.
Κατηγορία Λάδια
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 10:44

ENEOS – Ιαπωνική τεχνολογία με ελληνικό όνομα

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ιαπωνίας και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο επέλεξε το σύγχρονο όνομά της από την ελληνική γλώσσα.

Η σύνθεση των λέξεων Ενέργεια και Νέος είναι τα δύο ελληνικότατα συνθετικά που απαρτίζουν την ονομασία της ENEOS Corporation. Οι ρίζες της ανατρέχουν πίσω στο 1888 όταν ιδρύθηκε ως Nippon Oil, στα ιαπωνικά Nihon Sekiyu που για συντομία περικόπηκε στο Nisseki.

Το 1999 η εταιρεία συγχωνεύτηκε με τη Mitsubishi Oil για να φτιαχτεί η Nippon Mitsubishi Oil (γνωστή και ως Nisseki Mitsubishi), για να πάρει το σημερινό της όνομα το 2002 και με αυτό να συνεχίσει να επεκτείνεται στις τέσσερεις γωνίες του πλανήτη.

eneos 8

Σήμερα η ENEOS Corporation είναι ένας πετρελαϊκός γίγαντας, μια ομπρέλα κάτω από την οποία ενσωματώνεται μεγάλος αριθμός θυγατρικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία – εξόρυξη πετρελαίου, διϋλιστήρια, ορυχεία και μεταλλεία, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας – με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά 75 δισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 10,000 πρατήρια καυσίμων.

Αποτελεί επίσης πρωταγωνιστικό μέλος της κοινοπραξίας Gachaco που στήθηκε στην Ιαπωνία από τους τέσσερεις κατασκευαστές μοτοσυκλετών της χώρας (Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha) με στόχο να στηθεί μια ενιαία πλατφόρμα και δίκτυο σταθμών ανταλλαγής μπαταριών για μικρά ηλεκτρικά δίκυκλα.

H ENEOS διαθέτει πλήρεις γκάμες λιπαντικών για κάθε είδους κινητήρα, από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ως ειδικές εφαρμογές για τη ναυτιλία.

Είναι επίσης εξαιρετικά δραστήρια στη χορηγία αθλητικών και ομάδων σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η υποστήριξη της εργοστασιακής ομάδας MotoGP της Yamaha.

Στην Ελλάδα η ENEOS αντιπροσωπεύεται από την εταιρία ΠΑΤΜΑΝΙΔΗΣ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 11:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon