.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 12:00

Συγκριτικό – Kawasaki ZX 250-R Ninja – HONDA CBR-250R

 

 

Η Λαίδη και ο Αλήτης

 

 




Της Τζο Λαδά
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς


Μοτοσυκλέτες της μεσαίας κατηγορίας κυβισμού, που δεν υπολείπονται σε ποιότητα πολλών “μεγαλυτέρων” τους. Και οι δυο από μεγάλες και θρυλικές οικογένειες (Ninja και Fireblade), που ανέθρεψαν γενιές και γενιές. Οι “σιωπηλοί” μαχητές των δρόμων εξελίσσονται, βελτιώνονται και χτυπούν με ορμή στην καρδιά της πονεμένης αγοράς μοτοσυκλετών, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης αλλά και  του μοτοσυκλετιστικού έρωτα… Ποια θα επικρατήσει;

Η πρώτη ματιά


Από την πρώτη ματιά πρέπει κανείς να ομολογήσει πως σχεδιαστικά έχουμε ξεφύγει από τη νοοτροπία του all-round τύπου “τα κάνω όλα και συμφέρω” 250αριού. Η “σχολή” αυτή ήθελε τα τετράχρονα “δυομισάρια” να είναι αξιόπιστες, βολικές μοτοσυκλέτες (οι γνωστές και ως “μοτοσυκλέτες-σκυλιά”), που θα κινηθούν με άνεση στην πόλη, θ’ αργήσουν να πάνε για service, δεν θα είναι η πρώτη επιλογή του αετονύχη κλέφτη, καθώς δε βγάζει και μάτι από ομορφιά και σε πάει και μέχρι το Αγρίνιο για σαββατοκύριακο.
Είναι γεγονός λοιπόν πως αυτή η νοοτροπία εγκαταλείφθηκε και περάσαμε στη νέα εποχή των μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Αλλάξαμε σελίδα κι εδώ που βρισκόμαστε τώρα φαίνεται πως έχουμε λύσει τα προβλήματά μας, είμαστε αξιόπιστες και γρήγορες, και ασχολούμαστε με την ομορφιά! Γιατί σε αυτό τον τομέα οι δυο μικρές της δοκιμής έχουν βγάλει τα μαχαίρια και συναγωνίζονται για το ποια θα κερδίσει τα καλλιστεία!

Γερά μωρά από κούνια

Τα “μωράκια” μας είναι δύο μεγάλες μοτοσυκλέτες που κάθε άλλο παρά μωράκια είναι, σαν κλασσικές γυναίκες, κοιτάνε να βγάλουν η μια το μάτι της άλλης για να κερδίσουν το επίμαχο αρσενικό, που στην περίπτωσή μας είναι ο φιλόδοξος αγοραστής. Έλα όμως που δεν έχουν καταλάβει πως οι υποψήφιοι είναι πολλοί, μιας και η κατηγορία παίρνει τα “πάνω”  της λόγω της πολύ καλής αναλογίας τιμής - ποιότητας και οι μισοί θα κοιτάνε το ΖΧ ενώ οι άλλοι μισοί το CBR. Γιατί μιλάμε για δύο supersport μοτοσυκλέτες του ιδίου κυβισμού αλλά με διαφορετικό τελικό προσανατολισμό.
Ας κοιτάξουμε λίγο το ZX-250R. Δείχνει μινιμαλιστικό στις γραμμές του, στιβαρό, συμπαγές, “ήρεμος Βούδας”. Πάλλευκο (το χρώμα της μοτοσυκλέτας της δοκιμής), με μαύρο πλαίσιο, ψαλίδι και τροχούς. Φαίνεται πολύ προσεγμένο και ποιοτικό το σύνολο. Φαντάζομαι όμορφα ταξίδια μαζί του.
Ματιά στο CBR-250R: Πιο νεανικό, πιο μοντέρνο, πιο “αλανιάρικο”. Με αγωνιστικής διάθεσης χρώματα (λευκό, μωβ και κόκκινο) και πιο αιχμηρές γραμμές – στα χνάρια των μεγάλων CBR. Με σένα, μικρό μου, στο μυαλό μου έρχονται σφήνες, σούζες και παντιλίκια. Δεν είσαι για σπίτι εσύ...

Στη σέλα

Το ΖΧ 250-R έχει sport  touring θέση οδήγησης, έτσι ακριβώς όπως προδιαθέτει με την εικόνα του. Τα κλιπόν του είναι σε ψηλή θέση και δεν σε προδιαθέτουν για “αλητείες” αλλά για μεγαλύτερες αποστάσεις, δη τουριστικές. Τα πλήρως αναλογικά του όργανα δίνουν ρετρό διάθεση από παλαιότερες εποχές ενώ αισθητή είναι η απουσία του δείκτη της βενζίνης (το ρόλο του έχει αναλάβει το λαμπάκι της ρεζέρβας), καθώς και του σινιάλου των φώτων. Οι καθρέφτες ακολουθούν τη νέα γραμμή της Kawasaki και είναι πολυγωνικοί, προσθέτοντας έτσι αρκετά μέτρα οπτικού πεδίου στον αναβάτη. Η εξάτμιση παλαιού τύπου θα μπορούσε να έχει αντικατασταθεί με μια νεότερου σχεδιασμού. Διαθέτει γάντζους κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη, για να δένεις αντικείμενα στο ταξίδι και παράλληλα απουσιάζουν οι λαβές για το συνεπιβάτη (όχι, κανείς ποτέ δεν πιάστηκε από το λουράκι στην άκρη της σέλας του). Σαφές το υποννοούμενο ότι τα ταξίδια θα είναι βολικότερα αν είναι  μοναχικά...
Το CBR-250R έχει πολύ άνετη street-άδικη θέση οδήγησης (οξύμωρο σχήμα, κι όμως το πετυχαίνει!). Τα πολύ όμορφα, νέας σχεδίασης όργανα εντυπωσιάζουν, με ψηφιακή  οθόνη για την ταχύτητα, το δείκτη βενζίνης, οδόμετρο, θερμοκρασία και ώρα, τα οποία πλαισιώνονται από ένα τεράστιο αναλογικό στροφόμετρο που δεσπόζει στον πίνακα. Το extra κομμάτι πλαστικού που έχει τοποθετηθεί στη μπροστινή μεριά του τεπόζιτου έξυπνα καλύπτει τη σύνδεση αυτού με το πλαίσιο, κάτι που λείπει γύρω από τις  μπουκάλες και κάτω από τον πίνακα οργάνων, θυμίζοντάς σου ότι δεν είναι το 600άρι. Προσεγμένο το πίσω φτερό, είναι ένα ενιαίο κομμάτι πλαστικού που λειτουργεί και ως κάλυμμα της αλυσίδας. Οι καθρέφτες έχουν σαφώς μικρότερο οπτικό πεδίο από του ΖΧ ενώ το stand της μοτοσυκλέτας είναι οριακά ψηλό γι’ αυτήν. Πολύ θετική και απαραίτητη σε κάθε μοτοσυκλέτα η παρουσία του σινιάλου των φώτων, πολύ όμορφες οι λαβές του συνεπιβάτη που εκτείνονται “οργισμένα” δεξιά κι αριστερά της ουράς, ενώ το “διαστημικό” μπουρί της εξάτμισης μου φτιάχνει τη διάθεση!

Μέσα στην πόλη

Ο  “ηλεκτρικός” σε αίσθηση κινητήρας του ΖΧ θα σου δώσει την αίσθηση ότι σε πηγαίνει μόνος του αλλά δεν θα βοηθήσει στην εκκίνηση, καθώς αυτό θα γίνει αρκετά νωχελικά. Τα πανέμορφα φρένα τύπου “μαργαρίτα” διαμέτρου 290mm μπροστά και 220mm πίσω με διπλό έμβολο θα εκτελέσουν άψογα το έργο τους και θα δώσουν πολύ καλή αίσθηση στον αναβάτη. Είναι αλήθεια ότι η κίνηση στην πόλη δεν είναι το υπερατού της μοτοσυκλέτας, όμως οι αναρτήσεις δεν θα προδώσουν και θα προσθέσουν μια δόση σιγουριάς στον αναβάτη.
Το CBRάκι δεν κρατιέται! Ο πολύ ροπάτος κινητήρας του θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλες τις καταστάσεις με την αγριάδα και το νεύρο του, αφού  ανεβάζει με τρέλα ακόμη και σε φάση σχεδόν ακινησίας με 2α σχέση στο κιβώτιο, απλά με ένα σπάσιμο του δεξιού καρπού. Ο πολύ μαλακός συμπλέκτης βοηθά στην κίνηση στην πόλη, καθώς δεν κουράζει ποτέ τον καρπό και  σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακτίνα στροφής του τιμονιού θα σε περάσει σχεδόν από παντού. Στον αντίποδα, τα φρένα δεν έχουν την αναμενόμενη αίσθηση (δε βοηθά το ένα έμβολο στην πίσω δαγκάνα) και θέλουν περίοδο προσαρμογής από την πλευρά του αναβάτη ενώ οι αναρτήσεις με τη σειρά τους δε “διαβάζουν” καλά το πληγωμένο οδόστρωμα της πόλης, παρ’ όλα αυτά ρυθμίζονται ως προς την πλάκα του τιμονιού, μια ρύθμιση που στο ΖΧ δεν υπάρχει.

Στο ταξίδι

Η αίσθηση του ΖΧ-250R είναι αξεπέραστη στον ανοιχτό δρόμο. Το στιβαρό του πλαίσιο δεν θα λυγίσει (μεταφορικά και κυριολεκτικά) όσο κι αν πιεστεί, δίνοντας έτσι αίσθηση σιγουριάς στον αναβάτη να στρίψει με περισσότερη φόρα, ν’ ανοίξει κι άλλο το γκάζι για να φτάσει στα 159 χιλιόμετρα της τελικής του. Η κάλυψη από τη ζελατίνα και τα πλαστικά, ωστόσο, δεν είναι επαρκής και θα κουράσει μετά από κάποια ώρα ενώ το πίσω ελαστικό διαμέτρου 130mm δεν θα προβληματίσει, αν και η επιλογή μεγαλύτερους μεγέθους ελαστικού θα βελτίωνε την αίσθηση στην οδήγηση και το κράτημα.
Το ταξίδι δεν είναι το υπερατού του CBR-250R. Η ελαφριά αίσθηση του μπροστινού, που τόσο πολύ θ’ αγαπήσεις μέσα στην πόλη, δεν θα καταφέρει να  “πιάσει” σε αίσθηση αυτό του ΖΧ στα πολλά χιλιόμετρα. Η κάλυψη είναι σαφώς καλύτερη και θα σου χρειαστεί, καθώς πολύ γρήγορα και χωρίς καθόλου πίεση θα δεις την τελική των 164km/h, πέντε ολόκληρα χιλιόμετρα περισσότερα από το ΖΧ. Το 140άρι ελαστικό πίσω έρχεται για να βοηθήσει λίγο τα πράγματα αλλά το πλαίσιο είναι αυτό που θα δώσει την πρωτιά στο ΖΧ για το ταξίδι, καθώς στο CBR μπορείς να νιώσεις τις ελαστικότητες όταν το πιέζεις.

Διαφορετική προσέγγιση

Στοχεύουν και οι δύο στο ίδιο κοινό αλλά έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση κατασκευαστικά. Το ZX χρησιμοποιεί ένα δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα ο οποίος είναι παλιάς σχεδίασης και τον έχουμε δει και στη σειρά KLE. Το CBR κινείται από έναν φρέσκο μονοκύλινδρο κινητήρα που σχεδιάστηκε μόλις πέρσι, στα τεχνολογικά πρότυπα των motocross CRF. Από πλευράς αίσθησης, τόσο στο ζύγισμα, όσο και στην οδήγηση, το CBR προηγείται μιας και ο ελαφρύτερος κινητήρας δημιουργεί μία πιο σπιρτόζικη μοτοσυκλέτα. Η ελαφριά αίσθηση φαίνεται σε κάθε χρήση, και μπορείς να το καταλάβεις ακόμη και κινώντας τη μοτοσυκλέτα σβηστή. Από την άλλη, το ZX έχει πιο βαριά αίσθηση, έχει όμως και πιο streetάδικη συμπεριφορά. Οι διαφορές μεταξύ τους στην οδήγηση είναι μεγάλες, γιατί, αν και το έχει “τουριστικά” χειριστήρια, σου δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη να το πιέσεις. Αν και το CBR είναι πιο επιθετικό σε θέση οδήγησης, είναι πιο μανιτζέβελο, πιο γρήγορο σε γεωμετρία, περισσότερο νευρικό σε αντιδράσεις.
Η ευκολία οδήγησης του CBR όμως, λόγω του νεύρου που διαθέτει ο μονοκύλινδρος τετράχρονος κινητήρας, του δίνει τη δυνατότητα να είναι πιο σβέλτο γενικά, παρά το ότι στις ψηλές στροφές ζορίζεται – και τελικά περνάει το ZX.

Στο διά ταύτα

Με δεδομένο ότι δε μιλάμε για ολοκληρωμένες supersport μοτοσυκλέτες, θα  μπορούσαμε να  πούμε πως η μία συμπληρώνει την άλλη. Το ΖΧ-250R με τη στιβαρή του αίσθηση θα σε ταξιδέψει άνετα και μακριά με μεγάλη ασφάλεια, παρά τα 250 κυβικά του, αλλά μέσα στην πόλη θα βαρεθεί σύντομα. Το CBR-250R είναι φτιαγμένο για κόντρες, για βόλτες στις πλατείες, για μπανάκι στην παραλιακή. Είναι χιλιομετροφάγος εσωτερικής διαδρομής και δεν του αρέσει το “καινούριο”, το ανεξερεύνητο της Εθνικής Οδού.
Μιλάμε για δύο μοτοσυκλέτες που δείχνουν να παίζουν στην ίδια κατηγορία αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους γιατί διαφορετικός αναβάτης ποθεί την πρώτη και άλλος τη δεύτερη. Ο ταξιδιάρης, καλαίσθητος ρομαντικός θα δώσει και τα 5.290€ στην Kawasaki προκειμένου να ξεκινήσει τα ταξίδια των ονείρων του. Ο τρελαμένος πιτσιρικάς – στον οποίο και απευθύνονται ούτως ή άλλως και οι δύο-, πιο εύκολα θα μαζέψει τα 4.730€, ένα μηνιάτικο κάτω, του teenage CBR-250R και θα κάψει καρδιές. Η διαφορά είναι μεγάλη οικονομικά και το CBR σαν φτηνότερο, φρέσκο σχεδιαστικά, πιο σύγχρονο, κερδίζει την μάχη των δρόμων.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες Honda CBR 250R

Στατικές φωτογραφίες Kawasaki ZX 250R

Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda CBR 250R

Μοντέλο Honda CBR 250R 2011
Αντιπρόσωπος Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή (euro) 4.730
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 249,4
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 76 x 55
Συμπίεση (:1) 10,7
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώμα διαμέτρου 38mm
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεις
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Μεταξόνιο (mm) 1.369
Γωνία κάστερ (˚) 25
Ίχνος (mm) 95
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (κ) 165
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 13
Ανάρτηση
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα, διάμετρος 37mm, διαδρομή, 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 120mm
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 296mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 1 εμβόλου
Ελαστικά
Μπροστά 110/70-17
Πίσω 140/70-17
Εξοπλισμός Ηλεκτρονικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο ενδείξεις για θερμοκρασία, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 26/8,500
Ροπή εργοστασίου (kg/rpm) 2,6/7,000

Τεχνικά χαρακτηριστικά Kawasaki ZX 250R

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο ZX-250R
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή 5.290euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, 4Τ υγρόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 249
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 62 x 41.2
Συμπίεση 11.6:1
Τροφοδοσία Fuel injection με σώματα διαμέτρου 28mm x 2 (Keihin)
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6 ταχύτητες
Μετάδοση Γρανάζια - Αλυσίδα
Τελική σχέση 3.071 (43/14)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου "diamond"
Μήκος (mm) 2,085
Πλάτος (mm) 715
Ύψος  (mm) 1,115
Μεταξόνιο (mm) 1,4
Γωνία κάστερ 26
Ίχνος  (mm) 82
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17
Βάρος (kg) 169
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα 
Πίσω Uni-Trak με αμορτισέρ προφόρτισης ελατηρίου 5 θέσεων
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 130/70-17"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος τύπου μαργαρίτα διαμέτρου 290 mm.  Δαγκάνα  με 2 αντικριστά έμβολα .
Πίσω Δίσκος τύπου petal διαμέτρου 220 mm  Δαγκάνες  με 2 αντικριστά έμβολα .
Μέγιστη ιπποδύναμη 24kW (33PS)/11,000rpm
Μέγιστη ροπή 22N m (2.24 kgf m)/8,200rpm

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 12:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή - Κawasaki ΖΧ10-R 2011 Test - Kawasaki ZX-300R Ninja ABS 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon