.
Κατηγορία Moto Morini
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:22

Test - Moto Morini X-Cape 650 Special Edition (2023)

Χρυσάφι στις ρόδες της

Η ακριβότερη έκδοση της X-Cape 650 ντύνεται με χρυσές ακτινωτές ζάντες για να ξεχωρίσει ως Special Edition στη γκάμα του μοντέλου.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Πέρυσι το Καλοκαίρι είχαμε την πρώτη μας γνωριμία με τη μεσαίου κυβισμού adventure που έστησε η Moto Morini στην επιστροφή της, βασιζόμενη σε έναν οικείο δικύλινδρο 649 cc που ουσιαστικά τροφοδοτεί αυτή τη στιγμή όλη τη γκάμα, δηλαδή και το ντουέτο των Seiemmezzo SCR και STR.

Η X-Cape 650 κατάφερε πολύ γρήγορα να μας κερδίσει με την ποιότητά της, η οποία επικεντρώνει στην ουσία της οδήγησης και όχι στον εντυπωσιασμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι Ιταλοί σχεδίασαν τη μοτοσυκλέτα ρίχνοντας περισσότερο βάρος σε εξαρτήματα ζωτικής σημασίας, όπως οι αναρτήσεις και τα φρένα, για να προσφέρουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

DSC 3689

Οι αναρτήσεις των Marzocchi μπροστά και ΚΥΒ πίσω διαθέτουν σχεδόν πλήρεις ρυθμίσεις (πλην απόσβεσης συμπίεσης πίσω), τα φρένα φέρουν την υπογραφή της Brembo, ενώ η Bosch προμήθευσε τη Moto Morini με το σύστημα ψεκασμού και το εξαιρετικό δικάναλο ABS 9.1Mb.

Σχεδιαστικά φρόντισαν ώστε η X-Cape να ξεχωρίζει από μακριά χάρη στην εμφάνισή της που δε μοιάζει με τίποτε άλλο εκεί έξω, σε μια σιλουέτα λεπτή και μαζεμένη, αλλά δεν παρέλειψαν να προσφέρουν και το κάτι παραπάνω σε σημεία που δεν άπτονται της δυναμικής συμπεριφοράς, όπως λ.χ. είναι ο ρυθμιζόμενος καθ' ύψος ανεμοθώρακας, οι φωτιζόμενοι διακόπτες, η μεγάλη έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 7 ιντσών, οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών και η διπλή παροχή φόρτισης USB δίπλα στα όργανα.

Η έκδοση που οδηγήσαμε πέρυσι φορούσε χυτές αλουμινένιες ζάντες, ωστόσο η γκάμα του μοντέλου περιλαμβάνει και εκδόσεις με ακτίνες που διατηρούν τα λάστιχα χωρίς αεροθάλαμο (tubeless), με την επιλογή μαύρης ή χρυσής ζάντας.

Η τελευταία είναι η Special Edition και συνιστά την πιο ακριβή έκδοση όλων, ζητώντας €300 επιπλέον των μαύρων ζαντών για το χρυσό φινίρισμα.

Πέραν αυτών η μοτοσυκλέτα δεν έχει καμιά διαφορά από τις X-Cape αδελφές της, καθώς οι διαστάσεις των τροχών παραμένουν ίδιες με 19ιντσο μπροστινό και 17ιντσο πίσω, ενώ τα εξαίρετα λάστιχα Pirelli Scorpion Rally STR παραμένουν ως επιλογή πρώτης τοποθέτησης, δίνοντας επιπλέον πόντους στην ιταλίδα με την κινέζικη καρδιά.

DSC 3679

Ο δικύλινδρος κινητήρας μας είναι γνώριμος εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς βασίζεται στη μονάδα της Kawasaki Versys 650 και συγκεκριμένα στην παραλλαγή που κατασκευάζει πλέον η CFMOTO και φορά σε αρκετά δικά της μοντέλα.

Η πρότερη πορεία του για αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά βγάζει από τη μέση την παράμετρο του αγνώστου που δικαίως μπορεί να αποθαρρύνει λίγο τον επίδοξο πελάτη, ενώ η Moto Morini μας λέει πως έχει παίξει με τις ρυθμίσεις του για να ταιριάξει καλύτερα στη δική της μοτοσυκλέτα.

Ομοίως και το ατσάλινο πλαίσιο της X-Cape προέρχεται από το σχέδιο της Kawasaki, τροποποιημένο για την περίσταση με στοχευμένες ενισχύσεις για να δουλέψει όπως το οραματίστηκαν στο Trivolzio, στο εργοστάσιό της στα περίχωρα του Μιλάνου στη βόρεια Ιταλία.

Από τους 59 ονομαστικούς ίππους περίπου οι 55 φτάνουν στον πίσω τροχό κατά την ετυμηγορία του δυναμόμετρο Dynojet της Power House Engineering, για ένα αποτέλεσμα που δεν εντυπωσιάζει ούτε ως αριθμός, μα ούτε και στην πράξη.

DSC 3683

Αντιμέτωπος με τα 213 στεγνά κιλά της μοτοσυκλέτας συν τα όσα προστίθενται από το γεμάτο της 18λιτρο ρεζερβουάρ (θεωρητικά γύρω στα 13 κιλά), ο δικύλινδρος εν σειρά προτάσσει ελαστικότητα και γραμμικότητα ως τα βασικά του προσόντα.

Η δύναμη δεν του λείπει, εξασφαλίζοντας καλές επιταχύνσεις και ρεπρίζ, απλώς δεν έχει την υψηλή τελική ταχύτητα και τις κοφτερές άκρες που θα του έδινε μια υψηλότερη ιπποδύναμη. Ως έχει φτάνει με σχετική άνεση στα 175 km/h, ξεπερνώντας ελαφρώς τα θεωρητικά λεγόμενα της Moto Morini (170 km/h), ενώ στην πορεία ως εκεί φροντίζει να δείχνει τύπος και υπογραμμός στις απαιτήσεις του καθήκοντος με άφθονη ελαστικότητα.

Γενικά η κινητήρια μονάδα της X-Cape ξεχωρίζει από την ποιοτικότατη λειτουργία της, χωρίς ενοχλητικούς κραδασμούς, δίχως μηχανικούς θορύβους, ήσυχη και βελούδινη όπως πρέπει.

Ό,τι έχει να δώσει από δύναμη στο δίνει στο χέρι με ευκολία και χαρακτηριστική άνεση, φτιάχνοντας ένα σύνολο που θα χαρακτήριζα αβίαστα ως αποτελεσματικότατο μέσα και από την πόλη, με πολύ καλή οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου καθώς εύκολα διατηρείς έναν ρυθμό γύρω στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα χωρίς να αντιμετωπίζεις τη γκαζιέρα λες και είναι πορσελάνινη.

DSC 3642

Στην πράξη οι χρυσές ακτινωτές ζάντες δεν κάνουν καμιά διαφορά στην οδηγική αίσθηση που εισπράττεις και η γεύση που μου έμεινε μετά τη δοκιμή ήταν η ίδια νοστιμιά που θυμόμουν από την περσινή δοκιμή με τις χυτές ζάντες. Οδηγικώς δε νομίζω πως θα μπορούσα να ξεχωρίσω ποια είναι ποια χωρίς να ρίξω βλέμμα στις ρόδες.

Το θεωρητικό πλεονέκτημα που έχουν οι ακτινωτές ζάντες ως προς τις χυτές αφορά κυρίως στο χώμα, όπου προσδίδουν άλλα όρια αντοχής στα κοπανήματα χάρη στην ελαστικότητα που εγγενώς χαρακτηρίζει τις ατσάλινες λεπτές ακτίνες, ενώ έχουν ένα ακόμη ατού χάρη στη δυνατότητα αλλαγής των ακτίνων.

Εκτός δρόμου η X-Cape προσφέρεται για εξερευνητικές βόλτες σε σχετικά χαλαρό ρυθμό, εκεί όπου το βάρος της δε γίνεται πολύ επιβαρυντικός παράγοντας, ενώ και οι διαδρομές των αναρτήσεών της δείχνουν ξεκάθαρα προς την Adventouring κατεύθυνση που αναγράφει η μοτοσυκλέτα στην ουρά.

DSC 3715

Με 160 mm διαδρομής μπροστά και πρωτίστως τα 135 πίσω, η X-Cape δε θα μπορούσε εύκολα να πουλήσει εντούρο μύθους, ωστόσο το ουδέτερο ζύγισμά της, η ευρεία δυνατότητα ρύθμισης των αναρτήσεών της και η off-road mode στο ABS (απενεργοποίηση) δίνουν την πιο απαραίτητη χείρα βοηθείας όταν αφήσεις πίσω σου την άσφαλτο.

Στα συν της εκτός δρόμου συμπεριφοράς είναι και η δυνατότητα προσαρμογής του τιμονιού σε έξι διαφορετικές θέσεις, χάρη στην απλούστατη και ευφυέστατη επιλογή των Ιταλών να έχουν τρεις εδράσεις για τα καβαλέτα, ενώ με την περιστροφή τους κατά 180 μοίρες προκύπτουν τρεις ακόμη επιλογές με διαφορετικές γωνίες για το τιμόνι.

Αν θες να κάνεις πολύ χώμα θα χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, όπως μια σωστή ποδιά που να προστατεύει τον κινητήρα, ενδεχομένως χούφτες τιμονιού θα ήταν καλοδεχούμενες, ομοίως και τα κάγκελα που θα προστατεύσουν τα πλαστικά της.

DSC 3649

Πέραν της εκτός δρόμου πτυχής ωστόσο η X-Cape αποδεικνύεται άριστη σε πληθώρα καθηκόντων. Στην καθημερινότητα είναι ένα πρακτικότατο εργαλείο, με λογικό ύψος σέλας (820 mm), ξεκούραστη εργονομία και τον γλυκύτατο κινητήρα από ροπάτο λάστιχο που σου λύνει τα χέρια στην πόλη.

Θα ταξιδέψει άνετα όπως βγαίνει από τη βιτρίνα και με μια σταθερή ταχύτητα έως 140 km/h θα ξεχνάς να σταματήσεις. Στην τουριστική πλευρά υπάρχει χώρος για βελτιώσεις κυρίως στον τομέα της αεροδυναμικής προστασίας, όπου η στάνταρ ρυθμιζόμενη (χωρίς εργαλεία) ζελατίνα έχει επαρκές ύψος μεν, αλλά είναι στενή και αφήνει τους ώμους εκτός προστασίας, ενώ αξίζει να επενδύσεις στο αφρώδες της σέλας αν πρόκειται να περνάς πολλές ώρες πάνω της.

Στο δε στροφιλίκι δε χρειάζεται απολύτως τίποτε παραπάνω απ' όσα έχει από το εργοστάσιο για να λάμψει. Εδώ είναι που αναδεικνύονται τα ιταλικά γονίδια της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας μια εξαιρετική ομοιογενή αίσθηση που δίχως άλλο οφείλεται κατά το ήμισυ στο άριστα ζυγισμένο πλαίσιο και άλλο τόσο στις υπέροχες αναρτήσεις της.

DSC 3674

Ένα με το κορμί σου, τη νιώθεις ως φυσική σου προέκταση και απολαμβάνεις την αίσθηση ουδετερότητας στην είσοδο της στροφής, χωρίς τάσεις είτε υποστροφής ή υπερστροφής. Κοιτάς, σημαδεύεις και μπαίνεις, η X-Cape κάθεται πειθήνια στην κλίση της σε όλη τη διαδικασία, επιτρέποντας να επιτεθείς στη γκαζιέρα στην έξοδο.

Η λογική ισχύς που περνά στον πίσω τροχό καθοδηγούμενη από το δεξί σου χέρι δεν είναι τόση ώστε να τρομάζει, αλλά η επιτάχυνση που έρχεται απρόσκοπτη είναι αρκετή για να βγάλει διασκέδαση, να κάνει το στρίψιμο απόλαυση και όχι απλώς διαδικασία.

Τα αποτελεσματικά φρένα της Brembo με το ABS της Bosch συμπληρώνουν την εικόνα με ένα ακόμη εφόδιο που στέκεται στο ύψος του σε κάθε περίσταση.

 DSC 3666

Η X-Cape 650 Special Edition παραμένει η ίδια γνώριμη και απολαυστική μοτοσυκλέτα που γνωρίσαμε για πρώτη φορά πέρυσι, με τις χρυσές ζάντες της ειδικής αυτής έκδοσης να κάνουν τη διαφορά στην εμφάνιση.

Η Moto Morini έστησε την adventouring πρότασή της επιλέγοντας έναν ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των οικονομικότερων επιλογών της αγοράς και των ακριβότερων "καθεστωτικών" μοντέλων των μεγάλων κατασκευαστών. Είναι μια γνήσια ιταλική μοτοσυκλέτα με ιαπωνο-κινέζικη καρδιά, εξοπλισμένη με επιλογές που για τη μεσαία κατηγορία είναι ουσιαστικά πολυτέλειες.

Αυτό το πλήρως ρυθμιζόμενο 50άρι πιρούνι της Marzocchi είναι πραγματικά ένα εξάρτημα από το πάνω ράφι για τη μεσαία κατηγορία, αποδίδοντας υπέροχα και με άφθονη προσαρμοστικότητα από το χώμα ως τον ασφάλτινο τουρισμό. Εν γένει όλες οι επιλογές της Moto Morini στην X-Cape τη βγάζουν στον αφρό της κατηγορίας, σκαρώνοντας ένα άρτιο και αποτελεσματικό σύνολο που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό του.

Η λιανική τιμή της αντανακλά αυτήν την πραγματικότητα, αν και της βάζει μερικές δυσκολίες στην αγορά που πλέον αναπτύσσεται ταχύτατα με συνεχείς αφίξεις νέων μοντέλων ευθέως ανταγωνιστικών προς την X-Cape από εταιρείες όπως οι Benelli, CFMOTO και QJMOTOR που πλέον διαθέτουν στην αγορά άμεσα συγκρίσιμες προτάσεις 650 και 700 κυβικών σε πιο συμφέρουσες τιμές.

DSC 3686

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: O'Neal Sierra R V.23

Τζάκετ: Nordcode Pantera

Γάντια: Forma

moto morini x cape 650 2023 dyno

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Moto Morini X-Cape Special Edition (2023)

Αντιπρόσωπος

KSR Hellas

Τιμή:

€8,490

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

649

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

83 x 60

Συμπίεση

11.3: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο, αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,190 x 905 x 1,390

Μεταξόνιο (mm)

1,470

Γωνία κάστερ (°)

25

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

820

Απόσταση από έδαφος (mm)

175

Βάρος (kg)

213 (στεγνό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

18

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 50 mm, διαδρομή 160 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ χωρίς μοχλικό, διαδρομή 135 mm, προφόρτιση ελατηρίου / απόσβεση επαναφοράς

   

Ελαστικά / Τροχοί

Pirelli Scorpion Rally STR (tubeless)

Μπροστά

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 298 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9.1Mb

Πίσω

Δίσκος 255 mm, δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9.1Mb

   
Εξοπλισμός Έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης (Off-Road Mode), ρυθμιζόμενη έδραση τιμονιού, 2 παροχές φόρτισης USB, φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού, σχάρα
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

59 / 8,250

Ροπή (kgm / rpm)

5.7 / 7,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Moto Morini Seiemmezzo SCR
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon