.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 13:34

Test – Kawasaki KLX 250S

Καθαρόαιμο enduro πόλης

 




Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Στρατής Λιβιτσάνος

Αν ήταν συνέχεια απόκριες το KLX 250S της Kawasaki θα μπορούσε να κυκλοφορεί με την προβιά του, πάνω από το κοστούμι του λύκου που έντεχνα κρύβει στον χαρακτήρα του. Είναι ένα πραγματικό on/off σε μικρές διαστάσεις, ικανό να σε μετακινήσει καθημερινά με τον δικό του απλό και μοναδικό τρόπο.

Μικρό διαολάκι


Κολλημένος σε μία στενή χαράδρα, με ένα λίγων εκατοστών ποταμάκι να μου μουσκεύει τις μπότες, προσπαθούσα να βάλω μπροστά την μοτοσυκλέτα με την οποία συμμετείχα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro – δύσκολα έπαιρναν τότε οι Husaberg, αν είχαν και κάνα πρόβλημα, σπάνια λειτουργούσαν καλά.
Ένα πράσινο “πολυβολάκι” χοροπηδητό και λυγερόκορμο, ερχόταν με χάρη και ταχύτητα μέσα στο σφικτό μονοπάτι – σταμάτησε, τον ρώτησα τι ήταν αυτό “KLX 250R” και έφυγε με την ίδια ευκολία που ήρθε. Βρήκα ένα παραεισαγωγής – έτσι ερχόντουσαν μόνο τα KLX 250 τότε, και έτρεξα με νίκες μάλιστα – στην κατηγορία 350 τότε στο enduro, με μία αδύναμη συγκριτικά μοτοσυκλέτα.
Πως συναγωνίζονταν τα 22 άλογα του KLX 250R τις δυνατότερες μοτοσυκλέτες; Με το εκπληκτικό πλαίσιο του motocross Kawasaki KX 125 το οποίο με τις απαραίτητες αλλαγές χρησιμοποιούσε το KLX 250R, και με παρόμοιας σχεδίασης αναρτήσεις – ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm και ανάρτηση με μοχλισμό Uni Trac – ένα τετράχρονο KX έτοιμο για αγώνες!
Με το πλαστικό ρεζερβουάρ, τον λιτό εξοπλισμό – ένα ηλεκτρονικό πολυόργανο, μία μικρή μάσκα με αντίστοιχο φανάρι, ένα πίσω φανάρι στο “γωνία” φτερό, χωρίς κλειδιά ή κλειδαριά – μόνο λαιμού στο πλάι, ήταν έτοιμο για αγώνες. Έβαλα ένα τιμόνι στα μέτρα μου αλλά και χούφτες, και έτρεχα κανονικά στο πρωτάθλημα με διακρίσεις και τελικά, το νούμερο 3 στην κατηγορία, παρά τους δύο αγώνες που είχα χάσει στην αρχή της χρονιάς λόγω συμμετοχής σε άλλη κατηγορία! Αυτό που μου έλειπε τότε, ήταν η δύναμη, μιας και η διαφορά 100 κυβικών στον συναγωνισμό, ήταν μεγάλη και όσο και αν το πάλευα, κάποιες φορές έχανα.. Τι θα ήθελα; Μα ένα KLX 350 με 10% μεγαλύτερες διαστάσεις της μοτοσυκλέτας!

Οι προσευχές εισακούστηκαν


Τα χρόνια πέρασαν, η Kawasaki εισάκουσε τις προσευχές μου και το ’97 παρήγαγε το KLX σε 300 κυβικά, μόνο στην R έκδοση, με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και όλο το υπόλοιπο ίδιο. Όλα αυτά τα χρόνια, από το ’93 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται, η βασική διαφορά του KLX 250S με το R ήταν το συμβατικό μπροστινό σύστημα που διέθετε η απλή έκδοση, ο εξοπλισμός δρόμου, το μεγαλύτερο φανάρι, η φιμωμένη εξάτμιση, το μεταλλικό ρεζερβουάρ και τα – πολύ μικρά είναι η αλήθεια- μαρσπιέ συνεπιβάτη.
Και φτάνοντας στην τελευταία έκδοση, οι αλλαγές που συναντάμε επικεντρώνονται στην τοποθέτηση ανεστραμμένου μπροστινού συστήματος που όμως δεν ρυθμίζει, μεγαλύτερου μπροστινού φαναριού, ίσιου πίσω φτερού με τοποθέτηση λασπωτήρα και νέους χρωματισμούς. Άλλαξε όμως και το τελικό της εξάτμισης, ο κινητήρας εναρμονίστηκε με τις νέες προδιαγραφές με την χρήση ψεκασμού της Keihin, ενώ τα φρένα δέχτηκαν δίσκους τύπου “μαργαρίτα” για καλύτερη ψύξη και απόδοση, ενώ το ηλεκτρονικό πολυόργανο, πλέον είναι πιο μεγάλο, ευανάγνωστο και χρηστικό.

Αντάρτης πόλεων


Το KLX 250S παρέμεινε μόνο του στην αγορά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας στον καθημερινό αναβάτη, ένα μοναδικό τρόπο διαφυγής από την απλότητα στην μετακίνηση. Αντικαθιστώντας επάξια το γερασμένο KLR 250, το KLX, αν και κατασκευασμένο το ’93, φαίνεται σύγχρονο και λειτουργεί ως τέτοιο. Είναι ψηλό, με χωμάτινο προσανατολισμό, αλλά με τα ασφάλτινα ελαστικά διπλής χρήσης που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να πλασάρεται εξαιρετικά και ως dual purpose μοτοσυκλέτα – που τέτοια είναι τελικά. Μην ξεχνάμε ότι με το πέρασμα των χρόνων, οι enduro μοτοσυκλέτες άλλαξαν χαρακτήρα, εκσυγχρονίστηκαν, και η τεχνολογία του KLX, μόνο ανταγωνιστική δεν θα μπορούσε να είναι. Στην καθημερινότητα όμως, οι μικρές του διαστάσεις, η στενή σέλα και η ψηλή θέση οδήγησης, αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον αναβάτη που θα ελιχθεί κόντρα στα στοιχεία της πόλης. Αυτοκίνητα, λακκούβες, πεζοδρόμια, χαλασμένο οδόστρωμα, είναι μόνο μερικά από τα πεδία δράσης του KLX 250S στα οποία θα ελιχθεί με άνεση λόγω των μαλακών αναρτήσεων, ενώ θα απορροφήσει ξεκούραστα και τα πιο δύσκολα…. καπάκια υπονόμων! Ξεχνάς μαζί του τις λακκούβες και εστιάζεις στην απόλαυση της καθημερινής οδήγησης, μιας και η ασφάλεια που σου παρέχει ένα τέτοιο σύνολο σε σχέση με τον μεγαλύτερο εχθρό του – τα scooter, είναι τεράστια. Το βάρος του, στα 138 κιλά περνάει απαρατήρητο όταν οδηγείς και το καλό ζύγισμα σε αφήνει να το ελέγχεις απροβλημάτιστα μέσα στην πόλη. Ό κινητήρας του αποδίδει γραμμικά, και λόγω δύο εκκεντροφόρων, υπολείπεται κάπως σε δύναμη στις χαμηλές στροφές, γεγονός που θα σε σώσει από γλιστερά οδοστρώματα, όταν ανοίξεις απότομα το γκάζι. Η ροπή του ωστόσο, θα βοηθήσει στην καθημερινή μετακίνηση αφού αλλάζοντας σχέσεις, θα διαπιστώσεις ότι εύκολα θα κινηθείς σε σβέλτους ρυθμούς.

Χωμάτινα γονίδια


Οι καταβολές δεν κρύβονται, και το KLX 250 S μπορεί να αποτελέσει ιδανικό εργαλείο για κάποιον που θέλει να κινείται καθημερινά στην πόλη, αλλά να το χρησιμοποιεί και στο βουνό για εκδρομές, ή ακόμη και πιο σκληρά παιχνίδια. Το παρελθόν του δεν κρύβεται και στο βουνό παραμένει σταθερό και στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι. Οι αναρτήσεις του μπορεί να είναι μαλακές για γρήγορη οδήγηση, αλλά ο μέτριος αναβάτης μια χαρά θα το απολαύσει και σε πολλές περιπτώσεις, δεν πρόκειται να του λείψει τίποτα. Το μαλακό σύνολο θα περάσει πάνω από πέτρες άνετα, θα στρίψει σε κάθε λογής μονοπάτι, θα κινηθεί σε δασικούς χωματόδρομους γρήγορα, όσο το γκάζι παραμένει στο τέρμα. Για να αποδώσει τα μέγιστα ο μονοκύλινδρος κινητήρας του KLX, θα χρειαστεί κράτημα του γκαζιού ώστε να ξεπεράσει τις μεσαίες στροφές  - θέλει λίγο “κυνήγι” δηλαδή. Στο τέρμα, τα 22 άλογα που αποδίδει δεν θα βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, ούτε θα σκάψουν το βουνό, αλλά θα σε ωθήσουν σβέλτα στον μαγικό κόσμο της οδήγησης off road.
Και όταν το απόγευμα τελειώσεις τη διαδρομή σου, θα βγεις στην εθνική οδό, και με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 χ.α.ω. θα πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, με την τελική να αγγίζει τα 145 χ.α.ω. Τι άλλο θες από ένα ταπεινό μονοκύλινδρο on/off; Ν φρενάρει καλά; Φρενάρει μια χαρά, τα φρένα του έχουν δύναμη και αίσθηση πρωτόγνωρη για την κατηγορία, είναι και οικονομικό στην κατανάλωση, αλλά έχει και στενή σέλα που θα πρέπει να συνηθίσεις αν τα μαλακά σου μόρια δεν είναι όσο προπονημένα απαιτεί η πολύωρη παραμονή πάνω του.

Πραγματικό on/off


Φιλικότερο από πότε, το KLX 250S παραμένει ακόμη νέο και έτοιμο να ανταπεξέλθει στις χειρότερες συνθήκες, αυτές μίας μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης. Έχει την δύναμη για να κινηθεί άνετα και οικονομικά σε κάθε είδους διαδρομή, το πλαίσιο και τις αναρτήσεις για να αντιμετωπίσει με δυναμική την καθημερινή μετακίνηση, αλλά και τα κέφια του adventure αναβάτη, ενώ θα ταξιδέψει ακόμη και με δύο άτομα – ανάλογα τις αντοχές των επιβαινόντων. Διαθέτει μέχρι και τσαντάκι για αποθήκευση αντικειμένων στο πίσω τμήμα της σέλας – δείγμα ερχόμενο από προηγούμενη δεκαετία, πολύ χρηστικό ωστόσο. Είναι ένα πραγματικό μικρό on/off που στα χρήματα που κοστίζει, 5.290euro, και τις δυνατότητες που προσφέρει, βάζει σε σκέψεις όλους τους κατόχους μεγάλων scooter. Και από αξιοπιστία; Στην συμμετοχή μου σε ένα ολοκληρωμένο πρωτάθλημα enduro, με καθημερινές προπονήσεις τέρμα γκάζι, αγώνες κάθε είδους, ακόμη και scramble και motocross στα χέρια μου, αλλά και καθημερινή μετακίνηση και ταξίδια και καλοκαιρινές διακοπές, το μόνο που χρειάστηκε μετά από 1,5 χρόνο σκληρής – ιδιαίτερα σκληρής χρήσης-  ήταν μία μία καδένα εκκεντροφόρου. Και το σημαντικότερο; 18 χρόνια μετά, το έχει φίλος στην κατοχή του και δουλεύει απροβλημάτιστα ακόμη και τώρα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki Heavy Industries
Μοντέλο KLX 250S
Αντιπρόσωπος TEOMOTO
Τιμή βασικής έκδοσης 5.390euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (c.c.) 249
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 72x61,2
Συμπίεση (:1)  11
Τροφοδοσία  Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 34mm
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 84/30 (2.800)
1η σχέση 3.000 (30/10)
2η σχέση 2.000 (30/15)
3η σχέση 1.500 (27/18)
4 σχέση
1.250 (25/20)
5η σχέση 1.050 (21/20)
6η σχέση 0.952 (20/21)
Τελική μετάδοση Αλυσίδα - 3.000 (42/14)
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°)  26,5
Ίχνος (mm) 105
Μεταξόνιο (mm) 1.430
Ύψος (mm) 1205
Ύψος σέλας (mm) 890
Μήκος (mm) 2200
Πλάτος (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 285
Βάρος (kg)   138
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  7,7
Αναρτήσεις
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm με διαδρομή 255mm /  Ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης
Πίσω Μονό με μοχλισμό Uni-trak και διαδρομή 230mm / Ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης, προφόρτισης ελατηρίου
Ελαστικά 
Μπροστά 3,00 -21 - 51P
Πίσω  4.60-18 (63P)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 250 mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ολικός χιλιομετρητής, φώτα, φλας, νεκρά
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  16 kW {22 PS} / 7,500 rpm
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  20.5 N·m {2.1 kgf·m} / 7,000 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 09:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Kawasaki Versys 650 Test – Kawasaki KLX 150L 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon