.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 17:05

Test - Honda PCX125 (2023)

Το χρώμα της επιτυχίας

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκούτερ της ελληνικής αγοράς και συνεχίζει στη βάση της πιο πρόσφατης μεγάλης του ανανέωσης με φρέσκα χρώματα για τη γκάμα του 2023.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το 2010 το PCX125 αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς στη γκάμα της Honda, εξελισσόμενο σε εμπορική επιτυχία με μόνιμη παρουσία στα υψηλότερες θέσεις της εγχώριας αγοράς μας. Ακόμη και τα πιο πρόσφατα στοιχεία ταξινομήσεων σκούτερ για το πρώτο επτάμηνο του 2023, το PCX125 κρατά περήφανα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των σκούτερ.

Η επιτυχία αυτή βέβαια δεν είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, καθώς στα 13 χρόνια της ως τώρα πορείας του στην Ευρώπη έχει πουλήσει πάνω από 140,000 αντίτυπα και ο λόγος είναι προφανώς γνωστός σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που το έχουν επιλέξει.

DSC 1458

Η Honda έχει συγκεράσει την προηγμένη τεχνολογία του κινητήρα eSP+ (enhanced Smart Power) σε ένα σκούτερ που δείχνει απλό, είναι ιδιαίτερα φιλικό κι ευκολοδήγητο, σχεδόν κάνοντάς μας να ξεχάσουμε πως το πακέτο ενσωματώνει και κάποιες οικονομικές και απλές λύσεις, όπως το ταμπούρο στο πίσω φρένο.

Παρά τη φαινόμενη απλότητά του, το PCX μετρά μερικές σημαντικές καινοτομίες, καθώς το 2010 ήταν το πρώτο σκούτερ που ήρθε στην Ευρώπη με τεχνολογία Idling Stop, όπου ο κινητήρας σβήνει αυτόματα μετά από μερικά δευτερόλεπτα στο ρελαντί, ενώ επανεκκινεί επίσης αυτόματα με το άνοιγμα του γκαζιού χάρη στην αθόρυβη μίζα ACG που διαθέτει.

Η Honda διατηρεί το best seller της σε μια μόνιμη διαδικασία εξέλιξης, κατά την οποία το 2016 ανανεώθηκε για προσαρμογή στις τότε προδιαγραφές Euro 4, ενώ το 2018 είχε προχώρησε μια ευρύτερη αναβάθμιση με νέο πλαίσιο και ισχυρότερο κινητήρα.

Η τελευταία φορά που η Honda σκάλισε σε βάθος το PCX125 ήταν το 2021, φέρνοντας σωρεία αλλαγών με νέο κινητήρα και πλαίσιο, διευρυμένη άνεση και πρακτικότητα, αλλά και ένα φρεσκάρισμα στη σχεδίασή του.

Πάνω σε αυτή τη βάση παραμένει ως και σήμερα, καθώς για τη φετινή σεζόν του 2023 δεν άλλαξε σε τίποτε πλην δύο νέων χρωμάτων στη γκάμα του, το εικονιζόμενο μπλε Matt Suit Blue Metallic και το γκρίζο Pearl Jupiter Gray.

DSC 1456

Από την πρώτη φορά που βρέθηκα στη σέλα ενός PCX125 για δοκιμή – στο πρώτο μοντέλο του 2010 – η αρχική μου σκέψη ήταν πως “αυτό είναι πολύ μικρόσωμο για μένα”. Κάθε φορά ωστόσο το πρώτο μου κάθισμα στη σέλα του σκούτερ της Honda συνοδευόταν από μια ανάσα ανακούφισης.

Η Honda αν μη τι άλλο ξέρει καλά πως να σχεδιάζει άνετες εργονομίες αναβάτη και το PCX δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη σέλα του θα βολευτεί κάθε λογής μπόι, με ανετότατη και ευρύχωρη σέλα, καθώς και αρμονικές γωνίες πρόσβασης στα χειριστήριά του. Σε κάθε περίπτωση, με ύψος μόλις 754 mm από το έδαφος η σέλα ευνοεί την άμεση πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος για κάθε ανάστημα, σημείο στο οποίο συνεπικουρεί και το μικρό πλάτος του σκούτερ.

Από τη στιγμή που θα καθίσεις πάνω του, όλα έρχονται απολύτως φυσικά, ο χώρος για τα πόδια είναι επαρκής ακόμη και για γορίλες του δικού μου μεγέθους. Η άνεση που αποπνέει από τη σέλα του εκτείνεται και στη λειτουργία του κινητήρα του, ο οποίος αθόρυβα έρχεται στη ζωή, εξίσου απαλά και ήρεμα δουλεύει σε όλο το εύρος του.

Αυτή η βελούδινη και ήσυχη λειτουργία, αλλά και η παντελής απουσία κάθε κραδασμού κρύβουν πίσω τους ένα σκούτερ με ζωηρή και αποδοτική επιτάχυνση ανεξαρτήτως του μεγάλου βάρους (μου) που κουβαλά.

DSC 1387

Ξεκινά σβέλτα από το φανάρι και δεν προβληματίζεται από άλλα οχήματα, βγάζοντας τη δύναμή του γραμμικά και γρήγορα στον δρόμο. Η τελική του ταχύτητα μετά βίας περνά τα 100 km/h, όπως συχνά συμβαίνει στην κατηγορία αυτή, αλλά μέχρις εκεί μόνο αργό δεν το αισθάνεσαι.

Απεναντίας, αποδεικνύεται εξαιρετικά σβέλτο στην αστική κίνηση χάρη και στο χαμηλό του βάρος που δεν ξεπερνά τα 130 κιλά με γεμισμένο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων.

Η δε κατανάλωσή του στην πόλη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς η μέση τιμή των περίπου 2.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα είναι κάτι παραπάνω από χαμηλή - ειδικά για ένα σκούτερ που με έναν αναβάτη 100 κιλών στη σέλα του πέρασε μιαν εβδομάδα τέρμα γκάζι στην Αθήνα, με τακτικές διελεύσεις από γρήγορους δρόμους όπως η Αττική Οδός.

Με αυτόν τον ρυθμό που καίει βενζίνη, τα 8 λίτρα του επαρκούν εύκολα για μια θεωρητική αυτονομία 250-300 χιλιομέτρων.

DSC 1468

Στα δυναμικά του χαρακτηριστικά το Honda PCX125 παραμένει ευχάριστο και αποτελεσματικό. Χάρη στους τροχούς των 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, το σκούτερ διακρίνεται για την ευελιξία του χωρίς να χάνει σε μοτοσυκλετιστική αίσθηση (όπως θα συνέβαινε με μικρότερης διάστασης ζάντες, λ.χ. 12"), δηλαδή μπορεί να κρατήσει μια λογική κλίση μέσα στη στροφή.

Τα φρένα του επίσης αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από επαρκή για τις ταχύτητες που μπορεί να επιτύχει, με τη διπίστονη μπροστινή δαγκάνα να παίρνει το μεγάλο βάρος του φρεναρίσματος σε συνεργασία με το άριστο μονοκάναλο (μόνο μπροστά) ABS που εξασφαλίζει πως μπορείς να το παρακάνεις όσο θες στη δεξιά μανέτα χωρίς φόβο.

Το δε ταμπούρο πίσω, μπορεί να δείχνει ως μια κάπως αναχρονιστική πινελιά, αλλά στην πράξη κάνει σωστά τη δουλειά του και, αν δε στο πουν, δε θα αντιληφθείς καν πως δεν έχεις δισκόφρενο εκεί πίσω.

honda/2023/PCX125/DSC_1490.jpg" alt="DSC 1490" width="1600" height="1065" />

Στην τελευταία του αυτή μορφή, η Honda έχει προσφέρει στο PCX125 όλα όσα χρειάζεται για να διακριθεί στα καθήκοντά του. Έχει τον υπερσύγχρονο κινητήρα με το Idling Stop και τη σπουδαία κατανάλωση καυσίμου, αλλά και το τσαγανό που απαιτείται για να ξεκολλά γρήγορα από τα δύσκολα της πόλης και ποτέ να μην αισθάνεται αργό για 125άρι.

Η ποιότητα κατασκευής του είναι αναμενόμενα εξαιρετική και όλα του τα περιφερειακά δουλεύουν στην εντέλεια, ενώ έχει και αρκετές δόσεις πρακτικής πολυτέλειας που εκτιμώνται δεόντως: keyless έλεγχος για ανάφλεξη, άνοιγμα σέλας και τάπας καυσίμου, Honda Selectable Torque Control (HSTC) με δυνατότητα απενεργοποίησης για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες πρόσφυσης, παροχή USB για φόρτιση συσκευών πρακτικά κρυμμένη στο ντουλαπάκι της ποδιάς, αλλά και έναν ικανό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα.

Ο τελευταίος είναι πιθανότατα ο λόγος που ο πίσω τροχός μίκρυνε σε 13 ίντσες διαγώνιο στην τελευταία μεγάλη ανανέωση του PCX125, αλλά πλέον στέκεται στο ύψος του χωρώντας άνετα ένα jet κράνος, αλλά και αρκετά full-face αρκεί να μην έχουν μεγάλες προεξοχές (αεροτομές, γείσα κλπ), αφήνοντας και χώρο για μερικά ακόμη μικροπράγματα.

honda/2023/PCX125/DSC_1479.jpg" alt="DSC 1479" width="1600" height="1065" />

Η απίθανη ποιότητα που το χαρακτηρίζει σε όλες του τις εκφάνσεις, από το χάζι σταματημένο ως τον τρόπο που αποδίδει στον δρόμο, μας κάνουν να του συγχωρούμε μερικά στοιχεία που μοιάζουν να ξεχάστηκαν στην ανανεωτική διαδικασία, όπως το ταμπούρο πίσω και την απλοϊκή LCD οθόνη.

Η τιμή του, στα €3,490, το διαχωρίζει μεν από τη συντριπτική πλειψηφία του μη-Ιαπωνικού ανταγωνισμού του, αλλά πάλι τι να πούμε εμείς γι' αυτό όταν βλέπουμε τα μεγάλα νούμερα που καταφέρνει στους πίνακες ταξινομήσεων;

Το καλό προϊόν βρίσκει τελικώς πάντα την αναγνώριση από το αγοραστικό κοινό και στην περίπτωση του Honda PCX125 ισχύει απολύτως αυτό που ανέγραφε κάποτε η αγωνιστική φόρμα του αείμνηστου Nicky Hayden: Numbers don't lie!

honda/2023/PCX125/DSC_1485.jpg" alt="DSC 1485" width="1600" height="1065" />

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Μπουφάν: Nordcode Aero


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda PCX125 (2023)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή:

από €3,490

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, SOHC, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

125

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

53.5 x 55.5

Συμπίεση

11.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα ACG

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός, ξηρού τύπου

Μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT) V-Matic

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό κλειστού τύπου, αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1,935 x 740 x 1,105 

Μεταξόνιο (mm)

1,315

Γωνία κάστερ (°)

27

Ίχνος  (mm)

80

Ύψος σέλας  (mm)

764

Απόσταση από έδαφος  (mm)

135

Βάρος  (kg)

130 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

8.1

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 31 mm, διαδρομή 89 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 95 mm, προφόρτιση ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Michelin City Grip (tubeless)

Μπροστά

110/70-14

Πίσω

130/70-13

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Nissin 2 εμβόλων, μονοκάναλο ABS

Πίσω

Ταμπούρο 130 mm

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

12.3 / 8,750

Ροπή (kgm / rpm)

1.2 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 17:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda Forza 125 2023 Video Test Ride - Honda Forza 350 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon