.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 10:31

Test - Yamaha NMAX 125 (2023)

Εργαλείο της καθημερινότητας

Δοκιμή: Δήμητρα Λαδά
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Όσοι ζούμε στις πόλεις το έχουμε σχετικά συνηθίσει, όμως εξακολουθεί ν’ αποτελεί έναν μεγάλο παράγοντα στρες – αναφέρομαι στον χρόνο μετακίνησης. Νομίζω πως μετά από το οικονομικό, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου Έλληνα. Πόσες φορές δεν έχουμε πέσει για ύπνο και ξάφνου, αναλαμπή: «αύριο είναι Πέμπτη. Δεν έψαξα να δω για πορείες και επίτιμους προσκεκλημένους, για να ξέρω τους κλειστούς δρόμους αύριο. Έχει κι αυτόν τον τροχονόμο κάθε πρωί μετά τις 07:40 που τα κάνει όλα μούτι- ποιός ξέρει ποιος περνάει εκείνη την ώρα και του ανοίγουν δρόμο.

Δε μπορώ να πάρω το μετρό γιατί θα έχει απεργία ως τις 10:00, το είπαν στις ειδήσεις. Λοιπόν, η Πίνδου θα είναι κλειστή γιατί έχει λαϊκή, άρα πρέπει να κατέβω από Κύπρου. Βασιλίσσης Σοφίας δε θα κινείται τίποτα, αν θυμηθώ να μπω από Παγκράτι…» και ούτω καθ’ εξής, φτιάχνουμε το νοητό χάρτη μετακινήσεων της επόμενης ημέρας, για να προσθέσουμε κατ’ ελάχιστον μιάμιση ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, με πρώτη-νεκρά. Πεταμένος χρόνος απ’ τη ζωή μας. Sad but true, το έχουν πει κι οι Metallica.

Και καθώς η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, η λύση της μοτοσυκλέτας (με τη χρήση του σωστού εξοπλισμού και το σεβασμό στον ΚΟΚ, πάντα) δείχνει να είναι μονόδρομος. Βασιζόμενες σε αυτό το πρόβλημα αλλά και με σοβαρό γνώμονα την ασφάλεια απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στην καθημερινή μετακίνηση, οι εταιρίες κατασκευής μοτοσυκλετών έχουν δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη γκάμα προϊόντων, με επιλογές για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.

Μέσα στην πάρα πολύ έξυπνα ανεπτυγμένη κατηγορία Α1, όπου ένας κάτοχος άδειας οδήγησης αυτοκινήτου επιτρέπεται διά νόμου να οδηγήσει μια τέτοια μοτοσυκλέτα χωρίς να δώσει ξεχωριστές εξετάσεις ικανότητας οδήγησης δικύκλου, είναι και το Yamaha NMAX 125.

A15A7967 web

Urban made

To NMAX 125 απευθύνεται στον αναβάτη που κινείται στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης και στα προάστια. Δηλαδή, θα σε πάει και για ένα μπανάκι παραέξω. Ο αρκετά αθόρυβος Blue Core κινητήρας των 125cc, προδιαγραφών EURO5 υπόσχεται αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση, αφού τα 7.1 λίτρα βενζίνης του ρεζερβουάρ μας τάζουν 300 χιλιόμετρα στο δρόμο. Τα οποία 7.1 λίτρα βρίσκονται στο κεντρικό τούνελ (όπως στο PCX της Honda), πράγμα που σε συνδυασμό με το πλαίσιο υψηλής ακαμψίας δίνει την αίσθηση της ολοκληρωμένης μοτοσυκλέτας σε κάτι που παλαιότερα θα λέγαμε πως «είναι απλά ένα scooter».

Κάθομαι στη σέλα σε ύψος 765mm από το έδαφος κι αμέσως νιώθω άνετα, τα πόδια μου πατάνε σωστά στο πάτωμα του NMAX και μ’ αφήνει ν’ αναρωτιέμαι αν ψηλότεροι αναβάτες θα χωρέσουν άνετα στη θέση του οδηγού. Δεν πειράζει, υπάρχουν πολλές μοτοσυκλέτες και γι΄ αυτούς, λίγες όμως που να βολεύουν τους αναβάτες με μέτριο ή μικρό ανάστημα. Και το NMAX 125 είναι μία από αυτές.

Το τιμόνι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να με διευκολύνει στις μανούβρες κι αρκετά μικρό ώστε να χωράω να περάσω από παντού. Η κίνηση με το NMAX είναι απρόσκοπτη και ο αναβάτης αμέσως θα ενσωματωθεί σε αυτό, νιώθοντας πως έχει τον έλεγχο.

Σε αυτό βοηθά σίγουρα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης TCS, το οποίο επεμβαίνει όταν αντιλαμβάνεται μειωμένη πρόσφυση, που μπορεί να προκύπτει από ένα ολισθηρό οδόστρωμα, κακοφτιαγμένο ή βρεγμένο. Τότε το TCS μειώνει τη μετάδοση ισχύος στον πίσω τροχό έτσι ώστε το ελαστικό να διατηρεί καλύτερη πρόσφυση.

Το γκαζάκι του NMAX 125 προσφέρει ενεργητική ασφάλεια και θα κινηθώ μαζί του άνετα με μέσο όρο τα 70 km/h και τελική στα 110 km/h. Υπερ-αρκετά για να με κινήσουν εντός πόλης, στα προάστια και για μια μικρή εκδρομή.

Το σύστημα πέδησης επίσης κρίνεται άριστο, με δίσκο διαμέτρου 230mm μπροστά και πίσω, με το ABS να μπαίνει σαν κερασάκι στην, ήδη πολύ ωραία, τούρτα.

A15A7919 web

MAX looks

Τα TMAX της Yamaha έχουν δημιουργήσει σχολή στη σύλληψη και τη χρήση του scooter. Με τη γέννηση της «οικογενείας» άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε την εν λόγω κατηγορία για πάντα. Κατά πόδας ακολούθησαν τα «ξαδελφάκια» NMAX, που επιτέλους άρχισαν να αλλάζουν κι εμφανισιακά και να εκσυγχρονίζονται.

Η αεροδυναμική του φέρινγκ επανασχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει καλύτερη προστασία από τα στοιχεία της φύσης, όπως επίσης νέου σχεδιασμού είναι τα φώτα LED μπροστά και πίσω με ενσωματωμένα τα φλας, που δίνουν ένα σύγχρονο αέρα στο σύνολο.

A15A7926 web

Ματιά στο μέλλον

Η οθόνη των οργάνων είναι μεν ψηφιακή αλλά τόση δα – δε θα παίξεις και playstation σε αυτήν άλλωστε. Οι λειτουργίες της πολύ βασικές (ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, στάθμη βενζίνης και μπαταρίας) αλλά, ω του θαύματος, μέσω Bluetooth συνδέεται με τη μονάδα ελέγχου επικοινωνίας (CCU) της Yamaha με τη σχετική εφαρμογή «MyRide» στο κινητό σου, όπου μπορείς να έχεις πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες και πληροφορίες λειτουργίας, ακόμη κι επιλογή εντοπισμού της θέσης στάθμευσής της μέσω της τελευταίας γνωστής θέσης του κινητού σας.

Γίνεται και λίγο creepy, αφού εμφανίζει εισερχόμενες κλήσεις, e-mails, SMS και κατάσταση μπαταρίας κινητού. Η οποία κατάσταση αν είναι φθίνουσα, εύκολα διορθώνεται καρφώνοντας το φορτιστή στο πριζάκι του NMAX. Ένα βηματάκι προς το μέλλον…

Και μιας και μιλάμε για το μέλλον, παίρνουμε άλλη μια γεύση του καβάλα στο NMAX, αφού δε διαθέτει απλό κλειδί αλλά… «έξυπνο» κλειδί! Όπως στα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, έτσι και στο NMAX έχουμε ένα πομπό (το λεγόμενο «Smart Key») πάνω μας κι απλά καβαλάμε το μηχανάκι, γυρίζουμε το διακόπτη στο ΟΝ και φεύγουμε. Όταν απομακρυνθούμε, δε, πάνω από 80 εκατοστά από τη μοτοσυκλέτα, ο διακόπτης δε γυρίζει και η μοτοσυκλέτα φυσικά δεν παίρνει μπροστά.

A15A7887 web

Τι άλλο μου δίνεις;

Η οικολογική συνείδηση είναι κάτι που αναγκαστικά απασχολεί τις εταιρίες μοτοσυκλετών κι έτσι το NMAX διαθέτει σύστημα start-stop για εξοικονόμηση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές καυσαερίων. Διαθέτει επίσης μίνι-ντουλαπάκι για ψιψιψόνια και κοκοψόψαρα. Sweet.

Εκεί που λίγο τα χαλάμε είναι στη σέλα: η ταπετσαρία της έχει μείνει πίσω σε αισθητική και θυμίζει κινέζο συνάδελφο. Ρε παιδιά, τόση δουλειά έγινε, εκεί κολλήσαμε; Επίσης, την ανοίγω κι απογοητεύομαι ελαφρά, καθώς δε χωράει full face κράνος, παρά ένα jet και κάνα αδιάβροχο. Κρίμα.

Στα διαθέσιμα από την εταιρία αξεσουάρ περιλαμβάνονται ψηλή ζελατίνα, σχάρα και βαλίτσα χωρητικότητας 34 και 39lt με μαξιλαράκι για την πλάτη του συνεπιβάτη, το λεγόμενο «Urban Pack». Τώρα, στο «Winter Pack» περιλαμβάνονται θερμαινόμενα γκριπ και ποδιά.

Με χρωματικές επιλογές στο υπέροχο, ματ «Deep Blue» της μοτοσυκλέτας της δοκιμής, σε «Ruby Red», «Milky White» και «Power Grey» και τιμή στα €3,700, η Yamaha παίζει ένα δυνατό χαρτί στην Α1 κατηγορία.

A15A7929 web

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha NMAX 125 (2023)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή (€) 3,700
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, VVA, Blue Core
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52 x 58.7
Συμπίεση 11.2 : 1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματο κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινo
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,340
Ύψος σέλας (mm) 765
Μήκος (mm) 1,935
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1,160
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (kg)   131 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  7.1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 85 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-13
Πίσω  130/60-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ΑBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  12.1 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.1 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha NEO’s Test - Yamaha XMAX 300 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon