.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 10:30

Test - Yamaha XMAX 125 Tech Max 2022

Premium λύση στα 125 κυβικά εκατοστά

Εάν ονειρεύεσαι ένα Yamaha Tmax αλλά έχεις δίπλωμα Α1, που σου επιτρέπει να οδηγάς μέχρι 125 κ.εκ., τότε το Yamaha Xmax 125 Tech MAX είναι η λύση στο πρόβλημά σου.

Του Βασίλη Κωστάκου

Φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος

Από τα 50άρια στο XMAX

Η μοτοσυκλέτα μέσα στην ιστορία της έχει υποστεί πολλές αλλαγές, και μία από αυτές είναι η εξαφάνιση των 50αριών, που κάποτε ήταν τα οικονομικά μοντέλα, αυτά που αφορούσαν όσους αναβάτες δεν μπορούσαν να αγοράσουν μια μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Παράδειγμα, αντί ενός Yamaha RD250 μπορούσες να αγοράσεις την έκδοση των 50 κυβικών που σου επέτρεπε να κάνεις το πρώτο σου βήμα για να ενταχθείς στην οικογένεια της Yamaha. Με τον καιρό οι κυβισμοί μεγάλωσαν, οι κατηγορίες άλλαξαν, και πολλά ενδιαφέροντα μοντέλα όπως τα ''εφτάμησι'' απλά πέρασαν στην ιστορία. Η αύξηση των κυβικών -σε συνδυασμό και την κατάργηση των δίχρονων κινητήρων- εξαφάνισαν την κατηγορία των πενηνταριών και τη σκυτάλη πήραν τα 125. Μια κατηγορία μοτοσυκλετών που δεν στόχευε στη χαμηλή τιμή αγοράς, ειδικά με την καθιέρωση του διπλώματος Α1. Καθώς η συγκεκριμένη αγορά αφορούσε πιτσιρικάδες που από το χαρτζιλίκι τους θα έπαιρναν το πρώτο τους δίτροχο ή ο πατέρας θα έβαζε το χέρι στην τσέπη, λογικό και αναμενόμενο ήταν η κατηγορία να μείνει σε χαμηλά οικονομικά επίπεδα. Η τράπουλα ανακατεύτηκε με την είσοδο των οδηγών αυτοκινήτων που με μια επέκταση του διπλώματος οδήγησης μπορούν πλέον να οδηγούν 125άρια. Με υποψήφιους αγοραστές που μπορούσαν να προσφέρουν ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό οι εταιρίες άρχισαν να διαθέτουν αξιόλογα μοντέλα με αρκετά πλούσιο εξοπλισμό. Ένα από αυτά είναι και το Yamaha XMAX 125 Tech Max.

DSC_6898-web.jpgFull του Άσου

Αυτό που είχε σαν στόχο η Yamaha το πέτυχε στο ακέραιο. Εάν την εβδομάδα της δοκιμής του Xmax 125 Tech Max βάζαμε στοίχημα για το πόσα κυβικά είναι το συγκεκριμένο δίτροχο, θα μπορούσαμε να βγάλουμε περιουσία, και μάλιστα χωρίς κανένα ρίσκο καθώς όσοι έβλεπαν το συγκεκριμένο scooter, ή ρωτούσαν κάποια πληροφορία γι 'αυτό, ή απλά δεν πίστευαν ότι πρόκειται για 125. Βλέπετε ο όγκος του -και η ποιότητα κατασκευής- πολύ εύκολα σε αποπλανούσε. Η ιαπωνική εταιρία θέλησε να φτιάξει στην κατηγορία Α1 ένα Mini GT scooter που δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα αδέρφια του και προφανώς να προσφέρει την ποιότητα και πολυτέλεια του XMAX 300 ή του TMAX, κάτι που κατάφερε στο 100%. Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες διαστάσεις του που θα φιλοξενήσουν δυο επιβαίνοντες, όσο και μεγαλόσωμος να είναι ο οδηγός ή ο συνεπιβάτης. Είναι και οι ευκολίες, όπως το "Smart Key" σύστημα, ή ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, που μπορεί να φιλοξενήσει δύο (!) full face κράνη (διαθέτει και φως για πιο εύκολη πρόσβαση τη νύχτα). Και η χρηστικότητα δεν σταματά εκεί: Στο πίσω μέρος της ποδιάς βρίσκονται δύο μεγάλα ντουλαπάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιπρόσθετοι αποθηκευτικοί χώροι. Μάλιστα τα πορτάκια διαθέτουν δερμάτινη επένδυση ,αντίστοιχη με της σέλας ενώ στο αριστερό υπάρχει πρίζα 12 V για φόρτιση ή λειτουργία κάποιας συσκευής.

DSC_6910-web.jpgΗ πλούσια έκδοση

Το Yamaha XMAX 125 Tech Max είναι η πλούσια έκδοση του XMAX 125 και πέρα από την επένδυση στα ντουλαπάκια, διαθέτει σέλα με δερμάτινο κάλυμμα και κόκκινες ραφές, αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη από αλουμίνιο, επιχρωμιωμένους δακτυλίους στα όργανα, φιμέ πίσω φως led και κατεργασμένα αντίβαρα τιμονιού από αλουμίνιο. Κατά τ ' άλλα, και οι δύο εκδόσεις μοιράζονται τα μεγάλα διπλά led φώτα εμπρός, το τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 110 χιλιοστών, τα δύο πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 90 χιλιοστά, τα φρένα με τη floating δαγκάνα δύο εμβόλων και δίσκο 267 χιλιοστών εμπρός, και για πίσω, μια δαγκάνα δύο εμβόλων σε δίσκο 245 χιλιοστών τα οποία αμφότερα διαθέτουν ABS για μέγιστη ασφάλεια κατά το φρενάρισμα. Η επιλογή τροχών στα Mini GT scooter συνήθως είναι 15 ίντσες εμπρός και το Xmax 125 ακολουθεί τον κανόνα, ενώ πίσω ο μικρότερος κατά μία ίντσα τροχός, στις 14 ίντσες, συμβάλει στον προαναφερόμενο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα.

Ο κινητήρας του Yamaha XΜΑΧ 125 είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με το ψυγείο σε εμφανή θέση στη δεξιά πλευρά του κινητήρα, κάτι που επιτρέπει λιγότερες σωληνώσεις αλλά και καλύτερη διαδικασία προθέρμανσης. Για το 2022 έχει τοποθετηθεί ο καινούργιος κινητήρας Blue Core, προδιαγραφών Euro5, με υποτετράγωνες διαστάσεις, δηλαδή με έμφαση στη ροπή, ο οποίος αποδίδει 12,23 ίππους και διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVA) για καλύτερη επιτάχυνση (ο οδηγός αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη λειτουργία από μια ψηφιακή ένδειξη στο ταμπλό των οργάνων ανάμεσα στα μεγάλο κλασικό ταχύμετρο και στροφόμετρο.

DSC_6923-web.jpgMini GT για όλα

Η θέση οδήγησης είναι τυπική Mini GT scooter με τον οδηγό να κάθεται σε σχεδόν όρθια θέση και το τιμόνι τοποθετημένο χαμηλά και κοντά στο σώμα του. Τα πόδια μπορούν να είναι σε δύο στάσεις, κλασικά πατώντας το επίπεδο παράλληλα με το έδαφος τμήμα ή απλωμένα εμπρός, (στα αλουμινένια μαρσπιέ, ειδικό αξεσουάρ στην έκδοση Tech Max) προσφέροντας μια πιο ξεκούραστη και χαλαρή στάση, καθώς με την προστασία που προσφέρει το XMAX σαν Mini GT scooter δεν αποκλείονται και μακρινές βόλτες. Άλλωστε είναι ένας λόγος που θα αγοραστεί αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί βέβαια με την εξαιρετική ποιότητα που προσφέρει, ειδικά σαν έκδοση Tech Max. Βέβαια ο κυβισμός δεν θα βοηθήσει για μακρινά ταξίδια αλλά η απόδοση του κινητήρα στο 125άρι Yamaha είναι σαφώς μια έκπληξη. Ακόμα και με δύο άτομα δεν θα διστάσει να επιταχύνει έως σε τριψήφιο νούμερο ταχύτητας, ενώ σε αυτοκινητόδρομο μπορεί να διατηρεί ταχύτητες κοντά στα 110 χλμ/ώρα. Αυτό βέβαια το πετυχαίνει φλερτάροντας με την περιοχή του κόκκινου στις στροφές λειτουργίας αλλά εάν υπολογίσει κανείς το βάρος των δύο αναβατών καθώς και τον όγκο του scooter, μια κατανάλωση κοντά στα 3l/100km είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη. Ορθά έπραξε η Yamaha σε αυτήν την επιλογή, αφού στο συγκεκριμένο μοντέλο προέχουν οι επιδόσεις -λόγω μικρού κινητήρα-, αντί της οικονομίας. Όχι βέβαια ότι ο κινητήρας δεν διαθέτει πολύ καλά χαρακτηριστικά ή ο ψεκασμός δεν είναι σωστά ρυθμισμένος, αφού σε κατηφόρα (ή "slip streaming" πίσω από φορτηγό για να μην υπάρχει αντίσταση από τον αέρα) η κατανάλωση πέφτει ακόμα και στο 1l/100km αλλά το Xmax 125 πληρώνει το τίμημα του μεγάλου όγκου.

DSC_6579-web.jpgΒολικό στην καθημερινότητα

Ένας όγκος που δεν είναι ιδιαίτερα αισθητός μέσα στην κίνηση της πόλης, και σε συνδυασμό με το μειωμένο βάρος κατά 9 κιλά (από 175 στα 166) σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, καθιστά το XMAX 125 Tech Max ευκολοδήγητο σε όσους οδηγούς αυτοκινήτων αφήσουν το τετράτροχο στο γκαράζ τους και επιλέξουν να κινηθούν μέσα στην πόλη με το scooter. Η ομαλή λειτουργία του κινητήρα, το Traction Control, το ABS, ακόμα και το σύστημα Start & Stop που σβήνει τον κινητήρα εν στάση και τον εκκινεί με το άνοιγμα του γκαζιού, θα κάνουν τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη και ξεκούραστη, και πιο οικονομική. Η μόνη διαφωνία μας είναι η λειτουργία του μπροστινού φρένου που χρειάζεται μεγάλη πίεση στη μανέτα, προφανώς μια λειτουργία που έχει ξεμείνει από παλιότερα όταν δεν υπήρχε ABS και ένα "ευαίσθητο" στο πάτημα φρένο, θα προκαλούσε μπλοκαρίσματα σε απότομη χρήση. Πάντως περισσότερο θα προβληματίσει το μεγάλο μήκος /μεταξόνιο στις επιτόπου μανούβρες, παρά ο όγκος ή το βάρος του. Από την άλλη βέβαια το πέρασμα από λακκούβες και ανωμαλίες των δρόμων είναι σαφώς πιο ανώδυνες για οδηγό αλλά και συνεπιβάτη, με τις εξαιρετικές αναρτήσεις να φροντίζουν για την απόσβεση των ανωμαλιών.

Προστιθέμενη αξία

Με τιμή αγοράς στα 5.390 ευρώ, το Yamaha XMAX 125 Tech Max απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό που θα θελήσει τη μεγαλύτερη προστασία που προσφέρει, σε σχέση με το οικονομικότερο και πιο φιλικό στην κίνηση αδελφάκι του, ΝMAX 125, αλλά σαφώς και την πολυτέλεια που προσφέρει η έκδοση Tech Max, συν ότι δύσκολα θα βρεις κάτι να προσάψεις σε αυτό το πολυτελές scooter που δίνει διαφορετική αξία στην κατηγορία.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Pegasus

Κράνος: Yohe 851 G09

Τζάκετ: Seventy Degrees SD-JR48

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε

Μποτάκια: Forma Shift από Moto Market

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο XMAX 125 Tech MAX
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Τιμή 5.390
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Υγρόψυκτος SOHC 4-χρονος 4-βάλβιδος Euro5
Κυβισμός 124,66 cc
Διάμετρος x Διαδρομή 52 x 58,7 mm
Λόγος Συμπίεσης 11,2:1
Χωρητικότητα Λαδιού   
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 13 L
Κατανάλωση καυσίμου 2,3 L / 100 Km (εργοστασίου)
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   12V-3.5AH
Τύπος Συμπλέκτη  
Τύπος Κιβωτίου Αυτόματο με τραπεζοειδή ιμάντα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο 
Μήκος (mm) 2.185
Πλάτος  (mm) 775
Ύψος  (mm) 1415
Μεταξόνιο  (mm) 1.570
Γωνία Κάστερ  (°)  
Ίχνος  (mm)  
Ύψος Σέλας  (mm) 800
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) 140
Ακτίνα Στροφής  (m)  
Βάρος γεμάτο  (kg) 166
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ
   
Τροχοί  
Μπροστά  χυτό αλουμίνιο
Πίσω χυτό αλουμίνιο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δισκόφρενο, 267 χλστ.
Πίσω Μονό δισκόφρενο, 245 χλστ.
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 9.0 kW @ 8,000 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 11.0 Nm @ 6,250 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha TMAX Tech Max 2022 Video Test Ride - Yamaha NMAX 155 (2022) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon