.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 18:57

Αποστολή στην Ισπανία - Triumph Tiger 800 XC / XR - 2015

Απόστολή στην Μάλαγα

 

 

Στη Μάλαγα της Ισπανίας έγινε η παρουσίαση των δύο νέων Tiger της Triumph, του XR με περισσότερο ασφάλτινο προσανατολισμό και του XC με την ταμπέλα του adventure. 

Πόσο Adventure;


Μιλώντας αντικειμενικά, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ελάχιστες είναι οι σημερινές μοτοσυκλέτες “adventure” οι οποίες χρησιμοποιούνται για οδήγηση off-road. Άρα μάλλον σωστά πράττει η Triumph με την έκδοση XR, η οποία επικεντρώνεται 100% στην οδήγηση σε άσφαλτο. Από την άλλη μεριά η έκδοση XC παραμένει μια μοτοσυκλέτα με ευρύτερο φάσμα χρήσης, σαφώς πιο adventure, και χάρη στα 221 κιλά της θα σας οδηγήσει απροβλημάτιστα στους χωματόδρομους, ακόμη κι αν είστε αρχάριοι.
Η πρώτη έκδοση του Triumph Tiger έγινε το 2010 και για το 2015 θα διατίθεται σε τέσσερις συνολικά εκδόσεις.
Τόσο το XR όσο και το XC θα διατίθενται και σε έκδοση με περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Και τα δύο (ή και τα τέσσερα, όπως το πάρει κανείς) νέα μοντέλα πάντως είναι προφανές ότι είναι ανανεωμένα εκ βάθρων και εκτενώς μελετημένα για την χρήση για την οποία προορίζονται. Οι εκδόσεις XRx και XCx θα διαθέτουν ως standard το cruise control, τρία προγράμματα για ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και αντίστοιχα της παροχής της δύναμης, ρυθμιζόμενο ABS αλλά και ρυθμιζόμενο Traction Control.

Βασικές διαφορές

Η βασική διαφορά του XC που προορίζεται για χρήση σε κάθε τερέν από το XR είναι ότι διαθέτει μπροστινό τροχό 21 ιντσών, ακτινωτές ζάντες και WP αναρτήσεις. Η σέλα είναι κατά 3 εκατοστά υψηλότερη, το ύψος αυτό όμως μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα ανάμεσα στα 840 και 860mm. Για το τεστ επιλέξαμε την υψηλότερη θέση, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κοντρόλ κατά την οδήγηση, αφού αυτή τοποθετεί τον αναβάτη πιο κοντά στο άνω τμήμα του κινητήρα και μπορεί να πιάσει το τιμόνι πιο άνετα. Τα ελαστικά της Bridgestone, BattleWing, είχαν άριστες επιδόσεις τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, με την πρόσφυση στην άσφαλτο να μην απέχει και πολύ από αυτή που θα είχες με καθαρά ασφάλτινα ελαστικά. Αντίστοιχα, στην οδήγηση εκτός δρόμου σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση, ενώ το ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα πιρούνι και αμορτισέρ προσφέρουν την εξατομίκευση που χρειάζεσαι για άνετη οδήγηση.
Η πρώτη μας επαφή με το Tiger XC έγινε σε δημόσιους δρόμους και ήταν αρκετή ώστε να καταλάβουμε ότι η Triumph έχει βελτιώσει κατά πολύ το κιβώτιο ταχυτήτων και οι αλλαγές πλέον γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ομαλότητα. Η απόδοση μετά τις 2.000 στροφές γίνεται γραμμικά, επομένως αν θέλετε ένα πιο σπορ στυλ οδήγησης θα πρέπει να κρατήσετε τον τρικύλινδρο κινητήρα σταθερά πάνω από τις 7.000 στροφές, με απανωτές αλλαγές στις ταχύτητες στους επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Ακόμα κι έτσι όμως, νιώθεις ότι ο κινητήρας του XC είναι πολύ ευέλικτος κι έτσι, πριν κάνεις το πέρασμά σου στον χωματόδρομο, έχεις ήδη χτίσει την εμπιστοσύνη μαζί του. Το μπροστινό σύστημα του XC είναι ευέλικτο, με ακρίβεια στον χειρισμό και ο κινητήρας διαθέτει ακριβώς τον χαρακτήρα που θα περίμενες από μια Triumph.

Οι διαφορές μεταξύ τους

Η οδήγηση με το XC στο χώμα γίνεται με αυτοπεποίθηση, όπου το ABS επεμβαίνει καθυστερημένα διασφαλίζοντας περισσότερο σπινάρισμα, ενώ στον πίσω τροχό απενεργοποιείται τελείως. Έτσι έχεις έναν κινητήρα με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνον που είχες πριν λίγο οδηγώντας στους επαρχιακούς δρόμους. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει κάθε φορά να ενεργοποιείς και αντίστοιχα να απενεργοποιείς το off-road mode, κατά τ’ άλλα, το XC δείχνει άριστες επιδόσεις στους χωματόδρομους. Το φαρδύ τιμόνι προσφέρει καλύτερο κοντρόλ και οι αναρτήσεις διαθέτουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και την σκληρότητα που απαιτείται για τέτοια χρήση. Η οδήγηση σε στυλ enduro δεν προσφέρεται με αυτόν τον κινητήρα, ο οποίος όμως βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο από άποψη επιδόσεων. Στην άσφαλτο το XC είναι λίγο κατώτερο του XR, όπως θα έπρεπε άλλωστε να είναι, χάρη στην ευελιξία του όμως, παραμένει άριστη επιλογή για εκείνον που πότε-πότε θα θέλει να πατήσει στο χώμα. Οι δυνατότητες του εκεί είναι μεγάλες, ενώ αυτά που “χάνει” στην άσφαλτο είναι αμελητέα. Σε αυτό ας έχουμε και υπόψη μας και την αυτονομία των 300 και περισσότερων χιλιομέτρων που προσφέρει το 19 λίτρων ντεπόζιτο.
To XR από την πλευρά του είναι πιο εντυπωσιακό στο μάτι, με αρκετά πιο σπορ δυνατότητες. Με χαμηλότερες αναρτήσεις της Showa και αλουμινένιους τροχούς σε βάζει αμέσως στο mood για σπορ οδήγηση. Οι Showa έχουν περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής, οι στάνταρ ρυθμίσεις τους όμως είναι τόσο καλές που δεν υπάρχει λόγος αλλαγών. Διαθέτει ρυθμιζόμενη ζελατίνα, κεντρικό σταντ και την επιλογή μιας άνετης σέλας, παρόλο που η στάνταρ έκδοσή της είναι εξίσου άνετη. Κάποιος που σκοπεύει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα με το XR ενδεχομένως να ήθελε μεγαλύτερη ζελατίνα, καθώς η ήδη υπάρχουσα ίσως είναι κάπως χαμηλή για τους ψηλούς αναβάτες.

Δύσκολη επιλογή

Ο κινητήρας του Tiger 800 XR δίνει παιχνιδιάρικη αίσθηση και το 800 συμπεριφέρεται σχεδόν σαν μια καθαρόαιμη sportbike της μεσαίας κατηγορίας. Τα 95 άλογα φαίνονται υπέρ-αρκετά να σου παρέχουν την απόλαυση της σπορ οδήγησης που θέλεις.
Πώς λοιπόν θα επιλέξεις ανάμεσα στα δύο; Η απάντηση έγκειται στο αν σε ενδιαφέρει η οδήγηση εκτός δρόμου. Όποια έκδοση κι αν διαλέξεις, θα έχεις ως standard το traction control, το ABS, το ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire, τα ρυθμιζόμενα modes του κινητήρα και τον φανταστικό τρικύλινδρο κινητήρα των 800cc. Η Triumph κατάφερε να παρουσιάσει δύο μοτοσυκλέτες, οι οποίες μεν μοιράζονται την ίδια βάση, εντούτοις καταφέρνουν να έχουν δύο εντελώς ξεχωριστούς χαρακτήρες. Πλέον στις δύο εκδόσεις για το κάθε μοντέλο που διαφοροποιούνται στον εξοπλισμό και έρχονται έτοιμα για διασκέδαση, περιπέτεια, sport οδήγηση και ταξίδι, με τιμές που ξεκινούν από τα 10.690euro για το απλό Tiger 800 XR και φτάνουν στα 12.790euro για το "πλούσιο" Tiger 800 XCX.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger 800 XR / XRx- XC / XCx
Αντιπρόσωπος Ηλιοφιλ Α.Ε.
Τιμή 10.690 / 11.690 / 11.590 / 12.790
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 74  x 61,9
Συμπίεση (:1)  11,1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση  6 σχέσεων με αλυσίδα
1η  2,312 (37/16)
2η  1,857 (39/21)
1,500 (36/24)
1,285 (27/21)
1,136 (25/22)
1,66 (85/51)
Τελική μετάδοση 3,125 (50/16
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο σωληνωτό 
Κάστερ (°)  23,7
Ίχνος (mm) 86
Μεταξόνιο (mm) 1.555
Ύψος σέλας (mm) 810/830 (840 - 860)
Μήκος (mm) 2215
Πλάτος (mm) 795
Ύψος (mm) 1350
Βάρος (kg)   213 / 216 / 218 / 221
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  19-Ιαν
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm της Showa /  διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση (XC: Πλήρως ρυθμιζόμενο της WP, 45mm διάμετρος- 220mm διαδρομή)
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της Showa / διαδρομή τροχού 170mm / Υδραυλικό προφόρτιση ελατηρίου (XC: Πλήρως ρυθμιζόμενο της WP, 215mm διαδρομή)
Ελαστικά 
Mπροστά  100/90-19 (90/90-21)
Πίσω   150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 308mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Nissin και απενεργοποιούμενο ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin και απενεργοποιούμενο ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, Triumph Traction Control, τρία riding modes, 
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / σαλ)  95 / 9.300
Ροπή εργοστασίου (kg /σ.α.λ.)  7,9 / 7.850

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 09:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon