.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 10:47

Τα δεδομένα της τηλεμετρίας από το δυστύχημα του Luis Salom

 

Στη δημοσιότητα από την ομάδα του αδικοχαμένου Ισπανού αναβάτη

 

Η ομάδα του άτυχου Luis Salom έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα της τηλεμετρίας από το δυστύχημα του αναβάτη του Moto2, αναλύοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στο ατύχημα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Stop And Go (SAG) Racing Team, για την οποία όπως βλέπετε και στην φωτογραφία άνω, ο χρόνος σταμάτησε στο GP 2016 της Καταλονίας.

"Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο Luis Salom σκοτώθηκε στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά του GP της Καταλονίας, σε ατύχημα που είχε στην στροφή 12 της πίστας.

Έχοντας παραλάβει τα δεδομένα της τηλεμετρίας, την Κυριακή 5 Ιουνίου από τους διοργανωτές, οι τεχνικοί της SAG Team συναντήθηκαν άμεσα για να διαπιστώσουν ποια ήταν τα αίτια του δυστυχήματος, για να δώσουν κατόπιν στη δημοσιότητα με ακρίβεια μια εικόνα για ότι συνέβη, με τεχνικούς όρους, στην μοιραία 12η στροφή της πίστας της Καταλονίας. Στην διεξοδική ανάλυση που έγινε στα δεδομένα της τηλεμετρίας, βοήθησαν ο ιδιοκτήτης της ομάδας Edu Perales, ο διευθυντής της ομάδας Jordi Rubio, ο αρχιμηχανικός του Luis Salom, Bernat Bassa, ο αρχιμηχανικός του Jesko Raffin, Michael Ferger, ο αναβάτης Moto2 Jesko Raffin και ο μάνατζερ του Luis Salom, Marco Rodrigo.

Κατά τη διάρκεια των FP2, ο Luis Salom ολοκλήρωσε τους πρώτους γύρους, κάνοντας τον καλύτερο του χρόνο (1.48.608), πριν το πρώτο pit-stop για να αλλάξει το πίσω ελαστικό της μοτοσυκλέτας. Κατόπιν, ο Salom επιστρέφει στην πίστα, και κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου της εξόδου από τα pits συμβαίνει το ατύχημα. Σε αυτό τον γύρο, ο Luis έφτασε στο σημείο φρεναρίσματος της 12ης στροφής με ταχύτητα μικρότερη κατά 6 χλμ/ώρα από εκείνη που είχε σημειώσει στον ταχύτερο γύρο του, λόγω μικρότερης επιτάχυνσης από την έξοδο της 11.

Λόγω αυτής της μικρότερης ταχύτητας, ο Luis άργησε να πέσει στα φρένα κατά 9 μέτρα, ώστε να έχει την επιθυμητή ταχύτητα μέσα στην στροφή 12. Στην είσοδο της στροφής υπάρχει ένα σαμάρι, το οποίο γνωρίζουν όλοι οι αναβάτες. Η καθυστέρηση στα φρένα, έκανε τον Luis να περάσει φρεναριστός πάνω από τη συγκεκριμένη ανωμαλία του οδοστρώματος, αντίθετα με τους υπόλοιπους γύρους, όπου είχε αφήσει τα φρένα πιο πριν. Αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν πίεση στο μπροστινό ελαστικό, και η πρόσφυση χάθηκε στο σαμαράκι. Αυτή η χαμένη πρόσφυση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση, με τις τραγικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

Τα δεδομένα τηλεμετρίας που παρείχαν οι διοργανωτές είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε ειδικευμένο τεχνικό που επιιθυμεί να τα αναλύσει με τη σειρά του."

Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση της ομάδας για την πτώση του Salom, αν και η κρίσιμη ερώτηση έρχεται ΜΕΤΑ την πτώση, και όχι κατά τη διάρκεια της.

Γιατί σκοτώθηκε ο Salom μετά την πτώση του στη στροφή 12; Υπήρχε ικανή απόσταση μέχρι το φράγμα αέρα που κατέληξαν αναβάτης και μοτοσυκλέτα; Μήπως το κρίσιμο σημείο ήταν όταν τον χτύπησε η μοτοσυκλέτα του μετά που αναπήδησε πάνω στο φράγμα; Μήπως χρειάζονται επιπλέον μέτρα στη στροφή 12; Διαφορετικά μέτρα; Ένα φράγμα που να απορροφά καλύτερα τις κρούσεις, ώστε να μην αναπηδούν πάνω του μοτοσυκλέτα ή αναβάτης; Ή επρόκειο απλώς για αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν Freak Accident, ένα απίθανο ατύχημα δηλαδή;

R.I.P. Luis Salom, και ας μην ξεχνάμε πως ότι και να κάνουμε, όσο και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασφαλείας, όσο και αν προσπαθήσουμε, οι αγώνες μοτοσυκλέτας θα έχουν πάντα μια δόση επικινδυνότητας που δεν μπορεί να εξαλειφθεί 100%. Όπως γράφουν και οι πινακίδες σε όλες τις μεγάλες πίστες του εξωτερικού: "Motorsport Can Be Dangerous".

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 23:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon