.
Κατηγορία SWM
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 14:08

Test - SWM RS 300R

 

Προσιτή αναβίωση

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Το νέο RS 300R συνεχίζει από κει που σταμάτησε τις εργασίες της η Husqvarna, δίνοντας στον αναβάτη, την γνωστή σταθερότητα, φιλικότητα και επιθετικότητα, στο πλέον προσιτό οικονομικά πακέτο.

Η ιστορία

Θα μπορούσα απλά να ''ξεθάψω'' από το αρχείο μου ένα test του Husqvarna TE 310 του 2008, να αλλάξω το όνομα - μαζί με κάποιες μικρές λεπτομέρειες, και να το δημοσιεύσω αυτούσιο. Αλλά - όπως πρέπει - θα το πιάσω από την αρχή, μιας και έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθει ο κόσμος τι είναι αυτό που "μοιάζει με Husvarna", ή ''τι αλλαγές έχει από το Husqvarna", ώστε να λυθούν όλες οι σχετικές απορίες. Αναφέρομαι φυσικά μόνο σε λίγες από τις ερωτήσεις που λάμβανα όσο βρισκόμουν στην σέλα του SWM RS 300R, στο βουνό, αφού οι άνθρωποι έβλεπαν μία μοτοσυκλέτα που μοιάζει με Husqvarna, και -μην έχοντας το μάτι του ειδικού - εύλογα αναρωτιόντουσαν.

Πάμε λοιπόν: Όταν το 2011 η Husqvarna πουλήθηκε στην BMW, αυτή έφτιαξε νέες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της στο Varese, επενδύοντας 2 εκατομμύρια euro. Λίγο μετά όμως, πούλησε την Husqvarna στην KTM, της οποίας το αφεντικό, ο Stefan Pierrer, επέλεξε διαφορετικό τρόπο για να συνεχίσει το όνομα της εταιρίας με σήμα τον θυρεό και ιστορία από το 1903: "Έβαψε" την γκάμα της KTM λευκή - μπλε, και πέτυχε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων από την πρώτη χρονιά.

Η πρώην Husqvarna - έως το 2010, μαζί με τα καλούπια των μοτοσυκλετών, πουλήθηκε στο Group Shineray, κινεζικών συμφερόντων, το οποίο κατείχε το όνομα της ιταλικής - με έδρα το Bergamo -, SWM. Η SWM - Speedy Working Motorcycles, (1971 - 1984) είχε σοβαρή ιστορία στο enduro και στο trial με κινητήρες Sachs, ενώ πλέον, με την συμβολή της Shineray, πήρε πάλι μπροστά με πλήρη γκάμα.

Έχοντας στο δυναμικό της τον μηχανικό Ampelio Macchi, προερχόμενο από τις Cagiva, Aprilia και Husqvarna, είχε τον ιδανικό άνθρωπο για να ωθήσει την SWM σε νέα μονοπάτια. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, δεν συντρέχει λόγος για την ποιότητα των μοτοσυκλετών SWM: Κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζονταν οι Husqvarna, στο Varese, με τους ίδιους μηχανικούς που δούλευαν εκεί πριν κλείσει για λίγο το εργοστάσιο και πωληθεί.

Επιφανειακές αλλαγές


Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε κιόλας, ας δούμε τι άλλαξε: Το όνομα (SWM), η εισροή χρήματος (Κίνα), και μικρές λεπτομέρειες στις μοτοσυκλέτες. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:
Το νέο SWM RS 300R, είναι το Husqvarna TE 310 που παρήχθη το 2008 και το 2009, με το κόκκινο καπάκι κεφαλής, και όχι το μοντέλο 2010 - 2012, με τον νέο κινητήρα (που πουλήθηκε στην Gas Gas) πάνω στο οποίο ο Antoine Meo κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο της κατηγορίας E1 το 2010 και της Ε2 το 2011.

Ο κινητήρας παραμένει ίδιος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, τετραβάλβιδος με σύστημα DOHC - δύο εκκεντροφόρων, ενώ απουσιάζει η μανιβέλα, με τον άξονα της να έχει αντικατασταθεί από μία αλουμινένια τάπα. Η SWM ανακοινώνει πως έχει βελτιωμένο αποσυμπιεστή - λογικό μιας και δεν υπάρχει μανιβέλα για περίπτωση δυσκολίας.
Ο ψεκασμός είναι ίδιος της Mikuni με σώμα διαμέτρου 42 χιλιοστών, το κιβώτιο έξι σχέσεων, ο συμπλέκτης υδραυλικός της Magura και η μετάδοση με γρανάζια 13/50.
Αξίζει να σημειωθεί πως η SWM δίνει έγκριση Euro3/Euro4 για τον κινητήρα, που σημαίνει πως έχει επιμεληθεί όποιους νομικούς περιορισμούς.

Το πλαίσιο παραμένει ίδιο με του 2008 - το TE 310 άλλαξε πλαίσιο το 2008 και ξανά το 2010. Αυτό που άλλαξε είναι οι αναρτήσεις, που από μπροστινό σύστημα της Marzocchi και αμορτισέρ της Sachs, πλέον έρχονται αμφότερα από την KYB - όπως στα τελευταία Husqvarna ΤΕ από το 2010 έως το 2012. Πρόκειται για πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48 χιλιοστών, και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, με μοχλισμό.

Οι αλλαγές στα περιφερειακά εστιάζουν στα νέα σχεδίασης πλαστικά προστατευτικά ψυγείου, στο διαφορετικό - φαρδύτερο - μπροστινό φτερό, και στα γραφικά με τα λογότυπα της SWM. Όλα τα υπόλοιπα πλαστικά, είναι ίδια με του TE 310, όπως ίδια είναι και τα υπόλοιπα ανταλλακτικά που χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα. Τα φρένα της Brembo παραμένουν με νέας σχεδίασης δίσκους. Το τιμόνι παραμένει μεταβλητής διατομής αλλά είναι φθηνότερο -χωρίς μάρκα, ίσως η "σοβαρότερη" παρέμβαση στην μείωση του κόστους. Πραγματικά όμως όσο και να ψάχνεις, δεν μπορείς να βρεις κάτι άλλο για να χαρακτηρίσεις αυτή την μοτοσυκλέτα "δεύτερης ποιότητας".

Προσοχή! Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα παράγεται και διατίθεται με δύο τελικά, αριστερά και δεξιά, ενώ στη μοτοσυκλέτα δοκιμής είχαν αντικατασταθεί με το μονό τελικό της Arrow (μονό τελικό φόραγε το TE 310).

Γνωστή αίσθηση


Αν πιαστείς αδιάβαστος, και δεν ξέρεις τι κρύβεται κάτω από τα λογότυπα SWM RS 300R, τότε ναι, μπορείς να χαρακτηρίσεις την μοτοσυκλέτα αυτή ως ''δεύτερη ποιότητας''. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην σέλα του όμως, θυμάσαι αμέσως τι είναι: Ένα TE 310 ''το οποίο βρέθηκε καινούριο σε κάποιο γκαράζ". Αυτή είναι η ουσιαστική πραγματικότητα, και η επιθετική θέση οδήγησης, σε παραπέμπει αμέσως στο πασίγνωστο μοντέλο.

Ελευθερία κινήσεων στην όχι και τόσο στενή σέλα, στην οποία στο συγκεκριμένο έχει αλλαχθεί το κάλυμμα με αντιολισθητικό. Το ρεζερβουάρ δεν ενοχλεί στα πόδια, το τιμόνι βρίσκεται εκεί που πρέπει για να στρίβεις γρήγορα, αλλά και να τοποθετείσαι άνετα στα μαρσπιέ. Το πρώτο που συμπεραίνεις είναι πως η μοτοσυκλέτα της SWM είναι μαζεμένη σε διαστάσεις, με τον όγκο της να προδιαθέτει για μονοπάτια.

Το δεύτερο, πως πραγματικά ελίσσεται γρήγορα και αλλάζει κατεύθυνση άνετα, παρά το βάρος των 111 ανακοινώσιμων κιλών, που πλέον φαντάζει μεγάλο. Δεν σε κουράζει πάντως, αν και η διαφορά στην αλλαγή κλίσης, ή στην μετατόπιση του ως σταματημένο, φαίνεται στα σφιχτά μονοπάτια - πάντα σε σχέση με τον σύγχρονο ανταγωνισμό. Η απόλαυση που σου δίνει όμως είναι δεδομένη, μιας και οι διαστάσεις του, η γρήγορη γεωμετρία, η χαμηλή σέλα που παρότι βρίσκεται στα 955 χιλιοστά, δεν σε κάνει να κρεμιέσαι πάνω της, συμβάλλουν στην ευκολία οδήγησης. Το κόψιμο τιμονιού είναι μεγάλο, και το 300άρι της SWM συμπεριφέρεται ως βαρύ 125 - άλλωστε το πρώτο TE 250 από το οποίο και προήλθε το 300άρι, χτίστηκε πάνω σε πλαίσιο και γεωμετρία από Husqvarna WR 125.

Οι αναρτήσεις με διαδρομές 295/296mm, είναι σφιχτές στην αρχική τους διαδρομή, αλλά διατηρούν τους τροχούς στο έδαφος συνεχώς, και την πρόσφυση σε επιθυμητά επίπεδα. Μετά από αρκετή οδήγηση, προτιμήσαμε να μαλακώσουμε τέσσερα κλικ την συμπίεση μπροστά και πίσω (18 από 14 "έξω"), και να κάνουμε δύο κλικ πιο αργό το μπροστινό σύστημα σε επαναφορά (14 από 16 "έξω"). Η μοτοσυκλέτα άλλαξε χαρακτήρα, έγινε περισσότερο ενδοτική στα χτυπήματα, πιο φιλική και εύκολη στα δύσβατα περάσματα.

Σταθερότητα Husqvarna


Αναφορικά με την σταθερότητα, το όνομα Husqvarna για πολλούς αποτελεί το ορόσημο στο χώμα - κάτι σαν την Ducati στην άσφαλτο ένα πράμα. Έτσι, δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από το SWM RS 300R το οποίο πραγματικά είναι ακλόνητο σε ότι ανωμαλία και αν το δοκιμάσεις. Με τις αναρτήσεις σεταρισμένες μαλακές, η απόσβεση των ανωμαλιών γίνεται ξεκούραστα, ενώ το πλαίσιο αναλαμβάνει την σταθερότητα.

Κινείσαι πάνω σε κυλιόμενες πέτρες, σε δύσβατα βράχια, σε σαμάρι επιταχυνόμενος ή στα φρένα, σε λάσπη - ακόμη και σε χιόνι όπου το οδηγήσαμε, με άνεση. Σε καμία περίπτωση το RS 300R δεν θα κουνήσει, ή θα σε προδώσει για να σε ρίξει κάτω. Άντε αν το παρακάνεις να γλιστρήσει ελαφρώς το πίσω μέρος, αν όμως έχεις το μπροστά εκεί που πρέπει, η μοτοσυκλέτα θα ακολουθήσει το δρόμο της με ασφάλεια - κοντράροντας στα ίσα ακόμη και τις πιο σύγχρονες enduro.

H σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες είναι άριστη, οι αναρτήσεις της Kayaba, παρά το ότι δεν έχουν εξελιχθεί σε ρυθμίσεις, λειτουργούν άριστα, και κάθε επιπέδου αναβάτης θα βολευτεί με αυτές. Οδηγώντας περισσότερο επιθετικά, το σύνολο κάθεται στο έδαφος με περίσσια ευκολία, και δείχνει τα δυνατά του σημεία. Όσο το πιέζεις, τόσο μεταφράζει την πίεση σε ταχύτητα, χωρίς μάλιστα να σε κουράζει.

Η αλήθεια είναι πως ο κινητήρας του, δεν έχει και την δύναμη να σε κουράσει, αφού δεν είναι σύγχρονος 300άρης ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Να θυμίσουμε πως το TE 310, ήταν το πρώτο 250άρι τετράχρονο που ανέβηκε στα 300 κυβικά, δημιουργώντας την κατηγορία, το 2008. Στα 297,6 κυβικά εκατοστά, με συμπίεση 12,9:1 και ανακοινώσιμη απόδοση στα 38 άλογα, σίγουρα δεν θα βάλει φωτιά στο δάσος με τον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται. Αλλά στα κατάλληλα χέρια, θα δώσει ωραίες μέρες στο βουνό, ευχάριστη λειτουργία και ομαλότητα που ούτε θα φοβίσει, αλλά και θα διασκεδάσει τον αναβάτη του.

Διασκέδαση στο βουνό


Γνωρίζοντας από την αρχή ότι η μοτοσυκλέτα που καβαλάς, δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να κοντράρει τον σύγχρονο ανταγωνισμό, ξέρεις τι θες να πετύχεις οδηγώντας την: Να απολαύσεις την βόλτα σου, να αναρριχηθείς σε δύσβατα μονοπάτια, να ανοίξεις το γκάζι χωρίς φόβο, να οδηγήσεις στο τέρμα χωρίς να είσαι "παγκόσμιος". Το σύνολο του RS 300R στο προσφέρει αυτό, αφού ποτέ ο κινητήρας δεν θα καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα του πλαισίου, και πάντα θα είσαι ασφαλείς.

Αυτό βέβαια δεν μεταφράζεται ως ''σέρνεται'', αλλά ως ''δεν παίρνει πρωτάθλημα σήμερα, κόντρα στις μοτοσυκλέτες του 2017". Στα χέρια κάθε αναβάτη, θα οδηγηθεί σβέλτα σε μονοπάτια, σε πίστα enduro, σε πίστα με άλματα, σε κάθε είδους χωμάτινη διαδρομή, με την δύναμη να έρχεται ομαλά και με ένα ξέσπασμα που ποτέ δεν θα σε φοβίσει, μετά τις μεσαίες στροφές. Οι γρήγορες αλλαγές και η χρήση του συμπλέκτη θα το απογειώσουν γράφοντας χρόνους στα κατάλληλα χέρια, ενώ οι αγωνιστικές γραμμές, θα δώσουν την απαραίτητη φόρα ώστε να μην πέφτουν τα χιλιόμετρα - ώστε να χρειαστεί η ροπή στις χαμηλές. Αυτή άλλωστε απουσιάζει, και σε συνδυασμό του μάλλον σκληρού γκαζιού και συμπλέκτη, στις αργές ταχύτητες θα αποτελέσουν τους κυριότερους αντιπάλους του αναβάτη.

Στις διαδρομές με ροή, ποτέ δεν με προβλημάτισε, στα δύσβατα μονοπάτια, ήθελα λίγη παραπάνω δύναμη στις χαμηλές στροφές ώστε να σκαρφαλώνω με περισσότερη άνεση. Ποτέ όμως δεν κόλλησα, αλλά θα μπορούσα να το ευχαριστηθώ παραπάνω αν είχα κάποιο τρόπο να βελτιώσω τις "χαμηλές" του. Το γεγονός ότι δεν με κούρασε συνολικά σε γρήγορους ρυθμούς βόλτας, σε μεγάλες αποστάσεις, με αρκετά καλή αυτονομία από το 7,5 λίτρων ρεζερβουάρ, το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο για επιστροφή και από άσφαλτο σε μεγάλες αποστάσεις, με χαροποίησε, και μου έδωσε έξτρα λόγους για να βρεθώ στην σέλα του ξανά.

Το κερασάκι στην τούρτα


Η SWM ξεκίνησε ξαφνικά παρουσιάζοντας μέσα άλλα μοντέλα, μία γκάμα που περιλαμβάνει δύο κυβισμούς στο Enduro, με το RS300R και το RS 500R να είναι τα αντίστοιχα TE του 2008 της Husqvarna. Γνωρίζοντας πως βρίσκεται ουσιαστικά εκτός εξέλιξης, άρα και εκτός πρωταγωνιστικού ρόλου στους αγώνες, εστίασε στην παραγωγή μοτοσυκλετών που να καλύπτουν τους ερασιτέχνες αναβάτες στην βόλτα τους στο βουνό. Για να πετύχει καλύτερα τον στόχο της, προσφέρει μία γνωστή συνταγή κατασκευασμένη στα γνωστά λημέρια, με την γνωστή συμπεριφορά, με δύο χρόνια εγγύηση, και τιμή μοναδική, στα 6.490euro!

Είναι σίγουρα μία μοναδική επιλογή για ερασιτέχνες αναβάτες που αναζητούν μία μοτοσυκλέτα καινούρια, με εγγυημένα χαρακτηριστικά οδήγησης και ιστορίας, που καλύπτεται από ένα νέο όνομα, μία νέα εταιρία, αλλά και σίγουρη αντιπροσώπευση, από την Delta Motorcycles.

Αν κάποιος ερασιτέχνης αναβάτης σκεφτεί λογικά, επενδύοντας άλλα 2.500 έως 3.500euro για την αγορά μίας σύγχρονη μοτοσυκλέτας enduro της αγοράς, το μόνο που θα καταφέρει ουσιαστικά θα είναι να πουλήσει περισσότερη μούρη στην "καφετέρια του βουνού". Από ουσία, το RS300 R στα 6.490euro, είναι πραγματική ευκαιρία και αν δεν σε ενοχλεί να γράφει SWM στα πλαϊνά καπάκια αντί για Husqvarna, τότε έχεις ήδη επιλέξει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SWM Motorcycles S.r.l.
Μοντέλο RS 300 R
Αντιπρόσωπος Delta Motorcycles
Τιμή (ευρώ) 6.490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 297,6
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83x55
Συμπίεση (:1)  12,9
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Mikuni
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 3.667
1η σχέση 2.000
2η σχέση 1.611
3η σχέση 13.333
4η σχέση 1.087
5η σχέση 0.920
6η σχέση 0.815
Δευτερεύουσα μετάδοση (13/50)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, μονή σε διπλή ραχοκοκκαλιά 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.485
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2.240
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1.285
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος, χωρίς καύσιμο, kg)   111
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  7,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1,8
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 48mm, διαδρομή  τροχού 295mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
Πίσω  Αμορτισέρ Kayaba με μοχλικό, διαδρομή τροχού 170mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  140/80-ZR18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με διπίστονη δαγκάνα συμβατικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  38/Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/enduro/SWM/2016/RS300R/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/enduro/SWM/2016/RS300R/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 12:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - SWM RS300R - RS500R 2017 - Αποστολή στην Ιταλία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon