.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 18:21

Test - Husqvarna Norden 901 Expedition (2024)

Το Husky της μεγάλης φυγής

Με την Expedition η Husqvarna χαρίζει στο Norden 901 μια έκδοση με ψηλότερες και ανώτερων προδιαγραφών αναρτήσεις, καθώς και πλουσιότερο εξοπλισμό με έμφαση στο ταξίδι.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Παρουσιάζοντας τον περασμένο Χειμώνα την έκδοση Expedition του Norden 901 η Husqvarna προσέθεσε στη γκάμα της ένα δεύτερο μοντέλο εστιασμένο στον περιπετειώδη τουρισμό, το ταξίδι δίχως όρια.

Το Norden 901 σχεδιάστηκε εξαρχής ως ένα adventure μοντέλο που τεχνικώς στεκόταν ανάμεσα στις δύο εκδόσεις KTM 890 Adventure, απλή και R, ενώ τώρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δεύτερη.

A15A3836 web

Η Husqvarna αναβάθμισε το Norden 901 με τις αναρτήσεις WP XPLOR που παίρνουν τη θέση των APEX, φέρνοντας πληρέστερη ρυθμισιμότητα καθώς προσθέτουν προφόρτιση ελατηρίων στο 48άρι πιρούνι και απόσβεση αργής-γρήγορης συμπίεσης στο PDS αμορτισέρ. Επιπλέον, αυξάνουν τις διαδρομές τους στα 240 mm μπροστά και πίσω, έναντι 220-215 στο βασικό Norden 901.

Αν και το πλαίσιο δεν έχει αλλαγές μεταξύ των δύο εκδόσεων, οι ψηλότερες αναρτήσεις του Expedition επιφέρουν μερικές αλλαγές στην εργονομία του αναβάτη, κυρίως στη σέλα που ψηλώνει κατά 20 mm. Το εύρος ύψους της πλέον ανέρχεται στα αρκετά ψηλά 875-895 mm, ουσιαστικά δηλαδή η χαμηλότερη ρύθμιση του Expedition είναι η ψηλότερη του απλού Norden 901 (854-874 mm).

Μαζί με τη θέση οδήγησης σημειώνουμε ακόμη λίγο μακρύτερο μεταξόνιο, κατά 16 mm, καθώς και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα χορταστικά 270 mm (από 252).

Η συνέχεια στη δημιουργία του Expedition αφορά κυρίως στον εξοπλισμό, όπου η Husqvarna έχει προσθέσει αρκετά στοιχεία από τη λίστα των έξτρα του βασικού μοντέλου. Σε αυτά συγκαταλέγεται ο ψηλός ανεμοθώρακας Touring, η αχανής αλουμινένια ποδιά κινητήρα, το κεντρικό σταντ, το κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth για τα όργανα και το θερμαινόμενο τρίο σέλας και γκριπ.

Οι διαφορές κλείνουν με το αποκλειστικό μπλε χρώμα της μοτοσυκλέτας, δύο μαλακές βαλίτσες στην ουρά (προσοχή: δεν κλειδώνουν στις βάσεις τους) και την προσθήκη στο στάνταρ πακέτο της Explorer ride mode, που στο βασικό μοντέλο είναι προαιρετική. Στην ουσία πρόκειται για μια επιλογή λειτουργίας που επιτρέπει στον αναβάτη να μορφοποιήσει ένα δικό του σετ παραμέτρων για τα βασικά ηλεκτρονικά συστήματα που έχει στη διάθεσή του: την απόκριση γκαζιού (street, rally, offroad), το motor slip regulation (MSR) που ελέγχει το φρένο κινητήρα σε 9 επίπεδα, το ABS (road, offroad), την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του traction control και του quickshifter, καθώς και τη διαμόρφωση εμφάνισης πληροφοριών στην οθόνη.

A15A3922 web

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μια ακόμη διαφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο εκδόσεων Norden 901, καθώς ο εξοπλιστικός πλούτος του Expedition φέρνει και 10.5 επιπλέον ονομαστικά κιλά. Με αυτά το βάρος της μοτοσυκλέτας χωρίς βενζίνη ανέρχεται στα 214.5 κιλά, οπότε αν προσθέσουμε τα περίπου 14 που αναλογούν στα 19 λίτρα καυσίμου που μπορεί να δεχτεί στο ρεζερβουάρ, το σύνολο πλησιάζει πλέον τα 230 έτοιμο για ταξίδι.

Ο κινητήρας LC8c της ΚΤΜ δεν έχει καμιά διαφορά μεταξύ των δύο Norden 901, κάτι που σημαίνει πως και στο νέο Expedition η εικόνα είναι πολύ οικεία και εξόχως απολαυστική. Ο δικύλινδρος εν σειρά των 889 cc διακρίνεται για τη σούπερ ροπάτη απόδοσή του από νωρίς στο στροφόμετρο και πρωτίστως για τις απίθανες μεσαίες του.

Σε αυτήν την περιοχή του στροφομέτρου βρίσκεται το μυστικό που κάνει το Norden 901, βασικό και Expedition, να δείχνει δυνατότερο και ελαφρύτερο απ' όσο πραγματικά είναι, με εθιστικές επιταχύνσεις που ζωγραφίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα. Αυτή είναι επίσης η βασική αιτία της πολύ καλής μέσης κατανάλωσης του Norden 901, η οποία στη διάρκεια της δοκιμής κυμάνθηκε αβίαστα μεταξύ 5 και 5.5 λίτρων βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα. Η τιμή θα ανέβει πιο ψηλά αν το ζητήσεις με το δεξί χέρι, αλλά μένοντας πάντα μέσα στο φάσμα της οικονομίας και εξασφαλίζοντας αξιόλογες αυτονομίες που εύκολα ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα.

A15A3813 web

Το νέο Norden 901 Expedition αν μη τι άλλο τιμά το όνομά του και με το παραπάνω. Ο επιπλέον εξοπλισμός που διακρίνει αυτήν την έκδοση περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται κανείς για να βελτιώσει τις ταξιδιωτικές ικανότητες της μοτοσυκλέτας, με τον μεγάλο ανεμοθώρακα να προσφέρει άριστη προστασία στους 182 πόντους του ύψους μου.

Το συνολικό πακέτο έχει ήδη πολύ καλή κάλυψη, καθώς τα πλευρικά μπροστινά πλαστικά και το δοχείο καυσίμου που προεξέχει χαμηλά κρύβουν πολύ αποδοτικά τα πόδια σε όλο το μήκος τους από τον αέρα.

Οι επιπλέον ρυθμίσεις των αναρτήσεων σου δίνουν την ευκαιρία να στήσεις τη μοτοσυκλέτα όπως ακριβώς τη θες, ομοίως βοηθά πολύ και η Explorer mode που σου δίνει στο χέρι ένα εργαλείο για ακριβές σκάλισμα - fine tuning - των ηλεκτρονικών ρυθμίσεων πέρα από τις προκαθορισμένες τιμές των υπολοίπων modes Street, Offroad και Rain.

Από και και πέρα έχεις στη διάθεσή σου κάτι λιγότερες από 9,000 στροφές γεμάτες ροπή για να απολαύσεις το ταξίδι σου όπως ακριβώς το θες. Το ωραίο με αυτόν τον κινητήρα είναι πως η καλύτερη περιοχή του, αυτή που σε πηγαίνει από μόνος του όποτε δεν κοιτάς στα όργανα, είναι ταυτόχρονα η πιο αποδοτική και οικονομική σε καύσιμο. Με έκτη στο κιβώτιο βέβαια θα είσαι μάλλον πάνω από τα νόμιμα όρια ταχύτητας των αυτοκινητοδρόμων - καμιά 30αριά με 40αριά km/h ψηλότερα για την ακρίβεια - αλλά τουλάχιστον θα απολαμβάνεις τον δικύλινδρο να γουργουρίζει πίνοντας καύσιμο λιτοδίαιτα και καταβροχθίζοντας χιλιόμετρα αχόρταγα.

A15A3820 web

Στο στρίψιμο το Norden 901 Expedition διακρίνεται από τις αξίες του βασικού μοντέλου με πρωταγωνιστή το άριστο ζύγισμα του πλαισίου. Η συνταγή που γνωρίσαμε στο Norden 901 επιβαρύνεται ελαφρώς από το ψήλωμα του Expedition, καθώς μοιραία η είσοδος στη στροφή γίνεται λίγο πιο αργή και με τα επιπλέον κιλά εισάγεται μια ελάχιστη τάση υποστροφής ως αδράνεια στην είσοδο. Η τοποθέτηση του καυσίμου χαμηλά ωστόσο παραμένει ένα πρωταγωνιστικό προσόν που βοηθά τη μοτοσυκλέτα να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και κλίση, ενώ δε γίνεται τόσο επιβαρυντικό στην ευελιξία όταν είναι γεμάτο βενζίνη όπως σε ένα συμβατικό στήσιμο.

Στην ουσία το Expedition ζητά μόνο λίγη περισσότερη καθοδήγηση από το τιμόνι για να μπει στη στροφή και στη συνέχεια συμπεριφέρεται εξίσου καλά με το απλό Norden 901 σε όλη τη διαδικασία.

Κι αν μπορεί να είναι τόσο απολαυστικό στη στροφή με τα τακουνάτα λάστιχα Pirelli Scorpion Rally STR, με κάτι πιο ασφάλτινο θα είναι μούρλια. Το όλο πακέτο καταφέρνει να διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του μοντέλου που, όσο κι αν φτιάχτηκε για adventure touring, παραμένει ένα εργαλείο για πολλές δουλειές.

A15A3905 web

Όπως είχαμε παρατηρήσει και στο βασικό Norden 901, έτσι και στο Expedition βρήκα την καλύτερη ισορροπία με τη σέλα στην κάτω θέση της (875 mm), καθώς στα 895 χιλιοστά αισθανόμουν το σώμα μου να λειτουργεί κόντρα στη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Στην πιο χαμηλή θέση όλα μου έδειχναν πιο φιλικά και προβλέψιμα, τα πόδια μου είχαν πιο άμεση πρόσβαση στο έδαφος αν χρειαζόταν, εκεί ένιωσα ένα με τη μοτοσυκλέτα. Φαντάζομαι πάντως πως αυτό είναι ένα προσωπικό ζήτημα που ενδεχομένως να προκύπτει ανάποδα για κάποιους άλλους σωματότυπους ή/και οδηγικά στυλ.

Αν το ύψος της σέλα δε σε τρομάζει ή εν γένει προβληματίζει με κάποιον τρόπο λ.χ. δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη χρησιμοποιείς το Norden 901 Expedition και για καθημερινή εξυπηρέτηση. Πρόκειται για μια πλήρους μεγέθους και αρκετά ψηλή μοτοσυκλέτα παντός εδάφους με βάρος ανάλογο με όλες τις συναδέλφους της που καθημερινά εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες της. Προφανώς δεν είναι η κατηγορία μοτοσυκλετών που θα ανταγωνιστεί τα παπιά στην πόλη, αλλά είναι απείρως πιο πρακτική στο μποτιλιάρισμα από μια βαριά παραδοσιακή sport touring, για παράδειγμα.

A15A4019 web

Το έτερο πεδίο όπου η έκδοση Expedition επωφελείται των αναβαθμίσεών της είναι στην κίνηση εκτός δρόμου. Η ενίσχυση με μια πολύ μεγάλη αλουμινένια ποδιά που καλύπτει τόσο τον κινητήρα όσο και το χαμηλά τοποθετημένο δοχείο καυσίμου λειτουργεί καθησυχαστικότατα, αφήνοντας τις μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων να διευρύνουν τις ικανότητες στο χώμα.

Δε θα με ακούσετε ποτέ να μιλώ για σκληρό εντούρο με μοτοσυκλέτες τριψήφιων ιπποδυνάμεων και άνω των 200 κιλών, μα ούτως ή άλλως η λογική του Norden 901 Expedition είναι εξαρχής διαφορετική.

Στα πλαίσια του adventure touring ο ρόλος του είναι κατ' ουσίαν εξερευνητικός, περιηγητικός. Φαντάζομαι πως στα πλαίσια αυτά η Husqvarna έχει στήσει την offroad ρύθμιση του ABS σε μια ενδιάμεση λογική, όπου καταργούνται τα cornering χαρακτηριστικά του συστήματος και απενεργοποιείται στον πίσω τροχό. Αν ήθελαν χωμάτινα ζοριλίκια με τη μοτοσυκλέτα θα είχαν συμπεριλάβει και πλήρη απενεργοποίηση.

A15A3965 web

Στην όρθια θέση οδήγησης με ξένισε κάπως το αρκετό πλάτος της περιοχής που πιάνουν τα γόνατα, ενώ και η ψηλή ζελατίνα δυσχεραίνει ελαφρώς την κοντινή ορατότητα στο έδαφος μπροστά από τον τροχό.

Πέραν αυτών ο χειρισμός παραμένει πανεύκολος και η πιο τεμπέλικη απόκριση στις εντολές του γκαζιού στην offroad mode προσαρμόζει καλά τον κινητήρα για οδήγηση στο χώμα, ενώ η παρεχόμενη ισχύς παραμένει ίδια με τη χαρτογράφηση street - αν και δε βλέπω πού θα χρειαστούν 105 άλογα εκτός δρόμου.

Για τα δεδομένα των κιλών που δηλώνει, το Norden 901 Expedition πατά καλά εκτός δρόμου και οδηγώντας με σύνεση σε βοηθά να χαθείς σε δασικούς δρόμους εξερευνώντας και διασκεδάζοντας. Όσο πιο απαιτητική είναι η διαδρομή, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις σε οδηγική εμπειρία από τον αναβάτη και αυξάνεται η κούραση σε βάθος χρόνου.

A15A3889 web

Η Husqvarna κοστολογεί όλα τα επιπλέον στοιχεία του Norden 901 Expedition προς €2,211 παραπάνω από το βασικό μοντέλο, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα €18,901. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα ποσό μικρότερο από το σύνολο των αξεσουάρ που το διαχωρίζουν από το Norden 901 - και δεν δεν αποκλείεται να εξαντλείται όλη στο θρεφτάρι πιρούνι των 48 mm και το αμορτισέρ που έρχονται από ένα σαφώς ψηλότερο ράφι.

Όλα αυτά προστίθενται σε ένα σύνολο που ήταν ήδη πλούσιο με quickshifter και cruise control στο βασικό πακέτο εξοπλισμού, για ένα αποτέλεσμα που στα χαρτιά ακούγεται πληρέστατο.

Το νέο Husqvarna Norden 901 Expedition του 2024 είναι ό,τι ακριβώς δηλώνει. Μια adventure touring μοτοσυκλέτα με τον γνωστό μυώδη κινητήρα, εξαιρετική οικονομία καυσίμου και ικανότητες που υπηρετούν πιστά τον τουρισμό παντός εδάφους.

A15A3943 web

EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗ

Κράνος: Arai Tour-X5 (MC Motor Import)
Jacket: Nordcode Senegal (Moto Market)
Παντελόνι: Nordcode Senegal (Moto Market)
Μπότες: Eleveit T-Spirit EVO (Moto Market)
Γάντια: Five E WP (Moto Market)

A15A3915 web

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Husqvarna Norden 901 Expedition (2024)

Εισαγωγέας

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τιμή (€)

18,901

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

889

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

90.7 x 68.8

Σχέση συμπίεσης

13.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός DKK Dellorto (σώματα 46 mm)

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος (PASC)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

105 / 8,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

10.2 / 6,500

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο (Cr-Mo) σωληνωτό / Ατσάλινο αφαιρούμενο υποπλαίσιο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,529

Γωνία κάστερ (ο)

25.8

Ίχνος (mm)

106.9

Ύψος σέλας (mm)

875 - 895

Απόσταση από έδαφος (mm)

270

Ρεζερβουάρ (l)

19 (3 ρεζέρβα)

Βάρος (kg)

214.5 (χωρίς βενζίνη)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP XPLOR 48 mm / διαδρομή 240 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP XPLOR PDS / διαδρομή 240 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 18:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Husqvarna Norden 901 Video Test Ride - Husqvarna Norden 901 Expedition »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon