.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 22:36

GS Trophy - South Africa

 

Ξεκινάει ο εφταήμερος αγώνας!

 


Μόλις μερικές ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη του δεύτερου Διεθνούς BMW Motorrad GS Trophy και όλοι οι τυχεροί συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του κόσμου δεν βλέπουν την ώρα να ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική, για να πάρουν μέρος στο event που, αναμφισβήτητα, είναι μία από τις πιο συναρπαστικές διοργανώσεις off-road της χρονιάς. Από τις 13 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα έχετε καθημερινή ενημέρωση για το διεθνές event.

Iστορία του θεσμού

Όσον αφορά τη διοργανώτρια χώρα, υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι η σειρά μοτοσικλετών BMW GS επινοήθηκε και φτιάχτηκε για οδήγηση στο αφρικανικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της, η GS εξακολουθεί να είναι η μοτοσικλέτα περιπέτειας που προτιμούν οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί αναβάτες. Δεδομένου ότι στη χώρα αυτή η BMW Motorrad απολαμβάνει μερίδιο αγοράς σχεδόν 40%, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη επιλογή από το να πραγματοποιηθεί το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «30 χρόνια GS» σε αφρικανικό έδαφος. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτότυπο concept GS Challenge επίσης πήρε «σάρκα και οστά» στη Νότια Αφρική, το 2005, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πολυάριθμων κατόχων BMW GS.

Το αρχικό BMW GS Challenge σύντομα εξελίχθηκε σε θρυλικό event του μοτοσικλετισμού, με πολλές «απομιμήσεις» σε διάφορες χώρες του κόσμου, γι’ αυτό και δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η BMW Motorrad στη Γερμανία αποφάσισε, μερικά χρόνια αργότερα, να του δώσει νέες διαστάσεις με την καθιέρωση του Διεθνούς BMW GS Trophy, το 2008 στην Τυνησία, το οποίο σημείωσε μια άνευ προηγουμένου επιτυχία.

Συμμετοχές και προετοιμασία

Φέτος, στη σκληρή μάχη για τον πολυπόθητο τίτλο των «καλύτερων αναβατών GS του κόσμου» θα ριχτούν ομάδες από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Δανία/Σουηδία/Νορβηγία/Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο/Βόρεια Ιρλανδία, την Ελβετία/Αυστρία και, ασφαλώς, τη Νότια Αφρική. Η μία και μοναδική επιδίωξη κάθε ομάδας είναι να νικήσει την τωρινή πρωταθλήτρια χώρα, τις Η.Π.Α., ωστόσο για τους Νοτιοαφρικανούς οι στόχοι είναι δύο: πρώτον, να κερδίσουν το Trophy και, δεύτερον, να εξασφαλίσουν ότι και οι επόμενες διοργανώσεις θα διεξαχθούν σε αφρικανικό έδαφος.

Μετά από μια εξαντλητική τριήμερη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Off-road Οδήγησης (Off-road Riding Academy) της BMW Motorrad στο προστατευόμενο φυσικό πάρκο Konka, και στην οποία έλαβαν μέρος 40 κορυφαίοι αναβάτες GS, οι τρεις αναβάτες που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν τη Νότια Αφρική στην πρώτη της συμμετοχή στο Trophy είναι οι Roger Kane-Berman, Warren Strong και Gerber Strydom. Τα μέλη της ομάδας νιώθουν μεγάλη σιγουριά και πιστεύουν ακράδαντα ότι η Νότια Αφρική είναι χώρα της GS, καθώς και ότι το Trophy «δεν πρόκειται να πάει πουθενά αλλού». Αυτά είχαν να δηλώσουν για την επερχόμενη διεθνή διοργάνωση:

«Είτε πρέπει να πάμε για τη σπουδαία εμπειρία και για να περάσουμε καλά είτε θα πάμε για να περάσουμε καλά και για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αυτόν το διαγωνισμό. Είμαστε αρκετά πεπεισμένοι ότι έχουμε τους πιο επιδέξιους αναβάτες GS εδώ. Άραγε είμαστε αρκετά σκληροί και έχουμε τα κότσια; Πιστεύουμε πως ναι. Θέλουμε όσο τίποτε άλλο να πάρουμε μέρος και είμαστε μια φανταστική ομάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να το διασκεδάσουμε και να κρατήσουμε αυτό το Trophy εδώ.»

Πρόγραμμα γυμναστικής

Μεγάλα λόγια ίσως, αλλά από τη στιγμή που επιλέχθηκε η ομάδα, στα μέσα Αυγούστου, οι τρεις αναβάτες δεν έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους, παρά μόνο την «αποστολή» που έχουν μπροστά τους. Έχουν περάσει οκτώ εβδομάδες μαζί, ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων, ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το event. Τους τελευταίους δύο μήνες, η ατζέντα τους έχει περιλάβει γυμναστική τέσσερις φορές την εβδομάδα, έξι σαββατοκύριακα οδήγησης σε διαφόρων τύπων και τεχνικό έδαφος, μια διήμερη συνεδρία με θέμα την κατάρτιση ομάδας, ένα πρόγραμμα διατροφής και πολλά, πολλά άλλα…

Ωστόσο, ο ισχυρισμός που πολλοί ενδεχομένως να προβάλουν ότι οι Νοτιοαφρικανοί έχουν το πλεονέκτημα της «διοργάνωσης εντός έδρας», δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα. Μόνο οι Γερμανοί διοργανωτές γνωρίζουν την ακριβή διαδρομή και, επειδή η φετινή πρόκληση πρόκειται να επισκεφτεί και τη Μοζαμβίκη και τη Σουαζιλάνδη, οι περιοχές αυτές θα είναι εντελώς αχαρτογράφητα εδάφη για τους Νοτιοαφρικανούς αναβάτες, οπότε δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθούν ως ντόπιοι από οποιεσδήποτε «τοπικές» γνώσεις. Ο καιρός αναμένεται επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος του φετινού GS Trophy, γι’ αυτό όσοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις κλιματικές και εδαφικές διακυμάνσεις, θα έχουν εξασφαλισμένη μια θέση ανάμεσα στους πρώτους.

Δύσκολες διαδρομές

Οι συνθήκες οδήγησης στη Μοζαμβίκη θα είναι ιδιαίτερα αντίξοες, καθώς η χαλαρή άμμος θα είναι πολύ συχνό φαινόμενο και θα κάνει δύσκολη και επικίνδυνη την κατάσταση, όπως και στη διοργάνωση του 2008 στην Τυνησία. Εκτός αυτού, η περίοδος που διανύουμε, παραδοσιακά, είναι η περίοδος των βροχών στο νότιο τμήμα της Αφρικής, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρέξει, επομένως εάν αυτό συμβεί στη διάρκεια του Trophy, θα δυσκολέψουν στο έπακρο οι συνθήκες οδήγησης και οι «αποστολές» που έχουν να φέρουν εις πέρας οι αναβάτες. Ασφαλώς, και η ζέστη θα παίξει ρόλο, οπότε το γεγονός ότι τα πάντα είναι απρόβλεπτα και κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει είναι το στοιχείο που κάνει τη φετινή διοργάνωση ιδιαίτερα συναρπαστική.

Χωρίς αμφιβολία, για τους συμμετέχοντες θα ξεκινήσει μια οδηγική εμπειρία ζωής στις 13 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του BMW Motorrad GS Trophy. Στη διάρκεια των επτά ημερών που θα επακολουθήσουν, οι αναβάτες θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές κουλτούρες, κλίματα και συνθήκες οδήγησης σε τρεις διαφορετικές χώρες, από αμμώδεις επικίνδυνες αφρικανικές ερημιές μέχρι βραχώδεις κοίτες ποταμιών και βρεγμένα δασικά μονοπάτια. Έχοντας να καλύψουν μια απόσταση περίπου 2.000 km, οι τριμελείς ομάδες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποια από τα δυσκολότερα εδάφη της αφρικανικής ηπείρου, καθώς και να αναμετρηθούν μεταξύ τους σε «αποστολές» που απαιτούν σωματικές και τεχνικές δεξιότητες. Στη διαδρομή, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συγκλονιστικά τοπία, εκπληκτικές παραλίες, δάση, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, αλλά και να ζήσουν μια κορυφαία εμπειρία περιπετειώδους οδήγησης με μοτοσικλέτα, που δύσκολα θα μπορούσαν να βρουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Παρακολουθήστε το event

Αν και η Νότια Αφρική βρίσκεται αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για πολλούς από εμάς, οι φαν της GS από όλο τον κόσμο μπορούν να πάρουν μέρος στη δράση και να παρακολουθήσουν το Διεθνές BMW Motorrad GS Trophy στο Internet, στην τοποθεσία www.gstrophy.com, στην οποία θα είναι διαθέσιμες καθημερινές ενημερώσεις, φωτογραφίες, αποσπάσματα βίντεο και σχόλια και αντιδράσεις από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε ξανά αυτήν την τοποθεσία σύντομα, για ένα ειδικό αφιέρωμα στις προετοιμασίες των μοτοσικλετών BMW που σε λίγες μέρες θα ριχτούν στη δράση αυτής της εξουθενωτικής αναμέτρησης.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 13:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Roof of Africa 2010 GS Trophy 2010 - Ξεκίνησε! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon