.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 12:17

Ducati Multistrada D-Air - 2015

Η πρώτη μοτοσυκλέτα με αερόσακο αναβάτη!

 

Στην έκθεση EICMA 2014, Ducati παρουσίασε μεταξύ άλλων, την Multistrada D-Air, που είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που συνεργάζεται με το jacket του αναβάτη για δική του προστασία.

Ενσωματωμένο στο jacket

Το σύστημα D-Air το οποίο έχει εξελίξει η Dainese βρίσκεται στο Jacket Ducati του αναβάτη το οποίο κατασκευάζει η ίδια, και συνεργάζεται με αισθητήρες που διαθέτει η μοτοσυκλέτα.

Οι αισθητήρες αυτοί ανιχνεύουν τα τυπικά σήματα που προετοιμάζουν τον αναβάτη για ατύχημα, όπως η μετωπικής σύγκρουση, από το πλάϊ ή από πίσω, τα οποία ερμηνέβει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη χρήση του αερόσακου. Αν όμως είναι απαραίτητο, μεταφέρει τις πληροφορίες ασύρματα στο σύστημα που βρίσκεται ενσωματωμένο στο jacket, το οποίο μέσα σε 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου, δίνει το σήμα ώστε να ανοίξει ο αερόσακος. Αυτός ανοίγει σε 45 χιλιοστά του δευτερολέπτου, που είναι ο χρόνος προσέγγισης ενός οχήματος κατά την κρούση, και προστατεύει το στήθος, την πλάτη και τις κλείδες του αναβάτη, αλλά και του συνεπιβάτη, αν φοράει και αυτός το αντίστοιχο jacket. Το σχήμα που παίρνει το jacket μετά το φούσκωμα μειώνει τις ταλαντώσεις του κράνους κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, κρατώντας το μακριά από το έδαφος, αλλά και μειώνεις τις κινήσεις του αυχένα, με ότι αρνητική συνέπεια θα μπορούσε να έχει αυτό.

{AGnea_kosmou/2014/ducati/dair/{/gallery}

Το σύστημα χρησιμοποιεί τρεις ομάδες από επιταχυνσιόμετρα που ανιχνεύουν επικίνδυνες καταστάσεις για τα δύο άκρα του μπροστινού συστήματος, και ένα ακόμη για την μονάδα ελέγχου της μοτοσυκλέτας που βρίσκεται κάτω από την σέλα. Η μονάδα περιλαμβάνει επίσης την ενεργοποίηση του λογισμικού.

Μικρό βάρος

Το βάρος του συστήματος βρίσκεται στο ένα κιλό και θα είναι διαθέσιμο στην έκδοση Multistrada D-Air που έρχεται το 2015, αλλά η τιμή του ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Στην αγορά της μοτοσυκλέτας θα πρέπει να προστεθεί και η αγορά του jacket ή του αντίστοιχου γιλέκου που θα συνεργάζεται με την Multistrada D-Air.
Δείτε παρακάτω τα video δοκιμών που έγιναν μέσα στο 2014, πρωτού περάσει επίσημα στην παραγωγή το σύστημα D-Air.

Crash Test Video

Ducati Multistrada D-Air

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 12:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon