.
Κατηγορία Rally Dakar
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 09:19

Dakar 2012, 14η ημέρα, Pisco – Lima

 

Τέταρτη φορά νικητής ο Despres!

 


Του Χρήστου Σώκου
Φωτό: DPPI

Ειδική 29 χλμ – Απλή 254 χλμ

Στην τελευταία μικρή ειδική των 29 χλμ δεν συνέβη τίποτα το απρόοπτο και όπως είχε διαφανεί από την χθεσινή ημέρα, ο Cyril Despres (KTM) πήρε τελικά την νίκη στο φετινό Dakar! Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ήταν ίσως το δυσκολότερο που αντιμετώπισε ποτέ, αφού κάθε ημέρα άλλαζε η κατάσταση πότε υπέρ του και πότε υπέρ του Marc Coma (KTM). Η ετοιμότητα αυτών των δύο αναβατών βρέθηκε σε αξιοθαύμαστο επίπεδο. Επί 8.300 χλμ σε μερικά από τα πιο απαιτητικά τερέν, απέδειξαν ότι κατέχουν όπως κανείς άλλος τον συνδυασμό ταχύτητας, τεχνικής, αντοχής, ψυχραιμίας, ικανότητας προσανατολισμού και στρατηγικής!

Πανηγυρισμός του Despres


Στο φινάλε όμως αυτός που πανηγύρισε πιο έντονα ήταν φυσικά ο Cyril Despres.
Αξίζει να αναφερθούμε και στον άνθρωπο – θρύλο του Dakar, τον Stephan Peteransel, ο οποίος κέρδισε στα αυτοκίνητα (πρώτη φορά μετά την διοργάνωση του Dakar στην Λατινική Αμερική) φτάνοντας σε συνολικές νίκες (μοτοσικλέτες – αυτοκίνητα) τον αριθμό ρεκόρ των 10! Πραγματικά φαντάζει αδύνατο κάποιος άλλος οδηγός να ξεπεράσει τον Peterhansel, που στην ψυχή παραμένει μοτοσικλετιστής. Στην τσέπη του κρατάει ακόμα την μπλε μπαντάνα, σήμα κατατεθέν από τα χρόνια που αγωνιζόταν με μοτοσικλέτα, η οποία του έφερε ξανά γούρι.

Τρίτος ο Rodriguez


Όπως ακριβώς πέρυσι, ο Helder Rodriguez (Yamaha) τερμάτισε τρίτος μη μπορώντας να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Έχασε πολύτιμο χρόνο στις πρώτες ειδικές και δεν μπόρεσε έκτοτε να καλύψει την μεγάλη διαφορά. Δήλωσε ότι θα προσπαθήσει φέτος να βρει την λύση για να γίνει τόσο καλός όσο οι Despres και Coma.

Οι rookies αποκάλυψη

Απίστευτη εμφάνιση ως rookie έκανε ο Alessandro Boturri (KTM). Ο πρώην αγωνιζόμενος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro ταίριαξε απόλυτα στις συνθήκες του Dakar και σε όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν απίστευτα σταθερός μέσα στην δεκάδα – δεκαπεντάδα. Ανταμείφθηκε με την 8η θέση τελικά, 3 ώρες πίσω από τον Despres.

Ένα ακόμη όνομα που έχει πολλά να δείξει στο μέλλον είναι ο Joan Barreda (Husqy). Ο Καταλανός, παρότι δεν ξεκίνησε καλά, προς το τέλος ανέβασε πολύ τον ρυθμό του κερδίζοντας και μία ειδική. Ο Coma δεν είναι πια μόνος!

Πολύ καλά τα πήγε και ο Johnny Aubert (KTM). Έφτασε στην 14η θέση κερδίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Σκοπός του είναι να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα rally τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε αφορούσε τον σωστό προσανατολισμό, κάτι που διαπίστωσε όταν ξεκίνησε τέταρτος μετά τον καλύτερο φετινό τερματισμό του.
Ο Σλοβάκος Stephan Svitko (KTM), μπόρεσε να κρατήσει την 5η θέση. Πρόκειται για ένα ακόμα νέο αναβάτη πολύ σταθερό και έξυπνο στην οδήγησή του, που έχει επίσης να δείξει πολλά στο μέλλον.  

ΠΟι σταθερές αξίες

Υπάρχουν κάποιοι αναβάτες, οι οποίοι κουβαλούν στην πλάτη τους πολλά Dakar! Ανάμεσά στους καλύτερους συγκαταλέγονται οι Jordi Viladoms (KTM) και Pal Anders Ullevalseter (KTM). Ο Viladoms τερμάτισε τέταρτος και ο Ullevalseter έκτος. Απέδειξαν ότι η εμπειρία στο Dakar είναι πολύτιμη αρετή!

Laia Sanz η σκληροτράχηλη

Για δεύτερη χρονιά η Laia Sanz (Gas Gas) κατάφερε να τερματίσει στο Dakar και μάλιστα σε εξαιρετική θέση, 39η παρακαλώ! Πήρε φυσικά τη νίκη στην κατηγορία των γυναικών, αγωνιζόμενη μάλιστα στις τελευταίες ειδικές με τραυματισμένο χέρι από πτώση και χωρίς τον αναβάτη υποστήριξής της.

Τερμάτισαν οι Κινέζοι!

Και οι δύο αναβάτες που ξεκίνησαν τον αγώνα με μοτοσικλέτες 450κ.εκ. Jincheng έφτασαν τελικά στον πολυπόθητο τερματισμό! Στην 72η θέση ο Αργεντίνος Pascual και στην 94η θέση ο Κινέζος Wei.

Στατιστικά

Τελικά στον τερματισμό του 33ου Dakar έφτασαν 249 από τα 443 οχήματα που εκκίνησαν. 97 μοτοσικλέτες, 78 αυτοκίνητα, 12 Quad και 60 φορτηγά!

Τελικά αποτελέσματα

Φωτογραφίες


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dakar 2012, 13η ημέρα, Nazca – Pisco Dakar 2013 – 1η μέρα - Lima - Pisco »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon