.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 12:39

Test - Suzuki GSX-8S - Πρώτη επαφή στην Ελλάδα

Νυστέρι αλά…. Katana!

Ακονισμένη, φιλική, τσαντισμένη και γλυκιά, η νέα Suzuki GSX-8S ήρθε να γεμίσει ένα κενό στο οποίο οι Ιάπωνες είχαν μείνει πίσω, συνδυάζοντας την ιαπωνική με την ευρωπαϊκή σχολή με έναν μοναδικό τρόπο.

Του Τάκη Μανιάτη

Γεύση Ελλάδας

Η νέα GSX-8S της Suzuki βρίσκεται επιτέλους στην Ελλάδα και βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Suzuki Σφακιανάκης στην Μαγούλα, προκειμένου να πάρουμε μία πρώτη γεύση από αυτήν. Τι καλύτερο από μία γεύση που έχει ήδη το άρωμα της V-Strom 800DE με την οποία μοιράζεται τον εξαιρετικό δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, αυτόν τον νέο κινητήρα που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου σε λευκό χαρτί και ουδεμία σχέση έχει με κάποιον του group. Έχει χωρητικότητα 776 κυβικά εκατοστά και αποδίδει 84 ίππους οι οποίοι για την περίσταση έχουν και μία μικρή διαφορά σε σχέση με την τοποθέτηση στο V-Strom 800DE, η οποία εστιάζεται στην κορύφωση της καμπύλης.

Χαρακτηριστικά, η Suzuki ανακοινώνει 1,5 ίππο λιγότερο σε σχέση με την adventure εκδοχή, στα 83 άλογα, με τα επιμέρους στοιχεία του κινητήρα να παραμένουν ίδια, όπως το κιβώτιο έξι σχέσεων καθώς και η πρωτευούσα μετάδοση, ενώ αλλάζει η τελική μετάδοση με μικρότερο γρανάζι πίσω, από 50 σε 47. Το μπροστινό 17άρι παραμένει ίδιο, ενώ έχουμε και τελείως νέα ελαστικά – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, στους νέους χυτούς αλουμινένιους τροχούς 17 ιντσών, με 120/70 και 180/55 της Dunlop Roadsport2, να έρχονται για την καθαρά ασφάλτινη χρήση. Στοιχεία τα οποία αποτελούν τις ουσιαστικές διαφορές οι οποίες έρχονται για να διαφοροποιήσουν την χρήση και να δώσουν στην Suzuki μία νέα μοτοσυκλέτα η οποία στέκεται απέναντι από τον ανταγωνισμό με θράσος.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__26.jpg Διαφορές ουσίας

Φυσικά η κινητήρια μονάδα είναι ίδια όπως είναι λογικό άλλωστε ενώ η μοτοσυκλέτα δανείζεται τα ίδια ηλεκτρονικά βοηθήματα στα οποία όμως εδώ δεν περιλαμβάνεται η αφαίρεση του ABS που είναι απαραίτητη στο V-Strom για την οδήγηση στο χώμα. Πρακτικά, ρύθμιζει το Traction Control σε τρία επίπεδα, ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε παρόμοια επίπεδα, με το 1 να είναι το πιο επιθετικό και το 3 το πιο ήρεμο, ενώ διαθέτει μία ευανάγνωστη οθόνη TFT για ανάγνωση των πληροφοριών, εύκολη σε πλοήγηση από τον αριστερό διακόπτη.

Η θέση οδήγησης που φέρνει το σώμα του αναβάτη σε επιθετική στάση, όντας και βολική ταυτόχρονα, είναι το κλειδί για την άνετη και γρήγορη προσαρμογή στην νέα αυτή μοτοσυκλέτα για εύκολη οδήγηση στην καθημερινότητα, είτε κινείσαι αργά σε ρυθμούς πόλης, είτε θελήσεις να κυνηγήσεις τα όριά σου εκτός.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__2.jpgΟι αναρτήσεις εδώ προέρχονται από την KYB με διαδρομές 130 χιλιοστών σε αντίθεση με τις Showa του V-Strom 800DE και δεν διαθέτουν ρυθμίσεις, παρά μόνο προφόρτιση ελατηρίου στο αμορτισέρ. Εδώ οι απαιτήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες οπότε αν είναι ρυθμισμένες όπως χρειάζεται για την μία χρήση που καλείται να κάνει η μοτοσυκλέτα στην άσφαλτο, δεν συντρέχει λόγος ρυθμίσεων, και αποδεικνύουν πως είναι όντως άριστες σε αποσβέσεις δημιουργώντας ένα σφικτό σύνολο το οποίο εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή με την φιλικότητά του.

Επιτάχυνση και ροπή

Εντυπωσιάζει ωστόσο και από την ελαστικότητα του κινητήρα που σε κερδίζει με την ροπή στο άνοιγμα του γκαζιού, από την άμεση επιτάχυνση στο άνοιγμα του γκαζιού, από την εκπληκτική λειτουργία του συστήματος αλλαγής ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη, Quickshifter, από το μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων, και όλα αυτά, παρά το ότι η μοτοσυκλέτα είναι τελείως νέα και αδούλευτη.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__7.jpgΕπιταχύνει πολύ γρήγορα, είναι άριστη στην τοποθέτηση στις στροφές σε σημείο που θυμίζει ευρωπαϊκή κατασκευή και μας φέρνει στο μυαλό το νυστέρι της KTM, 790 Duke, σε ένα άριστο συνδυασμό ευελιξίας που πλησιάζει όμως και τις φιλικές ικανότητες του νέου Honda Hornet 750.

Με ένα στιβαρό πλαίσιο τύπου διαμάντι κατασκευασμένο από ατσάλι με αφαιρούμενο υποπλαίσιο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, καταφέρνει να συνδυάζει ευχρηστία και στιβαρότητα σε κορυφαία επίπεδα.

Η σέλα της είναι στενή και δεν ενοχλεί στα πόδια όπως άλλωστε και το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων το οποίο σύμφωνα με την Suzuki δίνει αυτονομία έως και 333 χιλιόμετρα. Η τεράστια διαφορά μάλιστα η οποία συμβάλει και στην θέση οδήγησης αλλά και την τοποθέτηση του κέντρου βάρους χαμηλότερα εστιάζει στην τοποθέτηση του φίλτρου αέρα πίσω από τον κινητήρα στο επίπεδο του υποπλαισίου, σε οριζόντια τοποθέτηση, και όχι σε κάθετη όπως σε προηγούμενο μοντέλο της σειράς, στο χώρο του ρεζερβουάρ. Αυτό, επιτρέπει στο ρεζερβουάρ να έχει μικρότερο όγκο, μιας δεν “περιλαμβάνει”’ το φιλτροκούτι, να είναι στενότερο και χαμηλότερο με το βάρος του καυσίμου τοποθετημένο ακριβώς πάνω από τον κινητήρα και όχι ψηλά και πίσω του προς τον αναβάτη.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__10.jpgΜαζεμένες διαστάσεις

Ένα μακρύ ψαλίδι στα πλαίσια του GSX-S 1000, ένα χαμηλά τοποθετημένο μικρό σε διάσταση τελικό εξαγωγής καυσαερίων, συμβάλλουν στην δημιουργία μίας μικρής σε όγκο μοτοσυκλέτας η οποία κοντράρει στα ίσα τις GSX-S 750 και 1000, πλησιάζοντας περισσότερο την 1000 σε διαστάσεις, όντας όμως ταυτόχρονα 12 κιλά ελαφρύτερη, στα 202 από 214!

Έτσι, έχουμε μία μοτοσυκλέτα η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά από άλλες μοτοσυκλέτες και μπαίνει στην μεσαία κατηγορία των sport naked με το δεξί, όντας πανεύκολη, αλλά και ικανή για κάθε είδους χρήση. Με το δικό της μοναδικό στυλ σχεδίασης, είναι εντυπωσιακή παρουσία αλλά και πανέμορφη σε λευκό και μπλε χρωματισμό, όπως άλλωστε και στο πιο ''κακό'' μαύρο που παράγεται επίσης, και μάλιστα βάζει το δικό της χαρακτήρα στην κατηγορία και ξεχωρίζει με το ''καλημέρα''.

Έχει όσα ηλεκτρονικά χρειάζονται, εκπληκτικά φρένα όσο απαιτούν οι δυνατότητες της, έναν κινητήρα διαμάντι με αστείρευτη δύναμη από τις χαμηλές στροφές ο οποίος είναι πλήρως διασκεδαστικός για την χρήση που προορίζεται, δημιουργόντας τελικά ένα σύνολο πολύ ευχάριστο ώστε να οδηγάς συνέχεια.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__34.jpgΠροβλέψιμη και στιβαρή

Στη διαδρομή που οδηγήσαμε, μία χαρακτηριστική ''πίστα'' της Αττικής με συνεχόμενες στροφές, μικρές ευθείες και ''πολλά'' φρένα, την απολαύσαμε. Απολαύσαμε την απλότητα με την οποία νιώθεις οικεία από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι πάνω της, την ελαστικότητα με την οποία σε κερδίζει ο κινητήρας και σου παρέχει εκρηκτική απόδοση σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, στοιχείο σημαντικό για να επιταχύνεις από πολύ αργές ταχύτητες από τις κλειστές στροφές, στις ανοιχτές ευθείες.

Δύναμη και ροπή η οποία μας έδινε την δυνατότητα να παίξουμε συνεχώς, να διατηρήσουμε την γραμμή μας, να στρίψουμε οριακά και να πλαγιάσουμε απολαμβάνοντας κράτημα, με τις αναρτήσεις και το σφικτό πλαίσιο να συνηγορούν υπέρ αυτού, αυξάνοντας συνεχώς το παιχνίδι. Η ευκολία με την οποία διατηρεί την πορεία της μέσα στην στροφή είναι απαράμιλλη καθώς επιτρέπει και στο σώμα να ελιχθεί επάνω της, ενώ ακόμη και σε δυνατά φρένα μέσα σε στροφή, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έδειχναν να ταιριάζουν πολύ σωστά με τις ανάγκες του δρόμου.

Test_-_Suzuki_GSX-8S_2023__28.jpgΣτιβαρή, προβλέψιμη, ουσιαστική, παιχνιδιάρα, με το γκάζι να αποτελεί το ιδανικό σημείο που προσέφερε σούζες μικρές ή διαρκείας όποτε και για όσο θέλαμε, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις μιας και καταφέρνει να συνδυάσει ευχρηστία και ακονισμένη συμπεριφορά σε μία ιδανική τραμπάλα. Παίξαμε στη σέλα της, επιταχύναμε και φρενάραμε, κατευχαριστηθήκαμε οδήγηση, κάτι που είναι και το ζητούμενο σε μία μοτοσυκλέτα του είδους και περιμένουμε την πλήρη δοκιμή της που θα έχει και δυναμομέτρηση μέσα, καθώς και πολυήμερη οδήγηση σε διαφορετικές συνθήκες, και κυρίως, συνθήκες πόλης.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Suomy Track-1 από Arai Hellas,

Jacket Nordcode Senegal, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής / Μοντέλο Suzuki GSX-8S 2023
Αντιπρόσωπος Suzuki Moto Greece
Τιμή (€) 9.995
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 776
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 84 x 70
Συμπίεση 12,8
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (SCAS)
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα (17/47)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου γέφυρας
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 104
Μεταξόνιο (mm) 1.465
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2.115
Πλάτος (mm) 775
Ύψος (mm) 1.105
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg, γεμάτο)   202
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ διαμέτρου 41mm, διαδρομή 130 mm
Πίσω  Αμορτισέρ της KYB με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 130 mm
   
Ελαστικά Dunlop Roadmax2
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω  180/55-17" 
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310mm, ακτινικής τοποθέτησης  Nissin 4πίστονες δαγκάνες, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα ενός της εμβόλου της Nissin, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  83/8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8/6.800
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon