.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 20:10

Test - Ducati Scrambler Urban Motard (2022)

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Αν ως όνομα το Scrambler εξ ορισμού υπονοεί την ανάμιξη ασφάλτου και χώματος, το νέο Urban Motard είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο στο πεδίο δράσης του.

To 2019 όταν δοκίμαζα το Scrambler Icon μνημόνευα τα περισσότερα από 55,000 κομμάτια που είχε πουλήσει σε όλον τον κόσμο αυτή οικογένεια της Ducati μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία ζωής. Σκάρτα τρία χρόνια αργότερα, αυτός ο αριθμός έχει περάσει στο εξαψήφιο βασίλειο, με πάνω από 100,000 Scrambler να έχουν πουληθεί ανά τον πλανήτη.

Αν μη τι άλλο αυτά τα νούμερα μας δείχνουν πως η φαμίλια των Scrambler, όχι μόνο δεν έχει περάσει την κορυφή της, αλλά συνεχίζει να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποία φεύγουν οι διάφορες εκδόσεις της από τη γραμμή παραγωγής του Borgo Panigale.

Ένα μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται προφανώς στην ίδια τη μοτοσυκλέτα και την αξία που αναγνωρίζουν σε αυτή ολοένα και περισσότεροι μοτοσυκλετιστές, ωστόσο ένα ακόμη κομμάτι της πίτας οπωσδήποτε ανάγεται και στη διαρκή ροή νέων εκδόσεων που κάθε χρόνο μας σερβίρουν οι Ιταλοί.

A15A5307 web 

Κάπως έτσι το 2023 μας έφερε τη μοτοσυκλέτα που δοκιμάζουμε σήμερα, το νέο Urban Motard του 2022. Κανονικά θα μπορούσα να έχω βάλει τη λέξη νέο σε εισαγωγικά, μιας και στην ουσία κάτω από τη φρέσκια εμφάνιση κρύβεται λίγο-πολύ η ίδια μοτοσυκλέτα που καβαλούσα το 2019.

Φορά τον τελευταίο αερόψυκτο desmodue L-Twin που επιβιώνει στη γκάμα της Ducati στα χρόνια των Euro 5, με χωρητικότητα 803 cc και μέγιστη απόδοση 73 ονομαστικών ίππων, ή 68.6 στον τροχό, όπως εξακρίβωσε το Dynojet δυναμόμετρο της Power House Engineering.

Περίπου ίδια είναι και η εικόνα σε όλα τα βασικά μέρη του νέου Urban Motard, δηλαδή πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα ακολουθούν την πεπατημένη της οικογένειας με μη ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι και αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης της ΚΥΒ, καθώς και τη μοναχική τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα Brembo M4 στον μεγάλο δίσκο των 330 mm.

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν το Urban Motard αφορούν σε δύο τομείς: εμφάνιση και γεωμετρία. Η Ducati θέλησε να κινηθεί σε μια λογική αστικής τέχνης, με ένα τεράστιο λογότυπο που μοιάζει με γκράφιτι και τονίζεται ακόμη περισσότερο από την οριζόντια διχρωμία του δοχείου καυσίμου.

Η διασύνδεση με την πόλη ξεκινά από το όνομα και τη χρήση της λέξης Urban (Αστικός), συνεχίζεται με τα γραφικά, μα στη συνέχεια επιχειρεί να ολοκληρωθεί με κάποιες επιλογές αμφιλεγόμενης στόχευσης: από τη μία τους ακτινωτούς τροχούς διαμέτρου 17 ιντσών με λάστιχα Pirelli Diablo Rosso III και ίσια σέλα, από την άλλη ψηλό φτερό μπροστά και πλαϊνά πίσω number plates που θυμίζουν έντονα flat track.

Η τελευταία αλλαγή που διαχωρίζει το Urban Motard αφορά στο αλουμινένιο κωνικό τιμόνι που ορθώνεται λίγο πιο χαμηλά από αυτό του Icon – με έμφαση στο “πιο” και όχι στο “χαμηλά”.

A15A5313 web

Στην πράξη, το Scrambler Urban Motard φαντάζει πολύ οικείο από την πρώτη στιγμή που το καβαλάς, καθώς τόσο η σέλα όσο και το τιμόνι δεν απέχουν και πολύ από τα ανάλογα κομμάτια του Icon, έτσι η θέση οδήγησης είναι απολύτως γνώριμη.

Αν δεν έχετε ξαναβαλήσει ποτέ Ducati Scrambler, η θέση αυτή φέρνει την πλάτη σε σχεδόν όρθια στάση, με άνετες γωνίες για τα πόδια και τιμόνι σχετικά ψηλά. Με την ίσια σέλα η μετακίνηση λίγο μπροστά ή πίσω είναι απλή υπόθεση, γεγονός που διευκολύνει κάθε ανάστημα να βρει τη δική του ισορροπία με την εργονομία της μοτοσυκλέτας.

Ομοίως γνώριμος είναι και ο κινητήρας του, έχω πια χάσει το μέτρημα πόσες φορές τον έχω συναντήσει σε τεστ από την εποχή του Monster S2R.

Αν οι 73 ίπποι του σας ακούγονται λίγοι, πιστέψτε με, δεν είναι. Είναι ίσως λίγοι για κόντρες με streetfighters τριψήφιων ιπποδυνάμεων, αλλά για τις ανάγκες του οίκου Scrambler φτάνουν και περισσεύουν, έχοντας αρκετή δύναμη για να στείλουν το ψηφιακό κοντέρ πάνω από τα 200 km/h, έως και πάνω από τα 210 σε ιδανικές συνθήκες. Για μια ολόγυμνη μοτοσυκλέτα που έχει τον αναβάτη της σε θέση “Κολοκοτρώνης στ’ άλογο”, αυτές οι ταχύτητες είναι απλώς ανούσιες υπερβολές στα όρια του πολύ κουραστικού.

A15A5311 web

Κι επειδή το όνομά του το ίδιο αναφέρεται στην πόλη, μια πιο προσεκτική ανάγνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών μας οδηγεί στο σημείο-κλειδί: τη ροπή.

Όχι, ούτε τα 6.8 kgm είναι νούμερο για να σου πέφτουν τα σαγόνια, μα επίσης δεν είναι η ουσία. Δίπλα πρέπει να κοιτάξεις, εκεί που λέει πού κορυφώνεται η ροπή: στις 5,750 rpm. Αυτό είναι το κλειδί.

Όταν έχεις πάρει στο χέρι το περισσότερο ψαχνό της διαθέσιμης ροπής πριν φτάσεις καλά-καλά στη μέση της διαδρομής του στροφομέτρου και πριν τις 6,000 έχεις εισπράξει το σύνολο του ποσού, ξέρεις πως έχεις έναν κινητήρα ταμάμ για αστικές ταχύτητες.

Όλη η γλύκα των Scrambler – και το Urban Motard φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση – συνοψίζεται σε αυτό το σημείο, στην ελαστικότητα και την άμεση επιτάχυνση που έχουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς να στύβεις καμιά γκαζιέρα, δίχως να περιμένεις να φτάσεις σε πενταψήφιες στροφές και τριψήφια χιλιόμετρα για να δεις λίγη χαρά στα σκέλια σου – ή, για την ακρίβεια, ανάμεσα και κάτω από αυτά.

A15A5287 web

Η επιδραστικότερη αλλαγή που χαρακτηρίζει το Urban Motard είναι προφανώς οι 17άρες ζάντες με τα ασφάλτινα πατούμενα, οι οποίες συνδυάζονται με τις στάνταρ αναρτήσεις των Scrambler με τις “ενδιάμεσες” διαδρομές των 150 mm μπροστά και πίσω.

Η απόσταση από τις 18 ίντσες του μπροστινού του Icon δεν είναι χαοτική, είναι όμως εμφανής και εξαιτίας του λίγο μεγαλύτερου πλάτους του μπροστινού ελαστικού (120 έναντι 110) και της μικρής διαφοράς στο ύψος του προφίλ. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν και τα λάστιχα, καθώς άλλη συμπεριφορά περιμένεις στην άσφαλτο από τα Diablo Rosso III και άλλη από τα MT60RS.

Στην πράξη το Urban Motard στρίβει απολαυστικά, εκμεταλλευόμενο το πολύ σωστό του ζύγισμα και τις καλές αναρτήσεις. Δεν είναι ακριβώς το χειρουργικό ξυράφι, έχεις όμως καλή πληροφόρηση στα χέρια από το πιρούνι για καίριο διάβασμα του δρόμου, καθώς και συνεπείς αποσβέσεις για να το πιέσεις στη στροφή.

Εξίσου καλά αποδίδει και το φρένο του, με τη μοναχική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά να δείχνει επαρκής στο εύρος ταχυτήτων και τα κιλά που θα κληθεί να σταματήσει. Ναι, δύο δίσκοι θα ήταν καλύτερα, αλλά με λίγη παραπάνω πίεση στη μανέτα η δουλειά γίνεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη της αδρανειακής μονάδας στην οικογένεια το 2019 ήταν μια μεγάλη ένεση αυτοπεποίθησης και σε αυτήν πατά το εξαιρετικό Cornering ABS με την υπογραφή της Bosch για να κρατά όλα τα μπόσικα αν το παρακάνεις.

A15A5085 web

Το Scrambler Urban Motard είναι παιχνιδάκι στην πόλη· μαζεμένο, καλοζυγισμένο, με σέλα που επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο έδαφος, μικρό βάρος με ακόμη ελαφρύτερη αίσθηση, κινητήρα με ψωμί από χαμηλά και άφθονη ελαστικότητα.

Είναι πολύ ευκολοδήγητο, χαλαρό και απροβλημάτιστο από κραδασμούς, θερμότητα ή ενοχλητικούς θορύβους, είναι προβλέψιμο και το τιμόνι του προσφέρει έναν απίθανο μοχλό για παντιλίκια – και χωρίς traction control για να μας χαλάει τη διασκέδαση.

Βγαίνοντας από την πόλη έχει άφθονα περιθώρια για γλέντι, είναι αποτελεσματικό σε κάθε στριφτερή διαδρομή, χωρίς το υπερβολικό γκάζι που απαιτεί πολύ πιο εντατική δουλειά στην οδήγηση για να μη σε στείλει αδιάβαστο. Το Scrambler αυτό προτιμά τη γρήγορη ροή με γραμμές, παρά να τετραγωνίζει τις καμπές με έντονα φρένα και ανοίγματα του γκαζιού.

Θα μπορούσε να ταξιδέψει κιόλας; Φυσικά και μπορεί, όλες οι μοτοσυκλέτες μπορούν. Το ζητούμενο εδώ είναι πως από τεχνικής πλευράς ο κινητήρας αυτός ως έχει σήμερα είναι άψογος για να κρατάς μια λογική μέση ταχύτητα στον ανοικτό δρόμο και μάλιστα χωρίς να καις βενζίνη λες και είσαι ο γιος του εμίρη. Όπως είναι μάλλον πασιφανές, το μόνο πρόβλημα είναι αεροδυναμικό και, για να κάνεις μαζί του ένα μακρύ ταξίδι, ένας κάποιας μορφής ανεμοθώρακας θα ήταν καλοδεχούμενος,

A15A5277 web 

Ατυχώς δεν είναι όλα ρόδινα με το Ducati Scrambler Urban Motard και η αιτία εντοπίζεται στο ταμπελάκι με την τιμή. Στα €12,900 αυτό το Scrambler δείχνει αδικαιολόγητα αλμυρό, καθώς δυσκολεύομαι να κατανοήσω από πού βγαίνουν τα δύο επιπλέον χιλιάρικα από το Icon, το ίδιο του το αδελφάκι με το οποίο κατά βάση διαφέρουν επιφανειακά: ρούχα, ρόδες, τιμόνι, σέλα και φτερό. Ούτε γκατζετιές, ούτε ακριβά κοσμήματα (λ.χ. εξάτμιση, αναρτήσεις, ηλεκτρονικά) που θα δικαιολογούσαν τόση απόσταση.

Στη συνέχεια αρκεί μια βόλτα στους τιμοκαταλόγους της αγοράς για να συνειδητοποιήσω πως δύσκολα αντέχει αυτή η Ducati σε συγκρίσεις τιμών, και πώς να γίνει αλλιώς όταν με λιγότερα χρήματα μπορείς να έχεις ΚΤΜ 890 Duke ή Yamaha MT-09 SP; Μέχρι και εσωτερικό ανταγωνισμό μπορεί να έχει, όταν με λίγα παραπάνω πας σε Monster.

Μα και στην ιδιαίτερη νεορετρό γωνιά της αγοράς που θεωρητικά χτυπά η καρδιά του υπάρχουν επώνυμες επιλογές με τιμές που δεν το κολακεύουν καθόλου, όπως Yamaha XSR 700/900 ή Moto Guzzi V7.

Ουσιαστικά το θέμα αυτό δυσχεραίνει τη θέση του Urban Motard σε κάθε σύγκριση υποψήφιου αγοραστή, καθώς θα είναι συχνά το πιο ακριβό από τις επιλογές που έχει στη λίστα του, έτσι η Ducati κινδυνεύει να αυτοπεριοριστεί σε ένα πελατολόγιο που δεν ψάχνει ένα “γυμνό μηχανάκι μεγαλομεσαίου κυβισμού με ωραία κλασική εμφάνιση”, αλλά έχει βγει για να αγοράσει συγκεκριμένα Scrambler. Ή γι’ αυτούς που δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά μόλις το δουν θα πάθουν έρωτα.

Και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με πολλές χάρες, απολαυστική, γοητευτική, δυνατή και αποτελεσματική, ικανή για να αποτελέσει τη μια και μοναδική που θα σου κάνει όλες τις χάρες και θα σε γυρίζει κάθε μέρα στο σπίτι με το χαμόγελο στα χείλη.

A15A5309 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: NOX N132 Crow
Τζάκετ: Nordcode Fight Air Pro
Γάντια: Nordcode Air Tech
Μπότες: Forma Adventure Low

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Ducati Scrambler Urban Motard
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή (€) 12,900
Εγγύηση 4 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K L-Twin, A/Ψ, 2β/Κ, Desmo
Κυβισμός (cc) 803
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 88 x 66
Σχέση συμπίεσης 11:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός, σώμα 50 mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος (slipper)
Μετάδοση Κιβώτιο έξι σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  24
Ίχνος (mm) 94
Μεταξόνιο (mm) 1,436
Ύψος σέλας (mm) 805
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 180 (στεγνό) / 196 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt) 13.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Kayaba 41 mm, διαδρομή 150 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ Kayaba, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 150 mm
   
Ελαστικά  Pirelli Diablo Ross III
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω  180/55-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 330 mm, ακτινική δαγκάνα Brembo 4 εμβόλων, Bosch Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 245 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου, Bosch Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 73 / 8,250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 6.8 /5,750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 20:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Ducati Monster 2021 Video Test Ride - Ducati Scrambler Urban Motard 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon