.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 15:43

Test - Moto Guzzi V7 Stone Centenario 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το V7 της Moto Guzzi ανανεώθηκε δραματικά για το 2021, κερδίζοντας 25% περισσότερη δύναμη από προηγουμένως και ανεβάζοντας επίπεδο εξοπλισμού. Παράλληλα, το ανανεωμένο γυμνό μοντέλο με το vintage στιλ κυκλοφορεί και στην πανέμορφη επετειακή έκδοση Centenario -τη μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας- γιορτάζοντας τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορικής εταιρείας του Mandello Del Lario!

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, διανύσαμε περισσότερα από 800 χιλιόμετρα στη σέλα του Moto Guzzi V7 Stone Centenario, απολαμβάνοντας το κάθε ένα από αυτά, με μοναδικά κλασσική αίσθηση. Μια αυθεντική αίσθηση ταξιδιού πίσω στον χρόνο, που ελάχιστες μόνο μοτοσυκλέτες παραγωγής προσφέρουν σήμερα.

2021 - Χρονιά μεγάλων αλλαγών

Περισσότερα από 50 χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του πρώτου V7, και το 2021 η Moto Guzzi κάνει ένα ακόμα βήμα εξέλιξης στο μοντέλο.

Με 25% δυνατότερο από πριν Euro 5 κινητήρα, ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού, και ραφινάρισμα σε όλους τους τομείς, το Moto Guzzi V7 κάνει ποδαρικό στο 2021 με το δεξί, σε 2 εκδόσεις. Την πιο σύγχρονη, μινιμαλιστική και οικονομική V7 Stone, και την πιο κλασική και ελάχιστα πιο ακριβή V7 Special. Σημειώστε όμως πως ΜΟΝΟ η V7 Stone κυκλοφορεί σε έκδοση Centenario!

Η ιταλική εταιρεία θεωρεί πως το φρεσκάρισμα είναι τόσο βαθύ, ώστε πλέον να μην χρειάζεται η λατινική αρίθμηση (ΙΙ, ΙΙΙ, κλπ.) δίπλα στο όνομα του μοντέλου.

Το νέο Moto Guzzi V7 διατίθεται σε 2 εκδόσεις, την V7 Stone, με το γνωστό μινιμαλιστικό στιλ της έκδοσης και τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά (ζάντες με μπράτσα, πιο σύγχρονος προβολέας, ψηφιακά όργανα, κ.α.), και την V7 Special σε πιο κλασικές γραμμές, με διαφορετική σέλα, ακτινωτούς τροχούς, πιρούνι δίχως φυσούνες, χρωμιωμένα μέταλλα, λευκή ρίγα στη βαφή, vintage προβολέα και 2 αναλογικά “ρολόγια” αντί του νέου ψηφιακού στρογγυλού οργάνου της Stone.

Νέος είναι ο κινητήρας του V7, προερχόμενος από εκείνον του Adventure bike V85 TT, χαρίζοντας καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη αποδοτικότητα σε σχέση με πριν.

Μιλάμε για 25% (!) περισσότερη δύναμη, με τους ανακοινώσιμους ίππους να έχουν ανέβει από τους 52 hp / 6.200 rpm στους 65 hp / 6.800 rpm, με αντίστοιχα θαυμαστή αύξηση της ροπής από τα 6,1 kgm / 4.250 rpm στα 7,44 kgm / 5.000 rpm. Σημειώστε πως περισσότερο από το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 3.000 rpm!

Το Mandello αναφέρει πως ο νέος κινητήρας είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένος από τον προηγούμενο, τόσο σε θέμα απόδοσης και τεχνολογίας όσο και αισθητικής.

Νέες είναι οι μεγαλύτερες εξατμίσεις, φαρδύτερος είναι ο πίσω τροχός, και πιο ανθεκτικά τα πίσω αμορτισέρ.

Νέα είναι τα πλαϊνά τμήματα του κουστουμιού, νέο και κοντύτερο το πίσω φτερό.

Το πλαίσιο έχει εξελιχθεί με την προσθήκη ατσάλινων τμημάτων στην περιοχή του πιρουνιού, τα νέα αμορτισέρ πίσω προσφέρουν μεγαλύτερη διαδρομή, και η νέα σέλα μεγαλύτερη άνεση.

A15A4341 web

Νέα είναι και τα μαρσπιέ, νέα και τα full LED φώτα στην V7 Stone, με ένα DRL φως στο σχήμα του αετού της Moto Guzzi!

Στα όργανα τώρα, η Stone διαθέτει ένα στρογγυλό “ρολόι”, που όμως είναι πλήρως ψηφιακό, και σε πρώτη ματιά ξενίζει αρκετά -με τον καιρό πάντως θα το συνηθίσουμε κι αυτό. Όσον αφορά στη Stone, νέες είναι και οι ζάντες με μπράτσα, με φαρδύτερη από πριν την πίσω, και με ελαστικό 150/70.

Η V7 διατίθεται και σε έκδοση A2, ενώ και οι 3 εκδόσεις έρχονται με το MGCT Traction Control στον στάνταρ εξοπλισμό, με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Η V7 Stone διατίθεται σε 3 χρώματα με σατέν φινίρισμα: Nero Ruvido, Azzurro Ghiaccio και Arancione Rame. Αντίστοιχα, η V7 Special θα κυκλοφορήσει σε: Blu Formale και Grigio Casual, ενώ η V7 Stone Centenario κυκλοφορεί σε ασημί και πράσινο χρώμα.

Centenario Editions 2021

centenario editions 00001

Το 2021 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της Moto Guzzi, γεγονός που τιμάται με μια ειδική σειρά των V7, V9 και V85 TT με Centenario χρώματα.

Για τον εορτασμό των 100 πρώτων χρόνων της εταιρείας, η Moto Guzzi παρουσιάζει μια σειρά μοντέλων Centenario (εκατονταετηρίδα) που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική χρωματική επιλογή του χακί ματ με ασημί σατέν φινίρισμα στο ρεζερβουάρ, καφέ σκούρο δέρμα στη σέλα και φυσικά τα απαραίτητα εμβλήματα που υποδηλώνουν την επετειακή φύση των μοτοσυκλετών. Μεταξύ αυτών, ο γνωστός ανάγλυφος αετός στο ρεζερβουάρ, που είναι βαμμένος χρυσός στη συγκεκριμένη έκδοση.

A15A4333 web

Η σειρά Centenario αφορά τα τρία βασικά μοντέλα της εταιρείας: V85 TT, V7 Stone και V9 Stone, ενώ δεν έχουν γίνει άλλες επεμβάσεις σε αυτά πλην των εμφανισιακών που προαναφέραμε.

Η επιλογή του χρωματικού συνδυασμού δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αντλεί έμπνευση από την ιστορία της Moto Guzzi. Βλέπετε, σε αυτό το χρώμα κυκλοφόρησε αρχικά το Normale, το πρώτο μοντέλο της εταιρείας το 1921! Επιπλέον, με παρόμοιο πράσινο/χακί πέρασε στην ιστορία ένα άλλο ιστορικό μοντέλο της, το 350 Bialbero που κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα GP από το 1953 ως το 1957 κατακτώντας συνολικά 9 τίτλους GP350, 5 Αναβατών και 4 Κατασκευαστών.

Ταξίδι στον χρόνο

A15A4494 web

Προσωπικά μπορεί να προτιμώ την V7 Special με τις ακτίνες και τα κλασικά όργανα, όμως τα χρώματα της V7 Stone Centenario είναι πραγματικά άπαιχτα! Το ασημένιο ρεζερβουάρ και το πανέμορφο πράσινο στα καπάκια και στο φτερό, μαζί με τον χρυσό αετό δημιουργούν μια μοναδική εμφάνιση, ενώ κάτω από συγκεκριμένες γωνίες φωτός ιριδίζουν υπέροχα.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δεκάδες vintage λεπτομέρειες για να σκαλώσει το μάτι του παρατηρητή, από τις φισούνες στο πιρούνι, στα 2 πίσω αμορτισέρ, στις εξατμισάρες “μπαζούκας”, στην καφέ σέλα με το καπιτονέ κομμάτι στο τμήμα του συνεπιβάτη, στην κλασική τάπα του ρεζερβουάρ που όμως κλειδώνει, στο στρογγυλό αλλά ψηφιακό όργανο με τον ψηφιακό αετό στη μέση, στον στρογγυλό προβολέα με τον αετό του Mandello σχηματισμένο με DRL LED φως, στα ανάγλυφα λογότυπα, στο κεντητό Moto Guzzi στο τελείωμα της σέλας και σε πολλές ακόμα.
Δύο λεπτομέρειες που δεν μας τρέλαναν είναι το πλαστικό περίβλημα στο πίσω φωτιστικό σώμα, και τα πλαστικά πλαϊνά καλύμματα στις εισαγωγές, που θέλουν να θυμίσουν μεταλλικά με τα ανάγλυφα “βαθουλώματα” τους. Αν η aftermarket σκηνή μοιράζεται τις ανησυχίες μας, θα πρέπει να βγάλει αντίστοιχα μεταλλικά εξαρτήματα για να ολοκληρωθεί η αυθεντική αίσθηση που αναδύει η μοτοσυκλέτα.

A15A4336 web

Σήματα κατατεθέντα για τη Moto Guzzi αποτελούν ο αερόψυκτος εγκάρσια τοποθετημένος V2 κινητήρας αλλά και η τελική μετάδοση με άξονα, και το V7 τα φέρει αμφότερα.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω δημόσια το V7 του 2021, καθώς μου χάρισε μερικές αξέχαστες πραγματικά στιγμές, τόσο στο ταξίδι μου από την Αθήνα στη Ζάκυνθο και τανάπαλιν, όσο και στην εξερεύνηση του νησιού.

Το Unique Sales Point αυτής της μοτοσυκλέτας είναι η αυθεντική αίσθηση εποχής που σου δίνει, όχι απλώς με την εμφάνιση της, αυτή είναι το λιγότερο πιστέψτε με, αλλά κατά την οδήγηση, όπου μαγικά σε μεταφέρει στο παρελθόν. Αυτό γίνεται με το απολαυστικά ράθυμο, ροπάτο και χαμηλόστροφο δούλεμα του V2 κινητήρα, με τον μεστό ήχο που βγάζουν οι δύο εξατμίσεις, και με τους υπέροχους κραδασμούς που δονούν τη μοτοσυκλέτα αλλά και την καρδιά του αναβάτη.

Σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού ο άξονας κάνει αισθητή την παρουσία του, ειδικά σε στάση, καθώς η μοτοσυκλέτα μετακινείται προς τα δεξιά, ενώ οι αλλαγές ταχυτήτων θέλουν… τον χρόνο τους, και απεχθάνονται τους βιαστικούς που αρέσκονται να αλλάζουν δύο-δύο τις σχέσεις. Όχι φίλτατοι. Εδώ αυτά δεν περνούν.

A15A4317 web

Ανεβάζεις στροφές, όχι και πολλές, καθώς η μετακίνηση στη ροπή είναι και πιο απολαυστική, κλείνεις το γκάζι, και κατόπιν αλλάζεις ήρεμα ταχύτητα. Περιμένεις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, και ανοίγεις και πάλι το γκάζι. Η μοτοσυκλέτα δεν βιάζεται, και βάζει και εσένα σε ένα διαφορετικό “τριπάκι”, όπου ξεχνάς βιασύνες, άγχος και “πρέπει”, για να επικεντρωθείς στην οδήγηση, στην απολαυστική κατανάλωση ήχου, κραδασμών και ποιότητας κύλισης, και στην ήρεμη παρατήρηση του τοπίου.

Η V7 είναι μια από τις ελάχιστες μοτοσυκλέτες με τις οποίες πραγματικά μπορώ να αφήσω πίσω την μανία καταδίωξης που με κατατρέχει, και την ανάγκη να πιω το αίμα του κάθε δικύκλου που οδηγώ, και να οδηγήσω ως άλλος χαρακτήρας και άνθρωπος.

Όχι πως δεν μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα, το αντίθετο! Αν συνεχίσεις να ανεβάζεις στροφές, θα ανταμειφτείς με γρήγορες επιταχύνσεις από τους 65 ίππους και τα 7,3 κιλά ροπής, με τελική που φτάνει και τα 200 χλμ/ώρα, και με εξαιρετική σταθερότητα σε στροφές και καμπές κοντά στην τελική της.

A15A4447 web

Ναι, η V7 θα στρίψει όμορφα σε κάθε διαδρομή, εκπλήσσοντας τόσο τον αναβάτη της όσο και όσους δουν την κλασική αυτή μοτοσυκλέτα να οδηγείται σε γρήγορους ρυθμούς, όμως είναι τέτοια η γοητεία της κίνησης της σε χαλαρούς ρυθμούς, που σύντομα θα κόψεις ρυθμό, μόνο και μόνο για να ζήσεις ξανά και ξανά την ανεπανάληπτη βόλτα που χαρίζει το υπέροχο αυτό δίτροχο του Mandello, στις 2 και στις 4.000 στροφές.

Κι η βόλτα δεν θα τελειώσει γρήγορα, γιατί α) ο αναβάτης δεν θέλει να σταματήσει, β) το ρεζερβουάρ χωρά 21 (!) λίτρα καυσίμου, και γ) ο V2 κινητήρας καίει όσο ένα… παπί, οπότε τα 300 χιλιόμετρα αυτονομίας τα έχετε στο τσεπάκι σας ακόμα κι αν πηγαίνετε μόνο τελική!

Και ναι, δεν σταμάτησα ούτε για ξεκούραση (σέλα εξαιρετική + άριστες αναρτήσεις + όρθια θέση οδήγησης = άνεση για πάντα), ούτε για ανεφοδιασμό από την Αθήνα στην Κυλλήνη. Δεν χρειαζόταν.

Στη διαδρομή, ιδανικές ταχύτητες είναι τα 40-100 χλμ/ωρα, για να μην κουράζεται το σβέρκο σου από τον αέρα, όμως αν αντέχει ο σβέρκος σας θα ταξιδέψετε άνετα και στον αυτοκινητόδρομο με 100-140 χλμ/ώρα, και θα γελάτε με τα αστεία νούμερα κατανάλωσης που θα βλέπετε στο trip computer.

Στο ταξίδι το V7 έκαιγε… 3,1 με 3,3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, ακόμα κι όταν πήγαινα με σταθερά 140 χλμ/ώρα, ενώ έκαψε 3,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα κατά την κίνηση με τελική ταχύτητα! Δεν. Καίει. Τίποτα!

Στον γυρισμό από Ζάκυνθο έβαλα βενζίνη έχοντας διανύσει 360 χιλιόμετρα, και η μοτοσυκλέτα είχε κι άλλο. Απίστευτη οικονομία, φοβερή αυτονομία.

A15A4347 web

Οι ενδείξεις του ψηφιακού οργάνου είναι υπερπλήρεις, όμως όπως τα περισσότερα LCD όργανα πάσχει κι αυτό ελαφρώς στο θέμα κοντράστ, καθώς αν το φως του ήλιου δεν πέφτει ιδανικά πάνω του τότε οι ενδείξεις είναι δυσδιάκριτες. Στη μέση του οργάνου βρίσκεται ο αετός της Guzzi, που στην αρχή πίστεψα πως ήταν ο δείκτης καυσίμου -θα ήταν πολύ καλή κίνηση αν ίσχυε-, όμως λειτουργεί ως shift-light, αναβοσβήνοντας όταν πρέπει να αλλάξεις ταχύτητα.

Το μενού των οργάνων δεν είναι διαισθητικό και η πλοήγηση σε αυτό είναι δύσκολη αν δεν ξέρεις τι κάνεις, ενώ σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα έχει και δυνατότητα συνδεσιμότητας.

Φυσικά έχουμε και δικάναλο ABS -και καλά φρένα- για τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά και Traction Control, που όμως δεν χρειάζεται, ενώ υπερβάλλει κιόλας, γονατίζοντας τη μοτοσυκλέτα στην άσφαλτο-γυαλί της Αθήνας μόλις ο πίσω τροχός κάνει να σπινάρει.

Η μοτοσυκλέτα μπορεί να ζυγίζει 220+ κιλά γεμάτη, όμως είναι πολύ χαμηλή, με αντίστοιχα χαμηλή σέλα στα 780 mm και καλό κόψιμο τιμονιού, και έτσι είναι ιδιαίτερα εύκολη στους χειρισμούς, ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες, και με σβηστό κινητήρα.

Άριστος είναι ο ψεκασμός, με γραμμική απόδοση και χωρίς τίναγμα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό, ενώ το ηχόχρωμα της μοτοσυκλέτας αποτελείται από ένα σύνολο μηχανικών θορύβων που προέρχονται τόσο από τις εξατμίσεις όσο και από τον αερόψυκτο κινητήρα, από τις βαλβίδες, τα ωστήρια, κλπ.. Κι όταν σταματήσεις, η συναυλία συνεχίζεται, με τα μέταλλα να κρυώνουν και να συστέλλονται, παράγοντας δυνατούς ήχους που σε κάνουν να μην φεύγεις μακριά από τη μοτοσυκλέτα, για να απολαύσεις και αυτό το μουσικό χαρακτηριστικό της.

Τα καλά του παρελθόντος & τα καλά του παρόντος

A15A4366 web

Με την V7 του 2021, η Moto Guzzi καταφέρνει να συνδυάσει ονειρικά τα καλά του παρελθόντος με τα καλά του παρόντος, και συγκεκριμένα την αίσθηση της οδήγησης μιας vintage βενζινοκίνητης μεταλλικής μοτοσυκλέτας, σε αντιδιαστολή με τις σύγχρονες πλαστικές και ηλεκτρικές, με την τεχνολογία, την αξιοπιστία και τις επιδόσεις που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία και εμπειρία. Τα ηλεκτρικά δουλεύουν απροβλημάτιστα, τα λάδια παραμένουν μέσα στον κινητήρα, τα service είναι αραιά, και η μοτοσυκλέτα αντέχει τα πάντα δίχως να παρουσιάζει το παραμικρό. Παράλληλα, προσφέρει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, και αίσθηση οδήγησης που σε γεμίζει ευτυχία, ρίχνει τους παλμούς, και σε σπρώχνει να σχεδιάσεις ταξίδια μακρινά, εξερευνώντας το παγκόσμιο επαρχιακό δίκτυο και απολαμβάνοντας στο έπακρο την κάθε διαδρομή. Δίχως βιασύνη. Δίχως κόπο. Με στιλ, με ήχο, με ουσία, και με μια συνολική εμπειρία μοναδική για τον χώρο της μοτοσυκλέτας εν έτει 2021.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell, μπουφάν Macna, μποτάκια Forma, από το Moto Market.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής Moto Guzzi 
Μοντέλο V7 Stone
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas AE 
Τιμή 9.680 ευρώ
Εγγύηση 2 + 2 χρόνια δωρεάν επέκταση
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V2, 2B/K, A/Ψ, ωστήρια 
Χωρητικότητα (cc) 853,4
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 84X77
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Άξονας 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2165
Ύψος  (mm) 1100
Μεταξόνιο (mm) 1450
Γωνία κάστερ (°) 28
Ίχνος  (mm) 104
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους  (mm) 157
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 21
Βάρος, άδειο (kg) 198
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 40mm / Διαδρομή 130mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ / Διαδρομή 120mm, ΠΕ
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 100/90-18"
Πίσω 150/80-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320mm, τετραπίστονη brembo δαγκάνα, ABS  
Πίσω Δίσκος 260mm, διπίστονη πλευστή δαγκάνα 
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 65 / 6.800
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 7,3 / 5.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon