομαι ξεκούραστα και δεν με χτυπάει στο στήθος, ούτε μου κουνάει το κράνος. Ανεβάζω ρυθμό, βασίζομαι στην 6η σχέση και ανοίγω το γκάζι, για να φτάσω σε μικρή κατηφόρα τα 232χ.α.ω. τελικής ταχύτητας, με τον κινητήρα ακόμη κι εκεί, να λειτουργεί ομαλά, χωρίς κραδασμούς, να δείχνει ότι μπορεί να ταξιδεύει σταθερά. Ο τρικύλινδρος λειτουργεί ξεκούραστα, δείχνοντας ότι στο Tiger 1050, έχει βρει την θέση του ιδανικά.

Από τότε που άλλαξε προορισμό, το 2007, και από On/Off Tiger 955i έγινε Tiger 1050, και φόρεσε τροχούς 17 ιντσών, φαρδύτερα ελαστικά, το Tiger χαμήλωσε και έγινε κάτι ανάμεσα σε Super / Huper Motard, κι έφερε έτσι μία ευχάριστη πρόταση αγοράς στους απανταχού μοτοσυκλετιστές. Με τις απαιτήσεις των αναβατών να επιζητούν κάτι ανάμεσα σε On/Off και ψηλό street, το Tiger έγινε το σύγχρονο Yamaha TDM 900 της αγοράς, με μοναδικό “στήσιμο” στο δρόμο, κορυφαίες επιδόσεις και υψηλά επίπεδα απόλαυσης σε όποια χρήση και αν το χρησιμοποιούσες. Μόνο που, με τον ερχομό ενός ακόμη Tiger στην οικογένεια της Triumph στα παλιά πρότυπα, στην κατηγορία On/off όπου ουσιαστικά ανήκει το όνομα (Tiger 1200 Explorer), ήταν καιρός το 1050 να διαχωρίσει πλέον το δρόμο του. Το Tiger 1050 Sport ξεχώρισε με το νέο όνομα, άλλαξε, έγινε πιο “ασφάλτινο”, πιο παιχνιδιάρικο αλλά και πιο ξεκάθαρο σαν επιλογή.

Γραμμικότητα και απόδοση

Προκειμένου να αυξήσει την οδηγική απόλαυση, η Triumph επένδυσε στην βελτίωση του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 1050 κυβικών εκατοστών, επανασχεδιάζοντας την εισαγωγή καυσίμου, αλλά και τοποθετώντας νέα εξάτμιση. Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα δέκα περισσότερους ίππους στα ανακοινώσιμα νούμερα, (από τους 115 στους 125 ίππους) διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την χροιά, την λειτουργία και την χρηστικότητα του κινητήρα. Τι άλλαξε; Ο κινητήρας του είναι γραμμικότατος και ακούγεται πιο μπάσος από ποτέ, ενώ στην πράξη, τα εφτά περισσότερα άλογα που απέδωσε στο δυναμόμετρο (από 103 στα 110 πραγματικά), φαίνονται στην οδήγηση.

Η διαφορά είναι αισθητή σε όλη την καμπύλη απόδοσης και ο κινητήρας παρουσιάζει ένα διάγραμμα ιπποδύναμης που θα ζήλευε ακόμη και χρηματιστηριακός δείκτης στα καλύτερά του. Είναι ένα διάγραμμα ευθύ, με γωνία ανόδου 30 μοιρών, ανεπηρέαστο από σκαλοπάτια και σκαμπανεβάσματα. Φαίνεται σαν μία σαΐτα που ξεκίνησε την ανοδική της πορεία με δύναμη, για να φτάσει στους 110 ίππους και να πέσει απότομα, υπερκαλύπτοντας σε όλες τις στροφές το διάγραμμα του προηγούμενου Tiger 1050. Η διαφορά δύναμης είναι αισθητή από τις χαμηλές στροφές όπου το νέο Sport μοντέλο είναι πιο δυνατό, ενώ στην κορύφωση αγγίζει τους 7 ίππους διαφοράς. Στο γκάζι νιώθεις πιο γεμάτο τον κινητήρα από τη στιγμή που γυρνάς το γκριπ, νιώθεις με περισσότερη ευκολία να πετάγεται η μοτοσυκλέτα μπροστά, χωρίς να διστάζει να σου προσφέρει απλόχερα την δύναμή της. Στις χαμηλές και στις μεσαίες στροφές η απόδοση έρχεται πιο γρήγορα, αφού εκτός των περισσότερων ίππων, έχει “κοντύνει” και η τελική σχέση μετάδοσης, με ένα δόντι μεγαλύτερο πίσω γρανάζι. Έτσι, μπορείς ευκολότερα να επιλέξεις μία σχέση και να κινηθείς με αυτή, χωρίς ο κινητήρας να κρεμάει, ενώ όταν θελήσεις να επιταχύνεις, θα πάρεις εύκολα αυτό που ζητάς από το γκάζι. Κρατώντας το γκριπ στο τέρμα, θα επιταχύνεις γραμμικά χωρίς απότομες αντιδράσεις και θα εκμεταλλευτείς την διάρκεια απόδοσης προκειμένου να χρωματίσεις εντυπωσιακές γραμμές με το πίσω ελαστικό, στις εξόδους των γλιστερών στροφών, ή να αυξήσεις την ταχύτητά σου στρίβοντας “στριτάδικα”.

Sport αίσθηση

Η θέση οδήγησης άλλαξε, το τιμόνι ήρθε πιο κοντά στον αναβάτη, για καλύτερους χειρισμούς, άλλαξε και η άνω πλάκα που είναι πιο ποιοτική. Από την όρθια θέση οδήγησης, έχεις την αμεσότητα χειρισμών που απαιτείται, αφού το τιμόνι αντιδρά άμεσα στις πιέσεις που του ασκεί ο αναβάτης. Έχεις κοντά σου το τιμόνι, έχεις καλύτερο πάτημα στο έδαφος λόγω της στενότερης σέλας στο μπροστινό τμήμα, και έτσι μπορείς να ελέγξεις άνετα την μοτοσυκλέτα είτε σταματημένη, είτε εν κινήσει. Σταματημένη, θα περιοριστείς από το μικρό κόψιμο τιμονιού, ενώ εν κινήσει, η μοτοσυκλέτα θα αλλάξει κλίση με την σκέψη, και τα κιλά της θα εξουδετερωθούν χωρίς δύναμη ή προσπάθεια από την πλευρά του αναβάτη. Αυτή η άνεση χειρισμών σε αφήνει να οδηγάς σβέλτα παντού, και κάνει το 1050 όταν κινείται, να δείχνει σαν να απουσιάζουν τα δύο πρώτα νούμερα από τον κυβισμό του.

Παρά το ότι ο τρικύλινδρος κινητήρας είναι βαρύς και το βάρος είναι συγκεντρωμένο στο μπροστινό τμήμα, η μοτοσυκλέτα έχει ασφάλτινη συμπεριφορά, σαν μία ψηλή street που έχει ποσοστά από super motard κατασκευές. Οδηγιέται περισσότερο με “γραμμές”, παρά με πλαγιολισθήσεις, και αν εκμεταλλευτείς την street πλευρά της, θα κινηθείς πραγματικά γρήγορα, εκμεταλλευόμενος την σφιχτή αίσθηση που μεταδίδει το πλαίσιο, αλλά και οι σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις. Τα εσωτερικά τους έχουν αλλάξει στο νέο μοντέλο, όπως και τα ελατήρια στο μπροστινό και το αμορτισέρ, και αυτή η αλλαγή δίνει μία στιβαρή και ενιαία αίσθηση στον αναβάτη. Με τις αποσβέσεις τους να διατηρούν την ευστάθεια ακόμη και όταν περνάς από λακκούβες, πλαγιασμένος, νιώθεις ασφάλεια και εμπιστεύεσαι το Tiger Sport γρήγορα. Εντύπωση προκάλεσε το ότι, παρά την σφιχτή αίσθηση τους, διατηρούσαν την άνεση σε υψηλά επίπεδα – ειδικά σε υψηλές ταχύτητες,, όπου η μοτοσυκλέτα παρέμενε σταθερή προσφέροντας ασφάλεια.

Στιβαρότητα και συμπεριφορά

Η συμπεριφορά των αναρτήσεων είναι πολύ καλή, και παρά την σφιχτή αίσθηση, ακόμη και στην Ελληνική άσφαλτο, λειτουργούσαν σωστά. Πάντως, αν κάποιος το επιθυμεί, θα βρει ρυθμίσεις όσον αφορά στην συμπίεση και επαναφορά και προφόρτιση ελατηρίων του μπροστινού, αλλά και την προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς του αμορτισέρ, αλλά στην καθημερινή, τουριστική χρήση, στην αργή αλλά και γρήγορη βόλτα, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω καθόλου εργαλεία για να επέμβω. Ενώ στο προηγούμενο μοντέλο το αμορτισέρ ήταν λίγο γρήγορο σε επαναφορά και σκληρό, και μετέφερε στους επιβαίνοντες χτύπημα, στο Sport, δουλεύει πολύ καλύτερα και προοδευτικά, αλλά παραμένει σφιχτό σε αίσθηση, στα πλαίσια της στριτάδικης αίσθησης κατά την οδήγηση. Το ψαλίδι στο νέο μοντέλο, είναι μονόμπρατσο, και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Tiger Sport.

Αυτό συμβάλει στην σφιχτή αίσθηση και ενισχύει την στριτάδικη οδήγηση, μιας και ελαστικότητες δεν υπάρχουν. Και μιας και δεν υπάρχουν ελαστικότητες, διαπιστώνεις γρήγορα ότι τα λάστιχα της Pirelli, Ngel (προφέρονται Angel) γλιστρούν όταν κινείσαι με μικρές ταχύτητες με οδήγηση Super Motard , αλλά δεν φταίνε αυτά, μιας και η άσφαλτος μας δεν είναι καλή στα περισσότερα σημεία. Οδηγώντας όμως στον ρυθμό που σε αφήνει να κινηθείς το Tiger Sport, σε sport χιλιόμετρα ανεξαρτήτως διαδρομής, διαπιστώνεις ότι όσο τα πιέζεις και ζεσταίνονται, τόσο αυξάνουν την πρόσφυση και ενισχύουν την σβέλτη πλευρά του Tiger Sport. Διαπιστώνεις αμέσως ότι η μοτοσυκλέτα είναι τόσο καλοστημένη που ξεπερνάς τα όριά σου ακόμη και στις πιο κλειστές διαδρομές, έχοντας πλήρη έλεγχο. Η μικρότερη γωνία κάστερ κατά μία μοίρα, προσφέρει και αυτή πιο “γρήγορο” τιμόνι και αμεσότητα στις αντιδράσεις, αλλά τα θερμαινόμενα γκριπ, που είναι μεγάλα σε διάμετρο, απαιτούν ώρα εξοικείωσης για να πιάσεις καλά το τιμόνι. Προσωπικά θα επιθυμούσα ένα δεύτερο – κανονικό- ζευγάρι για τους θερμούς μήνες, για να πιάνω πιο σωστά το τιμόνι, και θα έβαζα τα θερμαινόμενα στο ράφι για τον χειμώνα – για να κινούμαι πιο επιθετικά!

Πλαγιολισθαίνοντας στην καθημερινότητα

Οδηγώντας το καθημερινά, το Tiger Sport σου δείχνει ότι γρήγορα σε βολεύει ώστε να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για καθημερινή μετακίνηση με sport στυλ. Ανάγει την κάθε βόλτα σε απόλαυση με τις δυνατότητές του, και περνάς τόσο ευχάριστα στη σέλα του, χωρίς να χάνεις σε ποιότητα κύλισης, ή σε ομαλότητα στην συμπεριφορά. Όλα δουλεύουν άριστα, είναι ποιοτικά, καλοφτιαγμένα, με άριστη συναρμογή και αθόρυβη λειτουργία. Κινείσαι χαλαρά, το οδηγάς σαν εύχρηστο μονοκύλινδρο μικρού όγκου – με περιορισμό στο μικρό κόψιμο τιμονιού και στην βαριά αίσθηση στις αργές ταχύτητες. Πατάς άνετα στο έδαφος αν είσαι 1,80, ενώ και ο συνεπιβάτης θα κάτσει καλύτερα από το παλιό, πιο χαμηλά. Το υποπλαίσιο είναι νέο, πιο χαμηλό, και η σέλα του συνεπιβάτη, έχει ειδική διαμόρφωση για να σε συγκρατεί, ενώ και οι αλουμινένιες όμορφες χειρολαβές βοηθούν σε αυτό.

Για τουριστική χρήση βέβαια, ο συνεπιβάτης πάλι θα πρέπει να είναι “προπονημένος/η” για να αντέχει, αφού η σκληρή σέλα τον περιμένει κι ας κάθεται πιο χαμηλά από πριν. Οι διακόπτες του έχουν αλλάξει, με τον αριστερό να επικοινωνεί με το menu του ηλεκτρονικού πολυόργανου. Ώρες - ώρες βέβαια, σκεφτόμουν ότι αυτό το έξυπνο κουμπί θα ήθελα να απενεργοποιούσε το ABS, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, και το ABS παραμένει σε λειτουργία συνεχώς, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης από κάποιο άλλο κουμπί. Λόγω της πρόσφυσης του οδοστρώματος, το ABS τίθεται σε λειτουργία συχνά, και παρά το ότι δεν ενοχλεί και προσφέρει ασφάλεια διατηρώντας σε ασφαλή, δεν σε αφήνει να κάνεις παλιμπαιδισμούς! Κι εκεί που πιστεύεις ότι χωρίς ABS θα αύξανες τα περιθώρια παιχνιδιού, διαπιστώνεις ότι τα φρένα του Tiger Sport επιτρέπουν κάθε είδους παιχνίδι αφού επεμβαίνουν τελικά σε τέτοιο βαθμό που σε αφήνουν να πλαγιολισθήσεις αν θες.

Φρενάροντας, ταξιδεύοντας, ντριφτάροντας

Παρά το ότι τα φρένα του Tiger Sport έχουν δύναμη και αρχικό δάγκωμα ώστε να σε καθησυχάσουν και να σε ακινητοποιούν άμεσα μόλις τα ακουμπάς, είναι ταυτόχρονα και προοδευτικά και το πίσω είναι αυτό που αφήνει τον τροχό να γλιστρήσει ελεγχόμενα σε πλαγιολισθήσεις. Στα πολλά χιλιόμετρα, και σε φρενάρισμα πανικού, δείχνουν τα δόντια τους και μπορείς να τα εμπιστευτείς φρενάροντας χωρίς δύναμη. Στις ταχύτητες που κινείσαι με το Tiger Sport, σβέλτα συνεχώς, χρειάζεσαι φυσικά το ABS μιας και γλιστράς συχνά στην ελληνική άσφαλτο, ενώ ταυτόχρονα, μπορείς να ντριφτάρεις και να παίξεις στις εισόδους των στροφών πλαγιολισθαίνοντας, αλλά με πλήρη έλεγχο και ασφάλεια. Και εκεί που έλεγα ότι θα ήθελα να απενεργοποιείται το ABS, μετά από μερικά παιχνίδια στο όριο, με την μοτοσυκλέτα να μου δίνει πλήρη ασφάλεια, και χωρίς να μειώνεται το παιχνίδι μου, τελικά άλλαξα τις πεποιθήσεις μου και… θα το πάρω όπως είναι!

Αφήνοντας όμως στην άκρη τις υψηλές ταχύτητες, το παιχνίδι και το ταξίδι, συμπεραίνεις ότι το Tiger 1050 Sport είναι μία μοτοσυκλέτα πολύ προσεγμένη στην λεπτομέρεια. Έχει ομορφύνει με το νέο fering, το νέο πίσω μέρος με την χαμηλότερη σέλα που διαθέτει και κόκκινη ραφή και προσθέτει “πόντους”. Ξεχωρίζει με το λογότυπο Sport, ενώ ακόμη και τα αλουμινένια, χαρακτά μαρσπιέ, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ποιότητα της κατασκευής.

Χρυσή τομή

Χρησιμοποιώντας το Triumph Tiger 1050 Sport καθημερινά, απολαμβάνεις την ποιότητα κύλισης που έχει να σου προσφέρει, κάθεσαι ξεκούραστα όρθιος στην θέση οδήγησης και μόνο τα γόνατα θα δείξουν σημάδια κούρασης λόγω γωνίας, μετά από πολύωρη χρήση. Το Tiger 1050 Sport είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στην σβέλτη οδήγηση, στην Sport συμπεριφορά στην εθνική και τις ορεινές διαδρομές, στην στυλάτη καθημερινή μετακίνηση. Έρχεται βελτιωμένο σε επιδόσεις, στιβαρότητα, σταθερότητα, ασφάλεια αλλά και ποιότητα, ενώ για μία ακόμη φορά, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα μεγάλο εύρος χρήσεων.

Στα 11.590euro που κοστίζει (η ψηλότερη ζελατίνα και τα προστατευτικά κάγκελα ανήκουν στον έξτρα εξοπλισμό), αποκτά κάποιος μία sport μοτοσυκλέτα με σύγχρονη αισθητική και επιδόσεις αντάξιες των δυνατοτήτων του πλαισίου της. Ποια θα ήταν η ιδανική αντίπαλος; Η Tiger 1050 Sport με Traction Control (…αν το δούμε κάποια στιγμή στην παραγωγή) ώστε να αποφεύγονται τα γλιστρήματα του πίσω τροχού, μιας το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα υπάρχει στην γκάμα της Triumph και είναι διαθέσιμο ήδη στην Tiger Explorer.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Tiger 1050 Sport 
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 11.590euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, τρικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 1050
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 79 x 71,4
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
 
 
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο 2 δοκών
Κάστερ (°)  22,8
Ίχνος (mm)  89,7
Μεταξόνιο (mm)  1.540
Ύψος σέλας (mm)  830
Μήκος (mm) 2150
Πλάτος (mm) 835
Βάρος (kg)   235
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  Showa 43mm /  διαδρομή  140mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς,  προφόρτηση ελατηρίου
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Αμορτισέρ  Showa με μοχλισμό / διαδρομή 150mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτηση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς 
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα 2 εμβόλον της Nisin και ABS 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, υπολογιστής ταξιδιού, ρολόι, δείκτης βενζίνης, αυτονομία, προειδοποιητική λυχνία για αλάρμ, αναλογικό στροφόμετρο, κουμπί για πλοήγηση στο τιμόνι
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  125/9.400
Ροπή εργοστασίου (Nm/rpm)  104nm/4.300
Ισχύς πραγματική (Hp/rpm)  110,81 / -
Ροπή πραγματική (Nm/rpm)  Δ.Α.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Ίσως από τις πιο γραμμικές δυναμομετρήσεις που έχουμε κάνει. Από την αρχή μέχρι το τέλος, ο κινητήρας ανεβάζει σταθερά στροφές μέχρι την κορύφωση στους 110 ίππους. Στο πρώτο διάγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά με τον κινητήρα του προηγούμενου μοντέλου η οποία φτάνει τους 7 ίππους (110 - 103) αλλά παρουσιάζεται συνολικά σε όλη την καμπύλη απόδοσης

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 19:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Triumph Tiger 1050 Sport 2013 Test – Triumph Tiger Explorer XC 1200 – 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon