.
Κατηγορία Harley - Davidson
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 12:53

Test - Harley-Davidson Nightster 2022 – Αποστολή στην Ισπανία

Δοκιμή: Jelle Verstaen
Φωτογραφίες: Harley-Davidson

Η περσινή θυσία των αερόψυκτων Sportsters εξαιτίας των Euro5 άφησε ένα εμφανές κενό στο κάτω άκρο της γκάμας της Harley-Davidson, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στον κόσμο της αμερικανικής εταιρείας για νέους πελάτες.

Περίπου έναν χρόνο αργότερα η HD παρουσίασε τη λύση στο πρόβλημα: η μικρότερη έκδοση του Revolution Max κινητήρα έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά με το νέο Nightster, το οποίο και οδηγούμε στην παγκόσμια παρουσίασή του με φόντο την ισπανική Costa Brava.

Harley Davidson Nightster 12 1536x1024 1 1024x683.jpeg 

Πρακτικά κάθε εξάρτημα πάνω σε αυτή τη νέα μοτοσυκλέτα είναι καινούργιο, καθώς το Nightster υιοθετεί το κλασικό στυλ των Sportster με δύο αμορτισέρ πίσω, το θρυλικό στρογγυλό φίλτρο αέρα μεταξύ των κυλίνδρων και το μονόσελο. Το ατσάλινο ψευτο-ρεζερβουάρ καυσίμου δείχνει πειστικό, ωστόσο κρύβει κάτω του το φιλτροκούτι, ενώ η βενζίνη αποθηκεύεται κάτω από τη σέλα στο χαμηλά τοποθετημένο δοχείο 11.7 λίτρων. Είναι μια ωραία λεπτομέρεια που επίσης συνεισφέρει στη διατήρηση του κέντρου βάρους χαμηλά, ενώ επιτρέπει μεγάλη ελευθερία στο customising.

Φυσικά το αστέρι της όλης παρουσίασης δεν είναι άλλο από τον κινητήρα Revolution Max. Για πρώτη φορά η Harley-Davidson παραλλάσσει τον V2 των 1,252 cc που γνωρίσαμε με τα Sportster S και Pan America: διάμετρος και διαδρομή εμβόλων μίκρυναν από 105 και 72.3 mm αντίστοιχα σε 97 και 66 mm, υπάρχει μόνο ένα μπουζί (αντί δύο) σε κάθε κεφαλή και το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων έχει περιοριστεί πλέον μόνο στην εισαγωγή του κυλίνδρου.

Στο τέλος όλων αυτών των αλλαγών η αποδιδόμενη ισχύς μετρά 90 hp στις 7,500 rpm, ενώ η ροπή του Nightster κορυφώνεται στα 9.7 kgm στις 5,750 rpm.

Harley Davidson Nightster 20220407 DSC8016 768x512.jpg

Με τον καιρό να μας χαρίζει άφθονη βροχή στη διάρκεια της οδηγικής δοκιμής, η αίσθηση του κινητήρα στη Rain ρύθμιση θυμίζει ευνουχισμό. Κάτω από τις 3,500 rpm σχεδόν τίποτα δε συμβαίνει, το γύρισμα του γκαζιού μετά βίας φέρνει αποτέλεσμα, ενώ και μετά από αυτό το όριο η δύναμη είναι οριακά επαρκής για να κινηθεί η μοτοσυκλέτα. Πρέπει να φτάσουμε ψηλά στο στροφόμετρο για να δούμε πραγματική δύναμη να βγαίνει στον δρόμο, ολοένα και περισσότερη όσο πλησιάζουμε προς το όριο των 9,500 rpm. Μετά από μερικά χιλιόμετρα αρχίσαμε να το συνηθίζουμε, έπρεπε όμως να γυρίσουμε σε Road ή στην πιο δυναμική Sport mode για να μπορέσουμε να φτάσουμε το υπόλοιπο γκρουπ που προπορευόταν.

Οδηγικά βοηθήματα όπως το Traction Control και το Drag-Torque Slip Control System ήταν σαφώς καλοδεχούμενα σε αυτές τις συνθήκες.

Το γεγονός πως τα ηλεκτρονικά κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά μας επιτρέπει να ασχολούμαστε απροβλημάτιστοι με την οδήγηση στους φιδίσιους ισπανικούς δρόμους της δοκιμής αυτής. Μπορείς να κρατάς μια σχέση στο κιβώτιο και να παίζεις με την απόδοση σε όλο το φάσμα από 3,000 ως 9,500 rpm, αλλά εξίσου εύκολα μπορείς να κατεβάσεις μια σχέση και να μείνεις μέσα στη ζώνη διασκέδασης που κρύβεται στην περιοχή από 6,500 ως 8,000 rpm. Το Nightster μάλιστα δείχνει να προτιμά αυτόν τον τρόπο οδήγησης.

Ο Revolution Max στην 975T εκδοχή του βγάζει έντονα συναισθήματα, η επίπεδη καμπύλη ροπής και ο υψηλός ρυθμός περιστροφής που καταφέρνει μου θύμισαν περισσότερο τους δικύλινδρους σε σειρά - κάτι που αντιλαμβάνομαι πως για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί βλασφημία. Δεν είναι ακριβώς ό,τι περιμένεις από έναν δικύλινδρο V 60 μοιρών, μα σίγουρα δεν το λες και λάθος.

HarleyDavidson 20220413 DSC9115 768x512.jpg

Με σχετικά περιορισμένες διαδρομές αναρτήσεων, ύψος σέλας 705 mm και με χαμηλό κέντρο βάρους, το Nightster αποδεικνύεται φιλικότατο για αναβάτες με μικρό ανάστημα, εύκολο στον χειρισμό και πολύ άνετο. Επιπλέον, με τα μαρσπιέ τοποθετημένα στη μέση και το τιμόνι λίγο μπροστά, στήνεται μια όρθια θέση οδήγησης με πλουσιοπάροχη σέλα, ιδανική για κατανάλωση χιλιομέτρων.

Ο συνδυασμός μάζας 221 kg, ανοικτής γωνίας κάστερ, μακριού μεταξονίου, αναρτήσεων με προσανατολισμό την άνεση, 19άρη μπροστινού τροχού και ενός δισκόφρενου μπροστά πιθανότατα δημιουργούν μια εικόνα με πολλές αμφιβολίες για τις σπορ διαθέσεις αυτού του Sportster, ωστόσο δουλεύει καλά στην πράξη.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το φαρδύ τιμόνι θέλει σαφείς εντολές για να κινηθείς, αλλά μόλις βρει ανοικτό δρόμο το Nightster είναι στο στοιχείο του, με ακριβή αίσθηση στο τιμόνι και ευελιξία που δε συναντά κανείς συχνά σε μοτοσυκλέτες της Harley, με κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή δύναμη στο φρενάρισμα και έναν κινητήρα που σε ψήνει να καρυδώνεις το γκάζι σε κάθε ευκαιρία.

Όπως και στο Sportster S, το Nightster πρέπει να τα βγάλει πέρα με έναν δίσκο μπροστά. Εδώ αυτή η διάταξη συνοδεύεται από προοδευτική απόδοση της δύναμης πέδησης και καλή πληροφόρηση στο χέρι του αναβάτη. Για κάποιον που αρέσκεται να χρησιμοποιεί και το πίσω φρένο για βοήθεια μερικές φορές, ήταν θετική η συμβολή του στο σταμάτημα της μοτοσυκλέτας, αν και πρέπει να αναφέρουμε πως θέλει λίγη επιπλέον πειθώ από το πόδι για να γίνει σωστά τη δουλειά.

Τέλος, το Drag-Torque Slip Control System – ας πούμε μια ρύθμιση φρένου κινητήρα που εξαρτάται από τη riding mode – συμβάλλει στο ασφαλές και δυνατό φρενάρισμα. Δίχως αμφιβολία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη στεγνή άσφαλτο, αλλά και στο βρεγμένο αποδεικνύεται πολύτιμο καθώς αποτρέπει την πρόωρη επέμβαση του ABS αν το παρακάνεις με το φρένο.

HarleyDavidson 20220413 DSC9717 768x512.jpg

Συμπερασματικά, ο ολοκαίνουργιος κινητήρας Revolution Max 975T είναι εξαιρετικός, γραμμικός και σε καμιά περίπτωση υπερβολικός σε απόδοση, αν και στη Sport mode έχει αυτό που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τον πεπειραμένο μοτοσυκλετιστή.

Η σέλα του είναι ευπρόσιτη για όλες και όλους, η ακρίβεια στην οδήγηση είναι απλά απολαυστική – ειδικά όταν ανεβάσεις ρυθμό – και με όλα τα του τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι ό,τι πρέπει για αναβάτες με δίπλωμα Α2 (στην αναλόγως περιορισμένη έκδοση).

Harley Davidson Nightster 20220407 DSC8132 768x512.jpg 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Harley-Davidson / Nightster (2022)
Αντιπρόσωπος Harley-Davidson Athena
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, Revolution Max 975Τ V2, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 975
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97 x 66
Συμπίεση 12:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  30
Ίχνος (mm) 137
Μεταξόνιο (mm) 1,545
Ύψος σέλας (mm) 705
Μήκος (mm) 2,250
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 110
Βάρος υγρό (kg)   221
Ρεζερβουάρ (lt)  11.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι Showa Dual Bending Valve 41 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/90-19
Πίσω  150/80-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 4 εμβόλων Brembo, ABS
Φρένα Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλoυ, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  89 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.7 / 5,750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 13:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon