.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 14:03

Hellenic Hydrogen – Στη Μακεδονία η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτρόλυσης της Ευρώπης

Η νέα κοινοπραξία των Motor Oil και ΔΕΗ ετοιμάζει το πρώτο της έργο, μια μονάδα ηλεκτρόλυσης 100 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Τον Φεβρουάριο 2023 ανακοινώθηκε η σύσταση της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen (Ελληνικό Υδρογόνο) με συμμετοχή των Motor Oil (51%) και ΔΕΗ (49%) και αποκλειστικό στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου – δηλαδή υδρογόνου που παράχθηκε μέσω διαδικασίας που εκλύει ελάχιστους ή και μηδενικούς ρύπους.

Η νέα κοινοπρακτική εταιρεία υπέβαλλε αίτημα ένταξης στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. τον Μάρτιο, σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση αυτή για να προχωρήσει στο πρώτο της μεγάλο έργο στην Ελλάδα.

Ο λόγος για μια μονάδα που θα παράγει υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – εξ ου και το “πράσινο” του υδρογόνου. Η μονάδα αυτή θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία και τα πλάνα της κοινοπραξίας προβλέπουν παραγωγική ικανότητα 100 MW, κάτι που θα τη χρίζει αυτομάτως ως μεγαλύτερη της Ευρώπης, καθώς η σημερινή ανάλογη μονάδα σε λειτουργία φτάνει τα 45 MW.

Το αρχικό πλάνο προβλέπει πως το νέο εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2027, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί (ή ανακοινωθεί) ο ακριβής τόπος.

Η Hellenic Hydrogen έχει αρκετά ακόμη σχέδια υπό εξέλιξη, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου, που στο σύνολό της ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ, και σε άλλα έργα που αναπτύσσει σε συνεργασία με ιδρύματα, επιχειρήσεις και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το γενικότερο πλάνο που προτείνει είναι η δημιουργία μιας “Κοιλάδας Υδρογόνου” στη Δυτική Μακεδονία, θέλοντας να καταστήσει τη χώρα μας κεντρικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, ξεκινώντας από εκεί ένα δίκτυο τροφοδοσίας με αέριο υδρογόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, ανάλογα έργα σχεδιάζονται και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Κεντρικός στόχος της Hellenic Hydrogen είναι η τροφοδοσία της βιομηχανίας με καύσιμο υδρογόνο, καθώς αυτό αναδεικνύεται ως ένα σημείο-κλειδί στο μυαλό των ιθυνόντων στις Βρυξέλλες για τον πράσινο μετασχηματισμό της βαριάς βιομηχανίας και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα όμως, όπως πολλάκις έχουμε ξαναδεί, το υδρογόνο αποτελεί έναν ενεργειακό στόχο και στη βιομηχανία οχημάτων, καθώς τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ιάπωνες κατασκευαστές βλέπουν στους υβριδικούς κινητήρες με κυψέλες υδρογόνου μια διέξοδο από τη λαίλαπα των μπαταριών που απειλεί την ιδιωτική μετακίνηση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 07:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon