.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 15:55

Test - Yamaha XMAX 300 2023

Κρατάει τον χαρακτήρα του

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ένα από τα πιο επιτυχημένα GT Scooters της ιστορίας «φρεσκάρεται» στην εμφάνιση και στις λεπτομέρειες, με την Yamaha όμως να κρατά τον «πυρήνα» του απαράλλαχτο. Πόσο καλά στέκεται το XMAX 300 στο σήμερα, μετά την ανανέωση του;

Yamaha XMAX 300 2023 Τιμή: 6.790 ευρώ

 

To Yamaha XMAX γεννήθηκε το 2006, ως XMAX 250, 5 χρόνια μετά την καθιέρωση της σειράς MAX από την Yamaha, το 2001, με το TMAX. Η μεσαία GT Scooter κατηγορία της Yamaha είχε ήδη γεννηθεί και, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα κατάφερνε να αναδειχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της. Ειδικότερα στην χώρα μας, όσον αφορά το XMAX 300, πολλοί αναβάτες κυριολεκτικά πίνουν νερό στο όνομα του, βλέποντας ένα GT Scooter με αρκετά στοιχεία μοτοσυκλέτας. Για το 2023, η Yamaha προχώρησε σε μία ολική στιλιστική αλλαγή και σε μερικές ακόμα, μικρές επεμβάσεις, όμως κράτησε το XMAX ίδιο κατά βάση. Πάμε να δούμε, αν οι αποφάσεις της αυτές ήταν τελικά σωστές…

ΧΜΑΧ με μια δόση από… Panigale!

Γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε; Η ιταλική Superbike έφερε τον κόσμο του design μοτοσυκλέτας τούμπα, πυροδοτώντας έμπνευση σε σχεδιαστές ανά τον κόσμο αλλά και διαμορφώνοντας τα… υγρά όνειρα αναβατών μοτοσυκλετών και όχι μόνο. Έτσι, η Yamaha εμπνέεται, σε ένα βαθμό, από την σχεδίαση της ιταλικής υπερμοτοσυκλέτας και αυτό το βλέπεις από το εμπρός μέρος του XMAX 300 2023. Σαφώς επιθετικότερο από το απερχόμενο μοντέλο, με σχεδίαση φωτιστικών σωμάτων που θυμίζουν «X» εμπρός η οποία τονίζει αισθητά την δυναμικότητα του μοντέλου, ενώ την ίδια στιγμή τα φλας έχουν «μετακομίσει» ψηλότερα, εκατέρωθεν της ζελατίνας, στα δικά τους «φτεράκια». Τονισμένες είναι και οι γραμμές της εμπρός μάσκας, ενώ νέο είναι και το φτερό του εμπρός τροχού που καλύπτει παράλληλα και το πιρούνι. Οι αλλαγές συνεχίζονται και στα πλαϊνά, με αλλαγμένα τα τμήματα τύπου μπούμερανγκ, που περικλείουν το κεντρικό τούνελ αλλά και νέα ουρά. Η μεγάλης έκτασης αισθητική επέμβαση είναι επιτυχημένη, με το XMAX 300 να δείχνει πράγματι πιο δυναμικό και σπορ. Ο φωτισμός του είναι –εννοείται- εξολοκλήρου LED και μάλιστα αποδίδει πολύ καλά στο σκοτάδι, φωτίζοντας με ασφάλεια στην σκάλα διασταυρώσεως και όσο δυνατά χρειάζεται, στην μεγάλη σκάλα. Η ποιότητα των εξωτερικών πλαστικών και της συναρμολόγησης είναι σε κορυφαίο επίπεδο, ενώ ο διάκοσμος είναι μινιμαλιστικός, τουλάχιστον για την «απλή» έκδοση που δοκιμάσαμε, ωστόσο δεν σε «χαλάει» στο μάτι, κάθε άλλο.

Γνώριμη εικόνα στο «εσωτερικό», μικρές αλλαγές στα σημεία

Αυτό που σου κάνει εντύπωση με το που καθίσεις στο XMAX 300, είναι το αισθητό πλάτος του τιμονιού. Νομίζεις ότι κρατάς τιμόνι μοτοσυκλέτας και όχι scooter! Μάλιστα, με το που παραδώσαμε το XMAX και παραλάβαμε MT-07, για την επόμενη δοκιμή μας, η αισθητή διαφορά ήταν τεράστια! Το φαρδύ τιμόνι παίζει ρόλο-κλειδί στην εργονομία του αναβάτη, όσο και στην οδηγική αίσθηση, ενώ το ύψος του φέρνει τα χέρια σας λίγο πάνω από την μέση σας, αν η διάπλαση σας είναι στον μέσο όρο. Η ανανεωμένη σέλα έχει γέμισμα που τείνει προς το σκληρό και αυτό θα γίνει αισθητό σε μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές, όχι όμως σε βαθμό που να σε κουράσει. Το μαξιλαράκι μέσης είναι αφαιρούμενο –εμείς το είχαμε στην θέση του, καθώς βοηθά πολύ στην στήριξη και στην εύρεση της βέλτιστης θέσης στο scooter. Το πάτωμα παρέχει, κλασικά, δύο θέσεις για τα πόδια –κατακόρυφα και προς τα εμπρός- οι οποίες είναι όσο άνετες πρέπει.

Τα αναλογικά όργανα - «ρολόγια» για το XMAX είναι πλέον παρελθόν – την θέση τους, παίρνουν οθόνες, δημιουργώντας μια πολύ Minimal και μοντέρνα αισθητική στο ταμπλό. Στην «απλή» έκδοση που είχαμε στην διάθεση μας, η οθόνη είναι LCD – βασικής τεχνολογίας, δηλαδή, αλλά κρίνεται ευανάγνωστη και πλήρης. Τα χειριστήρια είναι επίσης νέα και αρκετά υψηλής ποιότητας –ο χειρισμός της οθόνης γίνεται από διακόπτη στο αριστερό μέρος του τιμονιού. Από τις μανέτες απουσιάζει δυνατότητα ρύθμισης τους.

Το keyless σύστημα κεντρικού διακόπτη παραμένει, όπως επίσης και τα δύο ντουλαπάκια δεξιά και αριστερά –το αριστερό κλειδώνει με το scooter και φέρει παροχή ρεύματος, ενώ το δεξί ανοίγει και κλείνει με ένα απλό πάτημα προς τα μέσα. Το ρεζερβουάρ βρίσκεται στο κεντρικό τούνελ και το καπάκι του ανοίγει, στρέφοντας τον διακόπτη τέρμα αριστερά. Από εργονομικής άποψης, είμαστε ΟΚ, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σημειώσουμε εδώ. Παρά την γενικά καλή ποιότητα του XMAX, τα πλαστικά του «εσωτερικού» που έχει επιλέξει η Yamaha δείχνουν την ηλικία τους σε έναν βαθμό. Η επιλογή της παροχής ρεύματος 12V αντί για USB εν έτει 2023 είναι αναχρονιστική έως και μη αποδεκτή, ενώ εντοπίσαμε υποχωρήσεις στα καπάκια για τα ντουλαπάκια: Πλαστικό αντί για μεταλλικό κλείδωμα στο αριστερό, ενώ το δεξί μας άνοιξε 2-3 φορές εν κινήσει (αυτό μπορεί να είναι φυσικά, μια απλή αστοχία στο μοντέλο που δοκιμάσαμε). Η γκρίνια μας θα σταματήσει εδώ –αν μη τι άλλο, το XMAX 300 τα καταφέρνει καλά στους περισσότερους τομείς του.

Ας πούμε, για παράδειγμα, στον χώρο κάτω από την σέλα, ο οποίος είναι πραγματικά τεράστιος. Όχι απλά σε μήκος, όχι απλά σε σχήμα έτσι ώστε να χωρά άνετα 2 κλειστού τύπου κράνη, αλλά και σε πλάτος. Λίγα scooter προσφέρουν τέτοιο χώρο. Βάζεις μέσα 2 κράνη, 2 ζευγάρια γάντια, ένα μπουφάν και μπορεί να έχεις χώρο και για ένα πορτοφόλι ακόμα. Ο χώρος έχει και φωτάκι, για ευκολότερη χρήση στο σκοτάδι. Εδώ, το XMAX παραδίδει σεμινάριο! Κάπου εδώ δεν γίνεται να παραλείψουμε, την ρυθμιζόμενη ζελατίνα (σε 2 θέσεις με την χρήση εργαλείου), αλλά και το ρυθμιζόμενο τιμόνι, χαρακτηριστικό που ελάχιστα άλλα scooter διαθέτουν.

Μεγαλύτερο από ότι δείχνει, στο δρόμο

Βάζεις μπροστά το XMAX 300 και αυτό που σε εντυπωσιάζει σε πρώτη φάση, είναι η… απόλυτη ησυχία που «εκπέμπει». Η Yamaha έχει πάρει στα σοβαρά την μείωση του θορύβου στα μοντέλα της! Η μίζα του XMAX ίσα που ακούγεται στα λίγα δευτερόλεπτα που είναι απαραίτητη, το ίδιο και ο Blue Core κινητήρας, ο ήχος του οποίου εξαφανίζεται εν κινήσει. Έχει την χάρη του, η αλήθεια είναι, ειδικά σε καθημερινό όχημα με προσανατολισμό την άνεση και την ευκολία χρήσης!

Το ζύγισμα του XMAX είναι θαυμάσιο, κάνοντας τις επιτόπιες μανούβρες παιχνίδι. Στο δρόμο, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης η υψηλή ποιότητα κύλισης, που γίνεται αισθητή από τα πρώτα μέτρα, όπως και η συμβολή του εμπρόσθιου συστήματος στην συμπεριφορά του XMAX. Σύμμαχος του φαρδιού τιμονιού είναι το «πιρούνι τύπου μοτοσυκλέτας», που η Yamaha τονίζει: Στην πράξη, αυτό σημαίνει full-size πιρούνι και σταυρός τιμονιού, με δύο τιμονόπλακες και όχι «κοντό» πιρούνι, με μία τιμονόπλακα μόνο. Φυσικά, τα «μετρήσιμα» οφέλη της διάταξης αυτής χρειάζονται… τηλεμετρία, για να τα βεβαιώσεις, όμως η καλύτερη αίσθηση συμπεριφοράς του XMAX 300 σε σχέση με τον μέσο όρο, είναι σαφής. Στρίβει προβλέψιμα, ακόμα και ιδιαίτερα σβέλτα αν το επιδιώξετε, με αίσθηση απόλυτου ελέγχου χάρη στον επιπλέον μοχλό από το τιμόνι.  Κρατά υψηλού επιπέδου σταθερότητα σε συνθήκες αυτοκινητόδρομου, με τελική ταχύτητα που φτάνει τα 148 χλμ/ώρα στο κοντέρ. Στην πόλη, χάρη στο ζύγισμα του, κινείται με ευελιξία αν χρειαστεί να παρακάμψετε μποτιλιάρισμα –ξανά, το φαρδύ τιμόνι προτάσσει τα πλεονεκτήματα του. Και όλα αυτά, ο αναβάτης τα απολαμβάνει από μία ξεκούραστη θέση οδήγησης, ενώ χάρη στην προσθήκη δυνατότητας σύνδεσης του κινητού του με το XMAX 300, έχει στα χέρια του ακόμα περισσότερες δυνατότητες διεπαφής με το μοντέλο.

Ο Blue Core κινητήρας λειτουργεί πραγματικά υπέροχα. Η ισχύς του έχει παραμείνει στους 28 ίππους, οι οποίοι έχουν όση δύναμη χρειάζονται για να μετακινούν τα 183 (γεμάτα) κιλά του XMAX πανεύκολα. Η απόκριση του γκαζιού, αλλά και της μετάδοσης είναι άμεση και οι προσφερόμενες επιδόσεις προσφέρουν ένα fun factor –εντάξει, δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Η κατανάλωση που μετρήσαμε έφτασε στα 3,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, super επίδοση χάρη στην οποία, μπορείτε να βασίζεστε σε αυτονομία πάνω από 360 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα. Το XMAX έρχεται και με Traction Control, που απενεργοποιείται πανεύκολα αν το επιθυμείτε, για περιπτώσεις «ανάγκης» και αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων σε κακή πρόσφυση, το οποίο επεμβαίνει κατά τα προβλεπόμενα αν χρειαστεί.

Το εμπρός πιρούνι είναι σχετικά μαλακό στο setup του, χωρίς όμως να «αδειάζει» και να στερεί αίσθηση πρόσφυσης και ασφάλειας. Τα δύο αμορτισέρ πίσω λειτουργούν πολύ καλά σε γενικές γραμμές, στην απορρόφηση κραδασμών, με ελάχιστα μόνο «χτυπήματα» αισθητά κυρίως προς τον συνεπιβάτη, σε έντονες κακοτεχνίες. Τα φρένα του XMAX 300 παρουσιάζουν επίσης πολύ καλή εικόνα: Έχουν αποδεκτό επίπεδο αίσθησης στις μανέτες, έχουν μπόλικη δύναμη που δεν χρειάζεται να στύψεις τα δάκτυλα σου για να επικαλεστείς, ενώ το σύστημα ABS λειτουργεί άριστα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το XMAX, τόσο ανακαλύπτεις ότι το βασικό του ατού είναι η οδηγική συμπεριφορά του, που βρίσκεται στο πιο σπορ άκρο της κατηγορίας του και έχει παίξει σημαντικό ρόλο, στην εδραίωση του στους κόλπους των αναβατών.

Ευπρόσδεκτο facelift

Το συμπέρασμα μας, λοιπόν; Σίγουρα το XMAX 300 του 2023 είναι ένα βήμα μπροστά στην εμφάνιση του, αισθητά πιο μοντέρνο και διαφορετικό ώστε να τραβήξει εκ νέου την προσοχή. Η Yamaha, έχοντας πετύχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο μηχανικό σύνολο ήδη από το 2017, αποφάσισε  να μην αλλάξει το μοντέλο στον πυρήνα του κάνοντας προσεγμένες αναβαθμίσεις στα σημεία, έτσι ουσιαστικά μιλάμε για ένα εκτεταμένο facelift. Σίγουρα, υπάρχει περιθώριο για μεγάλης έκτασης ή ολική αναβάθμιση του μοντέλου στο μέλλον και κάποια σημεία του μαρτυρούν την ηλικία του, όμως τελικά ο οδηγικός του χαρακτήρας σε κερδίζει για μία ακόμα γενιά.  Στο εδραιωμένο του status και την αποδεδειγμένη αξιοπιστία του, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα ατού του, επαφίεται και η τιμή του -που πάντως είναι η υψηλότερη της κατηγορίας των GT 300 κυβικών, τα οποία ένα-ένα κάνουν πλέον το άλμα στα 350 κυβικά. Σύντομα με… XMAX 350; Δεν θα το αποκλείαμε.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT District (Moto Market)

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air (Motomarket)

Γάντια: Five E3 Fluo (Motomarket)

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha XMAX 300 2023
Αντιπρόσωπος Yamaha Μοτοδυναμική
Τιμή (€) 6.790
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 292
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 70 x 75,9
Συμπίεση 10,9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.540
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2.180
Πλάτος (mm) 795
Ύψος (mm) 1.410-1.460
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg, γεμάτο)   183
Ρεζερβουάρ (lt)  13,2
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 110 χιλιοστά
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 79 χιλιοστά
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15"
Πίσω  140/70-14"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 267 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός ABS δύο καναλιών, Traction Control, οθόνη LCD με δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο, παροχή ρεύματος 12V, Keyless σύστημα εκκίνησης, Full LED φωτισμός, φωτιζόμενος χώρος κάτω από την σέλα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενο τιμόνι, αφαιρούμενο μαξιλαράκι σέλας
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  28/7.250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3/5.750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 15:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha NMAX 125 (2023) Video Test Ride - Yamaha XMAX 300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon