.
Κατηγορία Στερεά Ελλάδα
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 21:47

Κορινθιακός Κόλπος - Απόδραση στο όνειρο με SYM ADX 125

του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Όχι, δεν ήταν μια απόδραση σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα, με αμμουδερές παραλίες, γαλοζοπράσινα νερά και πλούσια βλάστηση. Κι όμως, οι εικόνες που συνέλεξα καθοδόν οδηγώντας ένα ατίθασο scooter SYM ADX 125 βρίσκονταν μόλις 60–80 χλμ. μακριά από το κλεινόν άστυ της Αθήνας και ελάχιστα διέφεραν από τις αντίστοιχες των τουριστικών οδηγών που αναφέρονται στους παραπάνω εξωτικούς προορισμούς.

Συνιστώντας έναν εκρηκτικό συνδυασμό από ψιλή άμμο και βράχια, πεύκα, τιρκουάζ νερά, βοτσαλωτές παραλίες και κρυφές απάνεμες γωνιές αφημένες στην αγκαλιά της θάλασσας, οι φυσικές καλλονές των παραθαλάσσιων τοπίων του Κορινθιακού κόλπου αποπλάνησαν –όπως ήταν αναμενόμενο– σαν μαγευτικές σειρήνες τις αισθήσεις μου. Με το adventure toy SYM ADX 125 να μεταμορφώνεται (όπου χρειαζόταν) σ’ ένα μικρό off-road animal και την αύρα του Κορινθιακού κόλπου να χαϊδεύει διαρκώς το πρόσωπό μου, βίωσα ένα αναζωογονητικό ταξίδι γαλαζοπράσινης ομορφιάς και «έντυσα» με εικόνες ζωηρές, πραγματικές, έναν προορισμό που τον είχα σχηματίσει μόνο στη φαντασία μου.

Η προτεινόμενη διαδρομή «έτρεχε» κατά μήκος της βορειοανατολικής κορινθιακής ακτογραμμής. Είχε ως αφετηρία το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, ενδιάμεσες στάσεις τη λίμνη Βουλιαγμένης (ή Ηραίου), τον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου και τις όμορφες παραλίες Μυλοκοπής, Σκαλωσιάς, Σχοίνου και Μαυρολίμνης, ενώ την καρό σημαία του τερματισμού αντίκρισα στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αλεποχωρίου.

Korinthos_Mitsakis_24_c.jpg

Στην Αφετηρία

Αφού ήπια τον πρωινό μου καφέ στη παραλία του Λουτρακίου, ξεκίνησα την «χαρτογράφηση» της ποικιλόμορφης διαδρομής μου. Αποχαιρετώντας την κοσμοπολίτικη λουτρόπολη της Κορινθίας, ακολούθησα τις πινακίδες που έδειχναν την κατεύθυνση προς την κωμόπολη Περαχώρα (10 χλμ.) και τη Λίμνη Βουλιαγμένης–Ηραίου (16 χλμ.). Το γαλάζιο, σαγηνευτικό μοτίβο του Κορινθιακού κόλπου και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών από ψηλά με συνόδευσε στα πρώτα ανηφορικά χιλιόμετρα της διαδρομής, συνιστώντας μια συναρπαστική εικόνα η οποία γίνεται αρκετά αποκαλυπτική στο ύψος περίπου του εξοχικού κέντρου Πανόραμα. Στο ίδιο αυτό σημείο η δεξιά διακλάδωση του δρόμου οδηγεί στη Μονή του Οσίου Πατάπιου, ένα θρησκευτικό κέντρο που δεσπόζει πάνω από την κορινθιακή λουτρόπολη, εκεί όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του οσίου.

Korinthos_Mitsakis_24_e.jpg

Στην είσοδο της Περαχώρας ακολούθησα την αριστερή διχάλα του δρόμου (απέφυγα έτσι την είσοδό μου στην Περαχώρα) και μετά από 6 χλμ. προσέγγισα τα γαλήνια νερά της Λίμνης Βουλιαγμένης. Καθ’ οδόν, αναζήτησα ένα υπερυψωμένο «μπαλκόνι» προκειμένου να απολαύσω μια πανοραμική εικόνα της λιλιπούτιας λίμνης, η οποία, με τα μάτια της φαντασίας μου, μοιάζει με μια γαλάζια κουκίδα που απλωνόταν μέσα σ’ έναν ηφαιστειακό κρατήρα.

Γαλάζια κουκίδα

Η Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου, αποτέλεσμα έντονων γεωλογικών διεργασιών (καθιζήσεων) του μακρινού παρελθόντος, χαρακτηρίζεται από τις σχετικά μικρές της διαστάσεις (2 χλμ. μήκος, 900 μ. πλάτος και 40μ. βάθος.). Μέσω ενός στενού καναλιού μήκους μόλις 8 μ. τα νερά της Λίμνης Βουλιαγμένης επικοινωνούν με τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ ο ασφαλτόδρομος που κινείται περιφερειακά της λίμνης διακόπτεται μόνο στο σημείο όπου επικοινωνεί με τη θάλασσα. Γραφικές ψαροταβέρνες, κάποιες λίγες εξοχικές κατοικίες, μικρές βαρκούλες και το γαλανόλευκο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου (που είναι κτισμένο κοντά στο σημείο όπου η λίμνη επικοινωνεί με τη θάλασσα) αποτελούσαν τις πολύχρωμες γοητευτικές πινελιές που έδιναν ζωή και χρώμα στο γαλάζιο σεντόνι της λίμνης. Παράλληλα, ένα κατάφυτο πευκοδάσος στεφάνωνε τη γαλάζια αυτή μούσα της κορινθιακής γης, ενώ οι αμμουδερές της όχθες (κυρίως στη βόρεια πλευρά) προσφέρονταν για κολύμπι, αλλά και για ελεύθερη κατασκήνωση.
Μόλις 2 χλμ. μακριά από τις όχθες της λίμνης, στο δυτικό άκρο της χερσονήσου εκεί όπου τελείωνε ο ασφαλτόδρομος, βρισκόταν ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου. Θεμέλια κατοικιών, υπόγειες υδατοδεξαμενές, οχυρωματικά έργα και το ιερό της Ήρας Ακραίας, είναι τα μνημειακά ευρήματα που ήρθαν στο φως από την σκαπάνη της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής (1930–1933). Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το υποβλητικό παραθαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονταν τα λείψανα της αρχαίας πόλης. Επίσης, από τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, μετά λίγα λεπτά πεζοπορίας προσέγγισα τον φάρο του Ηραίου, απ’ όπου η θέα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, αλλά και των παρακείμενων δαντελωτών βραχωδών ακτών ήταν εντυπωσιακή.

Korinthos_Mitsakis_24_b.jpg

Ειδυλλιακές παραλίες

Εκπλήξεων συνέχεια, με τις πανέμορφες παραλίες της βορειοανατολικής κορινθιακής ακτογραμμής (Μυλοκοπή, Σκαλωσιά, Στραβά, Σχοίνος, Μαυρολίμνη) να καρτερούν την άφιξή μου. Έτσι, αφήνοντας πίσω μου την Λίμνη Βουλιαγμένης, στη διασταύρωση που συνάντησα μόλις 3,5 χλμ. από τις όχθες της λίμνης έστριψα αριστερά με προορισμό την παραλία Μυλοκοπής. Ύστερα από 4 χλμ. υπέροχης πευκόφυτης διαδρομής, ο χωματόδρομος που ξεκινούσε στην αριστερή άκρη του κεντρικού οδικού άξονα κατέληγε μετά από 2 χλμ. στη παραλία της Μυλοκοπής. Δύο μικροί «καλλίγραμμοι» όρμοι που χωρίζονταν από μια στενή λωρίδα γης αποτελούσαν την ειδυλλιακή φυσιογνωμία της Μυλοκοπής. Η κατάσταση του κακοτράχαλου χωματόδρομου (ο οποίος δεν ενδείκνυται για επιβατικά αυτοκίνητα) αποθαρρύνει αρκετούς παραθεριστές να την προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παραλία να προορίζεται μόνο για λίγους και τυχερούς, καθώς είναι κατάλληλη για ελεύθερη κατασκήνωση και ρομαντικές καλοκαιρινές νύχτες.

Επιστροφή και πάλι στον κεντρικό οδικό άξονα με προορισμό τη Σκαλωσιά, την επόμενη παραλία της διαδρομής. Μετά περίπου 3 χλμ., μια μικρή πινακίδα υποδείκνυε έναν στενό ασφαλτόδρομο που οδηγούσε αριστερά προς τον μικρό οικισμό και την παραλία της Σκαλωσιάς (2 χλμ.). Τα τελευταία μέτρα που κατέληγαν στη μικρή, βοτσαλένια παραλία της Σκαλωσιάς ήταν χωμάτινα και με έντονη κατηφορική κλίση, γεγονός που κάνει απαγορευτική τη διάσχισή τους με επιβατικό αυτοκίνητο. Κανένα όμως πρόβλημα για το ατίθασο SYM ADX 125, που με οδήγησε γρήγορα και απροβλημάτιστα στη γαλάζια αγκαλιά του μικρού κολπίσκου. Φτιαγμένα για δύσκολα τερέν, το σκληροτράχηλης κατασκευής σκούτερ της SYM, δεν πτοήθηκε διόλου από τις δυσκολίες του χωματόδρομου. Παρεμπιπτόντως, στην παραλία της Μυλοκοπής (όπως και στην αντίστοιχη της Σκαλωσιάς) δεν υπάρχει τίποτα απολύτως από πλευράς ύπνου ή φαγητού.

Korinthos_Mitsakis_24_d.jpg

Δασικές διαδρομές

Μετά τη Σκαλωσιά, ο κεντρικός οδικός άξονας συνέχισε την πορεία του ανατολικά προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Στραβά (5 χλμ.). Έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από την ακτογραμμή, ο οδικός άξονας διέτρεχε την ενδοχώρα, κινούμενος παράλληλα με τους πρόποδες του πευκόφυτου βουνού. Ελιές και πεύκα σ’ έναν ανάμεικτο συνδυασμό αποτελούσαν τον πράσινο μανδύα της τοπικής φύσης, ενώ ο ασφαλτόδρομος, αφού προσπέρασε τη διασταύρωση η οποία οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό Πετριτά (500μ.), προσέγγισε τελικά τα Στραβά, έναν μικρό, άναρχα δομημένος οικισμός. Η απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τα Στραβά από το Σχοίνο ήταν το εντυπωσιακότερο κομμάτι της διαδρομής. Η πανοραμική ενατένιση του απέραντου γαλάζιου και των Αλκυονίδων νήσων είναι πραγματικά ονειρική, ενώ ο δασικός δρόμου, αν και χωμάτινος, ήταν σε άριστη κατάσταση επιτρέποντας τη διέλευση και επιβατικών αυτοκινήτων.

Ο Σχοίνος ήταν ένας πυκνοδομημένος οικισμός που παρουσίαζε τη συνήθη πολεοδομική αταξία, η οποία χαρακτηρίζει τους περισσότερους παραθεριστικούς οικισμούς της χώρας μας. Πάμπολλες ψαροταβέρνες και καφετέριες, ποικίλα καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρκετή κίνηση και φασαρία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του Σχοίνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ίδια περίπου ατμόσφαιρα θα συναντήσει κανείς (το καλοκαίρι φυσικά) και στο Αλεποχώρι, το γνωστό επίνειο των Μεγάρων, που απείχε περίπου 13 χλμ. ανατολικά του Σχοίνου. Καθοδόν πραγματοποίησα μια σύντομη στάση στον παραθαλάσσιο οικισμό Μαυρολίμνη (και συγκεκριμένα στη μικρή μαρίνα), ενώ δυνατό σημείο της διαδρομής Μαυρολίμνης–Αλεποχωρίου αποτελούσε το συνεχές φλερτάρισμα του ασφαλτόδρομου με την βοτσαλένια ακτογραμμή.

5-2400.jpg

Φτάνοντας στο Αλεποχώρι, το παραθαλάσσιο οδοιπορικό μου κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου με το δυναμικό SYM ADX 125 έφτασε στο τέλος του. Για την επιστροφή μου στην Αθήνα επέλεξα τη διαδρομή Αλεποχώρι–Μεγάρα –Αθήνα (μέσω της Π.Ε.Ο Αθηνών–Κορίνθου), ενώ εναλλακτικά θα μπορούσα να επιστρέψω οδηγώντας στη διαδρομή Ψάθα–Βίλια–Μάνδρα–Αθήνα (μέσω της Π.Ε.Ο Αθηνών–Θηβών). Σε καμμιά πάντως περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να νοιαστώ για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα, αφού με κατανάλωση γύρω στα 2,6 λίτρα ανά 100 χλμ. είχα αυτονομία που άγγιζε τα 500 χλμ.! Ας πάω λοιπόν την διαδρομή ανάποδα!!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 08:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon