.
Κατηγορία Kymco
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 14:38

Test - Kymco People 300 GTI Top Case 2011

 

Διπλή προσωπικότητα!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η σειρά People της Kymco στα 300 κυβικά διαθέτει τον πιο αξιόλογο εκπρόσωπο της μεσαίας κατηγορίας. Το GTI 300 το οποίο μοιράζεται πλαίσιο και περιφερειακά με το μικρότερο GTI 200, είναι τόσο καλό ώστε συνδυάζει με άριστο τρόπο τις επιδόσεις και την σταθερότητα, με την ευχρηστία στην πόλη.

3η γενιά, καλύτερη γενιά!


Βρισκόμαστε ήδη στην 3η γενιά της σειράς People της Kymco. To GTI 300 είναι το μικρομεσαίο scooter της εταιρίας με τους μεγάλους τροχούς, το οποίο έχει γίνει best seller στη χώρα μας. Βασίζεται στο GTI 200 με το οποίο μοιράζεται το ίδιο χαλύβδινο πλαίσιο χωροδυκτίωμα, το οποίο έχει δώσει σταθερότητα αξιοπρόσεκτη για την κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Kymco έχει ανέβει σημαντικά στην κατηγορία διατηρώντας μία πολύ υψηλή θέση στις προτιμήσεις του κοινού, κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχα νούμερα πωλήσεων. Η προσπάθεια μάλιστα για συνδυασμό των μεγάλων τροχών, με το πλαίσιο, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, έχει πετύχει στο 100%. Το scooter της Kymco έχει σχεδιαστεί στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Kymco στην Ιταλία, και είναι ένα τελείως νέο μοντέλο.

Σαν τέτοιο, όπως γίνεται συνήθως, μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο και αναρτήσεις με το GTI 200, καθώς και τα πλαστικά περιφερειακά. Το παρουσιαστικό του είναι επιβλητικό, με τις διαστάσεις να βρίσκονται στο όριο της κατηγορίας scooter πόλης. Είναι αλήθεια πως είναι το μεγαλύτερο σε αυτή την κατηγορία, με τις διαστάσεις του όμως να μην ενοχλούν. Αντίθετα, είναι στενό στο μπροστινό τμήμα, γίνεται συνέχεια του σώματος στο πίσω, ενώ σίγουρα είναι όμορφο. Το κοστούμι του είναι ποιοτικό κατασκευασμένο από άριστης εφαρμογής πλαστικά, τα οποία διαθέτουν άριστη εφαρμογή. Οι γραμμές συνδυάζονται πολύ καλά με τις καμπύλες και το αποτέλεσμα σίγουρα δίνει τα εύσημα στον σχεδιαστή. Το GTI 300 είναι ένα όμορφο scooter, με όψη φιλική, όγκο που δημιουργεί ιδανική εργονομία, και εμφάνιση που προκαλεί.

Εργονομία και φιλικότητα


Η εργονομία του Kymco People GTI 300 είναι σχεδιασμένη με στόχο ώστε ο αναβάτης να νιώθει άνετα πάνω του, αλλά και να ελέγχει απόλυτα το scooter. Η θέση οδήγησης σε βάζει μέσα του, η σέλα είναι φαρδιά και άνετη αλλά και μακριά, ώστε να φιλοξενεί άνετα δύο επιβαίνοντες. Ο χώρος που περισσεύει μπροστά για τα πόδια του αναβάτη είναι αρκετός και το πάτωμα, δεν είναι διόλου στενό. Το τιμόνι βρίσκεται ψηλά τοποθετημένο, αφήνοντας έτσι τα χέρια να το βρουν εύκολα, σε αυτή την “μέσα” θέση οδήγησης. Η χαμηλή σέλα σε συνδυασμό με το τιμόνι δημιουργούν ένα σύνολο στο οποίο το μήκος και το βάρος του μεγάλου People εξαφανίζονται δια μαγείας, μιας και ο αναβάτης πατάει άνετα κάτω. Έχει έτσι πλήρη έλεγχο του People το οποίο σε συνδυασμό με το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, έχει σημαντικά μικρή ακτίνα στροφής. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να ελίσσεται άνετα ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, μιας και ο βασικός του στόχος δεν είναι άλλος από την καθημερινή μετακίνηση σε συνθήκες πόλης.

Ως τέτοιο “εργαλείο”, το Kymco People GTI 300 εκπροσωπεί άριστα το φινίρισμα και την ποιότητα κατασκευής του, προσθέτοντας αντίστοιχη ποιότητα και στην μετακίνηση. Η απόδοση έρχεται ομαλά, ο κινητήρας του μεταδίδει γραμμικά την δύναμη όταν ο αναβάτης σέβεται το γκάζι, και οι αποστάσεις μικραίνουν με χαρακτηριστική άνεση. Τα φρένα του είναι υπέρ του δέον δυνατά για να σταματούν το People ακόμη και φορτωμένο με δύο επιβαίνοντες, με απλές κινήσεις, χωρίς φόβο και πανικό από τον αναβάτη. Οι μεγάλοι τροχοί που χρησιμοποιεί, 16 ιντσών, έχουν δώσει στο GTI 300 την απαραίτητη άνεση στην οδήγηση, καταπίνοντας ουσιαστικά τις λακκούβες της πόλης. Προσθέτουν ένα τόνο στην ασφάλεια και στην εμπιστοσύνη η οποία ενισχύεται ακόμη με το στιβαρό πλαίσιο. Ακαμψία, άνεση στην μετακίνηση, με τα μαλακά αμορτισέρ του να απαιτούν προφόρτιση (η οποία γίνεται εύκολα) ώστε να αποσβένουν ομαλά το βάρος δύο επιβαινόντων, χωρίς να τερματίζουν. Το People GTI 300 στρίβει με εκπληκτική σταθερότητα, με μόνο περιορισμό την χαμηλή απόσταση από το έδαφος, η οποία σε συνδυασμό με τα μαλακά αμορτισέρ, οδηγεί ακόμη και σε σχετικά μικρές κλίσεις τα μεταλλικά μέρη σε επαφή (πλαϊνό stand) με την άσφαλτο.

Άνεση και τεχνολογία


Στον βωμό της άνεσης και της τοποθέτησης μεγάλων τροχών, ο αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετά μικρός για την κατηγορία. Περιορίζεται σημαντικά κι έτσι η Kymco προσφέρει σαν εναλλακτική την έκδοση Top Case, στης οποίας την ελάχιστα επιβαρυμένη τιμή, περιλαμβάνεται και το βαλιτσάκι. Ως συμπλήρωμα του αποθηκευτικού χώρου κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, ενώ ταιριάζει οπτικά με το scooter, μιας και “δένει” σχεδιαστικά (είναι μόνιμα βιδωμένο στο πίσω μέρος και δεν αφαιρείται). Άλλο ένα μικρό ντουλαπάκι βρίσκεται στην μπροστινή ποδιά, το οποία θα φιλοξενήσει άνετα μικροαντικείμενα και θα συμβάλλει και αυτό στην πρακτικότητα, όπως και ο παρακείμενος γάντζος, για κρέμασμα αποσκευών. Όλα αυτά συμβάλλουν στην καθημερινή μετακίνηση, όμως το People GTI 300 δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να περιορίζεται στο κλεινόν άστυ. Το νέο πλαίσιο αλλά και οι αναρτήσεις που διαθέτει, συνδυάζονται άριστα με τον νέο κινητήρα τεχνολογίας G5, όπως τον ονομάζει η Kymco. Πρόκειται για έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με ψεκασμό EFI, στρόφαλο τριγωνικής μορφής και διπλά αντικραδασμικά αντίβαρα.

Είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται στο Downtown 300i και η αξιοπιστία του είναι δεδομένη. Με την ιπποδύναμη των 28,7 ανακοινώσιμων ίππων, το People GTI 300 μπορεί να επιτυγχάνει πολύ καλές εκκινήσεις και να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε μεγάλες αποστάσεις. Η απόδοσή του βγαίνει εκρηκτικά στο δρόμο αν ο αναβάτης το επιθυμεί, και οι ταχύτητα αυξάνεται πολύ γρήγορα. Το GTI μπορεί να διατηρεί άνετα ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω. αλλά και 120 χ.α.ω. και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που διαθέτει. Χωρίς να κουράζεται, ο κινητήρας επιταχύνει γραμμικά, διατηρεί ταχύτητα αδιαφορώντας για τις ανηφόρες, ακόμη και με δύο άτομα. Πραγματικά μοναδικό για τον κυβισμό του, το πλεονέκτημα της κάλυψης αποστάσεων έρχεται να συνδυαστεί με μοναδική σταθερότητα. Με τα αμορτισέρ προφορτισμένα σωστά, το scooter της Kymco μπορεί να σε μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια σε μακρινές αποστάσεις, τις οποίες δύσκολα θα έβαζες στο πλάνο με αντίστοιχου κυβισμού άλλο scooter.

Διπλή προσωπικότητα με επιδόσεις


Η διπλή προσωπικότητα που το Kymco People GTI 300 διαθέτει, δίνει στον χρήστη ένα κατάλληλο scooter για τις περισσότερες περιπτώσεις. Με το μεγάλο μεταξόνιο (1.450mm) να αποτελεί πλεονέκτημα για τις μεγάλες αποστάσεις, την άνετη θέση οδήγησης και σωστή εργονομία, τα δυνατά φρένα (με ABS στο μπροστινό), μόνο του μειονέκτημα παραμένει ο περιορισμένος χώρος κάτω από τη σέλα (στην έκδοση Top Case καλύπτεται εν μέρει με κόστος + 100euro). Με την τιμή του να είναι προκλητική στην απλή έκδοση, στα 3.995euro, το Kymco People αποτελεί την χρυσή τομή ανάμεσα στον ιδανικό σύντροφο για την καθημερινή μετακίνηση, αλλά και τις μικρές αποδράσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο GTI 300i
Αντιπρόσωπος Moto Trend A.E.
Τιμή 3995euro / 4.095euro - Top Case
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 289,9
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72,2 x 72mm
Συμπίεση 10.8 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός EFI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα CVT
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.130
Πλάτος (mm) 750
Ύψος (mm) 1.280
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Ύψος σέλας (mm) 810
Βάρος (kg) 165
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα
Πίσω Δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70 - 16
Πίσω 140/70R - 16
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Μέγιστη ιπποδύναμη 28,7 hp / 8,500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 3kg / 6.250 σ.αλ.

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - KYMCO Xciting 400i 2012 Test - Kymco G-Dink 300i »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon