.
Κατηγορία Fantic
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 08:27

Test - Fantic 125 XX 2021

Δίχρονα motocross 125 και Fantic. Στην σύντομη σύγχρονη ιστορία της, η Fantic στέφθηκε ευρωπαία πρωταθλήτρια EMX 125 με τον Andrea Bonacorsi το 2020. Αυτό, κάτι λέει!

 Νέο αίμα!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Διχρονόλαδο

 Στις φλέβες σου πρέπει να κυλάει διχρονόλαδο, να μαγεύεσαι από την μυρωδιά του καμένου λαδιού, να ηδονίζεσαι από το ξέσπασμα του δίχρονου μονοκύλινδρου, για να αρέσκεσαι στην οδήγηση ενός 125 motocross.

Με την κατηγορία EMX125 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross να λειτουργεί ως φυτώριο αναβατών, αλλά και σε όλες τις χώρες ανάλογα, όπως και στην Ελλάδα, οι επιλογές αντίστοιχων μοτοσυκλετών έμειναν σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Με την πρόσφατη συνεργασία της Fantic με την Yamaha, έφτασε και το νέο 125 XX να αποτελέσει μία κορυφαία πρόταση στην κατηγορία, όντας ευρωπαϊκή και αυτή, αλλά πάνω σε ιαπωνική βάση.

Η αλήθεια είναι πως τα τετράχρονα 250 πήραν τα σκήπτρα από τα μικρά δίχρονα, αφού και οι επιδόσεις τους εκτοξεύτηκαν με τα χρόνια και την εξέλιξη, και το βάρος πήρε την κατιούσα.

Ωστόσο, η διαφορά βάρους έστω και μικρή, ανάμεσα σε δίχρονα και τετράχρονα, και η δύναμη που αποδίδουν πλέον τα δίχρονα, τα καθιστά ανταγωνιστικά. Και σε γυρολόγιο, που είναι και το σημαντικότερο, μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Η XX125 της Fantic είναι ο καρπός της εμπορικής συνεργασίας της εταιρίας με την Yamaha, και ουσιαστικά, πρόκειται για μία YZ125, η οποία έχει δεχθεί τις απαραίτητες βελτιώσεις από το τεχνικό τμήμα των Ιταλών.

Ιταλία - Ιαπωνία - Συμμαχία!

DSC_3071-web.jpg

Η Fantic Motors που ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2016 με την εξαγορά του ονόματος από Ιταλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μόδας, έχει την βάση της στο Trendino της Ιταλίας. Μιλάμε δηλαδή για μία αμιγώς ιταλική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιεί και προσφέρει στην αγορά, μία αμιγώς γιαπωνέζικη μοτοσυκλέτα. Καλό ακούγεται αυτό!

Στην αρχή, είδαμε από την Fantic μοντέλα scrambler και flat track, αλλά με τα νέα off road μοντέλα, ήρθε και η αγωνιστική ομάδα, και οι επιτυχίες. Το XX125 που παράγεται και σαν enduro, δίνει στην αγορά δύο μοτοσυκλέτες που διαφοροποιούνται ελάχιστα για την διαφορετική χρήση.

Θα λέγαμε μάλιστα, ότι αυτό που διαφοροποιείται είναι το enduro μοντέλο, μιας και η αρχική βάση συναντάται απευθείας στο XX125, με τις διαφορές να εστιάζουν κυρίως στα χαρακτηριστικά motocross, παρά στην απόδοση.

Για παράδειγμα ενώ το καπάκι του κυλίνδρου είναι διαφορετικό για μικρότερη συμπίεση στο XE, στο 7,4 - 8,8:1, στο motocross XX125 η συμπίεση βρίσκεται στο 8,6-10,7:1. Ανάλογα, η ηλεκτρονική ανάφλεξη εδώ είναι motocross με αντίστοιχο χάρτη, ενώ η γεννήτρια ρεύματος παραμένει αυτή του YZ.

Η εξάτμιση, είναι σχεδιασμένη σε συνεργασία με την Arrow  και εδώ με πιο κοντό τελικό εξαγωγής κατά 100mm σε σχέση με του enduro μοντέλου.

DSC_3172-web.jpg

Ενδοοικογενειακές αλλαγές

Αλλαγές έχουμε στην γεωμετρία, με το XX να έχει 26 μοίρες από 26,8 του XE, ίχνος 109mm από 116mm, μήκος 2135 από 2140mm, μεταξόνιο 1445 από 1455, ύψος 1295 από 1285mm, ύψος σέλας 975 από 955mm. Το βάρος, έχει μικρή διαφορά, στα 95 κιλά από 96. Άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ τους είναι αυτή στους τροχούς και τα ελαστικά, που στην περίπτωση του XX έχουμε πίσω τροχό 19'' από 18'', και τα ελαστικά σε 80/100 και 100/90  για μπροστά και πίσω από 90/90 και 140/80 (Dunlop Geomax από Michelin Enduro Competition).

Αν λοιπόν η enduro έκδοση έδειχνε ''σαν Yamaha YZ125'' με εξοπλισμό enduro και άλλα χρώματα, το XX125, είναι ένα Yamaha YZ125 με άλλα χρώματα!

Με νέα πλαστικά περιφερειακά, νέους χρωματισμούς σε λευκό και μαύρο με κόκκινα γραφικά και κόκκκινο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας, ρεζερβουάρ 9 λίτρων, grip της Domino, και εξάτμιση Arrow, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η μετεξέλιξη του YZ125, αν η Yamaha επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο αλουμινένιο με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, μονό, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο.

Ίδιο και το θηριώδες για 125 ψαλίδι, με τις αναρτήσεις να προέρχονται από την Kayaba, με ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα SSS - Speed Sensitive System διαμέτρου 48mm και διαδρομής 300mm, πλήρως ρυθμιζόμενο.

Το αμορτισέρ, προέρχεται από την KYB επίσης, διαθέτει μοχλισμό και διαδρομή 315mm, ενώ είναι και αυτό πλήρως ρυθμιζόμενο.

 

DSC_3199-web.jpg

Ιδανική για νέους

Μία ελαφριά μοτοσυκλέτα 95 κιλών, είναι ιδανική για ελαφριούς αναβάτες, ειδικά για νέους που ενδέχεται να κουράζονται εύκολα με μία τετράχρονη motocross. Το νέο XX125 είναι ψηλό στα 975χιλιοστά ύψους σέλας και όταν βρεθείς πάνω του, νιώθεις αρχοντικά και κάθεσαι επιθετικά. Η σέλα είναι σκληρή, τα χειριστήρια εργονομικά, και οι αναρτήσεις σφιχτές όσο πρέπει για να μην συμπιέζεται η μοτοσυκλέτα εν στάση.

Ο δίχρονος κινητήρας δείχνει τα δόντια του πριν ακόμη τον θέσεις σε λειτουργία, με την μανιβέλα να ζορίζει αρκετά το πόδι για να κατέβει. Και ο μπάσος ήχος προδίδει την συμπίεση αλλά και την δύναμη του, ειδικά στο άνοιγμα του γκαζιού, όπου ανεβάζει στροφές γρήγορα.

Το νέο Fantic XX 125  θέλει πολύ γκάζι για να αποδώσει σωστά, το βλέπεις ότι στις χαμηλές στροφές απλά κινείται, ενώ αν θέλεις να δεις τι ψάρια πιάνει, θα πρέπει να κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα. Σε αντίθεση με την enduro εκδοχή του όπου ο κινητήρας παρουσιάζει ροπή στις χαμηλές στροφές, το XX, απλά περιμένει να περάσουν οι στροφές να δουλέψει όπως ξέρει: Δυναμικά, απότομα, νευρικά!

Εκεί που νομίζεις ότι τίποτα δεν συμβαίνει, ανοίγεις τέρμα το γκάζι και ξαφνικά τρως μία κλωτσιά, και κρατιέσαι δυνατά από το τιμόνι για να μην φύγεις από πάνω του! Η δύναμη περισσεύει, ξαφνικά περνάνε όλα από μπροστά σου, και θυμάσαι επικές μάχες στα δίχρονα 125 όταν απουσίαζαν τα τετράχρονα.

Το XX125 επιταχύνει απότομα και δυνατά, κρατάς το γκάζι στο τέρμα και το πλαίσιο και οι αναρτήσεις ισοπεδώνουν τα σαμάρια μπροστά σου, κάνουν στην άκρη τις πέτρες για να περάσεις, προσφέρουν σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Επιθετικό σύνολο

DSC_3066-web.jpg

Το σύνολο αποδίδει εκπληκτικά στην ρύθμιση ''τέρμα γκάζι'' και δείχνει πως αν μπορείς να το δουλεύεις συνέχεια έτσι, θα κάνεις και εκπληκτικούς χρόνους. Αν μπορείς βέβαια, γιατί αυτή η ''ρύθμιση'' σε τεντώνει άμεσα, και τα χέρια γίνονται πέτρα.

Τα δίχρονα 125, δεν αστειεύονται και με το XX125 βλέπεις ακριβώς πως πρέπει να είσαι για να το οδηγήσεις σωστά και να φτάσεις τα όρια του. Πολύ προπονημένος!

Για την ακρίβεια, ο σωστός τρόπος οδήγησης, είναι στα όρια του, γιατί παρακάτω, απλά θα κάνεις βόλτα στην πίστα, με ταπεράκι, μεσημεριανό και καφέ.

Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, οι αναρτήσεις συμπιέζονται όσο πρέπει στις ανωμαλίες, το πλαίσιο δείχνει την ακαμψία του, και τα μπερμ θα χρησιμέψουν ως... φρένα, για να τα χτυπήσεις και να στρίψεις χρησιμοποιώντας το γκάζι και τον συμπλέκτη.

Το ξέσπασμα του κινητήρα είναι ηδονικό, και η δύναμη του, μεγάλη και με διάρκεια.

Άλλος τρόπος οδήγησης δεν υπάρχει, και αν μπορείς να το οδηγήσεις σωστά, θα απολαύσεις ένα εξαιρετικό πακέτο.

Αν είσαι προπονημένος ή έχεις στόχο να προπονηθείς σωστά, θα μαγευτείς από τον τρόπο με τον οποίο κάθεται στο έδαφος, με τον τρόπο που απογειώνεται στα άλματα, με τον τρόπο που επανέρχεται στην πραγματικότητα.

Και σίγουρα, αν είσαι νέος, θα μάθεις πάνω του σωστή οδήγηση, ιδανικές γραμμές, εκμετάλλευση της ταχύτητας και της ροής. Και αν είσαι και καλός και με όρεξη για ''δουλειά'', θα μπορέσεις να πρωταγωνιστήσεις.

Ή ιταλική βιομηχανία επανέρχεται πάνω σε ιαπωνική βάση και στην τιμή των 7.499euro, το Fantic XX125 έρχεται να θέσει ψηλά τον πήχη και να προσφέρει άλλη μία νικηφόρα πρόταση.

DSC_3059-web.jpgΠροστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής Fantic Motors
Μοντέλο 125 XX
Αντιπρόσωπος Fantic Motor Hellas / 210-3410850
Τιμή (euro) 7.499 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες reed εισαγωγής και βαλβίδα εξαγωγής YPVS
Κυβισμός (c.c.) 125
Συμπίεση (:1) 8,6-10,7
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 54,5x54
Τροφοδοσία Mikuni 38
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης Δ.Α.
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Σχέση μετάδοσης Δ.Α.
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Δ.Α.
2n Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κλειστό, αλουμινένιο, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) 26
Ίχνος (mm) 109
Μήκος (mm) 2135
Πλάτος (mm) 825
Μεταξόνιο (mm) 1445
Ύψος (mm) 1295
Ύψος σέλας (mm) 975
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 95
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9 / -
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της KYB διαμέτρου 48mm, διαδρομή / 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ KYB με μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή / 315mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 80/100-21 Dunlop Geomax
Πίσω 100/90-19  Dunlop Geomax
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 270mm / δαγκάνα δύο εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm / δαγκάνα ενός εμβόλου 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon