.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 20:40

BMW - Σημαντική ανάκληση για τα R1250 στις Η.Π.Α.

Η BMW της Βόρειας Αμερικής προχώρησε σε ανάκληση για τα R1250GS, R1250GS Adventure και R1250RT-P.

Η ανάκληση σχετίζεται με πρόβλημα στον άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων, αφορώντας συνολικά 18.489 μοτοσυκλέτες της BMW μεταξύ 2019-2023. Η εν λόγω ανάκληση βέβαια όπως προείπαμε, ανακοινώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας της Αμερικής (NHTSA).

Σύμφωνα με την αναφορά του ελαττώματος, σε ορισμένες συνθήκες λειτουργίας και οδήγησης, ο άξονας εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να καταστραφεί ή να σπάσει. Η BMW διερευνά το θέμα από το 2020 όταν η εταιρεία έλαβε 3 καταγγελίες από ιδιοκτήτες στην Ιταλία και την Ολλανδία. Μια άλλη καταγγελία στη Γαλλία το 2021 και άλλες 2 το 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Τσεχίας που οδήγησαν σε ατυχήματα ( το ένα εξ αυτών με τραυματισμούς) ενέτειναν τη μηχανολογική έρευνα.

Με τη βασική αιτία της αστοχίας να αγνοείται ακόμα, η BMW κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι ελιγμοί οδήγησης, με απότομη διαφορά στροφών μεταξύ του κινητήρα και της τελικής μετάδοσης κίνησης, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων με αποτέλεσμα τη ζημιά του.

Η αναφορά της NHTSA σημειώνει ότι ένας κατεστραμμένος ή σπασμένος άξονας εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του πίσω τροχού. Προφανώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες συνθήκες οδήγησης και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχουν ήδη αναφερθεί ατυχήματα λόγω αυτού του ζητήματος.

Σύμφωνα με την BMW, η αστοχία μπορεί να συμβεί μόνο στα μοντέλα R1250 που αναφέρονται παραπάνω, επειδή η εφαρμογή λογισμικού του ελέγχου κινητήρα επιτρέπει σημαντικά υψηλότερες διαφορές στα επίπεδα στροφών από ό,τι στα μοντέλα R1200.Η λύση του προβλήματος στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού φαίνεται πως έρχεται αναίμακτα, καθώς οι αντιπρόσωποι θα ενημερώσουν το λογισμικό της μονάδας ελέγχου κινητήρα, δωρεάν.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική ανάκληση αυτή τη στιγμή. Όπως συμβαίνει πάντα, αν υπάρξει, οι κάτοχοι μοτοσυκλετών που χρήζουν ελέγχου/ανάκλησης θα ενημερωθούν από την εταιρία.

Πηγή: Αdvpulse.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon