.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:00

ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης – Δασμολογικός “πόλεμος”!

 

Trump και Juncker ανταλλάσσουν πυρά – Και η Harley-Davidson στο στόχαστρο!

Ένας πόλεμος δηλώσεων (προς το παρόν) έχει ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ HΠΑ και Ευρώπης.  Αιτία, ο πρόεδρος Trump, όταν σε μια από τις συνήθεις απρόβλεπτες κινήσεις του, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ μεταλλεύματα, της τάξεως του 25% στο ατσάλι και του 10% στο αλουμίνιο.

Ευρώπη και Κίνα, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτών των μετάλλων στις ΗΠΑ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, αν τελικά εφαρμοστεί αυτή η οικονομική πολιτική του Trump.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τελευταία έχει αναπτύξει μια ρητορική περί αδικίας και ενορχηστρωμένου “βρώμικου” παιχνιδιού στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, με μόνιμα “ριγμένο” τις HΠΑ. Πολύ πρόσφατα, τα είχε βάλει με την Ινδία, για τον ίδιο λόγο, όπως μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Από το twitter, που αποτελεί και το αγαπημένο μέσο έκφρασης του Trump, o πλανητάρχης ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση της δασμολογικής πολιτικής της Ευρώπης, στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, τότε θα επιβάλει φόρους στο ατσάλι και στο αλουμίνιο, που εισάγεται από την Γηραιά ήπειρο.

Άμεση και στοχευμένη ήταν η απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε πως αν εφαρμοστούν οι δασμοί που εξήγγειλε ο πρόεδρος Trump στο ατσάλι και στο αλουμίνιο, η Ευρώπη θα “απαντήσει” με δασμούς στα jean της Levi’s, στο bourbon και στις Harley-Davidson!

“Δεν είναι μια σου και μια μου, ούτε αντίποινα”, δήλωσε ο Juncker, “Δεν μπορούν οι HΠΑ να επιβάλουν μονομερώς οικονομικά μέτρα στο εμπόριο και εμείς να παραμένουμε αμέτοχοι. Πρέπει και εμείς με την σειρά μας να λάβουμε αντισταθμιστικά μέτρα!”

Φυσικά η δήλωση του Juncker δεν έμεινε αναπάντητη με τον Trump να ανταπαντά, πως αν επιβληθούν δασμοί στα αμερικανικά jean, ποτά και μοτοσυκλέτες, τότε αυτός με την σειρά του θα αυξήσει τις τελωνειακές εισφορές στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ.

Δεν παρέλειψε και πάλι να αναφέρει πως υπάρχει τεράστια ανισότητα στην δασμολογική πολιτική μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, καθιστώντας τα αμερικανικά προϊόντα απλησίαστα στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η χώρα του ζημιώνεται με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του ότι επιβάλει πολύ μικρές τελωνειακές εισφορές στα εισαγόμενα από την Ευρώπη και όχι μόνο αγαθά.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 15:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon