.
Κατηγορία QJ Motors
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 14:34

Πρώτη Επαφή – QJMOTOR SVT 650X (2024)

Η επιστροφή του V2

Την ώρα που η αγορά έχει κατακλυστεί από δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες, η QJMOTOR εμπλουτίζει την adventure γκάμα της με έναν V2 90 μοιρών σε μια μοτοσυκλέτα πολυτελώς εξοπλισμένη και με σούπερ τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η τελευταία δεκαετία ανήκει σαφέστατα στους δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες, οι οποίοι έχουν κατακλύσει όλες τις κατηγορίες μοτοσυκλετών, έχουν απλωθεί σε μεγάλο εύρος κυβισμών και πλέον βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις προτίμησης του αγοραστικού κοινού.

Μέχρι και κάποια παραδοσιακά προπύργια του V2 παρελθόντος έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε in-line δικύλινδρους, όπως η ΚΤΜ με τις σειρές των 790 και 890.

DSC 6120

Η QJMOTOR μπήκε δυναμικά στην ελληνική αγορά φέρνοντας μια γεμάτη γκάμα adventure μοντέλων SRT σε διάφορους κυβισμούς από 550 ως 700 και 800 κυβικά, με κοινό παρονομαστή τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κινητήρα. Η έκπληξη της εταιρείας που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τη Γκοργκόλης Α.Ε. ωστόσο εμφανίστηκε στην περσινή EICMA και πλέον, εδώ και λίγο καιρό, έχει φτάσει και στην αγορά της χώρας μας.

Η SVT 650 φορά έναν δικύλινδρο V με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 90 μοιρών και χορταστική απόδοση 75.2 hp στις 9,000 rpm και 6.6 kgm στις 8,000 rpm. Η κορύφωση των στοιχείων απόδοσης σε αρκετά ψηλές στροφές αποκαλύπτει τον εύστροφο χαρακτήρα του κινητήρα αυτού, όπως “προδίδεται” και από τους υπερτετράγωνους κυλίνδρους του: 81.0 x 62.6 mm. Ναι, είναι οι ίδιες ακριβώς διαστάσεις με τη Suzuki V-Strom 650, μα για την ιστορία η QJMOTOR έχει επισήμως ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για αναπαραγωγή του αλλά για έναν εξολοκλήρου δικό της κινητήρα, που μάλιστα εδώ αποδίδει περισσότερη ονομαστική ισχύ.

DSC 6025

Η σχεδίασή της μοτοσυκλέτας ακολουθεί ένα κάπως διαφορετικό μονοπάτι, με τους δύο κατακόρυφα στοιχισμένους LED προβολείς και τη σχεδόν κάθετη επιφάνεια του μούτρου να δημιουργούν μια πολύ χαρακτηριστική οπτική σφραγίδα.

Από πλευράς εξοπλισμού, η QJMOTOR προσφέρει ένα δυνατό βασικό πακέτο με κάγκελα προστασίας, ποδιά κινητήρα, μεγάλη σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη, έτοιμες υποδοχές για τοποθέτηση σκληρών βαλιτσών και χούφτες τιμονιού με αλουμινένια ενισχυτική μπάρα. Ακόμη, ο ανεμοθώρακας είναι ρυθμιζόμενος με το χέρι και πίσω του βρίσκεται μια έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών με ενσωματωμένο κύκλωμα συνδεσιμότητας Bluetooth.

Η πολυτέλεια του στάνταρ εξοπλισμού της SVT 650 αντανακλά και σε πρακτικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως είναι οι ρυθμιζόμενες μανέτες και το θερμαινόμενο πακέτο γκριπ και σέλας.

Στο οδηγικό κομμάτι, η QJMOTOR προσθέτει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις μπροστά και πίσω, καθώς και ένα πολύ δυνατό πακέτο πέδησης με δύο δίσκους 320 mm και τετραπίστονες ακτινικές Brembo με υποστήριξη από το εξαιρετικό δικάναλο ABS 9.1MB της Bosch.

DSC 6026

Η SVT 650 διατίθεται σε δύο εκδόσεις που διαφέρουν μόνο στους τροχούς: η βασική έκδοση φορά χυτές ζάντες, ενώ η SVT 650X προτιμά ακτινωτές. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως φοριούνται ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο (tubeless) και οι διαστάσεις των τροχών είναι ίδιες, 110/80-19 μπροστά και 150/70-17 πίσω.

Η νέα μοτοσυκλέτα της QJMOTOR έκανε ουσιαστικά το ελληνικό της ντεμπούτο στο πρόσφατο 2o Adventure Meeting του Bikeit (30/9-1/10 στο Λαύριο) όπου μια SVT 650X προσφέρθηκε για test rides από το κοινό πριν καν βρει τον δρόμο της για τις δημοσιογραφικές δοκιμές που θα ακολουθήσουν.

Όντας μέλος της ομάδας πλοηγών του Adventure Meeting είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με τα μάτια μου πόσο πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε για μια πρώτη γνωριμία με την SVT 650X, και μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να την οδηγήσουν στη χωμάτινη διαδρομή, με αρκετά κολακευτικά σχόλια στο τέλος της δοκιμής τους. Δίχως υπερβολή, ήταν μια από τις μοτοσυκλέτες που ήταν διαρκώς έξω για test ride και δυσκολευτήκαμε να βρούμε μιαν ευκαιρία να την οδηγήσουμε κι εμείς.

DSC 6053

Όταν τη βρήκαμε στο τέλος του διημέρου, κάναμε τα πρώτα μας χιλιόμετρα στη σέλα της QJMOTOR SVT 650X στην ασφάλτινη διαδρομή του Adventure Meeting, από Λαύριο προς Άγιο Κωνσταντίνο, με μια μικρή χωμάτινη παράκαμψη για μια πρώτη γεύση προ της πλήρους δοκιμής που θα ακολουθήσει, ελπίζουμε σύντομα.

Η θέση οδήγησης είναι άνετη και εργονομικώς ουδέτερη, με την εξαίρεση ίσως του τιμονιού που βγαίνει κάπως ψηλά. Για τα 1.82 μέτρα μου δεν ήταν ενοχλητικό και συνήθισα πολύ γρήγορα τη θέση, ενώ λίγο αργότερα σε μια μικρή βόλτα εκτός δρόμου αποδείχθηκε βολικότατη για να οδηγώ όρθιος χωρίς να σκύβω.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας, αυτό που προσέχει κανείς πρώτο είναι το πόσο ήσυχα και βελούδινα δουλεύει, χωρίς κραδασμούς ή κάτι άλλο ενοχλητικό, απλά μια πούδρα με τονισμένο μπάσο.

Η εκκίνηση αναδεικνύει έναν υπέροχα γραμμικό ψεκασμό, χωρίς κενά ή νευρικότητες στην απόδοση της ισχύος, καθώς και άφθονη ελαστικότητα από τον ροπάτο κινητήρα. Στη διαδρομή που οδηγήσαμε δεν υπήρχε δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες, έτσι δε μπορώ να πω πολλά για το πώς αποδίδει ψηλά, αλλά αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε διεξοδικά όταν θα πάρουμε στα χέρια μας την SVT 650X για μια πλήρη εβδομαδιαία δοκιμή.

Σε φυσιολογικό (βλέπε νόμιμο) ρυθμό οδήγησης η μοτοσυκλέτα είναι αγχολυτικά φιλική και άνετη, έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να βάλει το κερασάκι στην τούρτα αφήνοντας τους 75 ίππους της να καλπάσουν όπου βρεθεί η ευκαιρία.

DSC 6059

Στο στριφτερό κομμάτι της διαδρομής αναδεικνύεται η ευκολία με την οποία η SVT 650X πλαγιάζει και κρατά την κλίση της μέσα στη στροφή, το ζύγισμά της δείχνει όσο ουδέτερο πρέπει για απροβλημάτιστες φιδίσιες βόλτες και οι αναρτήσεις στις στάνταρ ρυθμίσεις τους δείχνουν αρτιότατες.

Βγαίνοντας για λίγο εκτός δρόμου η στόχευση της QJMOTOR είναι ξεκάθαρη: πρόκειται για μια on-off μοτοσυκλέτα, όχι για rally ή enduro. Το φωνάζουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά της, όπως τα 145 mm διαδρομής του πιρουνιού και, ακόμη περισσότερο, τα 236 κιλά υγρού βάρους.

Η μικρή χωμάτινη βόλτα έδειξε μια μοτοσυκλέτα ικανή για περιηγήσεις, πάντα φιλική και ευκολοδήγητη, αν και θα ήθελα να είχα την ευκαιρία για λίγο ψάξιμο με τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων για καλύτερη διαχείριση της μάζας της SVT 650X.

DSC 6106

Το καλό είναι πως η QJMOTOR έχει εξοπλίσει σε στάνταρ μορφή τη μοτοσυκλέτα της με όλα τα προστατευτικά μέσα που χρειάζεται, κάνονας πολύ λιγότερο αγχωτική την έξοδο από την άσφαλτο.

Το δίδυμο των SVT 650 έρχεται να προσφέρει ως μεσαίες on-off στην ίδια ακριβώς λογική που μεγαλούργησαν οι Transalp και V-Strom επί δεκαετίες στην ελληνική αγορά – και όχι μόνο. Είναι ένα γνήσιο πασπαρτού που δεν αναζητεί να εντυπωσιάσει με τρελά νούμερα απόδοσης ή ικανότητες αγωνιστικής ράλι, αλλά με ένα ισορροπημένο και ποιοτικό σύνολο που μπορεί να αποδώσει σε κάθε συνθήκη και κάθε τερέν με πρώτο γνώμονα την άνεση και την ευχρηστία.

Δείχνει άριστη για καθημερινή μετακίνηση, ικανότατη για τουρισμό ανεξαρτήτως απόστασης και μένει να επιβεβαιωθεί αν όντως μπορεί να είναι και διασκεδαστική στο στροφιλίκι όσο μας έδειξε στο Adventure Meeting και αυτήν την πρώτη επαφή.

Με ενδιαφέρον επίσης περιμένουμε να διερευνήσουμε την κατανάλωση καυσίμου της, καθώς η δήλωση για αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 460 χιλιόμετρα με ένα 20λιτρο γέμισμα αν μη τι άλλο μας έχει κεντρίσει την περιέργεια.

DSC 6114

Η QJMOTOR παίρνει άριστα ήδη από την ανάγνωση της λίστας εξοπλισμού, με ένα πακέτο που εκτείνεται από στάνταρ θερμαινόμενη σέλα ως πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, με δυνατά επώνυμα περιφερειακά σε ένα πακέτο που κοστολογείται με την εντελώς αντίθετη λογική: €6,695 η SVT 650 και €7,195 η SVT 650Χ.

Ο ανταγωνισμός της θα πρέπει να αρχίσει να αγχώνεται.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ / ΜΟΝΤΕΛΟ

QJMOTOR SVT 650X (2024)

ΤΙΜΗ

€7,195

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

4Τ, V2 90 μοιρών, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

645 cc

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

81.0 x 62.6mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

11.8:1

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

EFI

ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ

Υγρό Κάρτερ

ΚΙΒΩΤΙΟ

6 Ταχύτητες

ΙΣΧΥΣ

75.2 hp (76.2 ps) / 9,000rpm

ΡΟΠΗ

6.6 kgm (65 Nm) / 8,000rpm

ΣΧΕΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

3.133

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Μίζα

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

4,3L /100km (WMTC3)

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

20 L

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜxΠxΥ)

2,270 x 950 x 1,405 mm

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ

1,505 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)
KATANOMH

236 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

23°

ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ

2 Δίσκοι 320 mm, τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες BREMBO

ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ

Δίσκος 260 mm, μονοπίστονη δαγκάνα BREMBO (Ø34mm)

ABS

Δικάναλο, ABS BOSCH 9.1MB

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ανεστραμμένο πιρούνι, διαδρομή 145 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Monoshock, πλήρως ρυθμιζόμενο

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

110/80-R 19 Maxxis Maxxventure (tubeless)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

150/70-R 17 Maxxis Maxxventure (tubeless)

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 14:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - QJ Motor SRT 800X Video Test Ride - QJ Motor SVT 650X »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon