.
Κατηγορία Honda
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 12:58

Πρώτο τεστ – Honda CB 500F & CBR 500R 2013

Τα έχουν πεντακόσια!

 


Του Νίκου Βιτσιλάκη
Συνεργάστηκε ο Τάσος Βιτσιλάκης

Αποστολή στην Ισπανία

Μια μοτοσυκλέτα σε τρεις εκδοχές, με ένα σμπάρο ..τρία τρυγόνια! Η Honda μπαίνει γερά στην κατηγορία που απαιτεί στυλ, αξιοπιστία και οικονομία!
cbr500-web

Αρχής γενομένης


Το τρίπτυχο της επιτυχίας για έναν κατασκευαστή είναι να μπορεί στις μέρες μας να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και να μπορεί να προσφέρει αυτό που χρειάζεται ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή. Τι θέλει ο κόσμος σήμερα δηλαδή; Οικονομία σε κατανάλωση και συντήρηση, αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, ευχρηστία, ποιότητα, καλή τιμή αγοράς και εύκολη μεταπώληση. Μετά από μια μέρα συμβίωσης με τις ολόφρεσκες CB 500F και CBR 500R, καταλάβαμε ότι η Honda το έχει πιάσει το νόημα για τα καλά! Η αντίστοιχη (συμβίωση) με τη “χωμάτινη” CB 500X θα καθυστερήσει για ένα-δύο μήνες ακόμα.

Όπως έκανε πριν δύο χρόνια με τη σειρά NC 700, έτσι και τώρα η κόκκινη εταιρία παρουσιάζει μια τελείως νέα CB 500 σε τριπλή παραλλαγή και για όλα τα γούστα. Οι τρεις εκδόσεις έχουν την ίδια βάση όσον αφορά στα βασικά τους συστατικά, μοιράζονται δηλαδή κινητήρα, πλαίσιο, ανάρτηση, τροχούς και φρένα. Εκεί που διαφοροποιούνται είναι στα σημεία που τις χαρακτηρίζουν σαν κατηγορία, δηλαδή στην εμφάνιση και στα πλαστικά. Το πρότζεκτ κινείται στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι βασικές ανάγκες της εποχής, δηλαδή χρηστικότητα, οικονομία και αξιοπιστία. Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος, 8βάλβιδος, με 2 ΕΕΚ και ψεκασμό PGM-FI. Η απόδοσή του βρίσκεται στους 47 ίππους (35 Kw), προκειμένου να προσελκύσει αγοραστικό κοινό με δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Α2. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, μπορεί να προσφέρει κάλυψη 27 χιλιομέτρων με μόλις ένα λίτρο βενζίνης (προδιαγραφές Honda WMTC), κάτι που στην εποχή μας κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον (και συμφέρον). Οι συμβατικές εφαρμογές και λύσεις των τριών μοντέλων όσον αφορά στα συστατικά τους είναι ο κύριος λόγος που οι τιμές θα κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία όμως παραμένουν άγνωστα αυτήν τη στιγμή. Μπορεί να έχει γίνει οικονομία κλίμακος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Honda έχει βάλει νερό στο κρασί της.

Άριστη ποιότητα


Η απτή ποιότητα κατασκευής και η συναρμογή υλικών είναι κλασσική “Honda”, κάτι που μεταφράζεται σε χαμόγελο ικανοποίησης από την πρώτη επαφή. Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου “διαμάντι”, με σωλήνες διατομής 35mm, είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και στιβαρό, με ελεγχόμενη ακαμψία για να μεταφέρει σωστή πληροφόρηση στον αναβάτη χωρίς να τον τρομάζει με “βίαιες” αντιδράσεις. Η σχεδίαση και η τοποθέτηση των βάσεων του κινητήρα, σε συνδυασμό με τη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου, έχουν μελετηθεί με στόχο τον περιορισμό των κραδασμών. Το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41mm εξασφαλίζει ομαλή λειτουργία και φροντίζει να προσφέρει προβλέψιμη συμπεριφορά, ενώ η πίσω ανάρτηση με μονό αμορτισέρ Pro-Link και μοχλικό σύστημα ρυθμίζεται όσον αφορά στην προφόρτιση του ελατηρίου και συνεργάζεται αρμονικά με ένα ατσάλινο ψαλίδι τετραγωνικής διατομής.

Οι χυτές ζάντες αλουμινίου των 17 ιντσών αποτελούνται από ακτίνες σχήματος Y και φιλοξενούν ελαστικά διαστάσεων 120/70 μπροστά και 160/60 πίσω. Ένας μονός κυματιστός δίσκος διαμέτρου 320mm με δύο εμβόλων δαγκάνα μπροστά και ένας ίδιου τύπου διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου για πίσω, φροντίζουν για ένα προοδευτικό φρενάρισμα, με το στάνταρ -σε κάθε περίπτωση- ABS τελευταίας γενιάς να συνδράμει τα μέγιστα στην ασφάλεια χωρίς να αφαιρεί κάτι από τη σωστή αίσθηση και λειτουργία. Ο πλήρης πίνακας οργάνων περιλαμβάνει ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικό και διπλό μερικό χιλιομετρητή, ρολόι, ψηφιακό δείκτη στάθμης και δείκτη κατανάλωσης καυσίμου. Το immobilizer HISS (Honda Ignition Security System) είναι ενσωματωμένο στην ανάφλεξη, ενώ το μονό φωτιστικό σώμα είναι πολυεδρικό και χρησιμοποιεί λάμπα αλογόνου 60/55W H4. Κάτω από τη σέλα, τέλος, χωράει κλειδαριά και ελάχιστα μικροπράγματα. Πριν όμως σας μεταφέρουμε τις οδηγικές μας εντυπώσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια χαρακτηριστικά των μοντέλων που αφορούν στο πρότζεκτ CB 500.  

Project CB 500


CB 500F
Η γυμνή έκδοση street διαθέτει σχεδίαση εμπνευσμένη από τη CB 1000R και κρίνεται ιδανική για καθημερινή χρήση. Απαλλαγμένη από πλαστικά στοχεύει στο κοινό που θέτει σαν προτεραιότητα το χαμηλό κόστος χρήσης και την ευκολία οδήγησης. Zυγίζει μόλις 173 κιλά και στην Ελλάδα θα έρθει με το ABS στον στάνταρ εξοπλισμό της.

CBR 500R
Με γονίδια supersport και σχεδίαση α λα CBR 1000RR, απευθύνεται σε πλέον έμπειρους αναβάτες που δεν λένε όχι στη γρήγορη οδήγηση και στα ταξίδια. Χαρακτηρίζεται από το ολόσωμο φέρινγκ, είναι βαρύτερο στα 194 κιλά και το ABS ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό της, προσθέτοντας πόντους στην ασφάλεια.

CB 500X
Η On-Off παραλλαγή, που πιθανά θα συγκεντρώσει το περισσότερο εγχώριο ενδιαφέρον, θα καθυστερήσει ακόμα δύο μήνες να κάνει την εμφάνισή της. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς να σας θυμίσουμε ότι τα σημεία διαφοροποίησης από τις δύο αδερφές της εντοπίζονται στην ψηλότερη θέση οδήγησης, στις μεγαλύτερες διαδρομές στην ανάρτηση, στο ελαφρά μακρύτερο μεταξόνιο και στο μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Σχεδιαστικά θυμίζει την Crosstourer 1200 και είναι εξoπλισμένη και αυτή με στάνταρ ABS.

Η οδήγηση με το CBR


Ο καιρός μας έκανε τη χάρη, η Honda όχι, καθώς στο προαύλιο του ξενοδοχείου μας περίμενε το CBR 500R. Εγώ ήθελα το CB 500F με το ψηλότερο και φαρδύτερο τιμόνι και τις μαλακότερες αναρτήσεις, μιας και το ρολόι έδειχνε 8.30 π.μ. Από τα πρώτα όμως χιλιόμετρα στη σκληρή σέλα του CBR κατάλαβα πως πρόκειται για μια φιλική μοτοσυκλέτα, με ωραία αίσθηση, καλή κλιμάκωση στο κιβώτιο ταχυτήτων και αξιοπρεπέστατα φρένα με ABS. Τα ελαστικά είναι σκληρά, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα βγάλουν άπειρα χιλιόμετρα στους δρόμους της Ελλάδας, αλλά κάποιος πιο δραστήριος, ίσως χρειαστεί μαλακότερη γόμα.

Η διαδρομή από τη Βαρκελώνη στο Καστελόλι, όπου βρίσκεται η πίστα Parcmotor, ήταν πραγματικά ιδανική για να δούμε τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Ανοιχτές διαδρομές με πέμπτη και έκτη στο κιβώτιο, έστριβε σταθερά και με ασφάλεια και σκύβοντας πίσω από το φερινγκ δεν αργούσες να δεις τα 180 χλμ/ώρα της τελικής του ταχύτητας. Στα κλειστά κομμάτια και στο βουνό είναι ευέλικτη λόγω της μικρής μάζας και τα σχεδόν 200 κιλά που ζυγίζει δεν σε προβληματίζουν. Ακόμα και στο βρεγμένο οδόστρωμα είχε πολύ καλή πρόσφυση, αλλά γρήγορα ανακάλυπτες τα όριά της. Έμενε λοιπόν η δοκιμή και στην πίστα για να έχουμε μια σφαιρική άποψη.
        

Ο πιο καλός ο μαθητής


Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις της Parcmotor “αναπολήσαμε” τα πάτρια εδάφη, όπου με μια πίστα αντίστοιχων προδιαγραφών κοντά στην Αθήνα θα περνούσαμε σε άλλο επίπεδο. Με λίγα λόγια, μείναμε άφωνοι. Ανηφόρες, κατηφόρες, ανοιχτά κομμάτια, κλειστά κομμάτια και το CBR γύρο με το γύρο έδειχνε τα δόντια του. Ακούραστα φρένα, καλή πρόσφυση, τα μαρσπιέ να ξύνουν την άσφαλτο και το γκάζι ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί τα 47 άλογα στο δρόμο να μην επαρκούν για τους “ανήσυχους”, αλλά στην πίστα η CBR ξεδίπλωνε τις αρετές της απλόχερα, όντας ένα απόλυτα διασκεδαστικό και προβλέψιμο εργαλείο, φιλικό στο όριο και πραγματικός δάσκαλος σε κάθε σημείο. Ναι, θα το αγόραζα για να κυκλοφορώ στην καθημερινότητά μου και μάλιστα -αν τα είχα- ευχαρίστως θα έδινα 19.950 ευρώ προκειμένου να πάρω την “αγωνιστική” έκδοση Racing και να συμμετάσχω στο European Junior Cup, με ότι αυτό συνεπάγεται (πλήρης κάλυψη σε λάστιχα, σερβις, λάδια, μεταφορικά και -φυσικά- σου μένει και η μοτοσυκλέτα στο τέλος)!

Η επιστροφή όμως έγινε με το CBF. Μετά τη διπλή εμπειρία με το CBR, σειρά είχε το γυμνό CBF να μας μεταφέρει πίσω στο ξενοδοχείο με ασφάλεια. Πιο ξεκούραστο, πιο φιλικό και με πιο άνετη θέση οδήγησης, δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το αδερφάκι του, εκτός από το φέρινγκ, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι στις παρατεταμένες υψηλές ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους. Η “πάνω” θέση οδήγησης με τα πλέον “ανοικτά” χέρια στο ψηλότερο τιμόνι βολεύουν απίστευτα εκεί που οι ευθείες τελειώνουν, κάνοντας το CBF διασκεδαστικό και άκρως ασφαλές στα συνεχόμενα στροφιλίκια. Θα το επέλεγα με κλειστά μάτια αν δεν με ενδιέφεραν τα ταξίδια και το χρησιμοποιούσα αποκλειστικά μέσα και πέριξ της πόλης. Πιο ελαφρύ, πιο φιλικό, αλλά και πιο φθηνό στη συντήρηση, όπου η απουσία των πλαστικών αφενός κατεβάζει το κόστος σε περίπτωση πτώσης και αφετέρου κάνει ευκολότερη και γρηγορότερη την πρόσβαση στα μηχανικά μέρη.

Ιδανική προσέγγιση


Η Honda με την νέα αυτή “πλατφόρμα”, δημιούργησε τρεις μοτοσυκλέτες με ίδια χαρακτηριστικά και διαφορετικό χαρακτήρα. Οι CBR 500R και CB 500F που οδηγήσαμε είναι μοτοσυκλέτες που η κάθε μία, εκπροσωπεί επάξια μία κατηγορία. Οικονομικές στην χρήση, εύκολες σε κάθε μετακίνηση αλλά και δυνατές όσο πρέπει για να προσφέρουν sport χαρακτήρα από έναν κινητήρα με ροπή και ελαστικότητα.
Αν κρίνουμε από την επιτυχία της σειράς NC στα 700 κυβικά, οι νέες Honda CBR 500R και CB 500F αναμένεται να έχουν ίδιο καλωσόρισμα από το ελληνικό κοινό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά CBR 500R

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500R
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 469
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,2
Εκκίνηση Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2075
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1145
Μεταξόνιο (mm) 1410
Γωνία κάστερ 25,5°
Ίχνος (mm) 101,9
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 15,7
Βάρος (kg) 194
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων (προαιρετικό ABS)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου (προαιρετικό ABS)
Μέγιστη ιπποδύναμη 47hp / 8.500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 4,38 kgm/ 7.000σ.α.λ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά CB 500F

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500F
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 469
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2075
Πλάτος (mm) 780
Ύψος (mm) 1060
Μεταξόνιο (mm) 1410
Γωνία κάστερ 25,5°
Ίχνος (mm) 102,6
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 155
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 15,7
Βάρος (kg) 173,4
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων (προαιρετικό ABS)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου (προαιρετικό ABS)
Μέγιστη ιπποδύναμη  47hp / 8.500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή  4,38 kgm/ 7.000σ.α.λ.

Φωτογραφίες οδήγησης CBR 500R

Στατικές φωτογραφίες CBR 500R

Φωτογραφίες οδήγησης CB 500F

Στατικές φωτογραφίες CB 500F

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 23:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CBR 500R 2013 – Πλήρης παρουσίαση Test – Honda CBR 500R 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon