.
Κατηγορία Kymco
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 11:07

Test - Kymco G-Dink 300i


Λάτρης της μετακίνησης

 




Το νέο G-Dink ακροβατεί ανάμεσα στα megascooter και στα scooter πόλης GT, πετυχαίνοντας να καλύψει τις περισσότερες σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης με περισσή άνεση...

Σωτήριες διαστάσεις


Αντάρτες πόλεων είναι αυτοί που ξέρουν να ελίσσονται μέσα στις πόλεις και με ανορθόδοξους τρόπους να πλήττουν τον εχθρό. Aυτό ακριβώς κάνει με άνεση και με ευκολία ο αντάρτης με τον κωδικό “G-Dink” ενάντια στον εχθρό που δεν είναι άλλος από τον εφιάλτη που λέγεται κυκλοφοριακό. Ομολογούμε ότι οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μας ...παραπλάνησαν. Το G-Dink φαινόταν μεγαλύτερων διαστάσεων, το μπροστινό του τμήμα έμοιαζε ψηλότερο και η σέλα του ικανή να φιλοξενήσει δύο ευμεγέθεις επιβάτες. Έδειχνε δηλαδή σαν ένα maxi scooter που προοριζόταν για κίνηση στην πόλη αλλά και για μικρά ταξίδια. Στην πραγματικότητα το Κymco G-Dink 300i είναι ένα καθαρόαιμο σκούτερ πόλης με ανέσεις μεγαλύτερης κατηγορίας, που έχει φτιαχτεί για τα δύσκολα των άστεων. Ευτυχώς, οι διαστάσεις του είναι ανακουφιστικά μαζεμένες, “σωτήριες” για μέσα στην πόλη.

Ιδιαίτερη εμφάνιση

Το G-Dink έχει τη δική του, ιδιαίτερη σχεδίαση, με χαρακτηριστική στενή “μύτη” (θυμίζει σφήνα) που κατεβαίνει χαμηλά, με μεγάλα ανοίγματα σε στυλ “δόντια”, τόσο επιθετικά που νομίζεις ότι θα σκίζει το μποτιλιάρισμα! Από την πρώτη μέρα που το οδηγήσαμε, σκουτερίστες και μοτοσυκλετιστές το χάζευαν στα φανάρια, απόδειξη τρανή ότι δεν περνά απαρατήρητο. Πίσω από το ιδιόμορφο μπροστινό μέρος συνεχίζει μια μεγάλη επίπεδη ποδιά που ενώνεται με ένα αρκετά ψηλό πίσω μέρος με “διόροφη σέλα”. Το G-Dink τελειώνει όπως ξεκινάει, δηλαδή με γωνίες, αλλά και με ένα μεγάλο πίσω φανάρι. Το βάρος είναι εύκολα διαχειρίσιμο και δείχνει χαμηλότερο ακόμα και σε στάση, λόγω του ότι το νέο G-Dink κουβαλάει τις μάζες του χαμηλά. Εξάλλου έχουν γίνει προσπάθειες από τους σχεδιαστές της Kymco για κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κίνηση μέσα στην πόλη σε αναβάτες κάθε σωματότυπου. Η σέλα βρίσκεται χαμηλά τοποθετημένη, ενώ τα γόνατα μπαίνουν κάπως ψηλά στο επικλινές δάπεδο, που όμως προσφέρει πολύ χώρο κι έτσι τους επιτρέπει να μετακινούνται μπροστά-πίσω, αλλά και να πατούν πάνω στο “σκαλοπάτι” του κατώτερου τμήματος της ποδιάς. Το τιμόνι είναι πλατύ, κοντά στο σώμα του αναβάτη και τοποθετεί τα χέρια ψηλά, σε θέση που προσφέρει ευκολία χειρισμών αλλά και στήριξης κατά το φρενάρισμα. Με αυτή τη διάταξη το στρίψιμο του 13άρη μπροστινού τροχού γίνεται “με τη σκέψη”. Το G-Dink χώνεται και “ξεμπερδεύει” ακόμα κι από τα δυσκολότερα περάσματα.  

Χρηστικότατο


Η σέλα διαθέτει αφρώδες όσο χρειάζεται για να προσφέρει άνεση, με το κάλυμμά της να αποδεικνύεται ιδιαίτερα αντιολισθητικό. Ανοίγει από τον κεντρικό διακόπτη με το στρίψιμο του κλειδιού, αποκαλύπτοντας έναν χώρο που μπορεί να αποθηκεύσει ένα κράνος fullface και διάφορα μικροαντικείμενα, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο ντουλαπάκια μπροστά στην ποδιά. Το αριστερό μάλιστα διαθέτει και παροχή ρεύματος, ενώ ένας πρωτότυπος σένσορας ενεργοποιεί ένα λαμπάκι LED που φωτίζει τον αποθηκευτικό χώρο όταν ανοίγει η σέλα. Ο συνεπιβάτης κάθεται ψηλά και διαθέτει χειρολαβές, αναδιπλούμενα μαρσπιέ, αλλά και ένα χρήσιμο μαξιλαράκι (sissy bar) με γερή βάση πίσω του. H φυμέ ζελατίνα δεν περιορίζει την ορατότητα του οδηγού, αλλά σε μεγάλες αποστάσεις αποδεικνύεται χαμηλή, στέλνοντας αρκετό αέρα στο κράνος του. Μια ψηλότερη after market ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του αεροδυναμικού φαινομένου, αλλά μέσα στην πόλη θα “ενοχλεί”. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ύψος και το μήκος του επίπεδου δαπέδου, που επιτρέπει στα πόδια του αναβάτη να περνούν εύκολα από πάνω του. Ένα χαρακτηριστικό που ίσως να μην φαντάζει σημαντικό αρχικά, αλλά αν κάποιος πρέπει να ανέβει/κατέβει πολλές φορές μέσα στη μέρα, στο τέλος αυτής θα αντιληφθεί τη διαφορά. Που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε όχι τόσο νέους και σε όχι τόσο γυμνασμένους σκουτερίστες. Αφήστε που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς αντικειμένων, σε συνδυασμό με το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι. Το πάνελ οργάνων είναι απλής σχεδίασης και πλήρες ενδείξεων. Διαθέτει μεγάλο αναλογικό στροφόμετρο και ένα μεγάλο ψηφιακό ταχύμετρο, με πλήθος άλλων πληροφοριών (χιλιομετρητές, φώτα, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, βενζινόμετρο, λειτουργία ψεκασμού, ένδειξη για σέρβις, φόρτιση μπαταρίας, φλας, αλλαγή λαδιών και ρεζέρβα).

Ανάλαφρη αίσθηση


Ξεκινάς, ανοίγεις το γκάζι και συνειδητοποιείς ότι η όλη αίσθηση του θυμίζει 125άρι... Εύκολο στους χειρισμούς, με “γρήγορη” συμπεριφορά, βοηθά να ελίσσεσαι ταχύτατα υπακούοντας άμεσα σε κάθε εντολή. Απρόβλεπτα.. προβλέψιμο, σε κάνει –αν είναι δυνατόν-  να αδημονείς να μπεις σε πυκνή κίνηση και να σημειώσεις νίκες στο ενεργητικό σου. Η συνολική αίσθηση είναι ενός συμπαγούς, ενιαίου συνόλου με ακρίβεια στις κινήσεις του, που γίνεται πολύ γρήγορα “φίλος σου” μέσα στην πόλη. Ο κινητήρας είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με 1ΕΕΚ, δύο βαλβίδες, χωρητικότητα 270.6 κ.εκ. και τροφοδοτείται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού. Βασισμένος στον αλεξίσφαιρο  κινητήρα του Xciting 300i, διαθέτει νέα χαρτογράφηση και μετάδοση, ομαλότερη λειτουργία, χαμηλότερη κατανάλωση και σημαντική μείωση των μηχανικών του θορύβων. Η απόδοσή του (23 ίπποι) δεν βάζει φωτιά στο δρόμο, πλην όμως χαρακτηρίζεται έως και εντυπωσιακή στους χαμηλομεσαίους ρυθμούς περιστροφής του εμβόλου. Σε ανηφόρα με δύο άτομα στη σέλλα επιταχύνει απρόβλεπτα δυνατά, φανερώνοντας άμεσα την επιθυμία του κατασκευαστή για ένα σκούτερ που θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στην πόλη. Σε ταχύτητες 30-40 χλμ/ώρα ανοίγεις το γκάζι και το νέο G-Dink ουσιαστικά σφενδονίζεται, ενώ στις επιταχύνσεις από στάση τρίζει τα δόντια ακόμα και σε ισχυρότερους “αντιπάλους” παρόμοιου κυβισμού.

Βελτιωμένη απόδοση


Η νέα μετάδοση επιτρέπει στον κινητήρα να εκκινήσει το σκούτερ με ομαλότητα μέχρι τα 20 χιλιόμετρα την ώρα και μετά να επιδείξει μια πολύ καλή απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού μέχρι τα 50 κυρίως, αλλά και τα 80 χ.α.ω σε δεύτερη –πιο αργή - φάση. Έχουμε λοιπόν μια ωφέλιμη περιοχή, με καλές επιδόσεις ροπής, από τα 20 μέχρι τα 80 χ.α.ω (ότι πρέπει για χρήση πόλης), ενώ με επιμονή το κοντέρ θα ξεπεράσει τα 130. Τα φρένα προσφέρουν αίσθηση, επιτρέποντας στον αναβάτη να επιλέξει πόση δύναμη θέλει να βάλει και το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα προοδευτικό και προβλέψιμο από πλευράς πρόσφυσης. Όλα αυτά σε καλή άσφαλτο, γιατί σε αυτή που μας θυμίζει την Ελληνική πραγματικότητα θα χρειαστεί σύνεση. Το κράτημα στις στροφές είναι ουδέτερο, χωρίς ταλαντώσεις και ασάφειες, πάντα στο μέτρο του δυνατού των συγκεκριμένων τροχών. Ταξίδι θα μπορέσει να κάνει κάποιος, αρκεί να μην έχει απαιτήσεις του στυλ “μέσες ταχύτητες ταξιδιού πάνω από 120 χ.α.ω” και “ταξίδι χωρίς στάσεις”, αφού όπως είπαμε νωρίτερα μιλάμε για ένα σκούτερ του άστεως και όχι της εξοχής. Από την άλλη, η αυτονομία του δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση του κινητήρα, που κυμαίνεται ανάμεσα σε 3,2 και 3, 6 λίτρα βενζίνης για 100 χιλιόμετρα διαδρομής. Το χωρητικότητας 9,5 λίτρων δοχείο καυσίμου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 290 χιλιόμετρα αυτονομίας με λίγη καλή θέληση.

Χρηστικό και εύκολο


Το G-Dink 300i καλύπτει τον τομέα του χρηστικού, εύκολου 300αριού πόλης στη γκάμα της Kymco και μπορεί εύκολα να οδηγηθεί από αρχάριους σκουτερίστες, που δεν θέλουν κάτι ογκώδες και απαιτητικό με μεγαλύτερο ύψος και βάρος. Καταφέρνει ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες να φέρνει μειδίαμα ευχαρίστησης στα χείλη του αναβάτη και διαθέτει έναν κινητήρα που είναι διασκεδαστικός στα ανοίγματα του γκαζιού και στις ρεπρίζ.
Αντάρτης λοιπόν το G-Dink, αντάρτης της χρηστικότητας, αποτελεσματικός και άμεσος. Χτυπάει το στόχο του με επιτυχία, πραγματοποιεί τις δυσκολότερες μανούβρες μέσα στην πόλη και μετά αποχωρεί νικητής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο G.Ding 300i
Αντιπρόσωπος Moto Trend A.E.
Τιμή 3.770euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 271
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση 10.6 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός EFI
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα CVT
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.110
Πλάτος (mm) 765
Μεταξόνιο (mm) 1.470
Ύψος σέλας (mm) 765
Βάρος (kg) 157
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα
Πίσω Δύο αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίων
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 - 13
Πίσω 140/70R - 12
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Μέγιστη ιπποδύναμη 22,9hp /7,500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 22,9Nm / 6.500 σ.αλ.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες οδήγησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 11:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kymco People 300 GTI Top Case 2011 Kymco K-XCΤ 300i - Πρώτη επαφή »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon