.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 15:29

Αναβίωση της Morbidelli ενόψει στην Ιταλία;

Αν η κατοχύρωση ενός ονόματος μπορεί να σημαίνει κάτι, τότε ίσως το λογότυπο της ιστορικής ιταλικής εταιρείας να επιστρέψει.

Όπως αποκαλύπτει το ιταλικό Moto.it, μια εταιρεία ονόματι Powerlink Technology με έδρα στο Χονγκ Κονγκ κατοχύρωσε το ονόματα Morbidelli MBP και Morbidelli MBP Pesaro. Αν και εκ πρώτης όψεως η εταιρεία αυτή φαντάζει παντελώς άγνωστη στο κοινό της Μοτοσυκλέτας, είναι τα αρχικά ΜΒΡ που αποκαλύπτουν το υπόβαθρο της ιστορίας.

Στην πρόσφατη EICMA 2022 η Keeway λάνσαρε μια νέα εταιρεία με έδρα στην Ιταλία, την MBP εκ του Moto Bologna Passione, και φυσικά η διασύνδεση με το νέο όνομα που κατοχυρώθηκε είναι σχεδόν αυτόματη.

Πληροφορίες προς το παρόν δεν υπάρχουν, ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη Morbidelli, ωστόσο δε θα ήταν καθόλου περίεργο αν οι Κινέζοι απέκτησαν τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος από την οικογένεια του προσφάτα εκλιπόντος Giancarlo Morbidelli με στόχο να την προσθέσουν στη λίστα με τις αναβιώσεις ιστορικών κατασκευαστών από το παρελθόν.

Ο Morbidelli ήταν ένας ιδιαίτερα εφευρετικός και δραστήριος μηχανικός που έφτιαξε την περιουσία του κατασκευάζοντας μηχανήματα ξυλουργικής, γεγονός που του επέτρεψε να τροφοδοτήσει το πάθος του για αγώνες μοτοσυκλέτας.

Ξεκινώντας από ένα αγωνιστικό δίχρονο πενηντάρι το 1970, μέσα σε λίγα χρόνια – και χωρίς να διαθέτει μοντέλα παραγωγής – κατάφερε να κερδίσει τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα GP, τρία στα 125 και ένα στα 250, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Αναβάτης της Morbidelli υπήρξε στην καριέρα του και ο πατέρας του Valentino Rossi, Graziano.

MORBIDELLI 850 V8 1

Η Morbidelli είναι ίσως πιο γνωστή στους νεότερους για τη V8, τη μοτοσυκλέτα δρόμου που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Ιταλός μηχανικός με στόχο να τη βάλει στην παραγωγή, δίχως να συναντήσει επιτυχία στο εγχείρημά του, καθώς ήταν πανάκριβη για την εποχή της – κατείχε το ρεκόρ Γκίνες της ακριβότερης μοτοσυκλέτας του κόσμου το 2001 στις 90,000 λίρες Αγγλίας – και με εμφάνιση που δεν εκτιμήθηκε καθόλου από το κοινό.

Ο Giancarlo Morbidelli έφυγε από τη ζωή το 2020 σε ηλικία 86 ετών, έχοντας προ πολλού αποσυρθεί από ο,τιδήποτε μοτοσυκλετιστικό, πλην του περίφημου μουσείου του στο Pesaro, με όλες τις μοτοσυκλέτες που έφτιαξε στα χρόνια της δόξας του, αλλά και πολλές συλλεκτικές (αγωνιστικές και μη) από την προσωπική του συλλογή.

Μετά τον θάνατό του το μουσείο έκλεισε και η οικογένειά του ανακοίνωσε πως όλη η συλλογή του θα πήγαινε σε δημοπρασία.

Ίσως τελικά το όραμά του να δει μοτοσυκλέτες με το λογότυπο Morbidelli στους ιταλικούς δρόμους να γίνει πραγματικότητα, έστω κάνοντας μια μεγάλη παράκαμψη μέσω Κίνας.

Η Keeway είναι μια εταιρεία που, μαζί με τις Benelli και QJ Motor, υπάγεται στον γιγάντιο όμιλο Geely, ωστόσο σε αντίθεση με τις άλλες δύο “αδελφές” της, χρησιμοποιεί κινητήρες άλλων κατασκευαστών στα μοντέλα που παρουσίασε στην EICMA – όπως της Gaokin (η οποία φτιάχνει τις μοτοσυκλέτες της Brixton) και της Longjia.

Πηγή: Moto.it

Διαβάστε σχετικά: Giancarlo Morbidelli (1934-2020) - Ιδιοφυής μηχανικός και κατασκευαστής, παθιασμένος μοτοσυκλετιστής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 15:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon