Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 03:31

Συνέντευξη – Στέλιος Κορέλης – Πρόεδρος ΑΜΟΤΟΕ

 

Η αναγνώριση από την FIM

 


Η ΑΜΟΤΟΕ πραγματοποίησε προχτές την ετήσια γενική συνέλευση της, στην Καρδίτσα. Έπειτα από το γεγονός ότι η ΑΜΟΤΟΕ έχει αναγνωριστεί από τον Μάρτιο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και από την FIM, πριν λίγες μόλις μέρες, ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας, μιλήσαμε με τον πρόεδρο, Στέλιο Κορέλη, έτσι ώστε να διασαφηνίσουμε κάποια πράγματα.

Η αναγνώριση και οι αλλαγές

Bikeit: Τι σημαίνει η αναγνώριση από την FIM για την ΑΜΟΤΟΕ;

Στέλιος Κορέλης: Η ΑΜΟΤΟΕ έγινε μέλος της FIM και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην παγκόσμια ομοσπονδία. Άλλαξε ο φορέας και ότι ίσχυε θα ισχύει. Έκλεισε ένας κύκλος προσπαθειών για την ΑΜΟΤΟΕ, μία δικαίωση για όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια στην διεθνή ομοσπονδία υπήρχε η ΕΛΠΑ αλλά δεν ήταν ο φυσικός φορέας. Η ΜΟΤΟΕ από το 1984 ή αν θέλετε και η ΑΜΟΤΟΕ από το 2003, παλεύουν για τα προβλήματα του μοτοσυκλετισμού στην Ελλάδα.

Bikeit: Υπάρχει κάτι το οποίο θα αλλάξει συγκριτικά με το παρελθόν;

Σ.Κ: Έγινε η επισημοποίηση, αλλά για την ΑΜΟΤΟΕ, δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα προσπαθούμε να εκπροσωπούμε τις μοτοσυκλετιστές και τον μοτοσυκλετισμό στην Ελλάδα, όσον αφορά τον αθλητισμό,

Bikeit: Τι αλλάζει στην έκδοση δελτίου αθλητή και αγωνιστικής άδεια οδήγησης - License;

Σ.Κ: Η διαδικασία έχει αλλάξει από το 2003. Θα πρέπει ο αναβάτης να πάει σε ένα αθλητικό σωματείο, αυτό να σε δεχθεί ως μέλος του, και μέσω του αθλητικού σωματείου, θα συμμετέχεις σε αγώνες που διοργανώνει η ομοσπονδία. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές των σωματείων μελών και μόνο. Αυτό αυτόματα κάνει τον αναβάτη αθλητή, που ανήκει σε ένα σωματείο, με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που περνάει φυσικά.

Αθλητικά σωματεία και αθλητές

Bikeit: Από τι χαρακτηρίζεται ένα αθλητικό σωματείο;

Σ.Κ: Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο πρέπει να διαθέτει ένα αντίστοιχο καταστατικό, και να έχει 10 ενεργούς αθλητές για να έχει δικαίωμα ψήφου στην ομοσπονδία. Αυτοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις επίσημες διοργανώσεις της ομοσπονδίας. Αν έχει λιγότερους από 10 αθλητές, συνεχίζει να υφίσταται, αλλά χάνει το δικαίωμα ψήφου, στην ισότιμη διαδικασία ψήφου.

Bikeit: Αναφορικά με τους πρωταθλητές Ελλάδος, ποια θα είναι τα κίνητρα τους για μελλοντική εξασφάλιση;

Σ.Κ: Οι πρωταθλητές Ελλάδος θα έχουν κάποια προνόμια, με κριτήρια πιο ευεργετικά για αθλητές που διακρίνονται στα πρωταθλήματα της μοτοσυκλέτας. Θα υπάρχει μία ποσοστιαία συμμετοχή στα μόρια ανάλογα με τη σχολή στην οποία θα δηλώσουν. Αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα βέβαια και οι παροχές προς τους αθλητές είναι τυποποιημένες, απλά για την γυμναστική ακαδημία, τα μόρια είναι περισσότερα. Αυτό ισχύει για τα πρωταθλήματα που διοργανώνονται από δω και στο εξής, εφόσον τα πρωταθλήματα τηρούνται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για να μετρήσει η αξιοπιστία πρέπει να συμμετέχουν αθλητές από τουλάχιστον 16 αθλητικά σωματεία, ώστε να θεωρείται το πρωτάθλημα αξιόλογο.

Bikeit: Ποια θα είναι η διαδικασία για εύρεση νέων ταλέντων; Θα υπάρξουν προπονητές από την ομοσπονδία; Πως θα αναγνωρίζονται / εκπαιδεύονται οι προπονητές;

Σ.Κ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία και η ΑΜΟΤΟΕ έχει ξεκινήσει συζήτηση με τους αρμόδιους για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν σεμινάρια από την γενική γραμματεία αθλητισμού. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση και η εύρεση ταλέντων είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσουμε.

Bikeit: Τι θα γίνει με τις συμμετοχές ξένων αθλητών στους ελληνικούς αγώνες;  Επιτρέπεται να συμμετάσχουν, και αν όχι, πως συμμετείχαν τόσα χρόνια σε ταχύτητα και motocross; Οι Κύπριοι πως θα αντιμετωπίζονται;

Σ.Κ: Σε πρώτη φάση, στα πανελλήνια πρωταθλήματα δεν συμμετέχουν ξένοι, όμως τα πράγματα είναι αόριστα και θεωρητικά δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αλλοδαπών, όλων ουσιαστικά όσων δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο. Στα περιφερειακά, έπαθλα, κλπ., μπορούν να συμμετάσχουν με απόφαση του γενικού γραμματέα αθλητισμού. Από την αρχή του χρόνου θα οριστικοποιήσουμε όλα αυτά τα θέματα, ώστε να είμαστε νομοταγείς και να διευκρινίσουμε και το θέμα με τους Κύπριους αθλητές.

Ασφάλιση και πρόγραμμα

Bikeit: Τι ακριβώς σημαίνει για σας ασφάλιση των αγώνων; Ποια είναι τα βήματα στα οποία προχωράτε για εξασφάλιση των αγωνιζόμενων;

Σ.Κ: Αποφασίσαμε πριν πολλά χρόνια να ασφαλίζουμε τους αναβάτες που συμμετέχουν στους αγώνες. Δεν υπάρχει αθλητικός νόμος που να λέει ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι, εμείς το θέλουμε και βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε. Στον αθλητικό νόμο σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι κάθε αθλητής δικαιούται μόνο μία κάλυψη από τον ΟΓΑ, σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά για μας αυτό δεν αρκεί. Η Intersalonica είναι η μοναδική που δέχθηκε να μας καλύψει αναφορικά με το προσωπικό ατύχημα και συνεχίζουμε με αυτήν και του χρόνου.

Bikeit: Πόσοι αθλητές ήταν ενεργοί το 2011, ποια η πτώση συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια και τι περιμένετε να συμβεί το 2012;

Σ.Κ:To 2011 η ΑΜΟΤΟΕ είχε συνολικά 671 ενεργούς αθλητές. Το 2012 θα είναι σίγουρα μία δύσκολη χρονιά αναλογικά με τα προβλήματα που περνάει η χώρα, και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη σχετικά. Ευχόμαστε να παραμείνουν οι ίδιοι αθλητές τουλάχιστον, ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι οργανωτές πρόβλημα για την διεξαγωγή τους. Στο νέο πρόγραμμα θα δούμε πως θα κινηθούμε.

Bikeit: Αναφορικά με τα περιφερειακά πρωταθλήματα, ποιες είναι οι βλέψεις σας;

Σ.Κ: Τα περιφερειακά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν κανονικά. Τα σωματεία κάθε περιφέρειας θα μαζευτούν και  θα καταλήξουν στο τελικό πρόγραμμα ανάλογα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube