.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2026 13:05

MotoGP - Κίνητρα για λιγότερους Ιταλούς και Ισπανούς αναβάτες

Η νέα ιδιοκτήτρια του πρωταθλήματος θεσπίζει οικονομικά κίνητρα στις μικρότερες κατηγορίες για να προσελκύσει αναβάτες που δεν προέρχονται από Ισπανία και Ιταλία.

Για όποιον παρακολουθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP η πραγματικότητα αυτή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: η μεγάλη πλειοψηφία των αναβατών - και μοιραία οι πρωταγωνιστές - είναι είτε Ισπανοί ή Ιταλοί. Αυτό, κατά τη νέα ιδιοκτήτρια του πρωταθλήματος, Liberty Media, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί.

Η νέα αμερικανική διοίκηση έχει μεν εμπιστευτεί το πρωτάθλημα στα χέρια της Dorna που το τρέχει τόσα χρόνια, ωστόσο είναι σαφές πως η πρώτη της χρονιά που ξεκινά (2026) με τη Liberty Media ως ιδιοκτήτρια θα έχει σημαντικές αλλαγές - και όχι απαραιτήτως όλες καλές. Για παράδειγμα έχουμε ήδη δει την πρόθεση να περιορίσουν στην προβολή του πρωταθλήματος τις μικρότερες κατηγορίες, σε βαθμό που δεν θέλουν να αναφέρονται καν οι τίτλοι των αναβατών σε αυτές, παρά μόνο στο MotoGP. Ακούγεται άδικο στα όρια της βλακείας, είναι όμως η πραγματικότητα του μάρκετινγκ που θέλει να ρίξει όλο το βάρος στην κορυφαία κατηγορία, αυτή που πουλά εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η είδηση που προκύπτει τις τελευταίες μέρες μιλά για ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για ομάδες Moto2 και Moto3 που θα πάρουν νίκες με αναβάτες που ΔΕΝ είναι Ισπανοί και Ιταλοί. Οι πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό έως €200,000, υπό την προϋπόθεση πως οι αθλητές έρχονται από μια χώρα με πληθυσμό άνω των 100,000 κατοίκων, δεν είναι φυσικά Ισπανοί ή Ιταλοί (αποφεύγοντας ενδεχόμενες "παρακάμψεις" με κατοίκους Σαν Μαρίνο, Ανδόρας και λοιπών "ανεξάρτητων" κρατών).

Το ποσό που αναφέρεται μοιάζει με χαρτζιλίκι μπροστά στους προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων των ομάδων MotoGP, μα για τις μικρότερες κατηγορίες είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμο, απευθυνόμενο ευθέως στις ομάδες-φυτώρια των αυριανών αναβατών MotoGP.

Το θέμα βέβαια έχει τις αρνητικές του προεκτάσεις, μιας και με τον τρόπο αυτόν δεν επιβραβεύεται η αξιοκρατία. Έτσι, για παράδειγμα, ένας αναβάτης με ταλέντο από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που μπαίνουν στο στόχαστρο θα μπορούσε να χάσει τη θέση του από έναν λιγότερο ικανό απλά και μόνο για να εξασφαλιστεί η έξτρα χρηματοδότηση της Liberty.

Η ουσία δεν είναι η προνομιακή αντιμετώπιση Ισπανών και Ιταλών, αλλά η απτή πραγματικότητα πως εκεί έχουν τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, γι' αυτό κι έχουν τόσους πολλούς και ικανούς αναβάτες. Η Moto3, για παράδειγμα, εξελίχθηκε πρώτα στην Ισπανία και μετά στην Ιταλία πριν γίνει κατηγορία του παγκοσμίου. Γιατί εκεί; Διότι οι ομοσπονδίες των δύο αυτών χωρών ενδιαφέρονται και προσπαθούν να καλλιεργούν τα επόμενα ταλέντα. Διότι κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν σωστά.

Προφανώς και δεν είναι δουλειά της Liberty Media να ενδιαφερθεί για τον Μοτοσυκλετισμό της Γερμανίας, των ΗΠΑ ή της Ελλάδας, είναι όμως δουλειά της FIM, αυτής που φύσει και θέσει εξακολουθεί να επιβλέπει την εξέλιξη του MotoGP.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon