.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 11:50

AWA Composites - Μπιέλες “carbon” για όλους!

Μαντέψτε πόσο κοστίζει έκαστη…  

H ΑWA Composites, είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αντικείμενο της οποίας είναι η κατασκευή εξαρτημάτων και επί μέρους τμημάτων κινητήρων από σύνθετα υπερ-ελαφρά υλικά, με συνεργασίες που εκτείνονται κυρίως στον τομέα της αεροπλοΐας.

Στο πρόσφατο σαλόνι αυτοκινήτου SEMA όμως, στο Las Vegas των ΗΠΑ, όπου προφανώς δεν παρουσιάζονται οικονομικά sedan και μοντέλα πόλης, αλλά “πανακρίβου”  πολυτελέστατα αμάξια και υπεραυτοκίνητα, η AWA Composites, παρουσίασε την πρώτη μπιέλα από “carbon”, που μπορεί να κατασκευαστεί κατά παραγγελία, για όλους τους τύπους κινητήρων.

(Μπιέλες από carbon, εξελίσσει και  η Lamborghini αλλά δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή και εκτός αυτού, θα αφορούν αποκλειστικά μοντέλα της Lamborghini.)
  
Για ποιο λόγο βάλαμε λοιπόν το “carbon” της AWA Composites εντός εισαγωγικών; Γιατί , το υλικό κατασκευής είναι για την ακρίβεια, το PMC (Polymer Matric Composite), δηλαδή ίνες υαλοβάμβακα, γραφίτη και αραμιδίου σε πλέξη, εμποτισμένες σε μια ειδικής σύστασης ρητίνη. Το υλικό αυτό παρουσιάζει ιδιότητες παρεμφερείς με το carbon, έχει πάρα πολύ μεγάλες ανοχές στις θερμοκρασιακές μεταβολές και φυσικά πολύ μεγάλες αντοχές, ώστε να αντέξει τα πολύ μεγάλα φορτία δυνάμεων που ασκούνται σε μια μπιέλα, μέσα σε ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

45144655 10156187086859833 5511994808157077504 n

Σύμφωνα με την AWA Composites, το βάρος μια τέτοιας μπιέλας, είναι περίπου το μισό συγκριτικά με μια αντίστοιχη αλουμινίου και αυτό έχει τεράστια οφέλη στην ευστροφία ενός κινητήρα, αφού μειώνεται σημαντικά η αδράνεια των κινούμενων μερών. Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει πως η καταπόνηση και η φθορά της συγκεκριμένης μπιέλας, είναι μικρότερη σε σχέση με τις μπιέλες αλουμινίου, ενώ ένα άλλο πλεονέκτημα που προβάλουν, είναι ότι σε περίπτωση αστοχίας, η μπιέλα δεν προκαλεί ζημίες στο μπλοκ του κινητήρα και στο κάρτερ, αφού η θραύση του συγκεκριμένου υλικού, έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από την θραύση του αλουμινίου.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω, καλά τα ψυλλιαστήκατε, δεν έρχονται σε τιμή ευκαιρίας. Η AWA Composites, μπορεί να κατασκευάσει κατά παραγγελία μια μπιέλα σε διάστημα ενός μήνα, καθώς χρειάζονται πολύ εξειδικευμένες και χρονοβόρες τεχνικές για αυτό. Το “κοστούμι” για το σετ (υποθέτουμε μιλάμε για 4 μπιέλες), είναι 18.000 δολάρια, δηλαδή κάτι λιγότερο από 16.000 ευρώ για την τετράδα, 4.000 ευρώ έκαστη.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 12:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon