.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 14:18

Άσφαλτος με ειδικό πρόσθετο που λιώνει τον πάγο

Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν μια ουσία που, αν προστεθεί στην άσφαλτο, την κάνει να λιώνει το χιόνι και τον πάγο και η δράση της διαρκεί για χρόνια.

Η δημοσίευση ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Hebei της Κίνας δημοσίευσε μια μελέτη στο έγκυρο έντυπο American Chemical Society όπου παρουσιάζουν μια χημική ουσία που, αν προστεθεί στο μίγμα της ασφάλτου, εξασφαλίζει πως το χιόνι θα λιώνει πάνω της χωρίς ποτέ να πιάνει πάγο, ενώ μειώνει και τη θερμοκρασία σχηματισμού του πάγου στο οδόστρωμα.

Η ομάδα αυτή ξεκίνησε να αναζητά μια εναλλακτική μεθοδολογία αντιμετώπισης του πάγου στους δρόμους, με αφετηρία το δεδομένο πως οι υπάρχουσες λύσεις συχνά δεν είναι επαρκείς και συνοδεύονται από διάφορα προβλήματα.

Όλοι γνωρίζουμε πως το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους έχει διαβρωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα μέταλλα όπως αυτά των μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, ενώ και η χρήση του στους δρόμους δεν είναι πρακτική. Αφενός είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα, όπως και η χρήση βαριών μηχανημάτων για τον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι, αφετέρου αυτά συχνά προκαλούν μεγαλύτερη φθορά στο οδόστρωμα.

Η λύση που προτείνουν οι Κινέζοι επιστήμονες εστιάζει σε ένα άλας οξικού νατρίου στο οποίο προστίθενται διοξείδιο του πυριτίου, διττανθρακικό νάτριο και σκουριά υψικαμίνου (blast furnace slag, υποπροϊόν μεγάλων βιομηχανικών μονάδων). Αυτό το μίγμα δημιουργεί μια λεπτή πούδρα, η οποία στη συνέχεια καλύπτεται με ένα πολυμερές διάλυμμα, σχηματίζοντας μικροκάψουλες.

Αυτό το τελικό υλικό αναμιγνύεται με το μίγμα της ασφάλτου και εξασφαλίζει πως το χιόνι θα λιώνει πάνω της με το που πέφτει, ενώ ένα δευτερεύον όφελος είναι πως στην επιφάνεια του δρόμου το νερό παγώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι κανονικά, στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μια στρώση 5 εκατοστών από αυτή την άσφαλτο μπορεί να διατηρήσει τις αντιπαγωτικές της ιδιότητες για επτά ως οκτώ χρόνια χωρίς να απαιτηθεί καμιά συντήρηση ή επέμβαση σε αυτή.

Επιπλέον, η μελέτη ισχυρίζεται πως αυτό το μίγμα είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από τα συνήθη αλάτια που χρησιμοποιούνται κατά του πάγου και τα οποία περιέχουν χλώριο.

Προφανώς μια τέτοια λύση θα είναι πολύ ευεργετική για τοποθεσίες που η χιονόπτωση και οι παγωμένοι δρόμοι απασχολούν μεγάλο μέρος του χρόνου, καθώς έτσι εξασφαλίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η οδική ασφάλεια, χωρίς γιγάντιες κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού και με λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πηγή: American Chemical Society μέσω New Atlas

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon