.
Κατηγορία Zontes
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 12:10

Test - Zontes 350E 2023

Σινική αρχοντιά!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Εκφράζοντας την μεγαλύτερη προσπάθεια αμιγώς κινεζικής εταιρείας, στην κατηγορία των GT Scooter και στην χώρα μας, το Zontes 350E μοιάζει βγαλμένο από το μέλλον. Ποτέ άλλοτε, Σινική εταιρεία δεν στόχευσε τόσο ψηλά σε άνεση και GT αίσθηση.

Zontes 350E 2023 τιμή: 5.595 ευρώ

Δεν την προλαβαίνουμε, την Zontes, από την στιγμή που ήρθε στην χώρα μας. Ξεκινώντας με μια «ταπεινή» γκάμα 310 κ.εκ., η Zontes πλέον έχει μοντέλα σχεδόν σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της σχεδίασης ως πυλώνες της. Το 350E είναι το τελευταίο της μοντέλο, ένα GT Scooter με όλη την σημασία και την… χωρητικότητα της λέξης το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε στο τέλος της δοκιμής, ανεβάζει το επίπεδο της Zontes ένα σκαλοπάτι ακόμα.

Εξωγήινη σχεδίαση!

Μας έχει συνηθίσει η Zontes σε κάτι τέτοια, όμως με το 350E ξεφύγαμε! Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί όταν το μοντέλο παρουσιάστηκε πρώτη φορά, η σχεδίαση του 350E έχει εμπνευστεί από τον χαρακτήρα Venom και, αν το δεις την νύχτα, δεν έχεις καμία αμφιβολία. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα LED του 350E φωτίζουν σε λευκό αλλά και σκούρο μπλε/μωβ (!!!), προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα την νύχτα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η απόδοση των φωτιστικών σωμάτων, κατά την οδήγηση.Η μορφή της μάσκας και του μούτρου εν γένει, θυμίζει αρπακτικό πτηνό ή… κάποια εξωγήινη μορφή, σαν τον Venom, που ετοιμάζεται να επιτεθεί! Το πίσω μέρος, φέρει δύο μακρόστενα, εξίσου φουτουριστικά LED φωτιστικά σώματα, ενώ ειδικά στο χρώμα (πολύ ανοιχτό γκρι/ασημί) που το είχαμε στην διάθεση μας, διακρίνεις μια ελαφρά μεταλλική λάμψη, σαν να έχει κάτι από πέρλα ή χρυσόσκονη.

Η Zontes έχει πετύχει να ανεβάσει πάρα πολύ, τον πήχη της ποιότητας κατασκευής των μοντέλων της τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, είναι εμφανής και στο 350E. Τα πλαστικά τμήματα, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, είναι υψηλής ποιότητας σε γενικές γραμμές, ενώ η συναρμογή των τμημάτων χρίζει... σεμιναρίου, θυμίζοντας φανοποιΐα αυτοκινήτου! Μικρές αντιρρήσεις έχουμε, ως προς κάποιες λεπτομέρειες του φινιρίσματος: Για παράδειγμα, στην αναγραφή της λέξης VIN στο πίσω μέρος της σέλας ή την έκδηλη θέση για κάμερα στην ουρά, ανάμεσα στα φωτιστικά σώματα. Ακομα, γύρω από την οθόνη, στο εσωτερικό του «ταμπλό», θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σκληρό μαύρο πλαστικό, ίσως καταλαμβάνει περισσότερο επιφάνεια από όσο χρειάζεται. Πρέπει να θυμηθούμε όμως, εδώ, ότι σε επίπεδο ποιότητας, δεν γίνονται συμβιβασμοί ακόμη και στα πιο σκληρά, σκούρα τμήματα.

Παρά το ότι δεν ξεφεύγει από τα νούμερα διαστάσεων των παραπλήσιων κατηγοριών του (GT Scooters 300-400 κυβικών), το Zontes 350E δείχνει ιδιαίτερα μεγάλο,  ξεχωρίζοντας στο μάτι αλλά και καλύπτοντας πλήρως τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης, τοποθετώντας τον μέσα στο «κουκούλι» προστασίας του. Βέβαια, όπως θα δούμε και παρακάτω, το 350E είναι και αρκετά βαρύ, και το αισθάνεσαι στις επιτόπιες μανούβρες (η εταιρεία ανακοινώνει 198 κιλά), θέλοντας έναν βαθμό συνήθειας. Αυτό το γεγονός δρα τελικά υπέρ της σταθερότητας στον αυτοκινητόδρομο, αλλά θα επανέλθουμε και αργότερα, πιο αναλυτικά, για τα οδηγικά χαρακτηριστικά του 350E.

Εξοπλισμός που εκπλήσσει και φιλοξενία… king size

Η Zontes έχει κάνει κανόνα της, όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην αγορά μας, να ρίχνει εξοπλισμό «χιλιάδων ευρώ» στα μοντέλα της, τα οποία συνήθως είναι και τα… πιο προσιτά των κατηγοριών τους! Έτσι και το 350E, δεν είναι εξαίρεση. Πιάστε μπλοκάκι:

  • Ρυθμιζόμενη ηλεκτρικά ζελατίνα, με ένα πλήκτρο, σε δύο θέσεις.
  • Οθόνη TFT μεγάλου μεγέθους με πλειάδα ενδείξεων, 4 διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης και δυνατότητα σύνδεσης με κινητό και mirroring οθόνης.
  • Traction control και Keyless κεντρικό διακόπτη.
  • Live απεικόνιση πίεσης ελαστικών.
  • 3 χώροι αποθήκευσης και 3 (!) θύρες παροχής ρεύματος USB, δύο στο αριστερό ντουλαπάκι και μία στο κεντρικό
  • Ρυθμιζόμενο τιμόνι σε 2 θέσεις κατά μήκος
  • Χούφτες και θερμαινόμενα γκριπ σε 5 επίπεδα
  • Μάνδαλο στην αριστερή μανέτα για ενεργοποίηση φρένου στάθμευσης
  • Αναμονή για βάση κινητού τηλεφώνου
  • Φωτιζόμενοι διακόπτες

Πακτωλός, με λίγα λόγια – Το άγγιγμα του Μίδα! Και φυσικά, όλο αυτό ανάγεται σε ζήτημα για την κατηγορία, μιας και το 350E κοστίζει… πάνω από 1.000 ευρώ λιγότερα, από τους ανταγωνιστές του οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν να επιδείξουν όλα αυτά, ταυτόχρονα.

H θέση οδήγησης δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο από μία αγνή GT εμπειρία: Λόγω του σχήματος της σέλας, ο αναβάτης κάθεται πλήρως «εντός» του scooter, με το κάθισμα να αγκαλιάζει, σε ένα βαθμό, το σώμα και τα χέρια να έρχονται στο ύψος του θώρακα. To αφρώδες της σέλας χαρακτηρίζεται μέτριο και ίσως το αισθανθείτε λίγο προς το σκληρό, αν διανύετε μεγάλης διάρκειας απόσταση. Το κομμάτι του συνεπιβάτη είναι περισσότερο γεμισμένο και ψηλότερο, με δύο θηριώδεις χειρολαβές για τα χέρια και βολικά αναδιπλούμενα μαρσπιέ, έτσι το επί μακρόν «δικάβαλο» βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων του 350E.

Κάτω από την σέλα, ο χώρος είναι μεγάλος, επαρκής ακόμα και για 2 κράνη full-face, μαζί με λίγα αντικείμενα ακόμα. Εναλλακτικά, αν είστε μόν@ στη βόλτα, ένα κράνος χωρά μαζί με τσάντα ή γάντια-μπουφάν. Τα εκατέρωθεν ντουλαπάκια στην ποδιά είναι χορταστικά σε μέγεθος, ώστε να χωρέσουν μέχρι και ένα μπουκάλι ή θερμός με νερό. Ωστόσο, μόνο το αριστερό κλειδώνει μόλις ασφαλίζετε το scooter. To μικρό κεντρικό ντουλαπάκι πάνω από το τιμόνι, παίζει μάλλον τον ρόλο προστασίας της 2ης θύρας USB, που βρίσκεται εκεί για να τροφοδοτεί κινητό ή GPS, που θα τοποθετήσετε σε βάση τιμονιού ή, εναλλακτικά, για να βάλετε το ασύρματο κλειδάκι εκεί -αρκεί φυσικά να μην ξεχάσετε να το πάρετε μαζί σας, όταν παρκάρετε!

O Venom κυκλοφορεί ελεύθερος!

Το παιχνίδι της προσέλκυσης της προσοχής, η Zontes έχει μάθει να το παίζει πολύ καλά. Ακόμα και δικό σου να είναι το Zontes 350E, θα το χαζέψεις σίγουρα για λίγα λεπτά πριν το βγάλεις στο δρόμο. Πατάς το πλήκτρο της μίζας και ο κινητήρας παίρνει ζωή, με μια αρκετά έντονη thumper αίσθηση, μονοκύλινδρους παλμούς ισχύος που θυμίζουν κάτι από μοτοσυκλέτα στο ρελαντί, όμως κατά την κίνηση η ένταση τους είναι σχεδόν αμελητέα. Ξεκινώντας την οδήγηση, αισθάνεσαι ξανά την... πληθωρική παρουσία του 350E, ως μια πιο ράθυμη, πιο αργή αντίδραση στις μανούβρες και στις αλλαγές κατεύθυνσης γενικότερα. Δίνοντας σου την εντύπωση ότι πατάς σε 3 ή 4 ρόδες αντί για δύο, το 350E βάζει σε προτεραιότητα την υψηλή ποιότητα κύλισης και την «αρχοντική» αίσθηση στο δρόμο. Στην πόλη, αυτό συνεπάγεται ευχάριστες και ξεκούραστες μεταβάσεις, ενώ το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού βοηθά σε έναν βαθμό το ευμέγεθες 350E, να διασχίσει την κίνηση και τις καθυστερήσεις. Σε περιβάλλοντα εκτός πόλης, το 350E δείχνει ένα άλλο, ταξιδιωτικό πρόσωπο, καθώς σε κρατά άνετ@ στην εθνική αλλά και στον επαρχιακό, με πολύ καλή προστασία από τα στοιχεία της φύσης λόγω μορφής και μεγέθους, αλλά και πολύ καλή λειτουργία του μοτέρ από τα 100 χλμ/ώρα και επάνω. Τις ημέρες της δοκιμής, κάναμε και μία εκδρομούλα μέχρι την Κινέτα, σε ανάμικτες συνθήκες Εθνικής-επαρχιακού. Το ταξίδι με το 350E δεν είναι απλώς εφικτό, μπορεί να γίνει και απολαυστικό. 

Στον αντίποδα της ράθυμης συμπεριφοράς του μοντέλου στο δρόμο, ο κινητήρας του είναι ευχάριστα ισχυρός, πρόθυμος στο γκάζι, όσο θορυβώδης πρέπει για να σε κρατά... ξύπνιο και ο προσδιορισμός του ως ο ισχυρότερος κινητήρας της κατηγορίας, φαίνεται και στην πράξη. Με 37 ίππους, το 350E ρίχνει στα αυτιά ακόμα και σε μοντέλα 400 κυβικών, ενώ ουσιαστικά... περνάει από πάνω, και από τα 350άρια με διαφορά της τάξης των 8 ίππων. Έτσι λοιπόν και το μοτέρ «εξαλείφει» το επιπλέον βάρος και μπορεί να προσδώσει ικανοποιητικές επιταχύνσεις αλλά και τελική ταχύτητα που φτάνει το επίπεδο των 160 χλμ/ώρα, με προφανή τα ταξιδιωτικά πλεονεκτήματα. Οι δύο χαρτογραφήσεις ισχύος Eco και Sport, για τον κινητήρα, αλλάζουν ελάχιστα αλλά αντιληπτά την απόκριση του γκαζιού: Στην ECO, η απόκριση γίνεται λίγο πιο ήπια, ενώ στην Sport πιο άμεση, ειδικά στο απότομο άνοιγμα, ωστόσο δεν φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην όλη αντιληπτή ισχύ ή στην κατανάλωση. Το Traction Control καιροφυλακτεί για περιπτώσεις κακής πρόσφυσης, ενώ η επέμβαση του κρίνεται σχετικά ομαλή, χωρίς να ταράζει το σύνολο scooter/αναβάτη εν κινήσει. 

Οι αναρτήσεις εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο άνεσης για το μοντέλο, καθώς χωρίς να γίνονται υπερβολικά μαλακές, λειτουργούν με προτεραιότητα την άνεση στον βαθμό που προσδοκείς από ένα τέτοιο GT Scooter. Τα δύο αμορτισέρ πίσω βρίσκουν το «όριο» τους σε πολύ έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες, επιτρέποντας σε κάποια χτυπήματα να γίνουν αισθητά, όμως είναι γνωστά τα όρια αυτής της διάταξης ανάρτησης εν γένει, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από ότι στο παρελθόν. Εξαιρετική εντύπωση μας άφησαν τα φρένα του 350E, τα οποία έχουν και την υπογραφή της J. Juan, της γνωστής πλέον θυγατρικής εταιρείας της Brembo. Τρομερή, για επίπεδο GT Scooter, αίσθηση στις ρυθμιζόμενες μανέτες με τον αναβάτη σχεδόν να αισθάνεται το... ανάγλυφο των δίσκων στα δάχτυλα του! Πολύ, πολύ μεγάλη διαθέσιμη δύναμη φρεναρίσματος  υπάρχει στην διάθεση σας χωρίς να πάθετε... τενοντίτιδα, ενώ οποιοσδήποτε ενδοιασμός μπορεί να έχετε για την πέδηση λόγω μονού δίσκου εμπρός, θα καταρριφθεί... πανηγυρικά. Επιπέδου σπορ μοτοσυκλέτας το φρενάρισμα του 350E και δεν υπερβάλλουμε.

Η κατανάλωση του 350E κυμαίνεται στο επίπεδο των 4 και κάτι στα 100 χιλιόμετρα,  ανάλογα και με το πόσο βαρύ χέρι έχετε, που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα μεγάλο ρεζερβουάρ των 16,5 λίτρων, ανεβάζει την θεωρητική αυτονομία ακόμα και στα 400 χιλιόμετρα. Ακόμα καλύτερα, δηλαδή, αν έχετε όρεξη για ταξίδι και πολλά χιλιόμετρα. Χούφτες και θερμαινόμενα γκριπ θα φανούν σίγουρα χρήσιμα στην χειμερινή περίοδο, ενώ ο τρόπος απεικόνισης των ενδείξεων στην οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί ανάμεσα σε 4 διατάξεις. Εμείς χρησιμοποιήσαμε την διάταξη στην οποία οι μπάρες του στροφόμετρου, έχουν την μορφή των... εμπρός φωτιστικών σωμάτων, και αυξομειώνονται συμμετρικά, από το κέντρο της οθόνης προς τα έξω.

 

Δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα

Φτάνουμε λοιπόν στην ώρα για συμπεράσματα. To 350E έχει σαφές πλεονέκτημα ισχύος όχι μόνο για την κατηγορία των 350 κυβικών, αλλά και των 400 και μάλιστα το αποδεικνύει και στην πράξη.  Με την τιμή του να ορίζεται στα 5.595 ευρώ, το 350E προτάσσει μεγάλη διαφορά τιμής από τον «mainstream» ανταγωνισμό του, ενώ κατά περιπτώσεις έχει και ανώτερο επίπεδο εξοπλισμού. Στο δρόμο, το μοντέλο της Zontes αποδίδει όπως ακριβώς περιμένεις και κάνει σαφή, την βελτίωση της εταιρείας μέσα σε αυτά τα χρόνια που διατίθεται στην Ελλάδα. Μπορεί σε θέμα φινιρίσματος και υλικών να μην αποπνέει τόσο πολυτελή εικόνα, όσο άλλα μοντέλα που έχουμε δει στην κατηγορία, όμως πέρα από το ότι η υστέρηση δεν είναι επιμεμπτή, μην ξεχνάτε ότι... μιλάμε και για τουλάχιστον 1.000 ευρώ διαφορά.   Και, από την στιγμή που παίρνεις ένα τόσο δυνατό μοτέρ, πολύ καλά φρένα και συμπεριφορά GT σε όλες τις συνθήκες, τότε σίγουρα το Zontes 350E βάζει δύσκολα στους αντιπάλους του, λιγότερο ή περισσότερο επώνυμους... Αυτό που μένει να αποδειχθεί, όπως και με όλες τις άλλες Κινεζικές (ή μάλλον, Σινικές;) εταιρείες που έχουν μπει σωρηδόν στις αγορές του κόσμου, είναι η αξιοπιστία και η ποιότητα του 350E και σε βάθος χρόνου, πράγμα που τελικά θα χτίσει και ακόμα μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία για το ίδιο αλλά και την Zontes -κάτι που ζητούν πάρα, πάρα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές. 

 

Εξοπλισμός αναβάτη:

Κράνος: MT District (Moto Market)

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air (Motomarket)

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Moto market)

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο ZONTES 350E
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε. 
Τιμή (€) 5.595
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 349,0
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση 11,8:1
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.595
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 2.195
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1.395-1.495
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   198
Ρεζερβουάρ (lt)  16,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm, διαδρομή 190 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ 38mm, ρυθμιζόμενα σε προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15"
Πίσω  140-70/14" 
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 268 mm, ακτινική δαγκάνα J. Juan 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 265 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο και screen mirroring, keyless σύστημα εκκίνησης 3.0, 3 παροχές ρεύματος USB, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένων, μάνδαλο χειρόφρενου στο πίσω φρένο ρυθμιζόμενο τιμόνι σε 2 θέσεις, πλήρης φωτισμός LED, αναδιπλούμενοι καθρέπτες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα σε 2 θέσεις, χούφτες τιμονιού, θερμαινόμενα γκριπ, traction control, 2 χαρτογραφήσεις ισχύος, σύστημα απεικόνισης πίεσης ελαστικών
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  37/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3,9/6.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 12:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Zontes M310 Video Test Ride - Zontes 350E »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon