.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 06 Μαϊος 2014 11:35

Ρεπορτάζ - Ασφάλειες μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων – Νέα εγκύκλιος

Τι αλλάζει στις ασφάλειες

 


Ψηφίστηκε στις 11 Απριλίου η νέα εγκύκλιος που προωθούσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπεται να είναι αυστηρότερες οι διαδικασίες ασφάλισης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, αφού η περίοδος χάριτος ενός μηνός από την λήξη του συμβολαίου, μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο, καταργείται. Η νέα εγκύκλιος αναμένεται να πάρει σύντομα και νομοθετική μορφή, κι έτσι, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να πληρώνει την ασφάλεια, αλλιώς με την λήξη της, δεν θα έχει ισχύ.
Με αυτό τον τρόπο, αποδεσμεύεται ουσιαστικά ο πελάτης από την ασφαλιστική, αφού καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Ο νέος τρόπος ανανέωσης, θα γίνεται με ενημέρωση του πελάτη, δέκα μέρες πριν την λήξη του συμβολαίου, και θα απαιτείται προκαταβολή του ασφαλίστρου.
Αναμένεται να πληρώνονται τα ασφάλιστρα μέσω των τραπεζών και η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο τον έλεγχο της διαδικασίας ασφάλισης, την συρρίκνωση της αναντιστοιχίας εισπραχθέντων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ρευστότητας του συστήματος.
Φαίνεται ότι κινούμαστε σε μία τακτική παρόμοια με το σήμα τελών κυκλοφορίας, αφού οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τυπώνουν μόνοι τους τα σήματα ασφαλιστηρίων και τις αποδείξεις πληρωμής, τα οποία θα πρέπει να φέρει στο όχημά του. Αυξάνονται επίσης τα πρόστιμα στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει την ασφάλεια του οχήματός του:


A. Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα


B. Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:
να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.


Το νέο μέτρο προφανώς θα ενισχύσει ένα σύστημα εύρεσης ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά και τα παρατημένα, ή εκτός λειτουργίας, που θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα και να καταθέσουν πινακίδες ή να προχωρήσουν σε διαγραφή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Μαϊος 2014 12:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TMAX Hellas Club - Timeless newyear's cake party Gas Gas Motos SA και Ossa Factory SL »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon