.
Κατηγορία Suzuki
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 12:43

Suzuki RM-Z 450 / RM-Z 250 2013

 

 

Αλλαγές σε αναρτήσεις και κινητήρες

 

 

 

Πολλές είναι οι αλλαγές που χαρακτηρίζουν τις νέες μοτοσυκλέτες motocross της Suzuki. Με νέα πλαίσια και αναρτήσεις, βελτιώσεις στους κινητήρες και νέους χρωματισμούς, οι κίτρινες μοτοσυκλέτες εμφανίζονται επιθετικότερες για την νέα χρονιά. Εκτός από τα νέα χρώματα στα οποία το κίτρινο δείχνει να έχει λιγότερο χώρο πλέον, οι αλλαγές είναι μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες.

RM-Z250


Μία μακριά λίστα από αλλαγές συνοδεύει το νέο RM-Z 250 για το 2013. Το πλαίσιο βελτιώθηκε για καλύτερο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας και σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Αλλάχθηκε το μπροστινό σύστημα με μεγαλύτερης διαμέτρου της Showa, το SFF (Separate Function Fork), από 47mm στα 48mm για να συμβάλλει και αυτό στην σταθερότητα ενώ η προφόρτιση ελατηρίων του είναι τώρα ρυθμιζόμενη και επιτρέπει έτσι περισσότερες ρυθμίσεις για κάθε επίπεδο αναβατών. Το νέο μπροστινό σύστημα διαθέτει στο δεξί καλάμι το ελατήριο με τις ρυθμίσεις για προφόρτιση, ενώ στο δεξί καλάμι το φυσίγγιο που διαχειρίζεται τις αποσβέσεις.
Στον κινητήρα, το νέο RM-Z 250 δέχθηκε νέο έμβολο και πείρο, το οποίο έχει επεξεργαστεί με χημική μέθοδο για καλύτερη απόδοση και είναι ελαφρύτερο κατά 3%, δίχως να χάνει σε αξιοπιστία και αντοχή. Οι βαλβίδες που διαθέτει στον στροφαλοθάλαμο έχουν βελτιωθεί για καλύτερο ψεκασμό λαδιού, ενώ ένας νέος ισχυρότερος μαγνήτης τοποθετήθηκε για απομάκρυνση των ρινισμάτων.
Στην κεφαλή, έχουν τοποθετηθεί νέοι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγής, με στόχο την βελτίωση της απόδοσης στις χαμηλές στροφές. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η ταχύτερη απόκριση στο γκάζι και η ομαλότερη απόδοση της δύναμης.
Βελτιώσεις έχει δεχθεί και το κιβώτιο ταχυτήτων με νέα γρανάζια και νέο επιλογέα, για καλύτερη λειτουργία στις απαιτητικές αλλαγές. Το έκκεντρο της καμπάνας είναι νέο για πιο μαλακιά αίσθηση στις αλλαγές σχέσεων.
Νέα όμως είναι και τα ψυγεία με διαφορετική σχεδίαση, όπως και οι σωλήνες μεταφοράς του ψυκτικού υγρού.

RM-Z450

Για το 2013, το RM-Z 450 έχει και αυτό νέο έμβολο, ελαφρύτερο κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο, όπως και νέα μπιέλα για αντοχή. Ο πείρος του εμβόλου έχει δεχθεί επεξεργασία Diamond-Like Carbon (DLC) για μείωση των τριβών και της απώλειας απόδοσης μέσω της τριβής, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην ταχύτερη απόκριση του γκαζιού.
Νέος είναι και ο εκκεντροφόρος εισαγωγής ο οποίος βελτιώθηκε για ομαλοποίηση της καμπύλης στην απόδοση. Οι αλλαγές αυτές έγιναν προκειμένου να βελτιωθούν οι χαμηλές και μεσαίες στροφές απόδοσης του κινητήρα και να “γεμίσει” η ροπή.
Αλλαγές δέχθηκε και το κιβώτιο ταχυτήτων με βελτίωση των γραναζιών της 2ας,  3ης , 4ης , και 5ης σχέσης, με βελτιώσεις και στην καμπάνα για ομαλότερη απόδοση στις αλλαγές.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο πλαίσιο και τα περιφερειακά του RM-Z 450. Το μπροστινό της Showa SFF είναι νέο, διαμέτρου 48mm από 47mm με ξεχωριστά τμήματα για το ελατήριο (δεξιά) και τις ρυθμίσεις (αριστερά) ενώ διαθέτει και προφόρτιση ελατηρίου. Αυτή τη στιγμή η Suzuki διαθέτει την μοναδική μοτοσυκλέτα της κατηγορίας με τέτοιου είδους ανάρτηση. Βελτιώσεις έχει δεχθεί και το πλαίσιο για σταθερότητα.
Η εξάτμιση είναι επίσης νέα για βελτίωση των χαμηλών στροφών περιστροφής του κινητήρα.
Και τα δύο RM-Z διαθέτουν δύο επιλογές για ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, έτσι ώστε να προσαρμόζεται το καύσιμο μείγμα ανάλογα με την πίστα. Το σύστημα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2011 είναι παρόμοιο του KX 450F και ρυθμίζει χωρίς εργαλεία.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 12:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ηλεκτρικό Suzuli Elets! Suzuki V – Strom 1000 2014! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon