.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 12:32

Rally Dakar 2014, 1η μέρα, Rosario – San Luis

 

Με το δεξί ο Barreda!


Του Τάκη Μανιάτη

Μετά από 26 χρόνια, η πρώτη νίκη σε αγωνιστική ημέρα για το Rally Dakar, ήρθε για την Honda, από τον Joan Barreda! Οι Marc Coma και Cyril Despres ακολούθησαν με μικρές διαφορές ενώ η συνέχεια αναμένεται επεισοδιακή με τρεις διαφορετικές εταιρίες, Honda, KTM και Yamaha, στο βάθρο.

Κερδίζει ο Barreda

Τα φώτα ήταν στραμμένα στην μεγάλη μάχη των τριών κορυφαίων αναβατών, Joan Barreda που είχε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, τον Marc Coma, τον Cyril Despres και τον τέταρτο με διαφορετική μάρκα που προστέθηκε, Alain Duclos με Sherco. Ο Joan Barreda είναι πλέον ένας από τους ταχύτερους αναβάτες Rally στον κόσμο κάτι που απέδειξε στην 1η μέρα του αγώνα. Ο Ισπανός ξεκίνησε 3ος, σύμφωνα με το νούμερό του από την περσινή χρονιά, και γρήγορα έφτασε τον Marc Coma, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τον περσινό πρωταθλητή, Cyril Despres. Στο τέλος, ο Barreda κατάφερε να κερδίσει την ημέρα συμπληρώνοντας έτσι την 6η νίκη στην καριέρα του.
Πίσω από την τετράδα, βρέθηκαν οι Paolo Gonçalves και ο "Chaleco" López, με διαφορές 2′25″ και 3′24″, αλλά και ο Hélder Rodrigues με 9 λεπτά διαφοράς, λόγω προβλημάτων στην οδήγηση με την σκόνη. Βέβαια, ο αγώνας έδειξε την πρώτη του έκπληξη με τον Alain Duclos να πιάνει στον ύπνο τους υπόλοιπους αναβάτες και να τερματίζει μόλις 1′56″ πίσω από τον νικητή Barreda. Ο Γάλλος αναβάτης είχε τονίσει πως ήταν μπερδεμένος αναφορικά με τις αλλαγές που έκανε στην Sherco του από την περσινή χρονιά, για να βρεθεί πιο κοντά στην πρώτη θέση. Ο Duclos δεν είχε τρέξει σε αγώνες όλη τη χρονιά, εκτός από το περσινό Dakar.
Ταχύτερος αναβάτης Quad ήταν ο Ignacio Casale που κέρδισε την πρώτη μέρα, ο οποίος είχε μόλις 6’’ διαφοράς από τον περσινό νικητή Marcos Patronelli.

Συνεντεύξεις

Cyril Despres
"Ήταν μία ειδική διαδρομή με πολύ δυνατό αέρα, με πολλά φρένα και επιταχύνσεις, 180 χιλιόμετρα για να δούμε ποιος έχει τον σωστό ρυθμό. Μου πήρε λίγο χρόνο για να βρω το ρυθμό μου, αφού η πρώτη ειδική, είναι πάντα δύσκολη μετάβαση μετά από την κρύα Ευρώπη, στην ζεστή Νότιο Αμερική. Είμαι χαρούμενος και ευχαριστημένος που στην πρώτη μου εμφάνιση με μία νέα μοτοσυκλέτα ξεκινώ επιτυχημένα την νέα μου περιπέτεια. Μετά την μεταγραφή στην Yamaha, έπρεπε να ετοιμάσω την μοτοσυκλέτα και τώρα που ξεκινάει ο αγώνας θετικά, είμαι καλά."

Alain Duclos
"Πετάω στο φεγγάρι γιατί είχα μία ωραία μέρα, η μοτοσυκλέτα μου δούλευε τέλεια, και ήταν πολύ ευχάριστο να οδηγώ σε τέτοιες συνθήκες. Διασκέδαση, ταχύτητα και ένας καλός τερματισμός ήταν ότι πιο σημαντικό για μένα, γιατί μπήκα σε μπροστινές θέσεις από την αρχή χωρίς να χάσω το τρένο για τις υπόλοιπες ειδικές.”

Joan Barreda
"Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που κέρδισα την πρώτη μέρα. Στην αρχή είχα κάποια προβλήματα με την ανάρτηση, αλλά μετά όλα κύλισαν άριστα. Θα συνεχίσω να οδηγώ γρήγορα και θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτή την τακτική στις επόμενες ειδικές."

Marc Coma
"Οι πρώτες μέρες στο Dakar δεν είναι ποτέ εύκολες. Είναι δύσκολο να βρεις το ρυθμό σου στον αγώνα, αλλά τώρα νομίζω ότι είμαι σε σωστό δρόμο. Είμαι χαρούμενος που ολοκλήρωσα την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα, και είναι αυτό ακριβώς που ήθελα."

Ignatio Casale
"Ξεκίνησα πίσω από τον Marcos Patronelli και όλη η μέρα πέρασε με το να προσπερνάμε ο ένας τον άλλο. Υπήρχε πολλή σκόνη και έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και να φυλάμε τα Quad μας. Τελικά κέρδισα την ημέρα, και είμαι πολύ χαρούμενος…'Viva Chile!'"

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 12:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon