.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 09:51

ΚΤΜ και Despres

Θρίαμβος στο Dakar 2013!

 




Ο εργοστασιακός αναβάτης της Red Bull KTM, ο Cyril Despres από τη Γαλλία, το προηγούμενο Σάββατο κέρδισε την Πέμπτη (!) του νίκη, όταν πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, μετά από 8.000km στον δυσκολότερο αγώνα rally του κόσμου.  Είναι ο δωδέκατος συνεχόμενος τίτλος για την KTM και συνολικά οι αναβάτες της KTM κατάφεραν να φέρουν την KTM 450 Rally στις πέντε πρώτες θέσεις!
 

Όλη η πεντάδα KTM


Ο, για πολλά χρόνια οδηγός υποστήριξης και «νεροκουβαλητής» του Cyril Despres, ο Ruben Faria από την Πορτογαλία, κέρδισε το τελευταίο σκέλος και τερμάτισε δεύτερος στη γενική κατάταξη, 10:43 λεπτά πίσω από τον νικητή. Ο Χιλιανός Chaleco Lopez (KTM) ήταν τρίτος γενικής, ενώ ο Σλοβάκος αναβάτης Ivan Jakes ήταν τέταρτος και ο εργοστασιακός αναβάτης Joan Pedrero από την Ισπανία ήταν πέμπτος.

Ο Γάλλος αναβάτης, βετεράνος αυτού του αγώνα, μίλησε αφού είχε εξασφαλίσει την πέμπτη θέση:

 “Προσπάθησα, παρά τις εκπλήξεις που ένα Dakar μπορεί να σου πετάξει στα μούτρα,» είπε ο Despres. «Μικρά λάθη πλοήγησης, ίσως λιγότερα από άλλους, πρόσεξα τη μοτοσυκλέτα μου και ήμουν σε μια καλή ομάδα. Έχω έναν καλό λόγο να είμαι χαρούμενος. Την ημέρα που η νίκη στο Dakar θα είναι εύκολη, θα πάψει να είναι πια ενδιαφέρον. Και αυτή η ημέρα είναι μακριά! Είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ μακρύ, είναι πολύ ζεστό, είναι πολύ κρύο. Πρέπει να ξυπνάς νωρίς το πρωί. Πρέπει να βρίσκεις το δρόμο μέσα στις τεράστιες άμορφες μάζες των Dunes στο Περού και τη Χιλή. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τις πέτρες και τους κάκτους στην πορεία προς την Córdoba. Είναι πολύ περίπλοκο για να είναι εύκολο να κερδίσεις. Και είναι ακόμη καλύτερο το να κερδίσεις έναν δύσκολο αγώνα. Εστιάζω πάντα σε αυτό που πρέπει να κάνω. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαντλητικό στοιχείο, την έρημο. Μετά είναι οι πέτρες, οι Άνδεις… και τα ζήσαμε όλα. Είναι όσο δύσκολο μπορεί να γίνει.»

Ο Despres κέρδισε την τρίτη ειδική και ήταν μπροστά στη γενική κατάταξη από την 10η Ημέρα!

Δηλώσεις


Ο Faria ήταν επίσης ενθουσιασμένος που τερμάτισε δεύτερος. «Χθες έχασα τη δεύτερη θέση και σκεφτόμουν ότι ακόμη και να ανέβω στο βάθρο θα ήταν θαυμάσιο για εμένα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να συμβεί, ότι θα μπορούσα να είμαι στη δεύτερη θέση. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ.»

Ο Alex Doringer, o manager της εργοστασιακής ομάδας της KTM, επαίνεσε την οδήγηση του Despres, την τακτική του και τη στρατηγική του και είπε μετά τον αγώνα ότι είναι πολύ περήφανος για όλη την ομάδα. «Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ολόκληρη η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε όλους. Πιστέψαμε στις μοτσυκλέτες μας και στους αναβάτες μας. Και οι επτά εργοστασιακοί αναβάτες τερμάτισαν και το να έχουμε πέντε από αυτούς στην κορυφή της κατάταξης είναι φανταστικό αποτέλεσμα.»

Ο Heinz Kinigadner (KTM Motorsport Director) δήλωσε:  «Ηταν ξεκάθαρο από το πρώτο μισό του αγώνα ότι δεν θα ήταν εύκολος για τον Cyril, διότι χωρίς τον Marc (Coma) δεν είχε το σημείο αναφοράς, ειδικά όταν θα έπρεπε να κάνει την πλοήγηση στα δύσκολα σημεία. Τελικά όμως ήταν η έμπειρη ομάδα, με την έμπειρη μοτοσυκλέτα, με τον έμπειρο αναβάτη που τελικά είναι στην κορυφή. Το να βρισκόμαστε με πέντε αναβάτες στην κορυφή, είναι θαυμάσιο, όμως για εμένα αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Kurt Caselli. Ήρθε στην ομάδα μόλις μερικές ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και έκανε εξαιρετική δουλειά στην πρώτη του φορά στο Dakar.»

Δραματικές στιγμές


Από το Dakar 2013 δεν έλειψαν οι δραματικές στιγμές από την Εργοστασιακή Ομάδα της KTM, περιλαμβάνοντας την απόφαση για μη συμμετοχή του για πολλά χρόνια teammate του Despres, Marc Coma.

Ο Despres επίσης έμεινε πίσω στις ειδικές marathon 7 και 8 στις οποίες οι αναβάτες δεν έχουν δυνατότητα εξωτερικής μηχανικής βοήθειας, από τις ομάδες. Κατάφερε να συνεχίσει χρησιμοποιώντας κινητήρα από τον αναβάτη υποστήριξης Marek Dabrowski της ομάδας Orlen και με τη συλλογική προσπάθεια των αναβατών της KTM που δούλεψαν όλο το βράδυ ώστε να αλλάξουν τον κινητήρα μόνοι τους στο bivouac!

Ο Πολωνός Jakub Przygonski και ο Νοτιοαφρικανός Riaan Van Niekerk της δεύτερης εργοστασιακής ομάδας της KTM τερμάτισαν αντίστοιχα ενδέκατος και δέκατος τρίτος. Ο Kurt Caselli, ο Αμερικάνος αναβάτης της KTM που μπήκε στη θέση του τραυματισμένου Marc Coma και ο Darryl Curtis από τη Νότια Αφρική και οι δύο βρίσκονται στη φάση της αποθεραπείας, από ατυχήματα και τεχνικά προβλήματα που τους έφεραν τελικά στην 31η και 32η θέση της τελικής κατάταξης.

Μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση ήρθε από τον Αυστραλό αναβάτης της KTM Ben Grabham που έλαβε μέρος στον αγώνα μετά από ένα φοβερό ατύχημα πριν έναν χρόνο ενώ αγωνιζόταν στο Outback της Αυστραλίας, χτυπώντας ένα καγκουρό με μεγάλη ταχύτητα που προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα στη μέση του.

Η KTM είχε πέντε αναβάτες της στους top 10 και δέκα στους top 20 τερματίσαντες του Dakar 2013!


Τελικά αποτελέσματα


Τελικά αποτελέσματα Dakar 2013 μετά από 14 ειδικές
1. Cyril Despres (F), KTM, 43:24:22 hours (15 min ποινή)
2. Ruben Faria (P), KTM, +10:43 min
3. Chaleco Lopez (RCH), KTM, +18:48 (15 min ποινή)
4. Ivan Jakes (SK), KTM, +23:54
5. Joan Pedrero (E), KTM, +55:29 (15 min ποινή)
Άλλοι αναβάτες KTM
11. Jakub Przygonski (PL), KTM, +1:33:59 h (5 min penalty)
13. Riaan Van Niekerk (RSA), KTM, +2:02:54
15. Ben Grabham (AUS), KTM, +2:45:14 (15 min penalty)
16. Pal Anders Ullevalseter (N), KTM, +3:00:56 (15 min penalty)
19. Henk Knuiman (NL), KTM, 3:15:12
22. Jacek Czachor (PL), KTM, +4:29:28
23. Jean De Azevedo (BR), KTM, +4:57:40 (15 min penalty)
25. Stanley Watt (UK), KTM, +5:23:09
26. Tim Forman (UK), KTM, +5:23:50
28. Felipe Rios (PE), KTM, +5:43:05 (15 min penalty)
31. Kurt Caselli (USA), KTM, +6:03:40 (3:35 h penalty)
32. Darryl Curtis (RSA), KTM, +6:05:38

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon