.
Κατηγορία Vespa
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 09:30

Test - Vespa GTS 300 HPE 75th

Επετειακή λάμψη

Με ένα ασυνήθιστο χρώμα και μοναδικές λεπτομέρειες, η Vespa που γιορτάζει τα 75 χρόνια του ιστορικού αυτού μοντέλου είναι διαθέσιμη μόνο φέτος.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί γι’ αυτό το εντελώς ξεχωριστό δίκυκλο, στο οποίο πιθανότατα χρωστούν την ύπαρξή τους όλα τα σημερινά σκούτερ. Από το 1947 η Vespa αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς της ιταλικής μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, έχοντας διαβεί όλη τη διαδρομή από το πάμφθηνο εργαλείο για την κατεστραμμένη μεταπολεμική Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως το σημερινό μοδάτο αυτόματο σκούτερ με την ευρύτατη γκάμα.

Φτάνοντας τώρα στην επέτειο των 75 ετών της Vespa, η Piaggio κυκλοφόρησε αυτήν εδώ την ειδική έκδοση που θα είναι διαθέσιμη προς πώληση αποκλειστικά και μόνο στη διάρκεια του 2021.

A15A3979 web 

Στη βάση της συναντάμε την GTS Super 300 Tech HPE, δίχως αλλαγές στα μηχανικά της μέρη, μα επενδυμένη με κοσμητικά στοιχεία αποκλειστικά αυτής της περιορισμένης έκδοσης.

Αρχικά έχουμε το χρώμα Giallo 75th, το οποίο περιγράφεται ως κίτρινο μεταλλικό και μοιάζει με μια διακριτική απόχρωση του χρυσού με μια δόση ρετρό θαμπάδας. Η επιλογή είναι συνειδητή, καθώς η Piaggio μας λέει πως αντανακλά μια χρωματική τάση της δεκαετίας του ‘40.

Τρία μεγάλα αυτοκόλλητα – όχι βερνικωμένα – στα πλαϊνά πίσω και στο μπροστινό φτερό αναγράφουν τον αριθμό 75, όπως και η χρωμιωμένη πλάκα στην κάτω δεξιά γωνία του καπακιού του αποθηκευτικού χώρου στην ποδιά.

Οι αφοσιωμένες λεπτομέρειες περιλαμβάνουν επίσης ειδικό φινίρισμα στις ζάντες, οι οποίες εδώ έχουν μια πιο σκούρα ασημί απόχρωση από την απλή GTS και όχι τις μαύρες των εκδόσεων Super.

Όλες οι επετειακές εκδόσεις (διαθέσιμες στις σειρές Primavera και GTS 125/300) φορούν την έγχρωμη TFT οθόνη 4.3 ιντσών, ασχέτως αν τα κανονικά μοντέλα αυτών των σειρών την έχουν στο βασικό πακέτο, και εξοπλισμένη με το κιτ Bluetooth συνδεσιμότητας ΜΙΑ.

Η αισθητική διαφοροποίηση συνεχίζεται με τη σέλα, ντυμένη με δέρμα nubuck σε σκούρα γκρίζα απόχρωση, καθώς και με διάσπαρτα χρωμιωμένα στοιχεία, όπως το πλαίσιο γύρω από την οθόνη κ.ά.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης της Vespa 75th θα πάρει μια δερμάτινη τσάντα με σκαλισμένο το επετειακό λογότυπο και στρογγυλό σχήμα, σε μια προφανή μίμηση της ρεζέρβας που είχαν παραδοσιακά οι παλιές Vespa. Η τσάντα αυτή κουμπώνει πανεύκολα στην πίσω σχάρα, ωστόσο δεν ασφαλίζει από μακρυχέρηδες. Προσοχή εδώ.

Αυτά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη Vespa 75th από κάθε άλλη της σειράς GTS 300 Super και στην πράξη επιβαρύνουν την τιμή με περίπου €400 ως προς τη Super Tech. Εκτός από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, το επιπλέον αντίτιμο κοστολογεί ένα μοναδικό μοντέλο που σε λίγους μήνες δεν θα είναι πια διαθέσιμο στην αγορά ως καινούργιο και αυτό σαφώς του δίνει έναν συλλεκτικό χαρακτήρα.

A15A4039 web 

Περνώντας στην πρακτική πλευρά αυτής της Vespa είναι προφανές πως δεν αλλάζει σε τίποτα ο οδηγικός χαρακτήρας της καρδιάς της, δηλαδή μιας GTS 300 Super με τον HPE (High Performance Engine) κινητήρα της Euro 5 εποχής που είναι ο ισχυρότερος που έχει δει ως σήμερα εργοστασιακή Vespa.

Με σχεδόν 24 ίππους απόδοση (πάνω από 19 μετρημένους στον τροχό), χαρίζει πολύ δυνατή επιτάχυνση σε όλη τη διαδρομή του ψηφιακού κοντέρ από το μηδέν ως τουλάχιστον τα 110 km/h, ενώ συνεχίζει να φορτώνει καθαρά ως και την τελική της, κοντά στα 130 km/h.

Η δυναμική της συμπεριφορά καθορίζεται σε πρωταγωνιστικό βαθμό από τους μικρούς τροχούς 12 ιντσών, χάρη στους οποίους κερδίζει πολύ σε ευελιξία μέσα στην πόλη. Οι γρήγορες αντιδράσεις τους κάνουν παιχνιδάκι τους ελιγμούς στην κίνηση, με αντίβαρο το ότι ενοχλούνται περισσότερο από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μειώνουν την απόσταση από το έδαφος απαιτώντας περισσότερη προσοχή στο ανέβασμα κρασπέδων.

Η ασφάλεια εξυπηρετείται καταλλήλως, με φρένα που έχουν όση δύναμη χρειάζεται για τις ταχύτητες της 300άρας Vespa και μάλιστα με ωραία αίσθηση και προοδευτικότητα.

Το ABS λειτουργεί με καλή ακρίβεια και γρήγορες επεμβάσεις, κάνοντας καλά τη δουλειά του παρότι οι μικροί τροχοί εκ φύσεως μπλοκάρουν πιο εύκολα. Έχοντας δοκιμάσει όλες τις εκδόσεις Vespa από την πρώτη σύγχρονη GTS 200, απολαμβάνω με ανακούφιση την άνεση του να τσαρουχώνω μπροστινό σε 12άρη τροχό χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Στα προ-ABS νιάτα μου στα σκουτεράκια μάθαινες να φρενάρεις πρωτίστως με το πίσω φρένο. Όχι πια.

Επιπλέον, η Piaggio επενδύει το αμυντικό οπλοστάσιο της Vespa 75th με το σύστημα ASR, δηλαδή ένα απλό και αποτελεσματικό traction control, που μπορεί να απενεργοποιηθεί από ένα κουμπί δεξιά στο τιμόνι.

Η επέμβασή του θα γλιτώσει από χαζά ακούσια γλιστρήματα σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, όπως λ.χ. μια υγρή κηλίδα στον δρόμο, και τονώνει την αυτοπεποίθηση όταν οδηγείς σε καιρικές συνθήκες που συνεπάγονται γλιστερούς, απρόβλεπτους δρόμους.

Θετικό είναι πως δεν γίνεται ενοχλητικό σχεδόν ποτέ στη συμβίωση με τη Vespa, εκτός ίσως από τις σπάνιες περιπτώσεις που ξεκινάς στο φανάρι ανοίγοντας πολύ το γκάζι ενώ πατάς στο πιο γυαλισμένο κομμάτι ασφάλτου, με αποτέλεσμα τα πρώτα μέτρα να γίνονται με τον λόξυγγα μερικών συνεχόμενων διακοπών στην ανάφλεξη.

A15A3975 web

Με αυτή τη δοκιμή βρίσκουμε μια ωραιότατη ευκαιρία να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά στη Vespa, γνωρίζοντας από κοντά τη νέα επετειακή έκδοση 75th. Για τις ικανότητες και τα προτερήματά της τα έχουμε ήδη πει αναλυτικά στην πρώτη δοκιμή της έκδοσης Super Tech, διαπιστώνοντας εκ νέου πως όσο η Vespa βελτιώνεται με τα χρόνια και την τεχνολογία, άλλο τόσο διατηρεί αδιαπραγμάτευτα σταθερό τον γνώριμο χαρακτήρα που έχτισε η σύγχρονη αναγέννησή της ως τετράχρονη GTS.

Η συγκεκριμένη επετειακή έκδοση 75th δεν χρειάζεται καμιά παραπάνω περιγραφή από πλευράς μου, αποτελεί ένα αισθητικά ιδιαίτερο σύνολο γαρνιρισμένο με συμβολισμό που οπωσδήποτε εκτιμάται από τους Vespisti.

Αν πάντως αυτή η Vespa προκάλεσε ένα τσίμπημα στην καρδιά σου, σπεύσε να προλάβεις, σε μερικούς μήνες αυτή η έκδοση δεν θα υπάρχει.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: MT District SV Summit

Τζάκετ: Nordcode Aero

Γάντια: Five

Μποτάκια: Forma

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Vespa GTS 300 HPE 75th
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) 5,830 (προσφορά 5,680)
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες, Piaggio HPE
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Λίπανση Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο αυτοφερόμενο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,375
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 1,950
Πλάτος (mm) 755
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   Δ.A.
Ρεζερβουάρ (lt) 7
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Μονόμπρατσο πιρούνι με ένα αμορτισέρ
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
ΕΛΑΣΤΙΚΑ Pirelli Angel Scooter (tubeless)
Μπροστά 120/70-12
Πίσω  130/70-12
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ASR με διακόπτη απενεργοποίησης, LED φώτα μπροστά και πίσω, έγχρωμη οθόνη TFT με: ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, πακέτο συνδεσιμότητας Bluetooth MIA, σχάρα πίσω, δερμάτινη τσάντα Vespa 75th, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  23.8 / 8,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  2.6/5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 10:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Vespa Elettrica 70 km/h 2020 Video Test Ride - Vespa Elettrica 70 km/h 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon