.
Κατηγορία World Rally Championship
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 08:56

Hellas Rally Raid – Lepanto, 5η και 6η μέρα

 

Πρώτος γενικής ο Μπούδρος!

 


Τις δύο τελευταίες μέρες τα δεδομένα άλλαξαν, ο Βασίλης Μπούδρος ανέκαμψε και άνοιξε περισσότερο το γκάζι, και μετά το χάσιμο χρόνου της 3ης μέρας, έκανε διαφορά και κέρδισε το Hellas Rally Raid Lepanto 2013, μπροστά από 108 ξένους αναβάτες!

5η μέρα – Μαζεύει την διαφορά ο Μπούδρος

Έπειτα από την διακοπή της 4ης μέρας, όλοι οι αναβάτες και οι ομάδες ανασυγκροτήθηκαν για να προετοιμαστούν για τις δύο τελευταίες μέρες όπου θα κρίνονταν όλα. Η 5η μέρα, περιελάμβανε την διαδρομή από την Ναύπακτο προς το Καρπενήσι και επιστροφή, συνολικής απόστασης 330 χιλιομέτρων. Η ειδικές διαδρομές εδώ ήταν 100 χιλιόμετρα η μία και 114 χιλιόμετρα η άλλη.
Ο Βασίλης Μπούδρος εκκίνησε 6ος το πρωί και οδήγησε σε τρομερά αλπικά τοπία, περνώντας από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Η ειδική ήταν τεχνική με στενά περάσματα, ποτάμια, ακόμη και χιόνια στα ψηλά, ενώ το άλλο μισό της διαδρομής, τα άλλα σαράντα χιλιόμετρα, αποτελείτο από μία κατηφορική διαδρομή με στροφές, με ποικίλο έδαφος. Λάσπη, χιόνι, φύλα στο έδαφος, κορυφαία πρόσφυση, δροσιά και χειμερινές συνθήκες, σε ένα ιδανικό τερέν για οδήγηση.
Σε αυτή την ειδική ο Βασίλης τερμάτισε 3ος με έναν αναβάτη να πέφτει στο ποτάμι, και άλλον να χάνεται σε μία όχι τόσο δύσκολη τουλίπα. Η διαφορά του Βασίλη από τον Christian Pastori έφτασε στα 3:31. Οι διαφορές των τριών πρώτων στην πρώτη ειδική ήταν στα 14’’ σε περισσότερο από δύο ώρες χρονομετρημένη ειδική διαδρομή, και οι αναβάτες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.
Το παιχνίδι ουσιαστικά θα παιζόταν στην 2η ειδική, αλλά μέχρι εκεί, υπήρχε μία απλή διαδρομή τριών ωρών μέχρι το Καρπενήσι. Η διάρκεια στο service park ήταν μία ώρα προκειμένου οι αναβάτες να συντηρήσουν τις μοτοσυκλέτες ή να γευματίσουν, και να ξεκινήσουν ξανά για την χρονομετρημένη διαδρομή των 114 χιλιομέτρων.
Στα τρία χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο Καρπενησίου ξεκινούσε η ειδική διαδρομή και οι χρόνοι ήταν λίγο ανακατεμένοι ανάλογα με τους τερματισμούς. Ο Βασίλης ξεκινούσε τρία λεπτά πίσω από τον πρώτο αναβάτη, και μετά από 114 χιλιόμετρα διαδρομής, στόχος του ήταν να μειώσει και άλλο τη διαφορά από τον πρώτο της γενικής κατάταξης, Pastori. Με την διαφορά που του πήρε (3:41’’), ο Βασίλης βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 1:07’’ από τον Pastori, ενώ ο Ondrej Klymciw είχε ένα πρόβλημα με τα όργανα πλοήγησης και δεν μπορούσε να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων του και τερμάτισε 3ος στην ημέρα. Ο Άγγελος Παντελίδης χρεώθηκε με ένα λεπτό καπέλο και τερμάτισε στην 11η θέση, με διαφορά +22:37’’. Η Τίμη Κυριακοπούλου τερμάτισε στην 47η θέση με διαφορά +52:04’’.

6η μέρα –  Επιτίθεση ξανά

Η 6η μέρα είχε μία διαδρομή που ξεκινούσε ξανά από την Ναύπακτο και έφτανε μέχρι την Τριχωνίδα και επέστρεφε ξανά εκεί. Η ειδική αυτή τη φορά ήταν μία, απόστασης 93 χιλιομέτρων, ενώ οι απλές διαδρομές ήταν δύο, πολύ σφιχτές από χρόνο, σε σημείο που δεν προλάβαινες καν να ανεφοδιαστείς σε καύσιμο.
Μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, αφού σε μικρές αποστάσεις από την εκκίνηση υπήρχαν φράκτες στις εισόδους της διαδρομής, ο Βασίλης προσπάθησε να ειδοποιήσει την οργάνωση. Όλοι οι αναβάτες έφτασαν εκεί μαζί, οι διαφορές τους μηδενίστηκαν, κι έτσι δόθηκε εκ νέου εκκίνηση δύο φορές, αφού το ίδιο πράγμα συνέβη και σε άλλο σημείο της διαδρομής.
Ο Ιταλός Christian Pastori είχε αγχωθεί γιατί πίστευε ότι ο Βασίλης προσπαθεί να κερδίσει ακυρώνοντας την ειδική, μιας και την 5η μέρα, βρέθηκε μπροστά του. Όμως, ενώ ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά, ο Βασίλης έφυγε κανονικά στην 3η εκκίνηση, πολύ δυνατά, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν κέρδισε τυχαία την 5η μέρα. Εν τω μεταξύ, μέχρι την 5η θέση, οι αναβάτες ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και ένα χάσιμο ή ένα πέσιμο, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και τα αποτελέσματα. Στο 13ο χιλιόμετρο, ο Βασίλης έκανε μία λάθος μέτρηση στο Road Book και αναγκάστηκε να γυρίσει στο προηγούμενο σίγουρο σημείο, όπου εκεί, τον πρόλαβε ο Pastori και η διαφορά των 1:07’’ μηδενίστηκε αφού ο Pastori εκκινούσε με ένα λεπτό διαφορά. Τώρα, ο Βασίλης είχε διαφορά μόλις 7’’ και έπρεπε να διατηρήσει τουλάχιστον αυτή τη διαφορά προκειμένου να βρεθεί πρώτος στον τερματισμό. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, οι αναβάτες άρχισαν να κοντράρονται ακουμπώντας αγκώνες λες και βρίσκονταν σε αγώνα motocross, αλλά από κει και πέρα, ο Βασίλης άνοιξε το ρυθμό και μαζί και την διαφορά. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα γρήγορης οδήγησης, σταμάτησε να τον βλέπει πίσω του και ανακάλυψε ότι ελέγχει πλέον τον αγώνα. Επιβεβαίωσε την διαφορά ασφαλείας όταν σταμάτησε στο σημείο ελέγχου και δεν εμφανίστηκε εκεί ο Pastori, κι έτσι, συνέχισε με γρήγορο ρυθμό χωρίς ρίσκα, κι έτσι έφτασε στην γραμμή του τερματισμού της ειδικής με διαφορά +6:49’’. Ο Pastori στην προσπάθεια του να φτάσει τον Μπούδρο έπεσε και έσπασε την μανέτα του, και μετά, χάθηκε στην διαδρομή κι έτσι έμεινε στην 3η θέση της ημέρας, με τον Robert Barbieri να τερματίζει 2ος.

Πρώτος σε γενική και κατηγορία

Αμέσως μετά την ειδική, ακολουθούσε μία σφιχτή απλή διαδρομή, στην οποία δόθηκε τελικά επιπρόσθετος χρόνος 15 λεπτών, και αυτή η απλή, έμελλε να αλλάξει τα αποτελέσματα γενικά. Ενώ είχε δοθεί έξτρα χρόνος, πολλοί αναβάτες χαλάρωσαν, κι έτσι χρεώθηκαν βαθμούς ποινής κι έτσι χάθηκαν ακόμη και θέσεις στο βάθρο. Ο Βασίλης Μπούδρος κέρδισε την κατηγορία Μ1 μέχρι 450 κυβικά ενώ μαζί κατέκτησε και την νίκη στην γενική κατάταξη, από τον Christian Pastori, με διαφορά +7:56’’. Ο Άγγελος Παντελίδης τερμάτισε τελικά στην 18η θέση της γενικής κατάταξης, 5ος στην κατηγορία M2, και η Τίμη Κυριακοπούλου, στην 47η θέση της γενικής, και 21η στην M1 κατηγορία.
Ακολούθησαν οι απονομές στο παλιό λιμάνι της Ναυπάκτου, σε μία πολύ οργανωμένη εκδήλωση με φώτα, ράμπες, δημάρχους, τσολιάδες, μουσική από DJ και ζωντανά, και όλοι οι αναβάτες έδωσαν ραντεβού για το Lepanto 2014.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 12:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Hellas Rally Lepanto 2013, 1η, 2η, 3η, 4η μέρα Serres Rally 2013, 1η μέρα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon